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SALARY - WHERE COUNTY PROSECUTING ATTORNEY OR 

COUNTY ENGINEER ENLISTS IN MILITARY SERVICE OR IS 

DRAFTED INTO SERVICE, UNITED STATES GOVERNMENT, 

EACH WOULD CARRY RESPONSIBILITY FOR POSITION DUR­

ING ABSENCE- ENTITLED TO RECEIVE SALARY. 

SYLLABUS: 

Where a county prosecuting attorney or a county engineer enlists 
in some branch of the military service or is drafted into the service 
of the United States Government during the present war, each would 
carry the responsibility for his position during his absence in such ser­
vice and would be entitled to receive the salary pertaining thereto. 

Columbus, Ohio, August 28, 1942 

Honorable Ray Bradford, Prosecuting Attorney, 

Batavia, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your communication reading as follows: 

"I would be pleased to receive your opinion on the fol­
lowing: 

A. If a county prosecutor enlists in some branch of the 
service or is drafted into the service of the United States 
Government during this present war, could he receive his sal­
ary and does he carry the responsibility for his position during 
his absence until the time for his re-election? 

B. Could the county engineer appoint his successor dur­
ing the war under the circumstances as stated in A, and could 
he receive his salary?" 

The basic question of the effect of entering the military serv­

ice by either of the officers named in your letter is discussed in my 

opinion rendered November 2, 1940 (Opinions Attorney General, 1940, 

p. 982), the syllabus of which reads as follows: 

"The office of county auditor does not become vacant by 
reason of the temporary absence of the incumbent while on 
active duty as an officer in the reserve corps of the United 
States Army." 

It is unnecessary to review at length the authorities discussed in 
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that opinion. So far as the law is concerned, the same principles would 

apply to the case of the county prosecutor or the county engineer who 

might enlist in some branch of the service or be drafted into the serv­

ice of the United States Government during the present war. 

Quoting the general rule as found in 32 O.J. p. 1044: 

"An office is vacant in contemplation of law when there 
is no present incumbent provided by law; or, as is sometimes 
said, in contemplation of law there can be no vacancy in an 
office so long as there is a person in possession of the office 
who is legally qualified to perform the duty." 

State ex rel. vs. McCracken, 51 O.S. 123; Moliter vs. The State, 10 

0. Dec. Rep. 324; 22 R. G. L. 437. 

Nor would the temporary absence of an officer create a vacancy. 

In 22 R. C. L. p. 560, under the title "Abandonment of Office", I 

find the following: 

"In order to constitute an abandonment of office, it must 
be total, and under such circumstances as clearly to indicate 
an absolute relinquishment, * * * Temporary absence is not 
sufficient where no statute fixes the period beyond which the 
absence must not continue." 

Since the issuance of my opinion above noted, the 94th General 

Assembly passed an act which became effective July 21, 1941, and 

which was codified as Sections 2397-1 and 2397-2, General Code, which 

sections read as follows: 

Section 2397-1: 

"Whenever any county officer shall be absent from the 
county for ninety consecutive days, except in case of sickness 
or injury as hereinafter provided, his office shall be deemed 
vacant and the county commissioners shall declare a vacancy 
to exist in such office. 

Such vacancy shall be filled in the manner provided by 
law." 

Section 2397-2: 

"Whenever any county officer is absent from the coun­
ty because of sickness or injury, he shall cause to be filed 
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with the county commissioners a physician's certificate of his 
sickness or injury; and if such certificate is not filed with the 
commissioners within ten days after the expiration of the ninety 
consecutive days of absence from the county, his office shall 
be deemed vacant and the county commissioners shall declare a 
vacancy to exist in such office. 

Xothing contained in this act shall apply to a county of­
ficer while in the active military service of the United States." 

It will be noted that the Legislature has expressly provided that 

nothing in this act should apply to a county officer while in the active 

military service of the "G nited States. 

Except for the sections last above quoted, there are no statutes 

in Ohio which would cause the absence of a county officer from his 

office to result in a vacancy in the office. On the other hand, those 

sections should not be construed as creating immunity from proceedings 

for his removal. 

Section 10-1, General Code, provides for the removal by judicial 

proceedings of any public officer, for causes therein named. Special 

process for the removal of the prosecutor is found in Section 2913, 

General Code, which reads as follows: 

"On complaint, in writing, signed by one or more tax­
payers, filed in the court of common pleas, containing distinct 
charges and specifications of wanton and wilful neglect of duty 
or gross misconduct in office by the prosecuting attorney, the 
court shall assign the complaint for hearing and cause reason­
able notice thereof to be given to the prosecuting attorney and 
of the time fixed by the court for the hearing. * * * If it ap­
pears that the prosecuting attorney has wilfully and wantonly 
neglected to perform his duties or has been guilty of gross mis­
conduct in office, the court shall remove him from office and 
declare the office vacant, but otherwise the complaint shall 
be dismissed, and the court shall render judgment against the 
losing party for costs." 

Section 2912, General Code, provides that if a vacancy occurs in 

the office of the prosecuting attorney, the court of common pleas shall 

appoint a prosecuting attorney. 

The county engineer may also be removed by the special pro­

ceeding found in Section 2790, General Code, which reads: 
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"Any person may bring a civil action in the court of com­
mon pleas against the county surveyor, alleging his incapac­
ity, misconduct in office or neglect of duty. A copy of the 
petition with the summons shall be served on such surveyor. 
Such cause shall have precedence over other business, and, 
if upon trial thereof, the court finds a surveyor guilty of any 
of the charges, by the judgment of the court he shall be re­
moved from office." 

Under the provisions of Section 2785, General Code, a vacancy 

in the office of county surveyor, because of death, resignation or other­

wise, is to be filled by appointment by the county commissioners. 

As to the right of each of these officers to receive his salary or 

other compensation even though absent from his office, the general 

rule is as stated in 22 R.C.L. p. 529, where it is said: 

"The right of an officer to his fees, emoluments, or salary 
is not impaired by his occasional or protracted absence from 
his post." 

The same principle is stated in 46 C.J. 1014: 

"The person holding an office is entitled to the compen­
sation attached thereto; this right does not rest upon contract, 
and the principles of law governing contractual relations and 
obligations in ordinary cases are not applicable. The right to 
the compensation attached to a public office is an incident to 
the title to the office and not to the exercise of the functions of 
the office; hence, the fact that officers have not performed the 
duties of the office does not deprive them of the right to com­
pensation, provided their conduct does not amount to an aban­
donment of the office." 

The principles above stated, both as to tenure of office and as to 

the right to receive the salary provided by law, were set forth in an 

opinion by one of my predecessors ( Opinions Attorney General, 1918, 

p. 970), the syllabus of which reads: 

"1. The mere fact that a county surveyor enlists in the 
army and leaves the county to take training at Ft. Benjamin 
Harrison, does not ipso facto vacate the office. 

2. Under the provisions of section 2785 G.C. the county 
commissioners have authority to fill a vacancy when a vacancy 
occurs; but they have no authority to declare and create a va­
cancy in the office of county surveyor. 



641 ATTORNEY GENERAL 

3. County commissioners have no authority to attempt 
to fill a vacancy in the office of county surveyor unless a va­
cancy actually occurs either through the death or voluntary 
resignation of the county surveyor, or unless he is removed 
under the provisions of section 2790 G.C. 

4. A county surveyor is entitled to the salary provided 
by law until he resigns or the office otherwise becomes vacant." 

Section 2782-1, General Code, changes the title of "county sur­

veyor" to "county engineer". Referring to your question as to the 

right of the county engineer to "appoint his successor during the war", 

I am unable to determine with certainty what you mean by "appoint 

his successor". Assuming that you have in mind the question of his 

turning over his duties to his deputy, I think it worth while to examine 

the statutes relative to the qualifications of the county engineer and 

of his deputies. 

Section 2783, General Code, provides as follows: 

"No person holding the office of clerk of court, sheriff 
county treasurer or county recorder, shall be eligible to the of­
fice of county engineer. In all counties no person shall be 
eligible as a candidate for the office of county engineer or 
be elected or appointed thereto, except a registered professional 
engineer and registered surveyor licensed to practice in the 
state of Ohio, or a person who shall have previously served 
as county engineer immediately prior to his election." 

There is nothing in the statutes particularly referring to the county 

engineer, or county surveyor as he was formerly designated, which au­

thorizes him to appoint deputies, but there are several references in 

those statutes to his deputies. However, general authority is found in 

Section 2981, General Code, relating to all county officers, a portion 

of which section reads: 

"Such officers may appoint and employ necessary depu­
ties, assistants, clerks, bookkeepers or other employes for their 
respective offices, fix their compensation, and discharge them, 
and shall file with the county auditor certificates of such ac­
tion. Such compensation shall not exceed in the aggregate for 
each office the amount fixed by the commissioners for such 
office. When so fixed, the compensation of each duly appoint­
ed or employed deputy, assistant, bookkeeper, clerk and other 
employe shall be paid semi-monthly from the county treasury, 
upon the warrant of the county auditor. * * * ." 

It will be noted that no special qualifications are prescribed for 

the deputies to be appointed pursuant to the last above quoted sec-
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tion, and that the only limitation on the amount which the several 

officers may spend in the employment of such deputies and other as­

sistants is that such compensation shall not exceed in the aggregate 

for each office the amount fixed by the commissioners. The county 

engineer, having the professional qualifications above noted, and con­

tinuing in office notwithstanding his temporary absence in the military 

service of the United States, retains along with the salary thereof, full 

responsibility for such office notwithstanding the fact that he may for 

the time being delegate a large part of his duties to his deputy, who 

may or may not possess such technical qualifications. 

In the event that the county commissioners have not provided the 

county engineer with a sufficient allowance to employ the necessary 

deputies or assistants during his absence in the service, there would 

seem to be no reason why he should not compensate them out of his 

own income or other resources. 

Attention should be given to that portion of Section 7181, Gen­

eral Code, which reads as follows: 

"The county surveyor shall give his entire time and at­
tention to the duties of his office and shall receive an annual 
salary to be computed as follows: * * * " 

That statute was discussed at length in the op1mon above referred to, 

found in Opinions Attorney General, 1918, p. 970, and it was there 

shown that the legislative intention in enacting that provision was to 

give the surveyor a fair salary for the duties performed by him, and at 

the same time compel him to devote his professional time and attention 

to the duties of his office and not to the acceptance of employment 

for which he received fees in addition to his regular salary. 

In a subsequent op1mon (Opinions Attorney General, 1922, p. 

477), the then Attorney General reviewed the 1918 opinion with ap­

proval and held: 

"1. A county surveyor is a public officer whose salary is 
fixed by statute (Sec. 7181 G.C.). Therefore, the salary is to 
be treated as an incident to the office itself, and not to the 
performance of the duties of the office (Opinion Vol. 1, p. 
970, Opinions of Attorney General, 1918, adhered to). 
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2. Where a county surveyor in the year 1918, filed appli­
cation with the board of county commissioners for leave of ab­
sence without pay while in the military service of the United 
States, and the county commissioners passed a resolution pur­
porting to grant such leave, and the county surveyor entered 
such military service and remained therein for the last six 
months of 1918 following his application for leave of absence, 
such county surveyor is not now barred from asserting a claim 
to payment of such salary. Accordingly, the salary for said 
period of six months constitutes a claim against the county, of 
which the surveyor is entitled to payment without reference 
to allowance or disallowance by the board of county commis­
sioners." 

Specifically answering your inquiries, it is my opm10n that where 

the county prosecuting attorney or the county engineer enlists in 

some branch of the military service or is drafted into the service of the 

United States Government during the present war, each would carry 

the responsibility for his position during his absence in such service and 

would be entitled to receive the salary pertaining thereto. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT 

Attorney General. 
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