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r. HOSPITAL BILL--'GIRL OR WOMAN-PAYMENT-MAY 

OR MAY NOT BE "SOCIAL SERVICE"-FACTS AND CIR­

CUMSTANCES OF PARTICULAR CASE INVOLVED-SEC­

TION 3070-17 SUBSECTION (e) G. C. 

2. LANGUAGE OF STATUTE-WORDS "GIRL OR WOMAN" 

-REFER TO ANY FEMALE PERSON REGARDLESS OF 

AGE. 

SYLLABUS: 

1. Paying the hospital bill of a girl or woman may or may not be a "social 
service" within the purview of Section 3070-17, subsection (e), of the General Code, 
depending upon the facts and circumstances of the particular case involved. 

2. The language "girl or woman" as used in Section 3070-17, subsection (e), 
of the General Code, refers to any female person regardless of age. 

Columbus, Ohio, June 9, 1950 

Hon. Joseph T. Molitoris, Prosecuting Attorney 

Trumbull County, Warren, Ohio 

Dear Sir: 

I am m receipt of your request for my opinion, which reads as 

follows: 

"The Trumbull County Child \i\Telfare Board has had sev­
eral cases of the following sort : 

"An unmarried woman enters the hospital for the purpose 
of being delivered of an illegitimate child. The Child Welfare 
Board is called by the hospital and asked to assume the financial 
responsibility for the hospital bill. After the child is born both 
mother and child leave the hospital and the Child Welfare Board 
is billed for the hospital expense. The only connection with the 
case which the Child Welfare Board has is in respect to the 
payment of this bill. 

"Section 3070-17 of the General Code defines the duties 
and powers of a Child \i\Telfare Board and among them is the 
following: ' ( e) To provide social service to any girl or 
woman who is pregnant with or who has been delivered of an 
illegitimate child.' 

"The Board is confronted with the question as to whether 
the payment of the hospital bill, under the circumstances above 
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described, constitutes 'social services' within the meamng of 
this statute and whether it has any legal duty or authority to 
spend public money under such circumstances. 

''I request an opinion on the following questions: 

"1. Does the Child ·welfare Board have the authority under 
the Ohio statutes to pay the hospital expense arising out of the 
delivery of an illegitimate child where no social services, other 
than the payment of the bill, are provided by it to the child's 
mother either before or after the delivery? 

"2. Gnder the above circumstances, would it make any 
difference if the girl or woman was under the age of twenty-one, 
being a child as defined in Section 3070-2 ? 

"3. If the child is under twenty-one would the Child Viel­
fare Board be permitted to provide the above services under 
Section 3070-17g ?" 

Referring to your first question, the answer must be found through 

an interpretation of the term "social service" as used in Section 3070-17, 

subsection (e), General Code, which you recite in your communication, 

as follows: 

"To provide social services to any girl or woman who is 
pregnant with or who has been delivered of an illegitimate child." 

The term "social services" is not defined for purposes of the statute 

in question, but the ordinary use of the term as defined in \Vebster's New 

International Dictionary, Second Edition, is as follows: 

"Any activity designed to promote social welfare; specif., 
organized philanthropic assistance of the sick, destitute or unfor­
tunate hy a hospital, church or charitable agency; welfare work." 

In the light of this definition, it becomes more apparent that yours 

is essentially a question of fact depending to a large extent upon whether 

the particular individual referred to in your communication is in such a 

financial status that the "social service" of the Child vVelfare Board might 

be justified. Obviously, the legislature did not intend to provide for 

those financially able to bear the expense of hospitalization themselves. 

In your particular case, it necessarily follows that an investigation would 

have to be made to determine if the party receiving hospitalization as the 

result of the pregnancy or birth of an illegitimate child is in such a finan­

cial condition that the payment of expenses incurred from such hospitaliza­

tion by the Child Welfare Board could be considered a "social service." 



OPINIONS 

Accordingly, I am of the opinion, in specific answer to your first 

question, that what constitutes a "social service" within the purview of 

Section 3070-17, subsection (e), General Code, depends upon the facts 

and circumstances of the particular case involved. 

Relative to your second question, it should be noted from Section 

3070-17, subsection (e), that the language "girl or woman" is used. 

Obviously, such language intended to include any female person regard­

less of age. "Woman" is commonly defined as "An adult female person, 

as distinguished from a man or child." 

Accordingly, I am of the opinion that a Child ·welfare Board may 

pay the hospital expenses of any female person who has been delivered of 

an illegitimate child if the facts and circumstances of the particular case 

would make such action a "social service" within the purview of Section 

3070-17, subsection ( e). 

In view of the interpretation expressed in the answer to questions 

one and two of your communication, an opinion upon your third question 

becomes unnecessary. 

To summarize my answer to your communication, I am of the 

opinion: 

I. That paying the hospital bill of a girl or woman may or may 

not be a "social service" within the purview of Section 3070-17, sub­

section (e), of the Genral Code, depending upon the facts and circum­

stances of the particular case involved. 

2. That the language "girl or woman" as used in Section 3070-17, 
subsection (e), of the General Code, refers to any female person regard­

less of age. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


