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OPINION NO. 782 

Syllabus: 

Interest earned on the investment of funds received 
from the sale of bonds issued by a board of education must, 
as directed by Section 5705.10, Revised Code, be used for 
the purposes for which such bonds were issued and may not 
be transferred to the general fund of the subdivision; 
transfers from the special bond fund may be made as provided 
in Section 5705.14, Revised Code. 

To: Homer B. Gall, Jr., Athens County Pros. Atty., Athens, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 14, 1964 

Your request for my opinion reads: 

"I would like your opinion based on the 
following set of facts: 

"During the year 1958 one of the school 
boards here in Athens County set up a build­
ing fund for the purpose of construction and 
purchase of equipment for buildings. Bonds 
were sold during 1958 and the proceeds were 
invested in Treasury Bonds part of which were 
due in 30 days and part of which were due in 
90 days. Interest from these was deposited
in a bank and the board has now accumulated 
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approximately $30,000.00 in interest. The 
board has no Sinking Fund and all bonded in­
debtedness has not been paid. The question
is whether the board would be authorized 
under Section 5705.14 to transfer the inter­
est acquired under the Treasury Bills and 
which has accumulated since being deposited
in a savings account to the General Fund to 
be used for current expenditures." 

Section 5705.10, Revised Code, as amended in 127 Ohio 

Laws, 545, effective August 27, 1957, reads in part: 

* * * * * * * * * 
"All proceeds from the sale of a bond, 

note, or certificate of indebtedness issue, 
except premium and accrued interest, shall 
be paid into a special fund for the purpose
of such issue, and any interest earned on 
money in such special fund shall be used 
for the purposes for which the indebtedness 
was authorized. The premium and accrued 
interest received from such sale shall be 
paid into the sinking fund or the bond re­
tirement fund of the subdivision.*** 

* * * * * * * * *
(Emphasis added) 

Underscoring has been supplied in this quotation from 

the statute to show the new language which came into this 

section of the law in 1957. Prior to that time the section 

directed as follows: 

"All proceeds from the sale of a bond, 
note, or certificate of indebtedness issue, 
except premium and accrued interest, shall 
be paid into a special fund for the purpose 
of such issue. The premium and accrued in­
terest received from such sale and interest 
earned on such special fund shall be paid 
into the sinking fund or the bond retire­
ment fund of the subdivision." 

In Opinion No. 6198, Opinions of the Attorney General 

for 1956, page 39, the Attorney General, interpreting the 

law as it then existed, held as follows: 

"Under the provisions of Section 5705.10, 
Revised Code, interest earned on money of a 
school district derived from the sale of bonds, 
whether deposited in a public depository as 
provided in Section 135,01 et seq., Revised 
Code, or invested in securities as authorized 
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by Section 135.12, Revised Code, should be 
paid into the sinking fund or bond retirment 
fund of the district." 

This opinion was considered in Opinion No. 1365, Opin-

ions of the Attorney General for 1957, page 701, and I reach­

ed this conclusion, as shown by the first paragraph of the 

syllabus: 

111. Section 5705.10, Revised Code, as 
amended by the 102nd General Assembly, effec­
tive August 27, 1957, has by implication
amended that portion of Section 135.12, Re­
vised Code, pertaining to disposition of in­
terest earned on moneys in any fund the pro­
ceeds of which were realized from the sale 
of bonds, notes or certificates of indebted­
ness, and any such interest earned by deposit 
or investment of such fund derived by the 
sale of bonds, notes or certificates of in­
debtedness should be used for the purpose
for which such indebtedness was authorized. 
Opinion No. 6198, Opinions of the Attorney
General for 1956, p. 39, and Opinion No. 
1137, Opinions of the Attorney General for 
1949., p. 775, distinguished." 

Section 135.12, Revised Code, has been amended since 

1957, but there has been no change in the language which 

directs that interest on investments authorized by that 

section shall be collected by the treasurer and credited 

to the general fund of the state or subdivision. My con­

clusion at this time is the same as that expressed as fol­

lows in Opinion No. 1365, supra, at page 705: 

11There is nothing in the general 
language of Section 135.12, supta, that 
indicates an express intention o repeal
the special provision of Section 5705.10, 
iup a, relative to the disposition of in-

r t ~ned on the proceeds of sale of 
bonds. 11 

Although I believe that the foregoing is d1sposit1ve 

of your inquiry, some attention shouid be given to Sections 

5705.09 and 5705.14, Revised Code. Section 5705.09, Revised 

Code, directs that each subdivision shall establish certain 

funds; these funds include the following: "(E) A special 
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bond fund for each bond issue." 

Section 5705.14, Revised Code, reads in part: 

"No transfer shall be made from one 
fundafasubdivision to any other fund, by
order of the court or otherwise, except as 
follows: 

"{A) The unexpended balance in a bond 
fund that is no longer needed for the pur­
pose for which such fund was created shall 
be transferred to the sinking fund or bond 
retirement fund from which such bonds are 
payable." 

You have stated in your letter that there is still in­

debtedness for bonds issued, and it is, therefore, unneces­

sary to consider transfers which may be made after all such 

obligations have been paid. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that in­

terest earned on the investment of funds received from the sale 

of bonds issued by a board of education must, as directed by 

Section 5705.10, Revised Code, be used for the purposes for 

which such bonds were issued and may not be transferred to the 

general fund or the subdivision; transfers from the special bond 

fund may be made as provided in Section 5705.14, Revised Code. 




