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OFFICE OF COUNTY ADMINISTRATOR-INCOMPATIBLE 

WITH OFFiCE OF MAYOR OF VILLAGE IN SAME COUNTY. 

SYLLABUS: 

1. A board of county comm1ss10ners may not lawfully employ a county ad­
ministrator who is mayor of a village within the county. 

2. A board of county commissioners may riot lawfully employ a person as an 
executive secretary of such board, whether or not such person is also mayor of a 
village within the county. 

Columbus, Ohio, March 3, 1960 

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"\Ve have received a letter from the County Commissioners 
of Montgomery County advising us that they have under con­
sideration the hiring of a person as County Administrator who is 
presently the Mayor of a Village within the County. They pre­
sented the question to us as to whether these positions are com­
patible. 

"In Opinion numbered 1229, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1957, Volume 1, Page 626, which is one of the few 
opinions pertaining to County Administrators, we note that the 
Attorney General concurs in prior opinions pertaining to mayors 
and their compatibility with the office of member of the board of 
education. 

"The reason for this conclusion was that the mayor's 
functions are ministerial in nature. 

"The above said opinion distinguishes the office of mayor 
from the county administrator because the county administrator 
might be required to appear before the budget commission and be­
cause he participates in preparing the county budget, therefore, 
the opinion concludes that the position of county administrator 
is incompatible with the office of a member of the board of edu­
cation. 

"We can infer from the above opinion that the office of 
mayor and county administrator are compatible positions. How-
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ever, because other areas of the state might be confronted with 
this problem we request your opinion to the following question: 

" ( 1) May the County Commissioners employ a county ad­
ministrator who is the mayor of a village within the county? 

"(2) If the answer to the first question is no, and assum­
ing that the person they have in mind is also an attorney, may 
they employ him in any other capacity to perform executive secre­
tary type functions for the county commissioners." 

In Opinon No. 778, Opinions of the Attorney General for 1959, 

dated August 24 of said year, I determined that a person may at the same 

time serye as member of a school board and as mayor of a village en­

compassing the school district of such board. 

In Opinion No. 778, supra, it was pointed out that the same conclusion 

was reached with respect to the identical question by several of my pre­

decessors. Opinion No. 465, Opinions of the Attorney General for 1913, 

page 1372; Opinion No. 1321, Opinions of the Attorney General for 1918, 

page 924; Opinion No. 2153, Opinions of the Attorney General for 1934, 

page 21. 

Consi<;leration was given 1p. Opinion 778, supra, to a $taterp.ent ~op.­

tained in Opinion 2l,53, supra, that with the adoption of the Bµdget Law, 

Sections 56~5~1, et -$eq., General Code, which are now 5705.27, et $eq., Re­

vised Code, certain offices and positions which were formerly dedared as 

compatible, might have become incompatible, for the reason that fiscal 

officers of the various taxing authorities were likely to present conflicting 

views before the county budget commission as to their financial needs. In 

that connection, I noted in Opinion No. 778, supra, that a new paragraph 

was added to Section 5705.32, Revised Code, by the 98th General Assembly, 

123 Ohio Laws, 363, requiring such commission to permit "representatives" 

of each subdivision * * * to appear before it to explain its financial needs, 

before the final determination of the amount to be allotted each subdivision 

has been made. \,Vhereupon the following question was posed: 

"Does the use of the generic term 'representatives' used m 
Section 5705.32, Revised Code, whereby the door is apparently 
being opened to spokesmen other than fiscal agents of such taxing 
authorities, create a pos;;ibility of conflict of interest in the sense 
considered as determinative in weighing the pros and cons of 
compatibility of two public offices?" 

Opinion No. 77~, si1pra, then continueq : 
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"I believe that in the light of the well settled rule that regu­
larity of procedure will be presumed in the absence of evidence 
to the contrary, such doubt as there may be should be resolved in 
favor of such presumption. While it is true that apparently a per­
son simultaneously holding the position of village mayor and of 
that of a member of a board of education in the same district and 
county would, as such, have the right to appear before the county 
budget commission in either capacity, it is to be borne in mind 
that such a situation may be distinguished from one where officials 
of equal status, for example, members of a board of township 
trustees, are involved, and any of them may represent the par­
ticular subdivision in a situation pregnant with possible conflict; 
in the latter case, a situation can arise in which an official, by 
reason of his status, would be under the obligation to appear before 
the budget commission, while here, the status of either position 
cannot impose such an obligation, under any circumstances. 

"* * *" 
(Emphasis added) 

Consideration of the relationship of the office of county administrator 

to that of a village mayor is now required. In Opinion No. 1229, Opinions 

of the Attorney General for 1957, page 626, mentioned in your letter, the 

office of county administrator was considered in relation to that of a mem­

ber of a board of education of a local district and the conclusion was 

reached that the two offices are incompatible. Part of Section 305.30, Re­

vised Code, was cited as the key to the question. Such part of the mentioned 

section reads : 

"The county administrator shall, under the direction of the 
board: 

"* * * 
"(F) Keep the board fully advised on the financial condition 

of the county, preparing and submitting a budget for the next 
fiscal year. 

"* * *" 
( Emphasis added) 

In such opinion, it is stated at page 630 : 

"* * * 
"It is quite clear, under Section 305.29 and 305.30, Revised 

Code, that the county administrator acts under the direction of 
the board of county commissioners and is wholly subordinate to 
such board. The board may well require him to defend, before the 
budget commission, the budget which he has prepared for the 
board. In doing this he would clearly be subject to a division of 
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loyalty between the board of which he is a member and the board 
which employs him and which he serves during their pleasure. 
Moreover, there is a like division of loyalty in the act of preparing 
the budget of his employer board, for he would normally have 
constantly in mind its effect on the budget of the board of which 
he is a member. 

"* * *" 

It is clear that the foregoing reasoning applies with even greater force 

to the situation here under consideration. It is true, as it was pointed out in 

Opinion 778, supra, that a village mayor is not required to appear before 

the budget commission to defend the budget of the subdivision which he 

heads, since under Section 5705.01, Revised Code, the village clerk is the 

fiscal agent of such subdivision. However, his duties, as mayor, in regard 

to the preparation of the village budget are practically the same ( see Section 

733.32, Revised Code) as are those a county administrator is under the 

obligation to perform relative to the preparation of the county budget. A 

person holding both such offices would be placed in a glaringly anomalous 

position in a hearing before the budget commission, for in the event of a 

clash of interest between the two subdivisions, he could not be equally 

loyal to both, the village and the county. 

Your second question is, whether or not a mayor who is also an at­

torney, may be employed by the board of county commissioners as an 

executive secretary of such board. 

An examination of Chapter 305., Revised Code, which contains general 

provisions in regard to the functions and the administration of the office 

of the board of county commissioners, does not disclose any provision 

authorizing such a board to employ an executive secretary, be it one who is 

an attorney or one who is not an attorney. The authority of the board to 

obtain services of persons for the performance of various tasks, by appoint­

ment or employment, is spelled out in Sections 305.13, 305.14, 305.15 and 

305.16, Revised Code. Also, to be considered in this connection is Section 

319.08, Revised Code, which reads: 

"By virtue of his office, the county auditor shall be the 
secretary of the board of county commissioners. \Vhen requested, 
he shall aid the board in the performance of its duties. He shall 
keep an accurate record of its proceedmgs, and carefully preserve 
all documents, books, records, maps, and papers required to be 
deposited and kept in his office." 

Section 305.13, supra, provides in part: 
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"If the board of county commissioners finds it necessary for 
the clerk of the board to devote his entire time to the discharge 
of the duties of such position, it may appoint a full time clerk, 
in place of the county auditor, and such necessary assistants to 
the clerk as the board deems necessary. * * *" 

Section 305.14, supra, provides for the appointment of legal counsel 

to assist the prosecuting attorney, the board of county commissioners, or 

any other county board or officer, in any matter coming before such board 

or officer, such appointme1it to be h1ade Ly the court of comnion pleas, 

when deemed necessary, upon the application of the prosecuting attorney 

and the board of county commissioners. 

Section 305.15, supra, deais with the appointment of additional en­

gineering personnel, provided the county engineer makes such a request in 

writing. In Section 305.16, supra, the board is given the authority to 

employ personnel for the care and custody of the court house and other 

property under 1ts jurisdiction and control. 

Section 305,14, supra, must be excluded from consideration since the 

appointment of counsel to assist the board in matters coming before it, is 

discretionary with the common pleas court, and such board must be joined 

in the request for such appointment by the county prosecutor. Obviously 

inapplicable here are Sections 30.5.13 and .305.15, supra. 

Accordingly, your second question must be apparently answered ih the 

negative. 

Therefore, answering your specific questions, it 1s my opinion and 

you are advised : 

1. A board of county commissioners may not lawfully employ a 

comity administrator who is mayor of a village within the county. 

2. A board of county commissioners may not lawfully employ a per­

son as an executive secretary of such board, whether or not such person is 

also mayor of a village within the county. 

Respectfully, 

MARk McEuwv 

Attorney General 


