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of the class of districts to which they are transferred, or to which they vote to join, 
or into which they are created by the action of the county board. 

Specifically answering your questions, it is the opinion of this department 
that: 

632. 

i. \Vhen a village district votes to join a contiguous rural district, 
it becomes a part of said rural district. 

2. When all of a village school district is transferred to an adjoining 
rural district, the resulting district is a rural one. 

3. \'Vhen a rural school district is dissolved and joined to a contiguous 
village district, the resulting district is a village district. 

4. ·when' the county board creates a school district from a village and 
parts of other districts, it is a village school district. 

Respect fully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

BOARD OF GENERAL HEALTH DISTRICT AND COUNTY AUDITOR 
MAY NOT PROCEED UKDER SECTION 1261-41 G. C. AS LONG AS 
THERE ARE SUFFICIENT FUNDS IN GENERAL HEALTH FUND 
TO COVER ALL ANTICIPATED EXPENSES. 

CoLUMBUS, OHIO, August 11, 1923 . 

.. 
HoN. P. P. BoLI, Prosecuting Attorney, Hamilton, Ohio. 

SYLLABUS: 

The board of a general health district and the county auditor m<Iy not proceed 
under section 1261-41 as long as there are sufficient funds in the general health 
fund to cover all anticiPated e.t:penses. 

DEAR SIR :-I am in receipt of your recent communication as follows: 

"On June 8, 1923, the District Board of Health of Butler County, 
Ohio, found and. declared that an epidemic existed throughout all of the 
subdivisions in the county, and that for the purpose of preventing. the 
spread of disease, it was necessary to have the sum of $1300.00 as addi­
tional funds to defray the expenses. 

In compliance with section 1261-41 G. C., the board certified to the 
County Auditor the total estimate and the amount to be apportioned 
against each subdivision comprising the district. 

Through the past two or three years there has been accumulating 
in the General Health Fund of the county a surplus of about $5,000, which 
surplus has been permitted to remain in the fund by mistake or oversight, 
and is now still in the General Health Fund. This surplus comprises funds 
paid in from all of the subdivisions of the 'county. 
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\Ve are aware of the duty of the county auditor to draw his warrant on 
{he treasurer of each subdivision for the amount of the apportionment 
called for under the above certificate, but it is not the desire of the dis­
trict health board to have the auditor draw warrants to cover the additional 
apportionments, so long as there remains this surplus in the General Health 
Fund available for the purpose. 

"QUERY: If instead of the audit~r drawing his warrants on the 
treasurer of each su~division for the amount of said apportionments, can 
he permit part of the money held as surplus in the General Health Fund 
to be used to defray the additional necessary expenses brought on by the 
epidemic as certified to by the District Health Board?" 

503 

Section 1261-16 General Code of Ohio, which relates to the formation of health 
districts, provides : 

0 
"For the purposes of local health administration the state shall be 

divided into health districts. Each city shall constitute a health district 
and for the purposes of this act shall be known as and hereinafter referred 
to as a city health district. The townships and villages in each county shall 
be combined into a health .district and for the purposes of this act shall be 
known as and hereinafter referred to as a general health district. As here­
inafter provided for, there may be a union of two general health dis­
tricts or a union of a general health district and a city health district located 
within such district." 

Section 1261-40, General Code of Ohio, relates to the manner of providing a 
fund for health purposes and as far as pertinent provides: 

"The board of health of a general health district shall annually, on or 
before the first Monday of April, estimate in itemized form the amounts 
needed for the current expenses of such districts for the fiscal year begin­
ning on the first day of ] anuary next ensuing. Such estimate shall be 
certified to the county auditor and by him submitted to the budget com­
missioners which may reduce any item or items in such estimate but may 
not increase any item or the aggregate of all items. The aggregate amount 
as fixed by the budget commissioners shall be apportioned by the county 
auditor among the townships and municipalities composing the health dis­
trict on the basis of taxable valuatious in such townships and municipalities. 

The district board of health shall certify to the county auditor the 
amount due from the state as its share of the salaries of the district 
health commissioner and public health nurse and clerk, if employed, for 
the next fiscal year. which shall be deducted from the total of such estimate 
before an apportionment is made. The county auditor, when making his 
semi-annual apportionment of funds shall retain at each semi-annual ap­
portionment one-·half the amount so apportioned to each township and 
municipality. Such moneys shall be placed in a separate fund, to be known 
as the 'district health fund'." 

Section 1261-38, General Code of Ohio, provides as follows: 

"The treasurer of a city which constitutes a health district shall be 
the custodian of the health fund of such city health district. The county 
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treasurer of a county which constitutes all or the major portion of a generaJ 
health district shall be the custodian of the health fund of that health 
district. The auditor of a county which constitutes all or a major portion 
of a general health district shall act as the auditor of the general health 
district. The auditor of a city which constitutes a city health district 
shall act as the auditor of a city health district. Expenses of the dis­
trict board of health of a general health district shall be paid on the 
warrant of the county auditor issued on vouchers approved by the district 
board of health and signed by the district health commissioner. Expenses 
of a board of health or health department of a city health district shall 
be paid on the warrant of the auditor of the city issued on vouchers ap­
proved by the board of health or health department of a city health district 
and signed by the city health commissioner." . 

The above sections 1261-38 and 1261-40 provide for a fund to be known <IS 

"district h~alth fund" and provide that the county treasurer shall be the custodian 
and the county auditor the auditor of such fund. It is further provided that the 
expenses of the district board of health shall be paid from that fund on the 
warrant of the county auditor, issued on the voucher approved by the district 
board of health and signed by the district health commissioner. 

This fund is not a county fund and the county treasurer and county auditor 
have no control over the expenditure of same when a voucher properly approved 
and signed is drawn on. funds by the district board of health. 

Section 1261-41 provides: 

"In case of epidemic or threatened epidemic or during the unusual pre­
valence of a dangerous communicable disease, if the moneys in the district 
health fund of a general health district are not sufficient, in the judg­
ment of the board of health of such district, to defray the expenses 
necessary to prevent the spread of such disease, such board of health 
shall estimate the amount required for such purpose and apportion it among 
the townships and municipalities in which tl]e condition herein described 
exists, on the basis provided for in section 25 of this act.. Such estimate . 
and apportionment shall be certified to the county auditor of the proper 
county or counties, who shall draw an order on the clerk, auditor or 
other similar officer of each township or municipality affected thereby, 
for the amount to it apportioned. * * * * *" 

This section specifically states that it is an emergency measure to be used when 
the funds of a general health district are not sufficient to take care of an epid~!mic 
or a threatened epidemic. 

You state in your communication that there is a $5,000 surplus in the district 
health fund at this time which is available to take care of a possible· epidemic. 

I can find no statutory authority for the accumulation of a surplus in. the 
district health fund. 

It is therefore my opinion that the board of the general health district ami 
the county auditor may not proceed under section 1261-41 as long as there art.' 
sufficient funds in the general health fund to cover all anticipated expenses. 

Respectfully, 
C. c. CRABBE, 

Attorney General. 


