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OPINION NO. 79-088 

Syllabu1: 

A patient who knowingly remains in a hospital, after being informed 
by the hospital's utilization review committee that further 
hospitalization is not necessary and that any associated expense will 
not be covered by insurance, is not acting in good faith for purposes 
of R.C. 1739.06, and thus may voluntarily subject himself to the 
charges for such services. 

To: Anthony L. Gretlck, Wllllam, County Pro,. Ally., Bryan, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, October 1, 1979 

I have before me your request for my opinion interpreting the first paragraph 
of R.C. 1739.06. Specifically, your letter indicates that occasionally a patient who 
is a subscriber to a hospital service association, as defined in R.C. 1739.0l(A) (e.g. 
Blue Cross Plans), desires to remain in a hospital facility beyond the time 
determined to be necessary by a utilization review committee. The patient hes 
sufficient means to pay for the hospital care, and the hospital has available bed 
space. In this situation, you inquire as to whether the first paragraph of R.C. 
1739.06 prohibits the billing by the hospital, and the payment by the patient, of 
charges for the hospital care rendered beyond the time that the utilization review 
committee determines necessary. 

R.C. 1739.06 regulates subscription contracts between a hospital service 
association and its subscribers. The specific portion to which your inquiry is 
directed was added in 1976 and reads: 

No subscriber of a corporation licensed under Chapter 1739 of the 
Ohio Reviser! Code shall be billed either by a hospital or the plan for 
rendered health care services adjudged unnecessary by utilization 
review mechanism recognized by the plan or the hospital, provided 
such subscriber has acted in good faith. The contract between the 
plan and the hospital may specify the conditions under which the plan 
or the hospital shall sustain the loss of revenue. 

It is clear that the intent of this paragraph is to prevent a hospital from charging 
for unnecessary services, which, in turn results in unnecessary and additional costs 
to all of the subscribers of the plan. Elimination of unnecessary expense and strict 
control of costs by both the hospital service association and the member health 
care facilities such as hospitals is an obvious goal of R.C. Chapter 1739. See R.C. 
1739.0l(M) which lists a number of objectives in this regard. ­

If the utilization review committee determines that further hospital services 
are unnecessary, R.C. 1739.06 precludes the subscriber from being billed. The 
provision, however, is limited by the proviso that the "subscriber has acted in good 
faith." 

In the situation which you describe, the subscriber would not be acting in good 
faith, assuming that he had been notified of the decision of the utilization review 
committee that further hospitalization is no longer necessary and that any expense 
associated with extended hospitalization would not be covered by the plan. Instead, 
he would be voluntarily aiding in the generation of unnecessary charges and 
knowingly subjecting himself to such charges. 

Further, I am unable to find any provisions in R.C. Chapter 1739 which would 
prohibit a subscriber and a hospital from entering into an ordinary contractural 
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arrangement whereby the subscriber agraes to pay the hospital personally for 
services determined to be unnecessary by the utilization review committee. Such 
an agreement, because it generates no unnecessary costs to the hospital service 
association, would not violate the spirit and intent of R.C. Chapter 1739, Rather, it 
represents a simple contract between two parties, the hospital and the patient, 
with no expense to anybody other than those parties. 

In light of the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that a patient 
who knowingly remains in a hospital, after being informed by the hospital's 
utilization review committee that further hospitalization is not necessary and that 
any associated expense will not be covered by insurance, is not acting in good faith 
for purposes of R.C. 1739.06, and thus may voluntarily subject himself to the 
charges for such services. 




