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HOUSE BILL 112--95 GENERAL ASSE:\lBLY: 

1. PRIOR TO ITS ENACTMENT, WHERE APPLICANT AP­
PEARED FOR EXA.\.JINATION-CERTlFlCATE TO PRAC­
TTCE OSTEOPATHY AND SCRGERY-PAID EXAMINATION 
FEE-FAILED TO OBTAIN" PASSING }1ARK fN EXAMINA­
TION-SUCH APPLICANT MAY NOT NOW TAKE EXAMI­
NATION IX SCBJECTS PJ3.ESCRIBED BY FORMER SEC­
TION 1288 G. C. AND BE LJCENSED TO PRACTICE. 

2. WHERE APPLICANT HAD PRELIMINARY EDUCATIONAL 
REQUIREMENTS FOR ADMITTANCE TO EXA::VIINATION 
-FAILED EXAMINATION-STATUS-SECTIONS 12i0. 1273 
G.C. 

3. STATE MEDICAL BOARD, SINCE ENACTMENT SAID 
HOUSE BILL, HAS ~O AUTHORITY TO ISSUE CERTIFI­
CATES FOR THE PRACTICE OF OSTEOPATHY AND SUR­
GERY-MAY ISSUE CERTIFICATES TO PRACTICE OSTEO­
PATHIC }lEDICINE AND SURGERY TO THOSE WHO COM­
PLJED WITH PROVISIONS OF ACT. 

SYLLABUS: 

1. Where, prior to the enactment of House Bill ;'{o. 112 by the 95th Gen­
eral Assembly, an applicant has submitted himself for examination for a certifi­
cate to practice osteopathy and surgery and has paid the examination fee as 
prescribed by the then existing statute but failed to obtain a passing mark in such 
examination, by reason of the amendment of the statute by such House Bill such 
applicant may not now take an examination in the subjects prescribed by said 
former Section 1288 of the General Code and be licensed to practice osteopathy 
and surgery. 

. . 2. Where, prior to the enactment of House Bill No. 112 by the 9,jth Gen­
eral Assembly, an applicant had the preliminary educational requirements to 
admit him to an examination for a certificate to practice osteopathy and surgery 
but has failed such examination, if such applicant desires to obtain a certifircate 
to practice osteopathic medicine and surgery he must, since the enactment of such 
House Bill, submit evidence of his preliminary training as prescribed in amended 
Section 1270, General Code, and be examined in the subjects prescribed for the 
examination to practice osteopathic medicine and surgery as enumerated in amended 
Section 1273 of the General Code. 

3. The State .Medical Board, since the enactment of House Bill No. 112 by 
the 9-5th General Assembly, has no authority to issue certificates licensing persons 
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to practice osteopathy and surgery, but may issue certificates to practice ostec, 
pathic medicine and surgery to those persons entitled thereto by reason of com­
pliance with the proYisions of such act. 

Columbus, Ohio, August 28, 1943. 

Dr. H. ::\I. Platter, Secret:iry, ~tate Medical lk,anl. 
Wyandotte Building-. 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknO'wledge receipt of your request for my opinion, which 
reads as follows : 

"To avoid controversy in the administration of the ne,v 
amendment to the Medical Practice Act, House Bill No. 112, 
governing the practice of osteopathy in Ohio, the State Medical 
Board requests an opinion. 

As the department interprets the new statute, future licenses 
issued will confer the right of the successful applicant to engage 
in the practice of osteopathic medicine and surgery. h believes 
no other type of licensure can be issued. \Vhat then becomes 
of the individuals who were unsuccessful in a former c:xamina­
tion and who by the terms of the old statute may present them­
selves for another examination without the paymei1t of an addi­
tional fee if taken within one year? This applies to seve1al un­
successful applicants in our recent examination who applied for 
a certificate to practice osteopathy and surgery. 

\Viii not these men be required to qualify under the pre­
liminary and professional requirements of the new law, pay an 
additional fee and if successful receive a license to practice 
osteopathic medicine and surgery? 

Is not the rlepartrnent prevented from the issuance of a c-er­
titicate to practice osteopathy and surgery in the future?" 

The State :\Iedical Uoard is a creature of statute and as such has 
such powers and such duties only as have been granted to or imposed 
upon it by the statutes creating it. See Rose v. Baxter, 7 0. X. P. (N. S.) 
132; ::\1eeker v. Scudder, 108 0. S., 423. 

It should be remembered that the licensing of physicians to practice 
medicine, surgery and other elements of the profession is the act of the 
General Assembly. Such authority is exercised by the Legislature l-iy 
reason of the police power of the state. l'\eswith v. State, 101 0. S. 1.38; 
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Shaw v. State, 101 0. S., 507. The State Medical Board in conducting 
the examinations for licenses and the issuance of certificates to practice 
to successful applicants therefor is an agency of the Legislature and may 
issue such certificates when it has determined that the conditions an<l 
standards prescribed by the Legislature for the issuance of the license 
have been found to exist. 

Prior to the enactment of House Bill No. 112 by the 95th General 
Assembly the Medical Board was authorized to issue licenses to physicians 
and surgeons where it was determined that the applicant had the requisite 
eciucational qualifications then prescribed by Section 1270 of the General 
Code, only when such applicant had passed the examination prescribed 
by then existing Section 1273 of the General Code. Former Section 1277 
of the General Code provided that each applicant for a certificate to prac­
tice medicine or surgery must pay an examination fee of twenty-five 
dollars and that if he were unsuccessful in the examination he might, 
within the period of one year, take another examination for such purpose 
without paying an additional fee. 

The so-called "Medical Practice Act" grants to the Medical Board 
~he authority to issue licenses to practice "limited branches" of medicine 
to persons presenting the qualifications prescribed by statute when the 
applicant has passed the examination prescribed in Section 1274-2 of the 
General Code and has paid the fee of twenty-five dollars as provided by 
law (Section 1274-3, General Code). 

Former Sections 1288 and 1289 of the General Code set forth the 
:-equirements for the issuance of a certificate to practice osteopathy, and 
osteopathy and surgery. In order to have obtained a certificate to practice 
osteopathy an applicant must have had a diploma from a reputable school 
of osteopathy and have passed an examination in the subjects of "pathology, 
physiological chemistry, gynecology, minor surgery, osteopathic diagnosis 
and the principles and practice of osteopathy" ( former Section 1289, 
General Code). If, however, he desired to obtain a certificate to practice 
major surgery he must have been further examined in the subjects of 
"anatomy, physiology, obstetrics, surgery and diagnosis" ( former Sec­
tion 1288, General _Code). You will observe that while former Section 
1289 of the General Code required a license fee of twenty-five dollars to 
be paid before an applicant for the practice of osteopathy could be 
admitted to an examination, it contained no provision for re-examination 
without the payment nf an additional fee as did former Section 1277 in 
the case of examinations for certificates to practice medicine or surgery. 

In House Bill ::-;o. 112 the General Assembly repealed former Sec-
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tions 1288, 1289, 1290, 1291, i292 and 1293 of the General Code which 
related to the licensing of persons to practice osteopathy and surgery. It 
further amended Sections 1262, 1268, 1269, 1270, 1273, 1277, 1278, 1282 
and 1289-1 of the General Code. 

The effect of such amendments was to take from the State Medical 
Board ( l ) the power to issue certificates licensing persons to practice 
osteopathy and minor surgery when the applicant had complied with 
former Section 1289 of the General Code, which has been repealed; (2) 
the power to issue certificates to persons then licensed to practice oste­
opathy to practice major surgery, upon compliance with the provisions 
of former Section 1288 of the General Code, and (3) to authorize and 
empower such Board to issue certificates authorizing persons to practice 
osteopathic medicine and surgery where such applicants presented evi­
dence of their preliminary qualifications as provided in such act and have 
further been successful in passing the examinations therein provided ( Sec­
tions 1270, 1271, 1273 and 1274, General Code) and, second, to issue to 
a perscm licensed to practice osteopathy :i license to practice osteopathic 
medicine and surgery when he sha!i have attained the additional prelimi­
nary education as therein specified ( see Section 1270, General Code). 

It is thus to be seen that the State Medical Board has no longer the 
right to exercise the power to issue licenses and conduct examinations 
under authority of former Sections 1288 and 1289 of the General Code, 
which have been repealed; that is, to practice osteopathy or osteopathy and 
surgery. It now has the power to i~sue cenificates of licensure to practice 
oste:lpathic medicine and surgery to those 1-'ersons who have the qualifica­
tions and who pass the examination prescribed by the statute. 

The act now prescribes that an applicant for a certificate to practice 
osteopathic medicine and surgery must have at least two years of col­
legiate work in an approved college and must have a diploma from a 
school or college of osteopathy ( Section 1270, General Code) and must 
pass an examination conducted by the Board in anatomy, physiology, 
pathology, chemistry, inateria medica and therapeutics, the principles and 
practice of osteopathic medicine, diagnosis, surgery, obstetrics and such 
other subjects as the Board requires or if he already be licensed to practice 
0steopathy and surgery must pass an examination in the subjects of materia 
medica and therapeutics, and the principles of osteopathic medicine, bac­
teriology, preventive medicine and hygiene ( Section 1273, General Code). 

It should be further observed that the statute authorizes those per­
sons who have been licensed to practice osteopathy or osteopathy and 
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surgery under the former statute to continue such practice but further 
specifically provides that before practicing osteopathic medicine and sur­
gery they shall present to the Board satisfactory eYidence of their addi­
tional qualifications ( Section 1270, Generai Code) and shall pass an addi­
tional examination in the subjects of materia medica and therapeutics, 
the principles and practice of osteopathic medicine, bacteriology, preven­
tive niedicine and hygiene ( Section 1273, General Code). It is thus to 
he see11 that the examination now authorized to be given by the Board is 
not one of those prescribed by former Sections 1288 and 1289 of the 
General Code. 

As I have above pointed out, the former law did not grant to c,n 
applicant for a license to practice osteopathy who had paid his examination 
fee but failed to pass the examination the right to re-examination without 
the payment of an additional fee ( see fom1er Section 1289, General Code). 
Former Section 1277 of the General Cod~ which prescribed the fee for 
examination for a certificate to practice medicine or surgery did contam 
the following language: 

"Each applicant for a certificate to practice medicine or 
sargery in this state shall pay a fee of twenty-five dollars for an 
examination. On failure to pass such examination the fee shall 
net be returned to the applicant, but within a year after such 
failure he may present himself and be again examined without 
the payment of :in additional fee. * * '~" 

You will observe that the examinations referred to in such former 
Section 1277 are for the purpose of obtaining a certificate to practice 
medicine or surgery and have no referenc':! to the practice of osteopathy. 
There now exists no section authorizing an osteopath to take an examina­
tion in surgery alone and thus become licensed to practice osteopathy and 
surgery. Present Section 1277 of the General Code reads as follows: 

''Each applicant for a certificate to practice medicine or 
su,·gery, or osteopathic medicine and surgery, in this state shall 
pay a fee of twenty-five dollars for an examination. On faiiure 
to pass such examination the fee shall not be returned to the 
applicant, but within a year after such failure he may present 
himself and be again examined without the payment of an addi­
tional fee. All fees for examination shall he paid in advance 
to the treasurer of the board and by him paid into the state 
treasury to the credit of a fund for the use of the state medical 
board." 

You will observe from the language of the section above quoted that 
n1ch section only authorizes applicants for certificates to practice medicine 
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or surgtry or osteopathic medicine and surgery who have failed to pass the 
examination to take a new examination for such purpose without the 
payment of additional fee. It would, therefore, seem that if the Medical 
Board is not authorized to issue a certificate to practice surgery to an 
osteopath upon the presentation of evidence of qualifications equal to that 
which he was required to have under the repealed section it could seriously 
he urged that the 1fedical Board now has r.uthority to give such examina­
tion. Since the law now µrovides. with respect to licenses for medical 
doctors that they shall be examined in certain medical and pathological 
subjects, as well as surgery, and as to applicants for the practice of osteo­
pathic medicine and surgery that such applicants must present evidence 
of preparation in excess of that which was required under the former law 
and must be examined in different subjects than were prescribed by the 
former law, no authority exists for the Medical Board to conduct the 
examination for which such former applicant was qualified. It would 
further seem that if a person who has been licensed to practice osteopathy 
now c!esires to take an examination to ;i.uthorize him to practice major 
surgery he must present the qualifications as to preliminary education 
specified in Section 1270 of the General Code and be examined in the 
additional subjects specified in Section 1273 to entitle him to a certificate 
t0 practice osteopathic medicine and surgery, the fee for which is pre­
scribed in Section 1277 of the General Code. 

Tt might be argued that by reason of the prov1s10ns of the former 
section, the repeal thereof would take from the applicant a vested right to 
the re-examination which was prescribed by such repealed section. How­
ever, such question has been before the court and in the case of State, e:< 
rel. Glenn v. The Board of Dental Examiners, 5 0. C. C. (N. S.) 55, 
affirmed without opinion in 73 0. S. 376, the court held as stated in the 
~econd paragraph of the syllabus that: 

"A yested right is not conferred !Jy a statute which merely 
prescribes a method by which such a right may be obtained; 
and it is competent for the Legislature to raise the conditions 
for obtaining such a right both as to those who were and those 
who were not theretofore competent to acquire it." 

Specifically answering your inquiries, it is my opinion that : 

1. Where, prior to the enactment of House Bill No. 112 by the 
95th General Assembly, an applicant has submitted himself for examina­
tion for a certificate to practice osteopathy and surgery and has paid 
the examination fee as prescribed by the then existing statute but failed 
to obtain a passing mark in such examinafrm, by reason of the amendmPnt 
of the statute by such House Bill such :ipplicant may not now take an 
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examination in the subjects prescribed by said former Section 1288 of 
the Ge11eral Code and be licensed to practice osteopathy and surgery. 

2. \Vhere, prior to the enactment of House Bill No. 112 by the 
95th General Assembly, an applicant had the preliminary educational 
requirements to admit him to an examination for a certificate to practice 
osteopathy and surgery but has failed such examination, if such applicant 
desires to obtain a certificate to practice osteopathic medicine and surgery 
he must, since the enactment of such House Bill, submit evidence of his 
preliminary training as prescribed in amended Section 1270, General Cod-=, 
and be examined in the subjects prescribed for the examination to prac­
tice osteopathic medicine and surgery as enumerated in amended Section 
J.273 of the General Code. 

3. The State Medical Board, since the enactment of House Bill No. 
112 by the 95th General Assembly, has no authority to issue certificates 
licensing persons to practice osteopathy and surgery, but may issue cer­
tificates to practice osteopathic medicine and surgery to those persons 
entitled thereto by reason of compliance with the provisions of such act. 

Respeclf ully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




