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OPINION NO. 560 

SYLLABUS: 

Township trustees may only acquire and operate or contract for the opera­
tion of "Life Squads" or rescue vehicles when they are used by fire depart­
ments, volunteer or hired, in conjunction with fire protection. 

Columbus, Ohio, October 8, 1963 

Honorable Ralph A. Hill 
Prosecuting Attorney 
Clermont County 
Batavia, Ohio 



571 ATTORNEY GENERAL 

Dear Sir: 

Your request for my opinion points out that in some communi­
ties the emergency ambulance services previously furnished by 
undertakers are no wbeing performed by "Life Squads," composed 
of privately incorporated groups of citizens in the different com­
munities who donate their time and ability to the maintenance and 
services of these life squads in their free time. You also indicate 
that these units are furnishing a very worthwhile service to the 
community in which they operate. More particularly, your request 
for my opinion reads as follows : 

"Do the Township Trustees have the duty or author­
ity to legally contract with a municipal life squad, a pri­
vately operated life squad, or to organize a township life 
squad, all of the expenses for either the contract or opera­
tion of the squad to be paid from the general tax monies, 
or a tax levy of the township. We feel that the clarification 
of the former attorney general's opinion referred to would 
be of general interest throughout the State and respect­
fully request your opinion on this matter." 
It is stated in 52 Ohio Jurisprudence 2d, Townships, Section 

42, at page 295, that: 

"Township trustees, who act in a judicial as well as a 
ministerial capacity in certain instances, possess only such 
powers as are expressly conferred upon them by statute or 
are by necessary implication requisite to perform the 
duties so imposed upon them. 

"Although a liberal view is characteristically taken 
as respects the form and regularity of the proceedings ·of 
township trustees, no such liberal view is taken of the 
powers of the trustees. In other words, the statutes under 
which they act are in derogation of the common law and 
are strictly construed. Hence, the trustees of townships 
cannot, in general, do any act foreign to the purposes for 
which their offices were created." 

Consequently, in ascertaining the extent of the township trustees' 
powers in regards to emergency or "rescue" vehicles, it is necessary 
to examine the statutes, particularly Title V of the Revised Code 
pertaining to townships and Chapter 505 thereof on trustees. 

As you have indicated in your request, this question has arisen 
as a result of Opinion No. 2416, Opinions of the Attorney General 
for 1953, wherein my predecessor held: 
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"l. Under the provisions of Section 3298-54, Gen­
eral Code, township trustees, in addition to being author­
ized to guard against the occurrence of fires, are further 
authorized to protect property and lives against damages 
and accidents; and under such authority may acquire and 
operate emergency vehicles or 'rescue cars' for such pur­
poses. 

"2. Township trustees may enter into an agreement 
with a volunteer fire company for the operation of any 
such equipment as the township itself is authorized to 
operate, designed to protect against fires, damages and 
accidents." 

However, it must be recognized that this power to acquire "rescue 
cars" was found under the broader power of the trustees to pur­
chase or acquire facilities for fire-fighting purposes. In addition, 
the section of the Code authorizing the acquisition of such vehicles 
is within the subtopic of FIRE PROTECTION, which includes 
specific provisions relating to how and by whom such equipment 
shall be used and operated, and how the expenses of the equipment 
and operation thereof shall be financed. (See Sections 505.37 
through 505.45, Revised Code.) Therefore, since these sections, 
Sections 505.37 through 505.45, Revised Code, all deal with the 
subtopic of fire protection, they must be construed in pari materia. 

Consequently, it necessarily follows that the authority of power of 
the township trustees in dealing with emergency or rescue vehicles 
is no greater than their authority in dealing with other fire protec­
tion equipment. There is no other authority or power conferred 
upon township trustees in regards to emergency vehicles other than 
that specified in Sections 505.37 through 505.45, supra. 

The first paragraph of Section 505.37, Revised Code, as 
amended by 130 Ohio Laws, S. 69, effective September 2, 1963, 
expressly provides : 

"The board of township trustees may establish all 
necessary regulations to guard against the occurrence of 
fires, protect the property and lives of the citizens against 
damage and accidents and may, with the approval of the 
specifications by the prosecuting attorney, purchase or 
otherwise provide such fire apparatus, mechanical resusci­
tators or other equipment, appliances, materials, fire hy­
drants, and water supply for fire-fighting purposes as 
seems advisable to the board. Such board shall provide for 
the care and maintenance of fire equipment, and, for such 
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purposes, may purchase, lease, or construct and maintain 
necessary buildings, and it may establish and maintain 
lines of fire-alarm communications within the limits of 
the township. The board may employ one or more persons 
to maintain and operate fire-fighting equipment, or it may 
enter into an agreement with a volunteer fire company for 
the use and operation of such equipment. The board may 
compensate the members of a volunteer fire company on 
such basis and in such amount as it deems equitable. 

"* * * * * * * * *"
(Emphasis added) 

It is manifest from this portion of the section that the township 
trustees have alternatives in regards to the maintenance and 
operation of fire-protection equipment, which includes rescue cars, 
and they are either to employ persons to maintain and operate the 
fire-fighting equipment or to enter into an agreement with a volun­
teer fire company for the use and operation of the equipment. In 
addition, the costs of maintaining and operating such emergency 
or rescue vehicle can only be financed by the two means provided 
in Sections 505.39 and 505.40, supra, namely, either a tax levy or 
a bond issue for fire protection. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
township trustees may only acquire and operate or contract for 
the operation of life squads or rescue vehicles when they are used 
by fire departments, volunteer or hired, in conjunction with fire 
protection. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 




