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OPINION NO. 92-019 
Syllabus: 

The Department of Rehabilitation and Correction and its employees 
are not subject to the provisions of R.C. 3303.51-.62 that address the 
licensing of persons that engage in the business or service of 
transporting individuals who are seriously ill, injured, or otherwise 
incapacitated. 

fo: Reginald A. Wilkinson, Director, Department of Rehabilitation and 
Correction, Columbus, Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, May 14, 1992 

You have asked for an opinion on the provisions of R.C. 3303.51.,-.62 that 
concern the licensing of persons that engage in the business or service of 
transporting individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. 
According lo information provided in conjunction with your opinion request, several 
penal institutions under the control of the Department of Rehabilitation and 
Correction operate ambulances owned by the State of Ohio for the purpose of 
transporting prisoners and staff members to hospitals in emergency situations. 
Because the Department is thereby furnishing transportation to individuals who are 
seriously ill, injured, or otherwise incapacitated, the Department wishes to know 
whether it is subject to those provisions of R.C. 3303.51-.62 that address the 
licensing of persons that engage in the business or service of transporting individuals 
who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. 

Licensure Under R.C. 3303.51-.62 

R.C. 3303.54 sets forth the initial requirements and procedures a person 
must satisfy in order to obtain a license to engage in the business or service of 
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transporting individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. 
Upon the satisfaction of these requirements and the issuance of a license under R.C. 
3303.54, a licensee is subject to continuing operational requirements. The licensee 
must provide adequate evidence of liability insurance coverage, and bodily injury and 
property damage insurance coverage, R.C. 3303.56, and must possess a valid permit 
for each ambulance and nontransport vehicle it owns or leases that is or will be used 
to perform the services permitted by the license, R.C. 3303.57. A licensee under 
R.C. 3303.51-.62 is also required to "maintain accurate records of all service 
responses conducted," R.C. 3303.54(G), and to submit annually for inspection, to the 
State Highway Patrol and the Ohio Ambulance Licensing Board, each vehicle for 
which a permit has been issued, R.C. 3303.57(C). 

A review of the provisions of R.C. 3303.51-.62 discloses that only persons 
licensed under R. C. 3303.54 may engage in the business or service of transporting 
individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. Moreover, the 
continuing operational requirements of R.C. 3303.51-.62 are applicable only to 
persons licensed under R.C. 3303.54 to engage in the business or service of 
transporting individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. It 
is necessary, therefore, to examine R.C. 3303.54 to determine whether this section 
requires the Department to be lic<?nsed. 

Analysis Of R.C. 3303.54 

R.C. 3303.54 provides, in part: 

(A) Except as otherwise provided in sections 3303.51 to 3303.62 
of the Revised Code, no perso11 shall furnish, operate, conduct, 
maintain, advertise, engage in, or propose or profess lo engage in the 
business or service of transporting persons who are seriously ill, 
injured, or otherwise incapacitated in this state unless he is licensed 
pursuant to this section. 

(B) To qualify for a license as a basic life-support, intermediate 
life-support, or advanced life-support service, a person shall do all 
of the following: 

(1) Apply for a permit for each ambulance and nontransport 
vehicle owned or leased as provided in section 3303.57 of the Revised 
Code; 

(2) Meet all requirements of the rules of the Ohio ambulance 
licensing board regarding ambulances, equipment, nontransport 
vehicles, personnel, communications systems, and medical treatments 
the particular service is permitted to render; 

(3) Maintain the appropriate type and amount of insurance or 
self-insurance as specified in section 3303.56 of the Revised Code; 

(4) Meet all other requirements set by the board, by rule, for the 
particular service license. 

(C) To apply for a license as a basic life-support, intermediate 
life-support, or advanced life-support service, a perso11 shall submit 
a completed application to the board, on a form provided by the board 
for each particular license, together with the appropriate fees 
established under section 3303.55 of the Revised Code. (Emphasis 
added.) 

A "person" not licensed under R.C. 3303.54, thus, may not engage in the business or 
service 1 of transporting individuals who are seriously ill, injured, or otherwise 
incapacitated. See generally R.C. 3303.99 ("[w)hoever violates [R.C. 3303.54) 

The term "service" is not defined for purposes of R.C. 3303.54. In the 
absence of statutory definition, terms should be accorded their natural, 
literal, common or plain meaning. R.C. 1.42. The dictionary defines 
"service" as "a system or method of providing people with the use of 
something, as electric power, water, transportation, mail delivery, ect." 
Webster's New World Dictio11ary 1301 (2d college ed. 1?86). The use of 
the term "service" in R.C. 3303.54, thus, is reasonably construed to require 
the licensure, under R.C. 3303.51-.62, of any system or method of 
transporting individuals who are seriously ill, injured, or otherwise 
incapacitated. Because the Department of Rehabilitation and Correction is 
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... is guilty of a minor misdemeanor on a first offense; on each subsequent offense, 
such person is guilty of a misdemeanor of the fourth degree"). 

The term "person" is not defined in R.C. 3303.54 or elsewhere in R.C. 
3303.51-.62. P·.1rsuant to R.C. 1.59, "[a)s used in any statute, unless another 
definition is provided in such statute or a related statute: .... 'Person' includes an 
individual, corporation, business trust, estate, trust, partnership, and association." 
The definition of "person" in R.C. 1.59, thus, does not expressly exclude or include 
the State of Ohio or its agencies, departments, or instrumentalities. 1990 Op. Att'y 
Gen. No. 90-045 at 2-192 n.4; 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-062 at 2-209. 

It is a general rule, however, that the term "person," when used in a statute, 
does not ii1clude the Stale of Ohio. See Troutman v. Eichar, 64 Ohio App. 415, 
421, 28 N.E.2d 953, 956 (Wayne County 1940); In re McLaughlin, 16 Ohio Op. 2d 
191, 191, 174 N.E.2d 644, 645 (P. Ct. Noble County 1960), aff'd, 17 Ohio Op. 2d 
498, 179 N.E.2d 106 (Ct. App. Noble County 1961); Op. No. 90-045 at 2-192; Op. No. 
79-062 at 2-209: 1962 Op. Att'y Gen. No. 2781, p. 70 at 73-74; see also United 
States v. Cooper Co., 312 U.S. 600, 604 (1941) ("[s]ince, in common usage, the term 
'person' does not include the sovereign, statutes employing the phrase are ordinarily 
construed to exclude it"). See generally State ex rel. Nixon v. Merrell, 126 Ohio 
St. 239, 185 N.E. 56 (1933) (syllabus, paragraph one) ("[t]he state is not bound by the 
terms of a general statute, unless it be so expressly enacted"). Only "where the 
purpose, language, or context of a statute demonstrates that a broad interpretation 
of the word 'person' is intended, will £the State of Ohio] come within the purview of 
the statute." Op. No. 79-062 at 2-209; accord Op. No. 90-045 at 2-192; see, e.g., 
Springfield v. Walker, 42 Ohio St. 543, 547-48 (1885); City of Dayton v. 
McPherson, 29 Ohio Misc. 190, 202-03, 280 N.E.2d 106, 108 (C.P. Montgomery 
County 1969). 

There is nothing in the language of R.C. 3303.54 from which one may infer 
that it was the General Assembly's intention to include the State of Ohio within the 
term "person." Moreover, no other provision within R.C. 3303.51-.62 evidences such 
a legislative intention. See generally State ex rel. Pratt v. Weygandt, 164 Ohio St. 
463, 132 N.E.2d 191 (1956) (syllabus, paragraph two) ("[s]tatutes relating tt• the same 
matter or subject, although passed at different times and making no reference to 
each other, are in pari materia and should be read together to ascertain and 
effectuate if possible the legislative intent"). On the contrary, an examination of 
related provisions throughout R.C. 3303.51-.62 seems to indicate that it was the 
intention of the General Assembly to require licensure under R.C. 3303.54 of private 
individuals or entities that engage in the business or service of transporting 
individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. 

Initial support for the foregoing conclusion appears in the language used by 
the General Assembly to define the terms "ambulance" and "emergency medical 
service" for purposes of R.C. 3303.51-.62. The term "ambulance" is defined as "any 
privately owned or leased motor vehicle that is specifically designed, constructed, 
or modified and equipped and is intended to be used for the transportation upon the 
streets or highways of this state of persons who are seriously ill, injured, wounded, or 
otherwise incapacitated or helpless." R.C. 3303.51(8) (emphasis added). Similarly, 
the term "emergency medical service" is defined as "a private organi1.ation that 
uses EMT-A's [emergency medical technician-ambulance], ADV EMT-A's [advanced 
emergency medical technician-ambulance], or paramedics [emergency 'medical 
technician-paramedic], or a combination thereof, to provide medical care to victims 
of illness or injury." R.C. 3303.Sl(E) (emphasis added). The use of the word 
"privately" to modify the terms "owned or leased" in R.C. 3303.51(B)'s definition of 
"ambulance," and the word "private" to modify the term "organi1.ation" in R.C. 
3303.51(E)'s definition of "emergency medical service" suggests that the General 
Assembly intended R.C. 3303.54's licensure requirement to apply to private 
individuals or entities that engage in the business or service of transporting 
individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. See generally 

furnishing a system of transportation to individuals who are seriously ill, 
injured, or otherwise incapacitated, the Department would, therefore, be 
engaged in the "service" of transporting individuals who are seriously ill, 
injured, or otherwise incapacitated within the meaning of R.C. 3303.54. 
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Carter v. Divisio11 of Water, 146 Ohio St. 203, 65 N.E.2d 63 (1946) (syllabus, 
paragraph one) (when determining legislative intent from statutory language, it is 
imperative "that none of the language employed therein should be disregarded, and 
that all of the terms used should be given their usual and ordinary meaning and 
signification except where the lawmaking body has indicated that the language is not 
so used"). 

Moreover, where the General Assembly has intended that publicly owned and 
operated motor vehicles be included within the definition of "ambulance," and that 
public organizations be included within the definition of "emergency medical 
service," it has used express language to communicate that intention. Specifically, 
R.C. 3303.08(0) provides that, for purposes of R.C. 307.05, R.C. 505.44, R.C. 505.72, 
R.C. 3303.08-.24, R.C. 4151.25-.26, R.C. 4155.15, and R.C. 4157.61, 

"[a)mbulance" means a11y motor vehicle that is used, or is intended to 
be used, for the purpose of responding to emergency life-tbe?(ening 
situations, providing emergency medical care, and tra'.1Spur!ing 
emergency patients and administering emergency care proLedures to 
such patients before, during, or after such transportation, and includes 
both basic and intensive care ambulances as defined and classified by 
the emergency medical services board pursuant to (R.C. 3303.24). 
(Emphasis added.) 

R.C. 3303.0!l(G) defines "emergency medical service" as "a public or private 
organization using EMT-A's, ADV EMT-A's, or paramedics, or a combination of 
EMT-A's, ADV EMT-A's, and paramedics, to provide emergency medical care to 
victims of serious illness or injury prior lo the victims receiving professional medical 
care or hospitalization." (Emphasis added.) Thus, the definitions of "ambulance" and 
"emergency medical service" applicable to R.C. 3303.54 are limited in R.C. 3303.51 
to privately owned and operated ambulances and to private organizations. On the 
other hand, the definitions of these same terms in R.C. 3303.08 is not so limited, 
which again supports the conclusion that the General Assembly intended R.C. 
3303.54's licensure requirement to apply to private individuals or entities that 
engage in the business or service of transporting individuals who are seriously ill, 
injured, or otherwise incapacitated. 

This conclusion is further supported by R.C. 3303.59, which excludes many 
publicly owned ambulances and emergency vehicles from the provisions of R.C. 
3303.51-.62. R.C. 3303.59 provides: 

Sections 3303.51 to 3303.62 of the Revised Code do not apply to 
any of the following: 

(A) A person rendering services with an ambulance in the event 
of a disaster situation when licensees' vehicles based in the locality of 
the disaster situation are incapacitated or insufficient in number to 
render the services needed; 

(B) Any person operating an ambulance outside this state except 
that any person receiving a person within this state for transport to a 
location within this state must comply with sections 3303.51 to 3303.62 
of the Revised Code; 

(C) Any ambulance owned and operated by the federal 
government; 

(D) A publicly owned and operated fire department vehicle; 
{E) Emergency vehicles owned by a corporation and operating 

only on the corporation's premises, for the sole use by that corporation; 
(F) Any ambulance, emergency medical service vehicle, or 

nontransport vehicle owned and operated by a municipa: corporation. 

R.C. 3303.59 thus expressly provides that ambulances owned and operated by the 
federal government, R.C. 3303.59(C), publicly owned and operated fire department 
vehicles, R.C. 3303.59(0), and ambulances and emergency medical service vehicles 
owned and operated by a municipal corporation, R.C. 3303.59(F), are not subject to 
the provisions of R.C. 3303.51-.62. The evident intent of the statutory scheme is to 
exclude governmentally owned and operated emergency vehicles from the coverage 
of R.C. 3303.51-.62. While it might be argued that the absence of the State of Ohio 
from the exemptions set forth in R.C. 3303.59 evidences a legislative intention that 
the State of Ohio be subject to the licensure provisions of R.C. 3303.54, the better 
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argumenl, in light. of lhe nature of the entities excluded by R.C. 3303.59, appears lo 
be that the Stale of Ohio was not listed among the exclusions because i, was not 
considered to he a "person" subject to the licensing provisions or R.C. 3303.54. 

Finally, if the General Assembly had intended for the Stale of Ohio lo be a 
"person" for purposes of R.C. 3303.54, it could easily have communicated that 
intention expressly. having so included the Stale or Ohio as a "person" in other 
statutory schemes. See, e.g., R.C. 1518.20(E) (as used in R.C. 1518.20-.27 
(ginseng management program), '"[p)erson' includes any legal entity defined as a 
person under [R.C. 1.59] and any political subdivision, instrumentality, or agency or 
this slate"); R.C. 5739.0l(A) (as used in R.C. Chapter 5739 (sales tax), the word 
"person" includes the stale); cf. R.C. 4981.0l(A) (as used in R.C. 4981.01-.11 (high 
speed rail authority), "person" means, in addition lo the meaning in R.C. 1.59(C), any 
unit of local government). See ge11erally Lake Shore Electric Ry. Co. v. PUCO, 
11 S Ohio St. 311, 319, 154 N. E. 239, 242 (1926) (had the General Assembly intended a 
term to have a particular ,:ieaning, it could easily have found language to express 
that purpose, having used such language in other connections). Because the term 
"person," as used in R.C. 3303.54, does not include the State or Ohio, R.C. 3303.54 
does not require the Department of Rehabilitation and Correction to be licensed lo 
engage in the business or service of transporting individuals who are seriously ill, 
injured. or otherwise incapacitated. Cf. 1962 Op. No. 2781 (syllabus, paragraph 
one) ("[ t)he stale department of health and the various general and city health 
districts do not fall within the definition of 'person' as set forth in [R.C. 
4729.SO(A)l,2 am! thus not being :11ade specifically subject to the provisions of 
[R.C. 4729.50-.66), are not reci:..ired to comply with such sections" (footnote added)). 

Application Of The Provisions Of R.C. 3303.51-.62 To Individuals 
Employed By The Department Of Rehabilitation And Correction 

As a final matter, the Department asks, if the Department itself is not 
required to comply with the provisions of R.C. 3303.51-.62, whether the employees 
of the Ueparlmenl who operate the ambulances are required lo comply with the 
provisions of R.C. 3303.51-.62. As imlicated above, the provisions of R.C. 
3303.51-.62 apply to "persons" engaged in the business or service of transporting 
individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. In the situation 
described in your letter, the ambulances are owned by the State of Ohio, and the 
employees operate the ambulances under the supervision and control of the 
Department. Thus, but for the Department furnishing the ambulances and directing 
employees of the Department to operate such ambulances, the employees of the 
Department would not be engaged in the business or service of transporting 
individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated. 

As indicated in footnote one, supra, the person who furnishes a system of 
transportation to individuals who are seriously ill, injured, or otherwise incapacitated 
is engaged in the "service" of transporting individuals who are seriously ill, injured, 
or otherwise incapacitated. Accordingly, since the Department furnishes the 
ambulances and directs the employees or the Department to operate the ambulances, 
it is the Department - rather than the several employees of the Department - that 
is furnishing a system of transportation to individuals who are seriously ill, injured, 
or otherwise incapacitated. Therefore, the employees of the Department are not 
subject to the provisions of R.C. 3303.51-.62. 

Conclusion 

Based oi1 the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that the 
Department of Rehabilitation and Correction and its employees are not subject to 
the provisions of R.C. 3303.51-.62 that address the licensing of persons that engage 
in the business or service of transporting individuals who are seriously ill, injured, or 
otherwise incapacitated. 

2 When 1962 Op. Att'y Gen. No. 2781, p. 70 was issued, R.C. 4729.SO(A) 
read as follows: "As used in sections 4729.50 to 4729.66, inclusive, of the 
Revised Code: ... 'Person' includes any corporation, association, or 
partnership of one or more individuals." 1961 Ohio Laws 1376 (Am. Sub. H.B. 
416, eff. Jan. 1, 1962). 
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