
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1979 Op. Att’y Gen. No. 79-100 was overruled in part by 
2008 Op. Att’y Gen. No. 2008-032. 
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OPINION NO. 79-100 

Syllabus: 

An assistant city solicitor of a charter city may not concurrently 
serve as member of the city board of education. 

To: Scott E. Jarvis, Shelby County Pros. Atty., Sidney, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 18, 1979 

I have before me your request for my opinion in which you inquire whether an 
assistant city solicitor may also serve on the board of education of the same city. 

According to the information you have provided me, the individual in question 
is assistant city solicitor of Sidney, Ohio, a charter city, and hes recently been 
ele~ed to the Sidney city board of education. Section 4-3 of the Sidney Charter 
provides that the "City Solicitor shall be attorney for the City and legal advisor of 
the Council and of all officers and departments," Although R.C, 3313,35 requires 
city solicitors to represent city school districts, a solicitor of a charter city hes no 
duty or obligation to provide such representation where not so required under the 
city's charter. 1934 Op. Att'y Gen. No. 2478, p. 435, follownd in 1970 Op, Att'y Gen. 
No. 70-081 and 1954 Op. Att'y Gen. No. 3644, p. 135, While the city solicitor of 
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Sidney is not, therefore, required by charter to act as the legal advisor to the <1ity 
board of education, it has come to my attention that he in fact does provide 
representation to the board, 

Questions concerning the compatibility of public positions Involve both 
statutory and common law considerations, but the latter need not be addressed 
where a specific statute forbids the holding of the two positions under analysis, 
Such a statute may be found In R.C. Chapter 3313, dealing with the formation, 
qualifications, and functions of boards of education. Pursuant to R.C. 3313.13, "[n] o 
prosecuting attorney, city director of law or other official acting In a similar 
capacity shall be a member of a board of education." 

R.C. 3313.13 is by Its express terms plain and unambiguous, and, accordingly, 
there need be no resort to rules of statutory construction. See Cleveland Trust Co. 
v. Eaton, 21 Ohio St. 2d 129 (1970), There is no right to impose another meaning 
upon a statute which conveys a clear and definite meaning. Jasinsky v. Potts, 153 
Ohio St. 529 (1950). R.C. 3313,13 states that prosecuting attorneys, city directors of 
law and "other officials acting in a similar capacity" shall not be members of u 
board of education. The obvious import of the statute's language is that such 
officials may not serve on ~ board of education whether or not they are required 
by statute or charter to represent the board. 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-133. 

The only remaining issue to be addressed is whether an assistant city solicitor 
is an official "acting in a similar capacity" to the solicitor himself, An assistant 
city solicitor performs, under the supervision of the solicitor, all the duties of the 
solicitor. Therefore, an assistant city solicitor is also barred by R.C. 3313.13 from 
holding membership on a board of education. See Op. No. 69-133, s~ra (opining 
that assistant prosecuting attorney may not, pursuant to R.C. 3313,13, a member 
of a city board of education). 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that an assistant city 
solicitor of a charter city may not concurrently serve as member of the city board 
of education. 

January 1980 Adv. Sheets 
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