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OPINION NO. 79-045 

Syllabus: 

1. 	 County commissioners may use the proceeds of a county-wide 
levy for general construction, reconstruction, resurfacing :..nd 
repair of roads and bridges in counties or townships to make 
contributions to township trustees, based upon road mileage in 
each township, for the purpose of repair and maintenance of 
township roads. County commissioners may not, however, make 
contributions to ru-.sist township trustees in the construction, 
reconstruction, resurfacing or improvement of township roads. 
(1972 Op. Att'y Gen. No. 72-080 approved and followed). 

2. 	 Absent express statutory authorization, county commissioners 
may not make contributions to, or share proceeds of a road levy 
with, township trustees for the purpose of any construction, 
improvement, or repair, of county roads. 

To: Richard E. Bridwell, Muskingum County Pros. Atty., Zanesville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, .luly 31, 1979 

I have before me your request for my opinion in which you ask the following 
question: 

May county commissioners share the proceeds of a county-wide road 
and bridge levy with townships by making a direct grant based upon 
road mileage in each township? 

As the material you sent me indicates, the levy for road purposes was 
couched pursuant to the authority of R.C. 5705,19(G), which permits tax monies to 
be raised in excess of the ten-mill limitation for the general construction, 
reconstruction, resurfacing, and repair of roads and bridges in counties and 
townships. 

The resolution of your question must focus on the class of roads which will 
benefit from the proposed grant. R.C. 5535.01 divides the public highways of the 
state into three classes: state roads, county roads, and township roads. Subdivisions 
(B) and (C) of that section state as follows: 

(B) County roads include all roads which are or may be established as 
a part of the county system of roads as provided in sections 5541.01 to 
5541.03, inclusive, of the Revised Code, which shall be known as the 
county highway system. Such roads shall be maintained by the board 
of county commissioners. 
(C) Township roads include all public highways other than state or 
county roads. The board of township trustees shall maintain all such 
roads within its township. The board of county commissioners may 
assist the board of township trustees in maintaining all such roads. 
This section does r.ot prevent the board of township trustees from 
improving any road within its township. (Emphasis added) 

It is further provided that a township and county may , by agreement, "contribute 
to the repair and maintenance of the roads under the control of the other." R.C. 
5535.08. 

It is evident, therefore, that a board of county commissioners is expressly 
authorized to make a direct cash grant to townships for the purpose of repair and 
maintenance of township roads as defined in R.C. 5535.0I(C), 1936 Op. Att'y Gen. 
No. 5093, p. 46. 
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Certain restrictions on this power must, however, be delineated. First, R.C. 
5535.08 grants counties the power to contribute only to the repair and maintenance 
of township roads. In 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-080, I examined the extent of this 
power. Noting that, pursuant to R.C. 5543.01, a county engineer has charge of the 
construction, reconstruction, resurfacing, or improvement of township roads, but 
has no authority in connection with the repair or maintenance of such roads, I 
stated: 

, , .county commissioners may make cash grants to assist repair and 
maintenance of township roads without the county engineer's 
approval, except when such road program entails construction, 
reconstruction, resurfacing, or improvement. In these cases, they 
may not make any cash grant, with or without the engineer's 
approval. !!!•, 2-324 

Although not stated, the implied rationale for this result is that power over monies 
can be relinquished where the county has no authority over a project, but where the 
county must retain direction and supervision over a road program, it cannot 
relinquish control over the pursestrings. 

A second limitation on cash grants to assist in the repair and maintenance of 
township roads arises from the source of funds from which the grants are to be 
made. If the source of the grants are levies which have been authorized for the 
improvement of county roads, county commissioners have no authority to use such 
funds for township roads unless an excess, not anticipated by bond issue and not 
directed by popular vote to be put to the use of constructing or maintaining county 
roads, arises. 1921 Op. Att'Y Gen. No. 1929, p. 258. In any event, the proration of 
aid granted townships must be governed by their needs, and not by an arbitrary 
percentage applying equally to all townships. 1921 Op. Att'y Gen., supra, 

As you have indicated that the source of. funds for the proposed grant to 
townships is R.C. 5705.19(0), which authorizes a levy for construction, resurfacing 
and repair of county or township roads, and that the grant will be based not upon an 
arbitrary percentage, but upon road mileage in each township, the county 
commissioners may make a direct cash grant to township trustees for the purpose 
of repair and maintenance of township roads. 

It must next be determined whether county commissioners have the power to 
make cash grants to townships to assist in the construction, reconstruction, 
resurfacing, or repair and maintenance of roads which are part of the county 
highway system. · 

Although county commissioners have the primary responsibility for the 
maintenance of county roads, R.C. 5535.0l(B), the Code grants a township the 
concurrent authority to repair, maintain, resurface, construct or improve any road, 
including a county road, within its territory. R.C. 5571.01 and R,C, 5571.02. 
However, no provision of the Code expressly authorizes county commissioners to 
make grants to, or share levy proceeds with, a township for the purpose of 
construction or maintenance of county roads. If such power exists,it must be 
implied from the general authority of a county to construct, maintain, and repair 
county roads. 

This question was raised but not answered in 1949 Op. Att'y Gen. No. 948, p. 
587. The power of a county to make contributions for the purpose of township road 
repair, however, has been strictly construed in opinions of the Attorney General. 
1972 Op. Att'y Gen. No. 72-080; 1921 Op. Att'y Gen. No. 1929, p. 258. In the latter 
opinion, my predecessor stated stated that the highway laws "· •. do not 
contemplate any bodily turning over of funds in an arbitrary amount by county 
commissioners to township trustees," !!!·, at 261. 

The general rule with respect to a county's authority in financial matters was 
set out in State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 99 (1916), as follows: 
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The legal principle is settled in this state that county commissioners 
in their financial transactions are Invested only with limited powers, 
and that they represent the county only in such transactions as they 
may be expressly authorized to do so by statute. • . • 

Although county commissioners are authorized to levy taxes for the repair, 
maintenance, construction or improvement of county roads and to assume all costs, 
or agree with townships for the township to pay its proportionate share of expenses, 
R,C, 5555.43, there is no express authority for the handing over of monies to 
townships in the manner you describe. As such, any doubt as to the right of the 
county to act in such a transaction should be resolved against the exercise of the 
power. State ex rel. Locher, supra. The fact that t~1e General Assembly has 
empowered county commissioners to make contributions to townships for township 
roads, but not county roads, is further indicative of an intent on the part of the 
legislature that this authority cannot be implied. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised, that: 

1, 	 County commissioners may use the proceeds of a county-wide 
levy for general construction, reconstruction, resurfacing and 
repair of roads and bridges in counties or townships to make 
contributions to township trustees, based upon road mileage in 
each township, for the purpcse of repair and maintenance of 
township roads, County commissioners may not, however, make 
contributions to assist township trustees in the construction, 
reconstruction, resurfacing or improvement of township roads. 
(1972 Op, Att'y Gen. No, 72-080, approved and followed). 

2, 	 Absent express statutory authorization, county commissioners 
may not make contributions to, or share proceeds of a road levy 
with, township trustees for the purpose of any construction, 
improvement, or repair, of county roads. 
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