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OPINION NO. 88-041 

Syllabus: 

A county commissioner may, pursuant to R.C. 122.69(B)(3) and 42 
U.S.C. §9904(c)(3), serve on the board of directors of a community 
action agency. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Prosecuting Attorney, Dayton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 21, 1988 

I have before me your request for my opinion on the issue of whether the 
position of county commissioner is compatible with the position of member of the 
board of directors of a community action agency. The seven-step compatibility 
3nalysls set forth in 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111 b; used to determine whether 
two public positions are compatible. However, where one of the positions is private 
the compatibility analysis is inapplicable and the question instead becomes whether 
an impermissible conflict of interest prohibits the individual from holding both 
positions. 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-025. 

R.C. 122.66(0) defines a community action agency as "a community-based 
and operated private nonprofit agency or organization" whose purpose is to provide 
services and activities which have an impact on the causes of poverty in the 
community. Since the Revised Code defines a community action agency as a private 
organization, l assume that the board position is private and that the compatibility 
analysis is inappropriate.I I therefore will limit my consideration of your question 
to the issue of whether an impermissible conflict of interest prohibits a county 
commissioner from serving on the board of directors of a community action agency. 

Several of the provii·ions of R.C. 122.69 raise the possibility of a conflict of 
interest. Subdivision (A) of that section provides: 

Any nonprofit agency or organization seeking designation as a 
community action agency by the office of community services shall 
obtain the endorsement of the chief elected officials of at least 
two-thirds of the municipal corporations and the counties within the 
community to be served by the agency or organization. (Emphasis 
added.) 

Since a county commissioner is a chief elected official of a county, R.C. 305.01, a 
county commissioner sitting on the board of directors of the community action 
agency would have to seek his own endorsement. This would present a conflict of 
interest. R.C. 122.69(B)(2) requires that each community action agency submit an 
annual program plan and budget to the office of community services in the 
department of developmimt. R.C. 122.69(B)(2) further provides: 

At least ten days pt»or to its submission to the office of community 
services, a copy of the program plan and budget shall be made 
available to the chief elected officials of the municipal corporations 
and counties wlthin the service area in order to provide them the 
opportunity to review and comment upon such plan and budget. 

1 A community action agency is not a private organization for all 
purposes. See 42 U.S.C. §9904(e) (providing that community action 
agencies "shall be deemed to be a State or local agency" for purposes of 5 
U.S.C. Chapter 15 [dealing with the political activity of certain state and 
local employees]). Cf. R.C. 122.69(B)O) (setting limits on the number of 
directors on the board of the agency and requiring that one-third of the 
board consist of public officials); R.C. 122.68 (providing that the state 
disburse certain federal funds to community action agencies). However, for 
purposes of this opinion, I will assume that member of a board of directors of 
a community action agency is a private position. 
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Here, too, county commissioners serving on the board of directors of a community 
action agency would be subjected to divided loyalties. 

Although a conflict may exist because of these prov1S1ons, I find that 
concerns over conflicting interests are overridden by the fact that one-third of the 
board of directors of a community action agency is statutorily required to be 
comprised of elected public officials. See R.C. 122.69(B)(3) (requiring that a 
community action agency compose its board of directors in compliance with 42 
U.S.C. §9904); 42 U.S.C. §9904(c)(3) (1982) (requiring that one-third of the board of 
directors of a community action agency be "elected public officials, currently 
holding office, or their representatives, except that if the number of elected 
officials reasonably available and willing to serve is less than one-third of the 
membership of the board ... appointive public officials may be counted in meeting 
such one-third requirement"). The clear purpose of these statutes is that elected 
public officials become involved in community action agencies and serve on the 
boards of such agencies. Because the General Assembly chose to incorporate 42 
U.S.C. §9904(C)(3) into R.C. 122.69(B)(3), it apparently determined that the conflict 
of interest attendant with having elected officials serve on a board of directors of a 
community action agency is overridden by the benefits derived from the direct 
involvement of those officials. Cf. Ohio Ethics Commission, Advisory Op. No. 
82-004, p.l (1982) (although R.C. 2921.422 ordinarily prohibits a city council 
member from serving on the board of a non-profit corporation that contracts to sell 
goods or services to the city, the result is different "when the composition of the 
board is mandated by the governmental entity providing the funds"); Ohio Ethics 
Commission, Advisory Op. No. 83-010, p.2 (1983) ("The official designation by a 
sovereign governmental entity, requiring that a council member serve on the board 
of the non-profit community development corporation in his official capacity, is 
sufficient to demonstrate that the public official does not have a prohibited personal 
interest in the public contract"). 

Therefore, it is my opinion and you are advised that a county commissioner 
may, pursuant to R.C. 122.69(B)(3) and 42 U.S.C. §9904(c)(3), serve on the board of 
directors of a community action agency. 

2 R.C. 2921.42(A)(4) prohibits public officials from knowingly having "an 
interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for 
the use of the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality with which he is connected." 

June 1988 




