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TEACHER EMPLOYED FOR THREE YEARS WITHIN NEXT 

PRECEDING FIVE YEARS-LOCAL BOARD OF EDUCATION­

RECOMMENDATION FOR REE:MPLOYME NT 11ADE BY 

COUNTY SUPERINTENDENT-TEACHER REEMPLOYED­

ENTITLED TO CONTINUING SERVICE CONTRACT. 

SYLLABUS: 

When a teacher has been employed by a local board of education for three years 
within the next preceding five years, and is recommended by the county superin­
tendent for reemployment, and is reemployed, rnch action gives such teacher a con­
tinuing service contract. 

Columbus, Ohio, September 12, 1952 

Hon. John E. Halliday, Prosecuting Attorney 

Gallia County, Gallipolis, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"One of the local boards of education of Gallia county, Ohio, 
presented the following facts to me : 

"A., a teacher, was employed as a substitute teacher in years 
1939-1940; years 1940-1941 was employed as a regular teacher; 
1941-1942 was employed as a regular teacher. All the above con­
tracts being one year contracts. 

"May, 1942 A. was granted a leave of absence for one year 
as shown by the minutes of the Clerk of the Board. Minutes show 
that on 7 September, 1943 A. presented her cause in regard to 
the leave of absence, ·but no action was taken. I understand this 
request was for extending leave for another year. 

"7 February, 1944 minutes show that A. asked for reinstate­
ment on leave of absence. Board discussed same, but no action 
taken. 

"6 March, 1944 A. reinstated for coming year. 

"28 March 1945 A. notified she would not be employed for 
1945-1946 school year. 

"4 June, 1945, A. employed for school year. A. continued 
to teach from that time on, but on 29 March, 1949, minutes show 
she was asked to resign. A. continued to teach then for 1951-1952 
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school year. A. was notified in accordance with statute in Spring, 
1952, that she would not be reemployed. 

"The local board contends that A.'s contract for year 1945-
1946, 1946-1947 was a two year contract, and that her five year 
contract beginning in September, 1947, expired in May, 1952. 
A. claims that she is under a continuing contract, as she was 
entitled to the same when the continuing contract statutes were 
enacted.'' 

The chronological statement relative to this teacher's service 1s a 

little confusing and gives evidence of some inconsistent action on the part 

of the board of education. However, it appears clear that after the teacher's 

leave of absence during the school years I 942-1943 and 1943-1944, she 

has taught in the school in question continuously up to the encl of the 

present school year 1951-1952. 

The statement does not make it clear as to the term of her successive 

contracts, but I do not consider that that is important for the purpose of 

our discussion. 

Continuing contracts for teachers were introduced into the law by 

an Act passed May 15, 1941, found in 119 Ohio Laws, page 451. This 

act consisted of an amendment of Section 7690-1 of the General Code, 

and the enactment of supplemental Sections 7690-2 to 7690-8, inclusive, of 

the General Code. Section 7690-1 in substance now appears in the present 

school code as Section 4842-7. Section 7690-2, General Code in substance 

appears as Section 4842-8, General Code. In its original enactment, 

Section 7690-2 contained the following provision : 

"Provided, however, that on or before September 1, 1941, a 
continuing contract shall be entered into by each board of educa­
tion with each teacher holding a professional, permanent, or life 
certificate who, at the time of the passage of this act, is com­
pleting five or more consecutive years of employment by said 
board." 

rt appears from your statement that at the time of the enactment of 

that law the teacher in question had been employed as a substitute 

teacher for the year 1939-1940, and as a regular teacher for the year 

1940-1941. If, as I am informed, that was her first employment, then even 

counting the year of service as a substitute teacher, she had only two 

years of teaching credit when the law was enacted, and therefore, clearly 

could not qualify for a continuing contract as a matter of right, at that 

time. 
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Your statement shows that after her leave of absence the teacher in 

question was reinstated on March 6, 1944, and I assume she was given a 

contract for one year. Your statement further shows that on March 28, 

1945, she was notified that she would not be reemployed for the next 

school year, but it appears that on June 4, 1945, she was employed, and 

that she continued to teach from that time on. 

On March 29, 1949, she was asked to resign, but continued to teach 

until the Spring of 1952, when she was notified that she would not be 

reemployed. 

Section 4842-7, General Code, provides that a continuing contract 

shall be granted only to teachers holding professional, permanent or life 

certificates. I am informed that the teacher in quf'stion has possessed this 

qualification since 1943. 

Section 4842-8, General Code, m so far as pertinent, provides as 

follmvs: 

"Teachers eligible for continuing service status in any school 
district shall be those teachers qualified as to certification who 
within the last five years have taught for at least thre_e years in 
the district, and those teachers who, having attained continuing 
contract status elsewhere, have served two years in the district, 
but the board of education, upon the superintendent's reconmten­
dations, may at the time of employment or at any time within 
such two-year period declare any of the latter teachers eligible. 

"Upon the recommendation of the superintendent of schools 
that a teacher eligible for continuing service status be re-employed, 
a continuing contract shall be entered into between a board of 
education and such teacher unless the board by a three-fourths 
vote of its full membership rejects the superintendent's recom­
mendation. However, the superintendent may recommend reem­
ployment of such teacher, if continuing service status has not 
previously been attained elsewhere, under a limited contract for 
not to exceed two years, provided that written notice of the 
intention to make such recommendation has been given to the 
teacher with reasons therefor on or before the thirtieth day of 
April, ,but upon subsequent reemployment only a continuing con­
tract may be entered into. * * *" (Emphasis added.) 

Section 4842-7, General Code, defines "continuing service status" 

as meaning "employment under a continuing contract." 

It will be noted that a teacher becomes eligible for continuing service 

status in any school district when he or she has within the last five years 
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taught for at least three years in the district. Ignoring the year when she 

was employed as a substitute teacher, it seems quite clear that the teacher 

in question having taught as a regular during the years 1941-1942, 1944-

1945 and 1945-1946, had taught three years within the five years next 

preceding and accordingly was eligible in 194G for continuing service 

status. 

Eligibility for continuing service status does not mean that the 

teacher has an immediate right to a continuing contract. In Opinion No. 

1384, under date of April 29, 1952, I held: 

"A teacher who has taught in a district under limited con­
tracts for four or five years and who is eligible for continuing 
service status, does not by reason of those facts alone, acquire a 
right upon re-employment, to a continuing contract." 

That ruling was based on the language of Section 4842-8, General 

Code, which I have already quoted, which states that teachers who within 

the last five years have taught for at least three years in the district, are 

eligible for such status. 

Section 4842-8, supra, provides that upon the recommendation of the 

superintendent of schools that a teacher eligible for continuing service 

status ,be reemployed, a continuing contract shalt be entered into with 

such teacher, unless the board by a three-fourths vote of its full member­

ship rejects the superintendent's recommendation. It should be observed 

that it is not necessary that the superintendent recommend the teacher 

for a continuing contract, but merely that he recommend the reemployment 

of the teacher, in which case the continuing contract follows as a matter 

of right, unless the board by a three-fourths vote rejects the superintend­

ent's recommendation for reemployment. 

Your letter does not state that the superintendent recommended this 

teacher for employment in 1946, but we have a right to assume that he 

did, because under the provisions of Section 4842-6, General Code, no 

teacher can be employed unless he is nominated oy the superintendent. 

Accordingly, when the teacher in question was reemployed in 1946, 

the result of such reemployment under the terms of the statute quoted, 

was reemployment on a continuing contract. The fact that the board may 

have undertaken to limit the term of such contract to one or more years, 

would not prevent it becoming a continuing contract. Opinion No. 978, 
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Opinions of the Attorney General for 1946, page 380; Opinion No. 1767, 

Opinions of the Attorney General for 1947, page 191. 

In specific answer to your question it is my opinion that when a 

teacher has been employed by a local board of education for three years 

within the next preceding five years, and is recommended by the county 

superintendent for remployment, and is reemployed, such action gives 

such teacher a continuing service status. 

Respectfully, 

C. wlLLIAM O'NElLL 

Attorney General 




