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OPINION NO. 69-091 

Syllabus: 

The restriction of the aggregate amount of stock, bonds and 
other evidences of indebtedness and commitments which a building 
and loan association may invest in a development corporation, as 
provided in Section 1151.342, Revised Code, does not apply to 
normal real estate loans and the latter are outside of the 
restriction. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 25, 1969 

I have your request for my opinion relative to investment of 
funds by a building and loan association in a development corpora­
tion as provided for in Chapter 1726, Revised Code. The question 
reads as follows: 

nMay a savings and loan association, 
which is a member of a development cor­
poration created under Chapter 1726 of 
the Ohio Revised Code, and which has in­
vested in stock or bonds or debentures 
of such development corporation, make 
real estate loans to such development 
corporation, where the amount of such 
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real estate loans would be in excess of 
the lesser of $250,000 or 1% of the total 
outstanding loans ~ade by such 
association?" 

Section 1151.342, Revised Code, provides in part as follows: 

;:An association may subscribe to, 
buy, own, and hold stock and may invest 
in the bonds, debentures, notes, or other 
evidences of indebtedness of development 
corporations organized under Chapter 
1726 of the Revised Code. The aggregate 
amount of stockholdings, investments, 
loans, and commitments of any associa­
tion in or to the corporations author­
ized by Chapter 1724 and Chapter 1726 of 
the Revised Code shall not exceed one 
percent of the total outstanding loans 
made by such association or two hundred 
fifty thousand dollars, whichever is the 
lesser. 

"Nothing in this section shall be 
construed to restri.ct an association 
from making real estate loans to such 
corporations which would be authorized 
under the lending powers granted the 
association under Chapter 1151 of the 
Revised Code." 

It is noted that Amended Senate Bill No. 44 has been passed and 
signed by the Governor and becomes effective September 25, 1969. 
This act amends Section 1151.342, supra, by striking out the words 
"or two hundred fifty thousand dollars, whichever is the.lesser" so 
that when the act becomes effective, the limit will be set at one 
percent of the total outstanding loans, whatever that limit comes to. 

Looking at the quoted paragraphs from said Section 1151.342, Re­
vised Code, it will be noted that the first paragraph speaks espe­
cially of the unsecured evidences of indebtedness in addition 
to stock in which the building and loan association may invest and 
the limits of investment in them. Paragraph two refers to real es­
tate loans, made in the normal course of business, and states that 
these shall not be restricted in aggregate amount as made to the de­
velopment corporation. 

I am, therefore, of the opinion, and you are so advised that the 
restriction of the aggregate amount of stock, bonds and other evi­
dences of indebtedness and commitments which a building and loan 
association may invest in a development corporation, as provided in 
Saction 12.51. 342, Revised Code, does not apply t.o no1·rr.2,l re,11 est2:ce 
Joans and the latter are outside of the restriction. 
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