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1. MUNICIPAL COURT-JUDGE-COMPENSATION AFTER 

JANUARY 1, 1952-SECTION 1591 G. C.-SECTIONS 2251, 

2252, G. C.-AS AMENDED BY AM. S. B. 14, 99 G. A. FOR 

OFFICE OF JUDGE OF COMMON PLEAS COURT OF 

COUNTY IN WHICH MUNICIPAL COURT SITUATED. 

2. CLERK OF MUNICIPAL COURT-SALARY AFTER JANU­

ARY 1, 1952-SECTIONS 1610, 2993, 29¢-1 G. C. 

S.YLLABUS: 

1. A judge of a municipal court, otherwise eligible to receive such under the 
.provisions of Section 1591, General Code, may receive on and after January 1, 1952, 
compensation equal to that which is provided by Sections 2251 and 2252, General Code, 
as amended by Am. S. B. 14, 99th General Assembly, for the office of judge of the 
common pleas court of the county in which the municipal court is situated. 

2. The clerk of a municipal court, otherwise eligible to receive such under tbe 
provisions of Section 1610, General Code, may receive on and after January 1, 1952, 
compensation equal to that which is provided by Section 2993, General Code, as 
amended by the 99th General Assembly and Section 2996-1, General Code, as enacted 
by the 99th General Assembly, for the office of clerk of courts of the county in 
which such municipal court is situated. 

Columbus, Ohio, December 20, 1951 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your letter requesting my opinion as to the proper 

interpretation of certain portions of Sections 1591 and 16ro, General Code, 

as enacted as a part of the new municipal court act, Amended Senate Bill 

No. 14, enacted by the 99th General Assembly. The specific questions 

you asked may be stated as follows : 

I. May a judge of a municipal court, otherwise eligible to 
receive such, receive on and after January 1, 1952, compensation 
equal to that which is provided by Sections 2251 and 2252, Gen­
eral Code, as amended by the 99th General Assembly, for the 
office of Judge of the Court of Common Pleas of the county in 
which the municipal court is located, or is such municipal judge 
limited by Section 1591 to receiving not more than the actual 
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amount of compensation received during the same period of time 
by the person or persons occupying the office or offices of com­
mon pleas judge of such county. 

2. May the clerk of a municipal court, otherwise eligible 
to receive such, receive on and after January I, 1952, compensa­
tion equal to that which is .provided by Section 2993, General 
Code, as amended by the 99th General Assembly, and Section 
2996-1, General Code, as enacted by the 99th General Assembly, 
for the office of Clerk of Courts of the county in which such 
municipal court is located, or is such clerk of the municipal court 
limited by Section 1610, to receiving not more than the actual 
compensation received during the same period of time by the 
person occupying the office of clerk of courts of such county. 

In Opinion No. 756, Opinions of the Attorney General for 1951, 

issued September 19, 1951, I held that incumbent municipal judges whose 

present terms of office do not expire until after the new municipal courts 

are instituted on January 1, 1952, will not be entitled on and after such 

date to an increase in salary during their existing terms because of the 

prohibition contained in Section 20, Article II of the Constitution. This 

would also be true as to clerks whose present terms of office will continue 

beyond December 31, 1951. In this opinion, therefore, my discussion 

must be considered as being limited to those officers assuming their terms 

of office on and after January 1, 1952 and whose compensation, therefore, 

is determined by the provisions of the new municipal court act. 

I turn first to a consideration of the compensation of a municipal 

court judge. Such compensation is determined in accordance with the 

provisions of Section 1591, General Code, which in so far as pertinent to 

the question involved reads as follows : 

"In territories having a population of not more than twenty 
thousand, judges shall receive as compensation an amount not less 
than two thousand dollars per annum, as the legislative authority 
shall prescribe, and the judge thereof shall be disqualified from 
the practice of law only as to matters pending or originating in 
said municipal court during his term of office. In territories 
having a population in excess of twenty thousand, judges shall be 
subject to section 1706 of the General Code and shall receive as 
compensation four thousand dollars per annum, plus an amount 
equal to three cents per capita for the first fifty thousand of the 
population of the territory; two cents per capita for the popula­
tion of said territory in excess of fifty thousand and not in excess 
of one hundred thousand; one cent per capita for the population 
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of such territory in excess of one hundred thousand and not in 
excess of three hundred thousand; and one-half cent per capita 
for the population of such territory in excess of three hundred 
thousand, provided that the legislative authority may prescribe 
additional compensation not exceeding one thousand dollars. In 
no case shall the compensation of any niunicipal judge exceed the 
statutory compensation of a judge of the court of common pleas 
of the county in which the municipal court is situated, nor shall 
compensation of a municipal judge exceed ten thousand five 
hundred dollars except the presiding judge of a municipal court 
shall receive an additi-011al five hundred dollars and the chief jus­
tice of a municipal court shall receive an additional one thousand 
dollars." ( Emphasis added.) 

The 99th General Assembly, by amending Sections 2251 and 2252, 

General Code, increased the compensation of judges of the common pleas 

court. Section 2251 was amended, effective September 18, 1951, by 

Amended Substitute House Bill No. 288. In actual operative effect this 

amendment did not increase the salary of common pleas judges, since, 

under the previous statute as well as the present statute, the base salary 

of common pleas judges assuming office on and after September 20, 1947 

is four thousand dollars. The actual increase of the salary of the common 

pleas judges was effected by the amendment of Section 2252 in Amended 

Substitute House Bill No. 332, effective September 14, 1951. This statute 

as amended materially increased the compensation of common pleas judges 

based upon the population of the county as ascertained by the latest Federal 

census. 

In so far as the actual language of Section 2252 is concerned, there 

is no provision prohibiting incumbent common pleas judges from receiving 

the increase in salary as provided. However, such incumbent common 

pleas judges are precluded by operation of Section 14, Article IV of the 

Constitution, from receiving such increase in compensation "during their 

term of office." 

What is "the statutory compensation of a judge of the court of 

common pleas in the county in which the municipal court is situated," 

within the purview of Section I 591? Is it the compensation as set forth 

in Sections 2251 and 2252, as determined by the Federal census of 1950, 

for such county, or is it the amount of compensation which an individual 

common pleas judge, because of the constitutional limitation, actually 

receives? It is my considered opinion that it is the former. In the case of 
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State, ex rel. Glander v. Ferguson, 148 Ohio St., 581, the Supreme Court 

in construing a similar constitutional provision, Section 20, Article II of 

the Constitution, held that the expression "his existing term" is .personal, 

relates to the officer appointed and applies strictly to the term for which 

the officer is appointed and not to the term of office as designated by the 

General Assembly. I do not believe that the language of Section 14, 

Article IV "during their term of office" can be distinguished from the 

language of Section 20, Article II "during his existing term." The 

restriction being personal to the incumbent office holder it would appear 

that Section 14, Article IV, Constitution, has the effect of precluding an 

individual, because the change in compensation is during his personal 

term of office, from receiving the statutory compensation for the office 

fixed by the General Assembly. I conclude that "the statutory compensa­

tion of a judge of the court of common pleas" is the compensation fixed 

by the General Assembly for the office, even though the person occupying 

such office at a given time may be precluded by the Constitution from 

receiving such statutory compensation. 

I turn now to a consideration of the salary of the municipai clerk 

of courts. Section 1610, paragraph C of the General Code provides that 

in territories having a population of less than one hundred thousand the 

clerk of a municipal court shall receive such annual compensation as the 

legislative authority may prescribe. Except for the Cincinnati municipal 

court the clerk in territories having a population of more than one hundred 

thousand is fixed "in a sum equal to eighty-five per cent of the salary of a 

judge of such court." This section then provides: 

"A clerk's compensation shall not exceed that of the clerk 
of courts of the county in which the municipal court is located." 

Here I am confronted with a much more difficult question. As 

contrasted with Section 1591, the word "statutory" does not appear and 

reference is made to "the clerk of courts" instead of to "a clerk of courts." 

On the theory that such a change in language is indicative of a legislative 

intent to treat in a different manner, it can be argued with some logic 

that the General Assembly iP.tended that the municipal clerk in no event 

should ever receive compensation in excess of that received during the 

same period of time by the county clerk of courts. I am impelled, 

however, to conclude that such was not the intent of the General Assembly. 
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The fact that "a judge of the court of common pleas" was employee\ 

in Section 1591, while "the clerk of courts" was employee\ in Section 1610, 

is easily explained by the fact that no county has more than one clerk 

of courts while many counties have more than one common pleas judge. 

While the use of the language "the statutory compensation of the clerk of 

courts" might have been clearer than the language "that of the clerk of 

courts," I believe that a careful examination of the sentence will reveal 

that the two expressions have exactly the same meaning. Section 1610 is 

the statute which fixes the compensation of the clerks of the municipal 

court. The "annual compensation" of such clerks referred to in paragraph 

C of Section 1610, obviously has reference to what might be termed the 

"statutory compensation" of such clerks as contrasted with the right of 

any individual clerk to receive such statutory compensation if such had 

been increased by legislative action during his own term of office. This 

being true, it would appear that the "clerk's compensation," as used in 

the sentence in question, necessarily has reference to the "clerk's statutory 

compensation." It would follow, therefore, that the antecedent of the 

word "that" in the phrase "that of the clerk of courts of the county" is 

the comparable compensation of the municipal clerk, i.e. his statutory 

compensation. 

It is a well recognized principle of statutory construction that \vhere 

a statute is susceptible of two interpretations that one should be adopted 

which will most closely reflect the apparent purpose of the legislature as dis­

closed by the entire legislative act. No reason is apparent why one prin­

ciple would be adopted in limiting the salaries of municipal judges and 

another principle adopted in limiting the salaries of clerks of the municipal 

court. 

In conclusion it is my opinion and you are advised that: 

I. A judge of a municipal court, otherwise eligible to receive such 

under the provisions of Section 1591, General Code, may receive on and 

after January 1, 1952, compensation equal to that which is provided by 

Sections 2251 and 2252, General Code, as amended by the 99th General 

Assembly, for the office of judge of the common pleas court of the county 

m which the municipal court is situated. 

2. The clerk of a municipal court, otherwise eligible to receive such 

under the provisions of Section 1610, General Code, may receive on and 
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after January 1, 1952, compensation equal to that which is provided by 

Section 2993, General Code, as amended by the 99th General Assembly 

and Section 2996-1, General Code, as enacted by the 99th General Assem­

bly, for the office of clerk of courts of the county in which such municipal 

court is situated. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




