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A BUILDING AND LOAN ASSN. CANNOT MAKE A LOAN FOR 

THE ACQUISITION OF DEVELOPED LAND-A BUILDING 

AND LOAN ASSN. MAY MAKE A LOAN ON LAND OWNED 

BY THE APPLICANT FOR THE PURPOSE OF DEVELOP­

MENT-A BUILDING AND LOAN ASSN. CANNOT MAKE A 
LOAN ON DEVELOPED LAND OWNED BY THE APPLICANT. 

-§1151.298, R.C. 

SYLLABUS: 

1. A building and loan association is not authorized under the prov1S1ons of 
Section 1151.298, Revised Code, to make a loan on real estate for the acquisition of 
land which is already developed, within the meaning of the section, for primarily 
residential use. 

2. A building and loan association is authorized under the provisions of Section 
1151.298, Revised Code, to make a loan on real estate which is already owned by the 
loan applicant but which is either undeveloped or partially developed for the purpose 
of the development of such for primarily residential use. 

3. A building and loan association is not authorized under the provisions of 
Section 1151.298, Revised Code, to make a loan on real estate which is already owneq 
by the loan applicant and is already developed, within the meaning of the section. 

Columbus, Ohio, .May 15, 1962 

Hon. Andrew C. Putka, Superintendent of Division of Building & Loan 
Associations 

407 State Office Building, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"It is my desire to submit to you for opinion the following 
questions: 

"1. Under the provisions of Section 1151.298 of the Revised 
Code, is a building and loan association authorized to make a 
loan on real estate for the acquisition of land which is already de­
veloped, within the meaning of said section, for primarily resi­
dential use? 

"2. Under the provisions of Section 1151.298 of the Revised 
Code, is a building and loan association authorized to make a 
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loan on real estate which is already owned by the Joan applicant 
and is either undeveloped or partially developed for the develop­
ment thereof for primarily residential use? 

"3. Under the provisions of Section 1151.298 of the Re­
vised Code, is a building and loan association authorized to make 
a loan on real estate which is already owned by the loan applicant 
and is already developed, within the meaning of said section?" 
The first paragraph of Section 1151.298 Revised Code in which is 
stated the main purpose of that section, reads as follows : 

"A building and loan association may make loans to members 
and others upon obligations secured by real estate for the acquisi­
tion of undeveloped or partially developed land and the develop­
ment thereof for primarily residential use subject to the proced­
ures of section 1151.292 of the Revised Code except division (D) 
thereof, and subject to the following limitations and procedures: 

"* * * * * * * * *" 
The statute plainly states that a building and loan association may 

make loans to members and others upon obligations secured by real estate 

for the acquisition of undeveloped or partially developed land and the 

development thereof for primarily residential use. No mention is made 
of loans for the acquisition of real estate already developed within the 

meaning of this section. 

The last paragraph of the section defines the word "development," 

reading as follows : 

"For the purposes of this section, 'development' includes the 
survey and platting of such land, the laying out and improvement 
of streets, the installation of water lines and mains, sewers, side­
walks, curbs, and facilities for the disposal of sewage, and the 
installation of such other improvement as may be necessary or 
advisible to prepare such land for primarily residential use." 

In answer to your first question, therefore, I would conclude that a 

building and loan association may not, under the provisions of Section 

1151.298, Revised Code, make a loan on real estate for the acquisition of 
land which is already developed, within the meaning of the section, for 

primarily residential use. 

Coming to the second question, under the language of the statute a 

building and loan association is authorized to make loans for the acquisi­

tion of land and to make loans for the development of undeveloped or par­

tially developed land. Thus, such an association may loan money on real 



estate which is owned by the loan applicant for· the purpose of developing 

undeveloped or partially developed land. 

I believe my answer to your first question is dispositive of your third 

question. If the land is already fully developed, within the meaning of the 

section, then no matter who the owner may be money may not be loaned 

under the authority of Section 1151.298, Revised Code. . If the land is 

already owned and already developed then the purposes of the section are 
satisfied and no other purposes are authorized by the section. 

It is my opinion, therefore, and you are advised: 

1. A building and loan association is not authorized under the 
provisions of Section 1151.298, Revised Code, to make a loan on real 

estate for the acquisition of land which is already developed, within the 

meaning of the section, for primarily residential use. 

2. A building and loan association is authorized under the pro­
visions of Section 1151.298, Revised Code, to make a loan on real estate 

which is already owned by the loan applicant but which is either unde­
veloped or partially developed for the purpose of the development of such 

for primarily residential use. 

3. A building and loan association is not authorized under the pro­

visions of Section 1151.298, Revised Code, to make a loan on real estate 
which is already owned by the loan applicant and is already developed, 
within the meaning of the section. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




