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1. EMPLOYE, STATE OF OHIO-MAY NOT TAKE PART OF 

COMPENSATION IN MAINTENANCE-WHERE MAINTE­

NANCE FURNISHED TO EMPLOYE AND ACCEPTED THE 

STATE MUST BE PAID AN AMOUNT EQUAL TO REA­

SONABLE COST THEREOF-SECTION 486-7b G. C. 

2. STATE EMPLOYES CAN NOT BE REQUIRED TO TAKE 

STATE SERVED MEALS DURING HOURS OF EMPLOY­
MENT IF THEY DO NOT SO DESIRE-REASONABLE 

RULES AND REGULATIONS SHALL BE COMPLIED WITH 
AS TO WHERE AND WHEN EMPLOYES SHALL EAT 

MEALS THEY CARRY. 

SYLLABUS: 

I. An employe of the state of Ohio, within the purview of Section 486-7b of the 
General Code, may not take part of his or her compensation in maintenance, but 
where same is furnished to and accepted by such employe, the State must be paid an 
amount equal to the reasonable cost thereof. 

2. State employes, within the purview of Section 486-7b, General Code, can not 
be required to take state served meals during the hours of their employment if they 
do not desire same. However, reasonable rules and regulations as to where and when 
the employes shall eat meals which they carry, shall be complied with by such 
employes. 

Columbus, Ohio, August 21, 1950 

Hon. J. H. Lamneck, Director, Department of Public Welfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Section 486-7b of the General Code reads m part, as fol­
lows: 

' * * * that salary and wage ranges are based upon full­
time service by the employe and represent gross amounts; 
and if meals, lodging, laundry, or other personal services are 
furnished employes the reasonable costs thereof shall be 
paid by the employes receiving the same in such manner 
as may be provided by the particular department or in­
stitution involved.' 



575 ATTORNEY GENERAL 

Under authority of the provisions of this Section, the Depart­
ment promulgated Executive Order No. 22. a copy of which is 
attached. 

In promulgating these rules, the Department assumed that 
it had authority to continue in effect the furnishing of the same 
maintenance as part of the compensation of an employe after 
January 1, 1950, as the employee was receiving prior to said 
elate. 

In order to be certain as to the validity of these rules, we 
request your opinion at the earliest possible elate on the following : 

I . If an employe was employed prior to January 1, 

1950, and as a condition of his employment he was required 
to take part of his compensation in maintenance, can the 
Department continue such contract of employment as to re­
ceiving maintenance under the present provisions of law? 

2. As to ernployes employed after January I, 1950, 
may the Department require an employe to take one or 
more meals per clay at the institution, which are served dur­
ing working hours, as a condition of his employment? 

Prior to January r. 1950, nearly all institutional employes 
received one or more meals per clay at the institution, which were 
served during the time they were on duty, as part of their com­
pensation. \Ve can not discontinue the practice of serving meals 
because: 

I . l\lany of the employes live on the institutional 
grounds. 

2. Most of the institutions are located in places where 
meals outside of the institution are not available. 

~lost employes now eat their meals during their hours of 
employment, and necessity demands that they can not leave the 
institution during such a period. Permitting employes to bring 
meals into an institution from the outside, in many instances, 
would be dangerous and unsanitary.'' 

Section 486-7b, General Code, sets up the pay range for state em­

ployes in accordance with their job classification and applies to c1ll em­

ployes working for the state except those specifically excluded by Section 

486-7a. 

The first paragraph of Section 486-7b reads 111 part as follows: 

"All employes working for the state of Ohio or any of the 
several departments, commissions, bureaus, boards or councils of 
the state of Ohio, except those specifically excluded in Section 
486-7a of the General Code, shall be paid a salary or wage in 
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accordance with one of the following pay ranges, set up 111 

monthly amount, to-wit: * * * " 

The above language is so clear and unambiguous that it does not re­

quire, neither does it permit, interpretation. It is a readjustment of sal­

aries of state employes on what is deemed to be an equitable basis. It 
applies to all employes except those excluded, regardless of their past 

conditions of employment or when they were employed. 

The fourth paragraph of said Section 486-7b reads as follows : 

"The above salary and wage ranges are based upon full-time 
service by the employee and represent gross amounts; and if 
meals, lodging, laundry or other personal service are furnished 
employees, the reasonable costs thereof shall be paid by the em­
ployes receiving the same in such manner as may be provided 
by the particular department or institution involved." 

This clearly appears to me that the legislature intended to make it 

unlawful for such employes to receive, as part of their salaries or wages, 

meals, lodging, laundry or other personal services. On the other hand, it 

just as clearly provides that when it is reasonable and necessary for any 

of such employes to properly function on their jobs, to be furnished meals, 

lodging, laundry and other personal services by the state, they be required 

to pay the state for the reasonable costs thereof. This in no manner has 

anything to do with the employe's salary. It is not to be deducted there­

from. It merely means as is clearly stated that they pay the reasonable 

costs thereof if and when furnished by the state and taken by the em­

ploye. The question of what meals the employes are required to take or 

whether or not they may or may not carry their own lunch 2nd eat 

same on the premises is one which must be worked out between the state 

authority and the employe. However, I am unable to read into the law 

any provision requiring that a state employe in any instance accept and 

pay for state served meals as a condition of his employment. 

Therefore, in specific answer to your first question, it is my opinion, 

and I so advise, that regardless of when an employe, within the purview 

of Section 486-7b of the General Code, is employed by the state, such em­

ploye shall not be furnished maintenance as a part of his or her compensa­

tion, but such employe shall be required to pay for the reasonable cost 

thereof when same is furnished by the state and accepted by such employe. 
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Your second question reads as follows : 

"As to employes employed after January r, 1950, may the 
Department require an employe to take one or more meals per 
day at an institution, which are served during working hours, as a 
condition of his employment?" 

The answer to this question, it seems to me, must be approached with 

good common sense. It is quite obvious that a condition of employment 

requiring an employe to remain on the premises during certain hours and 

that he be at certain places at certain times is not unreasonable. To say, 

however, that an employe shall be required to eat or pay for state cooked 

or furnished meals if he does not desire same might well be considered 

unreasonable. If the state meals are furnished in a dining room and the 

employe desires, probably because of diet or particular taste, to bring his 

lunch, it might well be considered unreasonable to prohibit him from 

carrying his own lunch and eating it in such dining room. Since such 

meals must be furnished at reasonable cost, and I interpret this to mean 

reasonable cost to the state, I· presume when so furnished few employes 

would refuse to take same if otherwise satisfactory. The time of his 

employment, as stated in my answer to your first question, has nothing 

whatever to do with such arrangement. There may be circumstances where 

it would almost be essential for an employe to take meals furnisher! by the 

state. That, however, must be worked out by the authority in charge and 

the employe, again, with the application of good common sense, and if so 

furnished and eaten by the employe, he shall be required to pay the rea­

sonable cost thereof. 

Therefore, in repetition and recapitulation, it is my opinion that, re­

gardless of the state and original conditions of employment, an employe 

of the State of Ohio, within the purview of Section 486-7b of the Gen­

eral Code, may not take part of his or her compensation in maintenance, 

but where same is furnished to and accepted by such employe, the state 

must be paid an amount equal to the reasonable cost thereof. 

I am further of the opinion that regardless of the date of employment, 

a state employe, within the purview of Section 486-7b, can not be required 

to take state served meals during the hours of his employment if he does 

not desire same. However, reasonable rules and regulations as to where 
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and when the employe shall eat meals which he carries, shall be complied 

with by such employes. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




