
26. OPINIONS 

results of his work, one whose contract relates to a given piece of work for 
a given price. These characteristics, however, though very suggestive, are 
not necessarily controlling. Generally speaking, an 'independent contractor' is 
one who exercises an independent employment and contracts to do a piece of 
work according to his own method, without being subject to the control of the 
employer, save as to the results of his work. One test, sometimes said to be 
decisive, is as to who has the right to direct what shall be done, and when and 
how it shall be done, who has the right to the general control." 

In the case of Tuttle vs. Embury-Martin L1w~ber ComPany, 158 N. W., 875, the 
Supreme Court of Michigan pointed out that the test of relationship of employer and 
employe is the right to control, and stated that it is not the fact of actual interference 
with the control, but the right to interfere, that makes the difference between an 
independent contractor and a servant or agent. 

As is pointed out in the 1919 opinion, all of these questions are questions of fact 
which must be determined by you after all of the facts are placed before you, and are 
not questions of law to be determined by this office. If you find that these various 
persons are independent contractors and are performing the duties required of them 
by virtue of the contracts in their own way and in their own manner, limited only by 
the provisions of the contracts, and that the company has no right to control their 
activities in these respects, then these agents are not employes within the meaning of 
the act. On the other hand, if the company has a right to direct and control their 
services and activities in performing the duties contemplated by the contract, then 
they are employes of the company regardless of whether or not the company exercises 
that right. 

It is therefore my opinion that the question of whether or not agents, managers 
and superintendents of a life insur;u1ce company are employes, is a question of fact 
to be determined by you after considering not only the contract appointing such agent 
but all the other facts which would assist in a determination of whether or not the 
contract was a contract of hire or an independent contract. 
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Respectfully, 
GiLBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

PARTITION FENCE-LEGALITY OF TOWNSHIP TRUSTEES A WARDING 
CONTRACT FOR ITS CONSTRUCTION TO ONLY BIDDER WHEN 
PROPOSAL RECEIVED AFTER ADVERTISED DATE. 

SYLLABUS: 
Where, under Section 5913, Ge11eral Code, towllship trustees have advertised for a 

period of ten days for bids to build or t·epair a li11e fence, a11d no bids have been re­
ceived during that period, the contract li?ay be awarded to a satisfactory contractor 
whose bid is received after such period of advertising. 

CoLUMBUS, OHio, January 6, 1930. 

HoN. C. G. L. YEARICK, Prosecuti11g Attomey, Ne·wark, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your request for my opinion, which reads as 

follows: 



ATTORNEY GENERAL. 

"One of the persons failing to build the portion of partition fence assigned 
to him by the trustees of one of the townships in Licking County, and, the 
aggrieved party having made an application therefor, said Township Trustees 
made an order to build the fence, determined its kind, made specifications 
therefor and caused notice thereof to be given by the clerk, as required by 
law, that the contract would be sold to the lowest responsible bidder. Adver­
tisement for bids was made by posting notices as provided under Sec. 5913 of 
the General Code. 

No bids for such work were received at the time stated, but within a 
few days a bid was made by a respon~ible contractor which all members of the 
Board of Trustees considered fair and reasonable. The Trustees are asking 
whether, in the circumstances, they may a ward the contract to this man. 

Since a summary method of collection is provided for under these fence 
statutes, it would seem to be the case that all proceedings under these sec­
tions must be carefully followed and the law strictly complied with. 

The benefit of your opinion is respectfully requested as to whether the 
Township Trustees may award the contract to the only person who has bid, 
even though such bid was received after the time stated in the advertisement, 
or whether it will be necessary to readvertise, as provided under Sec. 5913 of 
the General Code, and continue to rlo so until a bid for construction of the 
partition fence in question is received in compliance with its terms." 
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Section 5910, General Code, provides that when a person neglects to build or 
repair a partition fence, or the portion thereof he is required to build or maintain, 
the township· trustees may assign to each person his equal share thereof, upon com­
plaint of one of the parties involved. 

Section 5913, General Code, to which you refer, reads: 

"If either person fails to build the portion of fence assigned to him, the 
township trus\ees upon the application of the aggrieved person, shall sell the 
contract to the lowest responsible bidder agreeing to furnish the labor and 
material and build such fence accordmg to the specifications proposed by the 
trustees, after advertising them for ten days by posting notices thereof in 
three public places in the township." 

It will be noted that the latter section provides for sale of the contract to the 
lowest responsible bidder after advertising for ten days. There seems to be no pro­
vision that the·bid must be received within such period. 

Although Section 5913, supra, contemplates competitive bidding, it appears that 
in the present case only one bid was received, and this "within a few days" after the 
ten day bidding period. The opportunity for competitive bidding was given, and thus 
the statute was complied with. It also ;;ppears from your inquiry that such bid was 
reasonable, and was submitted by a responsible contractor. 

Specifically answering your question therefore, I am of the opinion that where, 
under Section 5913, General Code, township trustees have advertised for a period of 
ten days for bids to build or repair a line fence, and no bids have been received 
during that period, the contract may be awarded to a satisfactory contractor whose 
bid is received after such period of advutising. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 


