
                                                                                                          

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 
 

 

 
  

January 7, 2015 

The Honorable Mark E. Kuhn 
Scioto County Prosecuting Attorney 
612 6th Street, Suite E 
Portsmouth, Ohio 45662 

SYLLABUS: 	 2015-001 

1.	 An employee whose regular hours of service “for a county” total forty 
hours per week, divided between two, separate county agencies, is a “full-
time employee,” as defined in R.C. 325.19(K)(1). 

2.	 An employee who is a “full-time employee,” as defined in R.C. 
325.19(K)(1), is subject to the terms of R.C. 325.19(A)(1) granting 
vacation leave with full pay to “[e]ach full-time employee in the several 
offices and departments of the county service.” 



 
 

 

 

 

  
                  

 

 

 

 
 

 

 

                                                 

  
 

Opinions Section
Office 614-752-6417 
Fax 614-466-0013 

30 East Broad Street, 15th Floor 
Columbus, Ohio 43215 
www.OhioAttorneyGeneral.gov 

      January 7, 2015 

OPINION NO. 2015-001 

The Honorable Mark E. Kuhn 
Scioto County Prosecuting Attorney 
612 6th Street, Suite E 
Portsmouth, Ohio 45662 

Dear Prosecutor Kuhn: 

You have requested an opinion concerning the earning and accrual of vacation leave by a 
county employee.  Specifically, you ask: 

1.	 Does part-time employment with two county agencies for twenty hours a 
week each, for a total of forty hours combined, define an employee as a 
“full-time employee” in accordance with R.C. 325.19(K)(1)? 

2.	 Does a part-time employee earn and accrue vacation leave when his 
regular hours of service for the county are forty hours a week, where the 
forty hours are obtained through separate employment with two county 
agencies on a part-time basis of twenty hours per week per employer? 

Before addressing your specific questions, we begin with a summary of the principle 
developed in case law that a county officer, board, or other agency with the statutory power to 
employ has the concomitant authority to fix its employees’ compensation, including fringe 
benefits such as paid vacation leave and sick leave.1  2009 Op. Att’y Gen. No. 2009-009, at 2-61; 

1 In some instances, an appointing authority’s power to fix the compensation of its 
employees is expressly granted by statute.  See, e.g., R.C. 325.17 (a county auditor, treasurer, 
sheriff, clerk of court, engineer and recorder “may appoint and employ the necessary deputies, 
assistants, clerks, bookkeepers, or other employees for their respective offices, shall fix the 
compensation of those employees and discharge them….  The employees’ compensation shall 
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Ebert v. Stark Cnty. Bd. of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 N.E.2d 1098 (1980); 
Cataland v. Cahill, 13 Ohio App. 3d 113, 468 N.E.2d 388 (Franklin County 1984). 
Notwithstanding this authority, an employer may not provide to its employees fewer fringe 
benefits than those established by statute. Ebert v. Stark Cnty. Bd. of Mental Retardation, 63 
Ohio St. 2d at 32 (statute providing sick leave benefits for county employees “neither establishes 
nor limits the power of a political subdivision. Rather, it ensures that the employees of such 
offices will receive at least a minimum sick leave benefit or entitlement”); Cataland v. Cahill, 13 
Ohio App. 3d at 114 (“[s]ick leave and vacation leave prescribed by statute are minimums only 
and, where the appointing authority is authorized to establish compensation of employees, either 
sick-leave or vacation-leave benefits in addition to the minimums prescribed by statute may be 
granted as part of compensation”); 1998 Op. Att’y Gen. No. 98-026 (syllabus, paragraph 2) 
(“[a]n appointing authority that is empowered to hire county employees and fix their 
compensation may, if it chooses, grant them vacation leave in excess of the minimum entitlement 
prescribed by statute”). As summarized in 1981 Op. Att’y Gen. No. 81-052, “the authority to 
provide fringe benefits flows directly from the authority to set compensation and is 
circumscribed only by apposite statutory authority which either ensures a minimum benefit 
entitlement or otherwise constricts the employer’s authority vis a vis a particular fringe benefit.” 
1981 Op. Att’y Gen. No. 81-052, at 2-202. 

R.C. 325.19 grants a minimum vacation leave benefit to “[e]ach full-time employee in the 
several offices and departments of the county service, including full-time hourly rate 
employees.”  R.C. 325.19(A)(1)-(3). A board of county commissioners may grant vacation leave 
with full pay to part-time county employees by resolution.  R.C. 325.19(B). Notwithstanding 
these provisions, “any appointing authority of a county office, department, commission, board, 
or body may, upon notification to the board of county commissioners, establish alternative 
schedules of vacation leave and holidays for employees of the appointing authority,” subject to 
restrictions concerning collective bargaining agreements.  R.C. 325.19(F). 

not exceed, in the aggregate, for each office, the amount fixed by the board of county 
commissioners for that office”); see also R.C. 305.17 (a board of county commissioners “shall 
fix the compensation of all persons appointed or employed” under R.C. 305.13-.16); R.C. 309.06 
(a county “prosecuting attorney may appoint any assistants, clerks, and stenographers who are 
necessary for the proper performance of the duties of his office and fix their compensation, not to 
exceed, in the aggregate, the amount fixed by the judges of the court of common pleas”).  

Some appointing authorities are given explicit authority to establish their employees’ 
fringe benefits. See, e.g., R.C. 5126.05(A)(7) (a county board of developmental disabilities shall 
“[a]uthorize all positions of employment [and] establish compensation, including but not limited 
to salary schedules and fringe benefits for all board employees”); R.C. 5153.12 (a public children 
services agency “may establish compensation rates and vacation benefits for any of its 
employees”). 

http:305.13-.16
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Pursuant to R.C. 325.19(K), a “full-time employee” is “an employee whose regular hours 
of service for a county total forty hours per week, or who renders any other standard of service 
accepted as full-time by an office, department, or agency of county service.”  R.C. 325.19(K)(1). 
A “part-time employee” is “an employee whose regular hours of service for a county total less 
than forty hours per week, or who renders any other standard of service accepted as part-time by 
an office, department, or agency of county service, and whose hours of county service total at 
least five hundred twenty hours annually.” R.C. 325.19(K)(2). 

You ask whether an employee who works a total of forty hours per week, by working at 
two, separate county agencies for twenty hours a week each, is a “full-time employee,” as 
defined in R.C. 325.19(K)(1). The General Assembly has enacted a twofold definition of “full-
time employee.”  First, the statute defines a full-time employee as an employee whose “regular 
hours of service for a county total forty hours per week.” R.C. 325.19(K)(1) (emphasis added). 
This part of the definition does not restrict those forty hours of service to one, individual county 
office, department, or agency.  Rather, the General Assembly uses the broader, more general 
term “county” to refer to the county as a whole. 

Different words appear in the second part of the definition, which provides that a full-
time employee is an employee “who renders any other standard of service accepted as full-time 
by an office, department, or agency of county service.”2  R.C. 325.19(K)(1) (emphasis added). 
This part of the definition refers to individual divisions of county government—offices, 
departments, and agencies.  Thus, we conclude that the General Assembly intended a different 
meaning by its use of different words and phrases.  2002 Op. Att’y Gen. No. 2002-033, at 2-217 
(“[i]t is well settled that, where the General Assembly uses different terms in a statute, it is 
presumed that different meanings were intended” and “[t]he fact that the General Assembly 
refers to two different political subdivisions within R.C. 3769.04 indicates that it used the terms 
advisedly, knowing and intending their different meanings”).  See generally Wachendorf v. 
Shaver, 149 Ohio St. 231, 236-37, 78 N.E.2d 370 (1948) (“it has been declared that the 
Legislature must be assumed or presumed to know the meaning of words, to have used the words 
of a statute advisedly and to have expressed legislative intent by the use of the words found in 
the statute”). Accordingly, an employee whose regular hours of service “for a county” total forty 
hours per week, even if that service is divided between two, separate county agencies, is a “full-
time employee” as defined in R.C. 325.19(K)(1). 

As an example of another standard of service accepted as full-time, a particular county 
appointing authority might determine that, for certain types of employees, working three twelve-
hour shifts per week constitutes full-time employment despite not totaling forty hours per week. 
See generally 1998 Op. Att’y Gen. No. 98-026 (syllabus, paragraph 1) (“[a] county employee 
whose standard workweek set as full time by the appointing authority consists of fewer than 
forty hours per week and who is in active pay status for such standard workweek is entitled to a 
proportionate amount of vacation leave calculated on a biweekly basis as prescribed in R.C. 
325.19(A)(2)”). 
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In your second question, you ask whether an employee earns and accrues vacation leave 
under R.C. 325.19(A)(1) when his regular hours of service for the county are forty hours per 
week and the forty hours are obtained through separate employment with two county agencies on 
the basis of twenty hours per week per agency.  We again turn to the plain language of the 
relevant statute. See State ex rel. Cuyahoga Cnty. v. State Pers. Bd. of Review, 82 Ohio St. 3d 
496, 499, 696 N.E.2d 1054 (1998) (“[i]t is the duty of the court to give effect to the words used 
and not to insert words not used”). R.C. 325.19(A)(1) authorizes vacation leave for “[e]ach full-
time employee in the several offices and departments of the county service.”  This provision 
relies on the definition of “full-time employee” set forth in R.C. 325.19(K)(1).  As we conclude 
above, an employee whose regular hours of service for a county total forty hours per week is a 
“full-time employee” pursuant to R.C. 325.19(K)(1), for purposes of R.C. 325.19(A)(1).  Thus, if 
an employee meets the definition of “full-time employee” set forth in R.C. 325.19(K)(1), the 
employee is subject to the terms of R.C. 325.19(A)(1) granting vacation leave with full pay to 
“[e]ach full-time employee in the several offices and departments of the county service.” 

Conclusions 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

1.	 An employee whose regular hours of service “for a county” total forty 
hours per week, divided between two, separate county agencies, is a “full-
time employee,” as defined in R.C. 325.19(K)(1). 

2.	 An employee who is a “full-time employee,” as defined in R.C. 
325.19(K)(1), is subject to the terms of R.C. 325.19(A)(1) granting 
vacation leave with full pay to “[e]ach full-time employee in the several 
offices and departments of the county service.” 

Very respectfully yours, 

 MICHAEL DEWINE
 
Ohio Attorney General 



