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Syllabus: 

1. 

OPINION NO. 84-024 

A board of township trustees may, pursuant to R.C. 505.27, 
provide, maintain, and opera1e facilities for the collection and 
disposal of garbage and refuse ,:m behalf of the township, and pay 
the costs of such services by establishing fees for the use and 
benefit of the services, to be charged only to the persons, firms, 
and corporations whose premises are served, pursuant to R.C. 
505.29. 
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2. 	 A board of township trustees may expend moneys from the 
township's general fund for the purpose of supplementing the fees 
charged to those persons availing themselves of garbage and 
refuse collection and disposal services provided, maintained, and 
operated by the board of behalf of the township. 

To: W. Duncan Whitney, Delaware County Prosecuting Attorney, Delaware, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 11, 1984 

I have before me your request for my opinion on the following questions: 

1. Can a Board of Township Trustees provide, maintain, and 
operate facilities for the collection and disposal of garbage and 
refuse, said service being primarily paid for by a user fee, charged 
only to the persons availing themselves of the service? 

2. Can a Board of Township Trustees expend general fund.s for 
the purposes of supplementing user fees in providing, maintaining and 
operating facilities for the disposal of garbage and refuse? 

A response to your questions entails an examination of R.C. 505.27-.29. The 
provisions of R.C. 505.27 read: 

Boards of township trustees, either severally or jointly, may 
provide, maintain and operate facilities for the collection and 
disposal of garbage and refuse or may enter into written contracts 
with the proper municipal or county authorities or with independent 
contractors for such services for the township, or for a waste disposal 
district as provided in section 505.28 of the Revised Code. 

R.C. 505.28 provides for the formation of a waste disposal district by a board 
of township trustees. The territory in a waste disposal district "shall consist of an 
area in which at least two-thirds of the residents reside on lots no greater in area 
than one acre." Each district must be given a name. R.C. 505.28 further provides 
that "the entire cost of any necessary equipment and labor shall be apportioned 
against each district by the respective boards." 

R.C. 505.29 reads: 

The board of township trustees may, in any year, levy a 
sufficient tax within the ten-mill limitation, upon all taxable property 
in a waste disposal district to provide and maintain waste disposal 
service. 

In the alternative the board of any township which has provided 
or contracted for the collection or disposal of garbage or refuse on 
behalf of the township or any district may, by resolution, establish 
equitable charges of rents to be paid such township, for the use and 
benefit of such service, by every person, firm, or corporation whose 
premises are so served. Such charges shall constitute a lien upon the 
property served, and, if not paid when due, shall be collected in the 
same manner as other township taxes. 

You have noted in your request that the township in question is not establishing a 
waste disposal district. Rather, the trustees wish to directly provide a collection 
and transfer facility for township residents. 

Turning to your first question, R.C. 505.29 explicitly pet·mits a board of 
township trustees which has provided garbage or refuse collection and disposal 
services on behalf of the township to charge those persons, firms, and corporations 
availing themselves of the service, a fee for the use and benefit of the service. As 
emphasized in 1948 Op. Att'y Gen. No. 2855, p. 113, a service charge may only be 
assessed against the persons actually using the service. If a property owner refuses 
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to take advantage of the service or if unimproved or vacant property is not served, 
then no fee may be charged. Although 194.8 Op. No. 2855 dealt with property in a 
waste disposal district, I find its conclusion to be applicable to fees charged by a 
board of township trustees on behalf of the township for the provision of garbage 
collection and disposal services. 

I turn now to your second question, whether a board of township trustees may 
expend money from the general fund of the townspip to supplement user fees in 
providing garbage collection and disposal services. You note in your letter that 
R.C. 505.29 "seems to limit the financing of such a facility to either a tax levy or 
through equitable charges of rent to the person whose premises are being served." 
You draw my attention to 1956 Op. Att'y Gen. No. 7010, p. 647, which concluded 
that money from a township's general fund could not be expended to provide waste 
disposal service in a waste disposal district. 

I note that the first paragraph of R.C. 505.29 with regard to a tax levy 
applies only to a board of township trustees which is acting as the taxing authority 
of a waste disposal district, and thus has no application to your question. See R.C. 
5705.0l(A) and (H) (for purposes of the Uniform Tax Levy Law, a townsh'i'p"waste 
disposal district is a "subdivision" and "taxing unit"); R.C. 5705.0l(C) (the board of 
township trustees is the "taxing authority" of a township waste disposal district). 
See also 1956 Op. No. 7010 at 649-,i50 (a waste disposal district is a "separate, 
Tncfependent 'subdivision' and 'taxing unit' " from the township, and "[t] ownship 
trustees, in their capacity as the governing body of the township, should be 
distinguished from the same board of township trustees in their capacity as the 
governing body of a waste disposal district"); 1948 Op. No. 2855. The second 
paragraph of R.C. 505.29 with regard to charges, however, applies to a board of 
township trustees which, as the governing agency of the township, is providing 
waste disposal services directly on behalf of the township, as well as to township 
trustees who are acting on behalf of a waste disposal district. 

The authority of a board of township trustees to charge a user fee for the 
provision of waste disposal services and to pay the costs of providing such services 
from the waste collection fund made up of such fees, does not limit the authority 
of the board to supplement the fees with money from the general fund. R.C. 
5705.03 authorizes the board of township trustees, as the township's taxing 
authority, ~ R.C. 5705.0l(A) and (C), to "levy taxEis annually...on the real and 
personal property within the subdivision for the purpose of paying the current 
operating experes of the subdivision and acquiring or constructing permanent 
improvements." See R.C. 5705.0l(E) (defining "permanent improvement" as "any 

R.C. 505.31 provides that the service charges for waste disposal service 

shall be kept in a separate fund designated as "the waste 
collection fund," and shall be appropriated and administered by 
the board. Such funds shall be used for payment of the costs of 
the management, maintenance, and operation of the garbage 
and 1·cfuse collection and disposal system in the township or 
several waste disposal districts. 

See R.C. 5705.10 ("[a] 11 revenue derived from a source other than the general 
property tax and which the law prescribes shall be used for a particular 
purpose, shall be paid into a special fund for such purpose. . . . Money paid 
into any fund shall be used only for the purposes for which such fund is 
established"). See also R.C. 5705.09(F). 
2 Pursuant to R.C. 5705.0G(A), a special levy is authorized within the ten­
mill limitation, without the vote of the people "for any specific permanent 
improvement which the subdivision is authorized by law to acquire, construct, 
or improve, or any class of such improvements which could be included in a 
single bond issue." R.C. 5705.06 further provides that, "[el xcept for the 
special levies authorized in this section any authority granted by the Revised 
Code to levy a special tax within the ten-mill limitation for a current expense 
shall be construed as authority to provide for such expense by the general 
levy for current expenses." See generally 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-083 . 
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property, asset, or improvement with an estimated life or usefulness of five years 
or more, including land and interests therein, and reconstructions, enlargements, 
and extentions thereof having an estimated life or usefulness of five years or 
more"); R.C. 5705.0l(F) (defining "current operating expenses" and "current 
expenses" as "the lawful expenditures of a subdivision, except those for permanent 
improvements, and except payments for interest, sinking fund, and retirement of 
bonds, notes, and certificates of indebtedness of the subdivision"); R.C. 5705.04(B). 
The purpose of the general levy for current expenses is set forth in R.C. 5705.05, 
which reads in part: 

The purpose and intent of the general levy for current expenses 
is to provide one general operating fund derived from taxation from 
which any expenditures for current expenses of any kind may be 
made, and the taxing authority of a subdivision may include in such 
levy the amounts required for carrying into effect any of the general 
or special powers granted by law to such subdivision, including the 
acquisition or construction of permanent improvements. • • • The 

· power to include in the general levy for current expenses additional 
amounts for purposes for which a special tax is authorized shall not 
affect the right or obligation to levy such special tax. . • • 

Pursuant to R.C. 5705.10, money dervied from the general levy for current 
expenses, as well as money derived from "sources other than the general property 
tax, unless its us~ for a particular purpose is prescribed by law" must be paid into 
the general fund. R.C. 5705.10 provides that money paid into the general fund 
may only be used for those purposes for which the fund was established. See R.C. 
5705;09, 

I note that pursuant to R.C. 5705.07 and R.C. 5705.19, a property tax may be 
levied outside the ten-mill limitation, see R.C. 5705.02, after resolution of the 
taxing authority and vote of the electorate, for current expenses of the subdivision, 
R.C. 5705.19(A), for the construction or acquisition of a specific permanent 
improvement, R.C. 5705.19(F), as well as for garbage collection and disposal 
services, R.C. 5705.19(¥). See R.C. 5705.04; R.C. 5705.191. Pursuant to R.C. 
5705.10, money derived from a general levy for current expenses in excess of the 
ten-mill limitation must be paid into the general fund, and money from a special 
levy must be paid into a special fund for the purpose for which the tax was levied. 
See R.C. 5705.09. Again, R.C. 5705.10 provides that money paid into a fund may 
only be used for the purposes for which the fund was established. 

From an examination of the foregoing provisions of R.C. Chapter 5705, I 
beli.eve that in order to supplement the revenue derived from the fees charged 
users of the waste disposal services, a board of township trustees may expend 
money from the general fund to meet current expenses associated with the waste 
disposal system and to provide for permanent improvements for waste disposal. Cf. 
1964 Op. Att'y Gen. No. 64~1255 (authority of township to expend general funds for 
police protection). There is no indication that the ability of a board of township 
trustees to charge a fee to users of the garbage collection and disposal system 
restricts the broad authority of the trustees to expend money from the general fund 
for the expenses of the township. See generally 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-035. 

In your letter of request, you note that 1956 Op. No. 7010 concluded that 
general township funds could not be expended for providing or maintaining waste 
disposal service. As you note, 1956 Op. No. 7010 dealt with service rendered in a 

As discussed in 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-035, not all money in the 
general fund is derived from the general property tax levy for current 
expenses. Moneys paid into the general fund which are not derived from the 
general levy or otherwise similarly restricted as to use may be used for any 
proper purpose of the subdivision. Because of the difficulties outlined in Op. 
No. 81-035 in segregating money in the general fund as to source, I am 
assuming for purposes of discussion that the general fund money of which you 
are inquiring has been derived from the general property tax. 
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waste disposal district. As pointed out in 1956 Op. No. 7010 and discussed above, a 
township and a township waste disposal district are independent subdivisions, and a 
board of township trustees which acts as the governing body or taxing authority of 
the township must be distingujshed from the board acting in its capacity as the 
governing board or taxing authority of the waste disposal district. 1956 Op. No. 
7010 notes that the financing and support of a waste disposal district is also 
separate from that of the township. In acting on behalf of a waste disposal district, 
the township trustees have no authority to expend the money which belongs to a 
separate and independent subdivison. Cf. R.C. 505.31 (the funds collected by one 
waste disposal district may not be usedfor any other district}. The conclusion of 
1956 Op. No. 7010 that the general funds of a township may not be expended by the 
board of trustees applies only to trustees acting on behalf of a waste disposal 
district. This conclusion has no application to the authority of a board of trustees 
to expend money from the township's general fund on behalf of the township to 
provide waste collection and disposal services. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 A board of township trustees may, pursuant to R.C. 505.27, 
provide, maintain, and operate facilities for the collection and 
disposal of garbage and refuse on behalf of the township, and pay 
the costs of such services by establishing fees for the use and 
benefit of the services, to be charged only to the persons, firms, 
and corporations whose premises are served, pursuant to R.C. 
505.29. 

2. 	 A board of township trustees may expend moneys from the 
township's general fund for the purpose of supplementing the fees 
charged to those persons availing themselves of garbage and 
refuse collection and disposal services provided, maintained, and 
operated by the board on behalf of the township. 
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