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OPINION NO. 94-007 
Syllabus: 

Pursuant to R.C. 5705.40, transfers from one apf,ropriation item to another 
appropriation item within the annual appropriation r.leasure passed by a board of . 
county commissioners under R.C. 5705.38 mu~·. be made by resolution of the 
board. 

To: Michael G. Spahr, Washington County Prosecuting Attorney, Marietta, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, March 18,1994 

2-24 

You have requested an opinion whether bodies receiving their appropriations from the 
board of county commissioners as the taxing authority of a county must obtain permission from 
the board of county commissioners to transfer funds from one item to another item within the 
appropriated budget. 
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A Board of County Commissioners Must Pass an Annual Appropriation 
Measure Based on the Revised Tax Budget and the Official Certificate of 
Estimated Resources 

The manner in which appropriations of public funds are made by a board of county 
commissioners is governed by statute. The appropriations are based on the revised tax budget 
and the official certificate of estimated resources, or amendments of that certificate. R C. 
5705.38(A). 

A tax budget must be adopted annually by the taxing authority of each subdivision. RC. 
5705.28(A). For purposes of RC. Chapter 5705, a county is a "subdivision," and the "taxing 
authority" of the county is the board of county commission{'cs. RC. 5705.01(A), (C). Thus, 
a board of county commissioners must adopt an annual tax budget on behalf of the county. The 
tax budget must present, "in such detail as is prescriberl by the auditor of state," a large quantity 
of information, including "[a] statement of the necessary current operating expenses for the 
ensuing fiscal year for each department and division of the subdivision, classified as to personal 
services and other expenses, and the fund from which such expenditures are to be made." R C. 
5705.29(A)(1) (emphasis added).) 

) R C. 5705.29 also requires the tax budget adopted by the board of county commissioners 
to include the following information: 

(2) A statement of the expenditures for the ensuing fiscal year necessary 
for permanent improvements, exclusive af any expense to be paid from bond 
issues, classified as to the improvements contemplated by the subdivision and the 
fund from which such expenditures are to be made; 

(3) The amounts required for the payment of fmal judgments; 
(4) A statement of expenditures for the ensuing fiscal year necessary for 

any purpose for which a special levy is authorized, and the fund from which such 
expenditures are to be made; 

(5) Comparative statements, so far as possible, in parallel columns of 
corresponding items of expenditures for the current fiscal year and the two 
preceding fiscal years. 

(B) ( 1) An estimate of receipts from other sources than the general property 
tax during the ensuing fiscal year, which shall include an estimate of 
unencumbered balances at the end of the current fiscal year, and the funds to 
which such estimated receipts are credited; 

(2) The amount each fund requires from the general property tax, which 
shall be the difference between the contemplated expenditure from the fund and 
the estimated receipts, as provided in this section. The section of the Revised 
Code under which the tax is authoraed shall be set forth. 

(3) Comparative statements, so far as possible, in parallel columns of taxes 
and other revenues for the current fiscal year and the two preceding fiscal years. 

(C)(l) The amount required for debt charges; 
(2) The estimated receipts from sources other than the tax levy for 

payment of such debt charges, including the proceeds of refunding bonds to be 
issued to refund bonds maturing in the next succeeding fiscal year; 

(3) The net amount for which a tax levy shall be made, classified as to 
bonds authorized and issued prior to January 1, 1922, and those authorized and 
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After its adoption by the board of county commissioners, the tax budget must be 
submitted to the county auditor, RC. 5705.30, who presents to the county budget commissiorr 
"the annual tax budgets submitted to him under [R.C. 5705.01-.47]." RC. 5705.31. The 
county budget commission then, inter alia, "adjust[s] the estimated amounts required from the 
general property tax for each fund, as shown by budgets, so as to bring the tax levies required 
therefor within the limitations specified in [RC. 5705.01-.47], for such levies, but no levy shall 
be reduced below a minimum fixed by law. The commission may revise and adjust the estimate 
of balances and receipts from all sources for each fund and shall determine the total 
appropriations that may be made therefrom." RC. 5705.32 (emphasis added). The budget 
commission then certifies its action to the taxing authority of each subdivision or taxing unit. 
RC. 5705.34. 

The certification of the budget commission includes a document known as the "official 
certificate of estimated resources." RC. 5705.35(A). This certificate "shall state the total 
estimated resources of each fund of the subdivision that are available for appropriation in the 
fiscal year, other than funds to be created by transfer." [d. Amendments of the official 
certificate of estimated resources are made by the budget commission in accordance with RC. 
5705.36 

Pursuant to R.e. 5705.38(A): 

[o]n or about the first day of each year, the taxing authority of each subdivision 
or other taxing unit shall pass an appropriation measure, and thereafter during the 
year it may pass any supplemental appropriation measures as it fmds necessary, 
based on the revised tax budget and the official certificate of estimated resources 
or amendments of the certificate. 

Amendments of or supplements to the appropriation measure "shall comply with aU provisions 
of law governing the taxing authority in making an original appropriation." RC. 5705.40. 

R.C. 5705.40 Provides That Transfers May Be Made from One 
Appropriation Item to Another By Resolution or Ordinance 

RC. 5705.40 specifically provides that "(t)ransfers may be made by resolution or 
ordinance from one appropriation item to another." (Emphasis added.) This language provides 
the sole authority for transfers from one appropriation item to another and limits the method by 

issued subsequent to such date, and as to what portion of the levy will be within 
and what in excess of the ten-mill limitation. 

(D) An estimate of amounts from taxes authorized to be levied in excess 
of the ten-mill limitation on the tax rate, and the fund to which such amounts will 
be credited, together with the sections of the Revised Code under which each 
such tax is exempted from all limitations on the tax rate. 

2 The county budget commission consists of the county auditor, the county treasurer, and 
the prosecuting attorney. In counties that have so detennined by election, the county budget 
commission includes two additional members from among the electors of the county. RC. 
5705.27. 
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which such transfers may be accomplished. R.C. 5705.40 is plain and unambiguous in this 
respect: a transfer from one appropriation item to another requires a resolution or ordinance. 
With respect to appropriations made by a county, therefore, the board of county commissioners 
alone has the authority to transfer funds among appropriation items. See 1966 Op. Att'y Gen. 
No. 66-170 at 2-362 (overruled in part on other grounds by 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-008) 
(citing RC. 5705.40 and determining that "by statute it is the county commissioners who are 
authorized to transfer funds from one item of an appropriation to another item of the same 
appropriation"); 1950 Op. Att'y Gen. No. 1554, p. 148.3 

In your request letter, you note that 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-158 determined that a 
board of elections is not required to request a board of county commissioners for a transfer from 
one item to another item of its appropriation. This opinion, which appears to be in direct 
conflict with RC. 5705.40, was based on two earlier opinions concerning the authority of 
county boards of elections, 1930 Op. Att'y Gen. No. 1961, vol. IT, p. 887 and 1932 Op. Att'y 
Gen. No. 4023, vol. I, p. 154. 

Neither 1930 Op. No. 1961 nor 1932 Op. No. 4023 addressed the issue of whether a 
county board of elections may transfer funds between appropriation items. 1930 Op. No. 1961 
determined that G.C. 5625-33 (now R.C. 5705.41), which required subdivisions and taxing units 
to attach a certificate of the fiscal officer of the subdivision attesting to the fact that the amount 
required to meet the obligation had been appropriated and was in the treasury or in the process 
of collection, free from previous encumbrances, was not applicable to county boards of elections 
as a county board of elections was neither a "subdivision" or "taxing unit" for purposes of G.C. 
5625-33. See 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-091. The opinion did not discuss the applicability 
of G.C. 5625-32 (now RC. 5705.40). 1932 Op. No. 4023 concerned the authority of a board 
of elections to fix the amount of revenue it was to receive from the county. The opinion 
concluded that because a county board of elections had the right to fix the amount of revenue 
it received from the appropriations by the county, the county commissioners did not have the 
authority "to arbitrarily change the amounts requested and submitted in the budget of the board 
of elections for the necessary and proper expenses of the board and substitute their own arbitrary 
figures in lieu of the amounts requested." ld. at 157. 1932 Op. No. 4023 did not consider, 
however, the authority of a board of elections to transfer funds among appropriation items once 
the board of county commissioners had passed the annual appropriation measure. 

On the basis of these opinions, neither of which addressed the issue of t.-ansfers among 
appropriation items, Op. No. 69-158 concluded that because a county board of elections had 
authority to fix the amount of revenue it received from the county to the extent sufficient to 
provide for the necessary and proper expenses of the board, "there would appear to be no reason 
for requiring a board [of elections] to return to the commissioners for transfers from one item 
to another of its appropriation." ld. at 2-336. In reaching this conclusion, Op. No. 69-158 
neither acknowledged nor discussed R.C. 5705.40, which specifically addresses transfers among 

3 Although a transfer from one appropriation item to another item within the annual 
appropriation measure passed by a board of county commissioners requires a resolution of the 
board, once the appropriation has been made by the board of county commissioners and the 
funds allocated to a county board or agency, the authority to disburse funds within each itemized 
amount is within the discretion of the board or agency. See 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-170 
at 2-362. 
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appropriation items.4 For this reason, I find Op. No. 69-158 unpersuasive with respect to your 
question. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that pursuant to 
RC. 5705.40, transfers from one appropriation item to another appropriation item within the 
annual appropriation measure pas~ed by a board of county commissioners under RC. 5705.38 
mllst be made by resolution of the board. 

4 Compare 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-170, which addressed the question of whether a 
soldiers' relief commission had the authority to transfer funds from one item to another of its 
appropriation. The opinion discussed Re. 5705.40 and determined that it precluded the 
soldiers' relief commission from making such transfers. "[B]y statute it is the county 
commissioners who are authorized to transfer funds from one item of an appropriation to another 
item of the same appropriation." Op. No. 66-170 at 2-362. 




