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OPINION NO. 85-028 

Syllabus: 

R.C. 2151.357 does not require the school district of residence of a 
child placed in a detention home by a juvenile court to pay the cost of 
nonacademic summer activities provided for the child by the 
detention home. 

To: David E. Bowers, Allen County Prosecuting Attorney, Lima, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 19, 1985 

I have before me your request for my opinion concerning the cost of 
educating a juvenile offender. I have rephrased your question as follows: Is a 
juvenile offender's school district of residence required to pay the cost of non­
academic summer activities conducted by the detention home where the juvenile 
offender has been placed by a juvenile court? 

In your letter of request, you explain that the Allen County Juvenile 
Treatment Center (the Center) is a juvenile detention home established under R.C. 
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2151.34 and is administered by the Allen County Juvenile Court. During the 
minimum school year, ~ R.C. 3313.4·8, classes which are geared to lesson plans 
used by the school district are taught at the Center's educational facility. The 
Center attempts to provide an education comparable to that which the student 
would receive if he or she attended classes in the school district's regular classroom 
facilities. A student receives school district credit for school work completed at 
the Center. 

During the summer, many students are provided with a program in which 
they listen to speakers and take field trips. The students who take part in this non­
academic summer program do not receive school district credit and you have 
informed me that there is no parallel summer program carried out by the school 
district for its students who are not confined in the detention home. Your question 
is whether the school dLtrict must pay the cost of the nonacademic summer 
program. 

Before addressing your specific question, it is instructive to examine R.C. 
2151,34, which provides for the establishment and operation of juvenile detention 
homes. R.C. 2151.34 reads, in part: 

In case a detention home is established as an agency of the 
court, or a district detention home is established by the courts of 
several counties as hereinbefore provided, it shall be furnished and 
carried on, as far as possible, as a family home in charge of a 
superintendent or matron in a non-punitive neutral atmosphere. The 
judge, or the directing board of a district detention home, may 
appoint a superintendent, a matron, and other necessary employees 
for such home and fix their 5alR.ries, During the schnol year, when 
possible, a comparable educational program with competent and 
trained staff shall be provided for those children of school age. A 
sufficient number of trained recreational personnel shall be included 
among the staff to assure wholesome and profitable leisure-time 
activities. Medical and mental health services shall be made 
available to insure the courts all possible treatment facilities shall be 
given to those children placed under their care. (Emphasis added.) 

See R.C. 5139.281; 8 Ohio Admin. Code 5139-7-05(0). R.C. 2151.34 requires that 
during the school year a detention home, when possible, provide an educational 
program comparable to the program provided in a child's school district and the 
staff to carry out the program. · 

R.C. 2151.357 provides for the payment of the cost of an educational 
prog1,am and reads, in part: 

1In the manner prescribed by division (C)(2) of section 3313.64
of the Revised Code, the court shall, at the time of making any order 
that removes a child from his own home or that vests legal or 
permanent custody of the child in a person or government agency 
other than his parent, determine the school district that is to bear the 
cost of educating the child. Such determination shall be made a part 
of the order that provides for the child's placement or commitment. 

Whenever a child is placed in a detention home established 
under section 2151.34 of the Revised Code or a juvenile facility 
established under section 2151.65 of the Revised Code, his school 
distr·ict as determined by the court shall pay the cost of educating the 
child based on the per capita cost of the educational facility within 

R.C. 3313.64(C) generally provides for the manner of determining 
which school district must bear the financial burden of educating a child 
when the child does not reside in the district where his [)arent resides. 
Division (C)(2) deals with the situation where ''the child is in the permanent 
or legal custody of a government agency or person other than the child's 
parent." 
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such detention home or juvenile facility. (Footnote and emphasis 
added.) 

See R. Juv. P. 34(C). 

R.C. 2151.357 provides that a child's school district of residence must pay the 
cost of educating the child and that cost is based upon the per capita cost of the 
educational facility. In order to determine the extent of a school district's duty 
under R.C. 2151.357 to pay for the cost of educating a child placed in a detention 
home, it is necessary to refer to R.C. 2151.34 which sets forth the duties of a 
detention home with respect to providing an educational program. See Beach v. 
Beach, 99 Ohio App. 423, 134 N.E.2d 162 (Montgomery County 1955) (statutes which 
refer to each other are in pari materia and should be construed together to 
ascertain the legislative intent). Pursuant to R.C. 2151.34, a detention home is 
required during the school year, when possible, to provide an educational program 
comparable to the program provided in the child's school district of residence. The 
fact that the legislature has specified that the educational program is limited to 
the regular school year and shall be comparable to the program provided in the 
child's school district indicates that the legislature intended that the school district 
pay the cost of providing a resident of a detention home an educational program 
during the school year which is comparable to that which the child would receive if 
he were attending school in his own school district. Since summer educational 
programs are not required to be provided under the terms of R.C. 2151.34, the cost 
of such summer programs does not constitute part of the cost of educating a 
detention home resident for purposes of R.C. 2151.357. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that R.C. 
2151.357 does not require the school district of residence of a child placed in a 
detention home by a juvenile court to pay the cost of nonacademic summer 
activities provided for the child by the detention home. 




