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A PERSON OF NINETEEN YEARS OF AGE MAY HOLD THE 

POSITION OF CLERK OF THE BOARD OF TRUSTEES OF PUB­

LIC AFFAIRS OF A VILLAGE-§§735.28, 733.68 RC. 

SYLLABUS: 

The position of clerk of the board of trustees of public affairs of a village, ap­
pointed pursuant to Section 735.28, Revised Code, is not a village office, and the 
person holding such position is not required to be an elector within the provisions 
of Section 733.68, Revised Code. Consequently, a person who is nineteen years of 
age may hold the position of clerk of the board of trustees of public affairs of a 
village. 

Columbus, Ohio, March 6, 1962 

Hon. William H. Irwin, Prosecuting Attorney 

Belmont County, St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion asks whether a person 19 years of age 

may hold the position of clerk of the board of trustees of public affairs 

of a village. 

Section 735.28, Revised Code, pertaining to such a board, reads as 

follows: 

"In each village in which a water works, electric light plant, 
artificial or natural gas plant, or other similar public utility is situated, 
or when the legislative authority thereof orders a water works, electric 
light plant, natural or artificial gas plant, or other similar public utility, 
to be constructed, or to be leased or purchased from any individual, 
company, or corporation, or when such legislative authority determines 
to establish a schedule of rates or charges of rents for use of the 
sewerage system and sewage pumping, treatment, and disposal works 
of the village, such legislative authority shall establish a board of 
trustees of public affairs, which shall consist of three members, resi­
dents of the village, who shall each be elected for a term of two years. 

"When the legislative authority establishes such board, the mayor 
shall appoint the members thereof, subject to the confirmation of the 
legislative authority. The successors of such appointed members shall 
be elected at the next regular election of municipal officers held in 
the village which occurs more than one hundred days after the appoint­
ment. 
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"In case of a vacancy in such board from death, resignation, or 
otherwise, it shall be filled for the unexpired term by appointment by 
the mayor, subject to confirmation by the legislative authority. 

"The board shall organize by electing one of its members presi­
dent. Unless the office of clerk of the board has been consolidated with 
the office of clerk of the village, as authorized by section 733.28 of the 
Revised Code, it may elect a clerk, who shall be known as the clerk 
of the board of trustees of public affairs." 

The first question that arises is whether the clerk of the board should 

be one of the members of the board. Section 735.28, supra, provides that 

one of the members is elected president, and then provides that the board 

may elect a clerk. Thus, it might be argued that the use of the word "elect" 

rather than "appoint" implies that the clerk is elected from the membership 

of the board. On the other hand, however, the section specifically states 

that the board shall elect one of its members president, but does not specif­

ically state that the clerk must be one of the members. In view of this 

latter noted use of language, therefore, I am constrained to conclude that 

the clerk is not elected from the membership of the board. 

Next to consider is Section 733.68, Revised Code, which reads in 

pertinent part : 

"Each officer of a municipal corporation, or of any department or 
board thereof, whether elected or appointed as a substitute for a regu­
lar officer, shall be an elector of the municipal corporation, * * *." 

One of the requirements of an elector is that he will be of the age of 

twenty-one years or more at the next ensuing November election (Section 

3503.07, Revised Code). Consequently, a person who is only 19 years of 

age is not an elector, and under Section 733.68, supra, cannot hold an office 

in a municipal corporation. The next question, therefore, is whether the 

position of clerk of the board of trustees of public affairs is a public office. 

The functions of a public officer are clearly defined in State, ex rel. v. 

I ennings, et al., 57 Ohio St., 415. The second syllabus of this case reads 

as follows: 

"To constitute a public office, against the incumbent of which 
quo warranto will lie, it is essential that certain independent public 
duties, a part of the sovereignty of the state, should be appointed to 
it by law, to be exercised by the incumbent, in virtue of his election 
or appointment in the office, thus created and defined, and not as a 
mere employe, subject to the direction and control of some one else." 
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Section 735.28, supra, provides for the appointment (election) of the 

clerk but does not give him any specific duties. Section 735.29, Revised 

Code, sets forth the many powers and duties of the board, but does not 

refer in any way to the clerk. Nor have I been able to find any other stat­

utes which could be said to give the clerk any independent duties or to 

invest him in any way with a part of the sovereignty of the state. It ap­

pears, therefore, that the clerk of the board of trustees of public affairs must 

be considered as a mere employee under the board with such duties as are 

directed by the board, and such clerk is not an officer of the village. 

To conclude, it is my opinion and you are advised that the position of 

clerk of the board of trustees of public affairs of a village, appointed pur­

suant to Section 735.28, Revised Code, is not a village office, and the per­

son holding such position is not required to be an elector within the pro­

visions of Section 733.68, Revised Code. Consequently, a person who is 

nineteen years of age may hold the position of clerk of the board of trustees 

of public affairs of a village. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




