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A LEVY FOR MAINTENANCE AND OPERATION OF 
SCHOOLS, TRAINING CENTERS OR WORKSHOPS FOR 
MENTALLY RETARDED PERSONS DOES NOT COME WITHIN 
LIMITATION OF SIXTY-FIVE ONE HUNDREDTHS OF A 
MILL FOR SUPPORT OF CHILD WELFARE SERVICES PRO­
VIDED FOR IN 5705.24, R. C.--§§5705.19, (DIVISION L) 5705.24, 

RC. 

SYLLABUS: 

A levy for the maintenance and operation of schols, training centers, or work­
shops for mentally retarded persons provided for in division (L) of Section 5705.19, 
Revised Code, does not come within the limitation of sixty-five one hundredths of a 
mill for the support of child welfare services provided for in Section 5705.24, Revised 
Code. 

https://C.--��5705.19
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Columbus, Ohio, September 13, 1961 

Hon. Earl \V. Allison, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"At the present time Franklin County, Ohio has levied upon 
the tax duplicate after an affirmative vote of the people a five­
tenths (.5) of one mill levy outside the ,ten (10) mill limitation 
for the purpose of child welfare. In addition, a second five-tenths 
( .5) of one mill levy exists for the combined purpose of relief 
and child welfare of which fifteen-hundredths (.15) of one mill 
is being appropriated for child welfare purposes. 

"The recent session of the Ohio General Assembly has im­
posed additional burdens upon the child welfare board by the 
passage of Sub. H. B. 778 and at the same time has given the 
child welfare board the opportunity to meet these additional 
obligations by the amendment of Section 5705.19 Paragraph L 
of the Revised Code. 

"The Board of County Commissioners of Franklin County 
now propose to place upon the ballot a four-tenths ( .4) of one 
mill levy under Section 5705.19 (L) of the Revised Code. The 
quesition has been raised as to whether this proposed levy would 
come within the limitation of sixty-five hundredths ( .65) of one 
mill for child welfare purposes imposed by Section 5705.24 of 
the Revised Code. 

"Because this question is one which may well affect other 
counties throughout the state and is therefore of state-wide 
interest, I respectfully request your opinion as to whether the 
Franklin County Commissioners may place rt:he proposed levy on 
the ballot without violating Section 5705.24 of the Revised Code 
since the above mentioned amendments are silent in this regard. 
Because of the nearness of the election, time is of the essence in 
receiving your opinion with regard hereto." 

Section 5705.19, Revised Code, provides inter alia as follows: 

"The taxing authority of any subdivision at any time prior 
to the fifteenth day of September, in any year, by vote of two­
thirds of all the members of said body, may declare by resolution 
that the amount of taxes wh£ch may be raised within the ten­
mill limitation will be insufficient to provide for the necessary 
requirements of the subdivision, and that it is necessary to levy 
a tax in excess of such limitation for any of the following purposes: 

"* * * * * * * * * 



575 ATTORNEY GENERAL 

"(L) For the maintenance and operation of schools, train­
ing centers, or workshops for mentally retarded persons." 

(Emphasis added) 

Section 5705.24, Revised Code, provides in part as follows: 

"The board of county commissioners of any county, at any 
time prior to the fifteenth day of September in any year, after 
providing the normal and customary percentage of the total 
general fund appropriations for the support of child welfare 
services and the care and placement of children, as set forth in 
sections 335.01 to 335.35, inclusive, of the Revised Code, by vote 
of two thirds of all the members of said board may declare by 
resolntion, that the amount of taxes which may be raised within 
the ten-mill limitation will be insufficient to provide an adequate 
amount for the support of such child welfare services,. and that it 
is necessary to levy a tax in excess of the ten-mill limitation to 
supplement such general fund appropriations for sttch purpose,. 
but the total le'uy for this purpose shall not exceed sixty-five 
one hundredths of a mill." (Emphasis aclclecl) 

You will note that Section 5705.19, supra, refers to any taxing au­

thority whereas Section 5705.24, supra,. refers only to a board of county 

commissioners. Furthermore, Section 5705.19, supra, refers to a situation 

where the amount of taxes ,vill be "insufficient to provide for the necessary 

requirements of the subdivision," whereas Section 5705.24, supra, refers 

to a situation where the amount of taxes will be "insufficient to provide an 

adequate amount for the support of such child welfare services." You 

should also note that the only purpose for a tax levy may be levied under 

Section 5705.24, su.pra, is for the support of child welfare services, 

whereas a tax may be levied under Section 5705.19, snpra, for any one of 

twelve different purposes. It is significant that none of the twelve different 

purposes mentioned in Section 5705.19, supra., is specifically for the support 

of child welfare services. I cannot see, therefore, how Section 5705.24, 

supra,. can be a limitation upon a levy proposed under Section 5705.19, 

supra. 

One of my predecessors had a similar question under consideration 

in Opinion No. 5585, Opinions of the Attorney General for 1955.. page 339. 

In that opinion, the question was whether the sixty-five one hundredths 

of a mill limitation for support of county hospitals provided for in Section 

5705.22, Revised Code, would be a limitation on a levy for current ex­

penses to be used for hospital purposes under Section 5705.19, supra. The 

then Attorney General held that Section 5705.22, supra, was an "alternative 
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method of raising funds for the support of a general hospital," and that 

the sixty-five one-hundredths of a mill limitation provided for in such 

section did not limit a levy under Section 5705.19, s11pra. 

It is my opinion and you are accordingly advised, therefore, that a 

levy for the maintenance and operation of schools, training centers, or 

workshops for mentally retarded persons provided for in division (L) of 

Section 5705.19, Revised Code, does not come within the limitation of 

sixty-five one hundredths of a mill for the support of child welfare services 

provided for in Section 5705.24, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




