
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1983 Op. Att’y Gen. No. 83-038 was overruled in part by 
2008 Op. Att’y Gen. No. 2008-032. 
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OPINION NO. 83-038 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 309.J0, a school board may hire "in-house" legal 
counsel, provided that such counsel is paid by the school board from 
the school fund. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezz.i, Jr., Attorney General, July 22, 1983 

I have before me your 1·equest for my opinion concerning the authority of 
various types of school districts to hire "in-house" legal counsel. Your letter 
reads, in relevant part, as follows: 

Section 3313.35, Revised Code provides that: "[il n city school 
districts, the city solicitor shall be the legal advisor and attorney for 
the board thereof•.." However, in the case of a city that has 
adoi;ited a charter i;iursuant to Ohio Constitution Article XVIII, 
Section 7, which does not either directly or indirectly impose on its 
legal officer the duty to act as the legal advisor and attorney for the 
city school district, Section 3313.35, Revised Code does not operate 
to imi;iose such a duty. 1970 O.A.G. No. 70-081, !954 O.A.G. No. 
3644, and 1934 O.A.G. No. 2478. In effect, then, if a city law director 
has no duty to represent a city school district, such district does not 
have a statutory legal counsel. 

Based on the foregoing, you have submitted the following questions: 

1) Does such city school district, under its power to hire and 
compensate administrative and nonteaching employees granted by 
Sections 3319.02 and 3319.081, respectively, have the authority to hire 
"in-house" legal counsel? 

2) Would any other type of school district-local, exempted 
village, or joint vocational-have such authority? 

There is a general statutory scheme in Ohio under which a city law director is 
designated as legal adviser to the board of education of a city school district and a 
county prosecutor is designated as legal adviser to other boards of education. R.C. 
3313.35 states: 

Except in city school districts, the prosecuting attorney of the 
county shall be the legal adviser of all boards of education of the 
county in which he is serving. He shall prosecute all actions against a 
member or officer of a board for malfeasance or misfeasance in 
office, and he shall be the legal counsel of such boards or the officers 
thereof in all civil actions brought by or against them and shall 
conduct such actions in his official capacity. In joint vocational 
school districts the legal adviser shall be the prosecuting attorney of 
the most populous county containing a school district which is a 
member of the joint vocational school district. When such civil 
action is between two or more boards in the same county, the 
prosecuting attorney shall not be required to act for either of them. 

Ser1rn1iil'I' I 9X.1 
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In city school districts, the city director of law shall be the legal 
adviser and attorney for the board thereof, and shall perform the 
same services for such board as required of the prosecuting attorney 
for other boards of the cc,.mty. Such duties shall devolve upon any 
official serving in a cap·.1city similar to that of prosecuting attorney 
or city director of law :'or the territory wherein a school district is 
situate,.-1 regardless of .'1is official designation. In a district which 
becomes a city •;chool district pursuart to section 3311.10 of the 
Revised Code, the legal adviser shall be the solicitor or director of 
law of the largest of the municipal corporations all or a part of which 
is included within the school district boundaries. No c0mpensation in 
addition to such officer's regular salary shall be allowed for such 
services. 

As your letter notes, however, an exception to this scheme has been 
recognized in the case of a city which, pursuant to Ohio Const. art. XVIll, §7, has 
adopted a charter that designates the duties of the law director but does not, 
directly or indirectly, impose upon the law director the duty to advise the board of 
education. As was stated in 1954 Op. Att'y Gen. No. 3644, p. 135 (syllabus, 
paragraph 2): 

In case f.t city has adopted a charter pursuant to Section 7 of 
Article XVlIJ of the Constitution, which does not either directly 0~ 

indirectly ir,1pose on its legal officer the duty to act as the legal 
adviser and attorney of the board of eJucation, Section 3313,35, 
Revised Code, will not operate to impose such duty. Opinion No. 
2478, Opinions of the Attorney General for 1934, page 435, approved 
and followed. 

See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-100; 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-081; 1934 Op. Att'y 
Gen. No. 2478, vol. I, p. 435. See generallv State ex rel. Grandview Heights City 
School District Board of Education v. :\lorton, -!4 Ohio St. 2d 151, 339 N .E.2d 663 
(1975) (where charter provides that city solicitor shall perform duties imposed upon 
city solicitors by the general laws of the state, the city solicitor must provide free 
legal services to the city school district). 

It follows from the foregoing that, when s. city ~chool district is located in a 
city that has adopted s,Jch a charter, the city school district has no statutory legal 
counsel. Your first question is whether such a city school district may, under its 
power to hire ar.d compensate administrative and nonteaching employees, hire "in­
house" legal cou.1se!. 

My predece:,sors have addressed the question whether such a city school 
district, having no statutory legal counsel, may obtain legal services. Op. No. 70-
081 concluded that, where a city charter does not impose upon the law director the 
duty of providing services for the city board of education, the board may enter into 
an arrangement to pay the city law departmert reasonable compensation for legal 
services, and may contract with private law firms for specific legal services to 
as:;ist c.r supplement the services provided by the city law director. That opinion 
relied un 1954 Op. No. 3644 (syllabus, paragraph 3) ("(al board of education of a city 
school district may lawfully employ, and pay from the funds of the school board, 
legal counsel to assist or supplement the services provided to the school district by 
the city solicitor") which, in turn, relied on 1933 Op. Att'y Gen. No. 1392, vol. II, p. 
1250, and Y.nepper v. French, 125 Ohio St. 613, 183 N.E. 869 (1932), a case discussed 
therein. 

In Knepper v. French, the Ohio Supreme Court considered G.c. 4761, the 
predecessor to R.C. 3313.35, together with G.C. 2916, 2917, 2918, predecessors, 
respectively, to R.C. 309.08, 309.09, and 309.10. R.C. 309.08 sets forth the general 
prosecutorial authority of the county prosecuting attorney. R.C. 309.09 designates 
the county prosecuting attorney as legal adviser of county officers and boards and 
provides that they may require written opinions or instructions from him in matters 
connected with their official duties. It states specifically: "He shall prosecute and 
defend all suits and actions which any such officer or board directs or to which it is 
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a party, and no county officer may employ any other counsel or attorney at !fie 
expense of the county, except as provided in section 305.14 of the Revised Code." 

R.C. 309.10 goes on to provide: "Sections 309.08 and 309.09 of the Revised 
Code do not prevent a school board from employing counsel to represent it, but 
such counsel, when so employed, shall be paid by such school board from the school 
fund." 

The court in Knepper v. French found that the predecessors to R.C. 309.08, 
309.09, 309,10, and 3313.35 were in par! materia and that the provisions of G.C. 
2918, currently appearing in R.C. 309.10, operate as an exception to the other 
sections and give a board of education authority "to employ counsel other than the 
prosecuting attorney to represent it in litigation or matters involving legal 
controversy." 125 Ohio St. at 616, 183 N.E. at 870. Relying on this case, 1933 Op. 
No. 1392 concluded, in the syllabus: 

Under authority of Knepper vs. French, 123 O.S. 613, a board of 
education of a city, village or rural school district may employ 
attorneys other than the city solicitor or prosecuting attorney to pass 
upon the legality of a transcript of proceedings relating to the 
issuance of bonds, providing such attorneys are paid by the board of 
education from the school fund. 

R.C. 309,10 has, thus, been construed as authorizing school boards-including 
city school boards-to hire counsel other than the counts prosecutor or city 
solicitor. ~ 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-064 (syllabus) ("[pl ursuant to R.C. 309.10, 
the school board of a joint vocational school district may employ counsel of its 
choice, rather than relying on the county prosecutor of the most populous county in 
the joint vocational school district, provided that such counsel is paid from school 
funds"); 1961 Op. Att'y Gen. No. 2678, p. 690; 1958 Op. Att'y Gen. No. 2685, p. 537 
at 539 ("it seems well settled that the board of education is authorized to employ 
additional counsel either to assist or act in place of the prosecuting attorney, or to 
take his place in case for any reason he fails or refuses to represent the board"); 
1937 Op. Att'y Gen. No. ll60, vol. II, p. 2014. In addition, it has been recognized 
that there may be matters which do not come within the duties of a county 
prosecutor or city law director but for which the services of an attorney are 
necessary or desirable, and that a board of education may employ the city law 
director (or another attorney) to undertake such matters. See 1938 Op. Att'y Gen. 
No. 3441, vol, III, p. 2323 (i,)reparation of legal papers required for board of 
education to proceed with issuance of bonds); 1926 Op. Att'y Gen. No. 3903, p. 555; 
1923 Op. Att'y Gen. No. 634, vol. I, p. 508 (preparation of abstracts cf title of 
property); cf. 1949 Op. Att'y Gen. No. 456, p. 170 (because of conflict of 
responsibilities, school board may not employ prosecuting attorney for the 
preparation of proceedings leading to the issuance and sale of bonds). See generallv 
1954 Op. No. 3644. The authority of a school board to hire legal counsel is, of 
course, limited to matters in which the board has an official interest, See 1965 Op. 
Att'y Gen. No. 65-66 (school board of city school district may not expend public 
funds for legal fees for services rendered in defense of a member of the school 
board charged with nonfeasance, malfeasance, and misfeasance where the board 
has no official interest in the adjudication of the charges); 1955 Op, Att'y Gen. No. 

R.C. 305.14 states: 
The court of common pleas, upon the application of the 

prosecuting attorney and the board of county commissioners, 
may authorize the board to employ legal counsel to assist the 
prosecuting attorney, the board, or any other county officer in 
any matter of public business coming before such board or 
officer, and in the prosecution or defense of any action or 
proceeding in which such board or officer is a party or has an 
interest, in its official capacity. 

The board of county commissioners may also employ legal 
counsel, as provided in section 309.09 of the Revised Code, to 
represent it in any matter cf public business coming before such 
a board, and in the prosecution or defense of any action or 
proceeding in which such board is a party or has an interest, in 
its official capacity. 
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4734, p. 29 at 31 ("under the provisions of Section 309.10, Revised Code, a board of 
education may employ counsel to repc~sent it in any proceeding in which the board 
has a legitimate interest"); 1937 Op. Att'y .Jen. No. 1046, vol. II, p. 1819. 

You have asked specifics.Uy whether a city school district which has no 
statutory legal coum:el may hire "in-house" legal counsel. Your question concerns 
the distinction betw,·en hiring a lawyer as an employee and obtaining legal services 
pursuant to a contract with a lawyer or firm that is not on the school district's 
payroll. See generally Councell v. Douglas, 163 Ohio St. 292, 126 N.E.2d 597 (1955) 
(setting forth test for distinguishing the relationship of [Jrincipal and agent or 
master and servant from the relationship of employer and independent contractor). 
While most of the cases and opinions discussed above deal with the authority to 
obtain outside legal services by contract, ~, ~• Op. No. 70-081, none rules out 
the possibility of simply hiring an attorney as an employee,~.~• 1954 Op. No. 
3644 (syllabus, paragraph 3) (approving and following 1933 Op. No. 1392) ("[al board 
of education of a city school district may lawfully employ, and pay from the funds 
of the school board, legal counsel to assist or supplement the services provided to 
the school district by the city solicitor"). The argument that R.C. 309.10 operates 
to authorize a board of education to employ counsel other than the city law 
director or prosecuting attorney applies equally to contracts with outside firms and 
to employment of "in-house" counsel. See generally State ex rel. Sigall v. Aetna 
Cleanin Contractors of Cleveland Inc., 45 Ohio St. 2d 308, 345 N.E.2d 61 (1976) 
absent an intent to circumvent the civil service system, a state university may 

obtaill custodial services either pursuant to a contract with an independent 
contractor or by hiring civil service employees); Webster's New World Dictionary 
459 (2d college ed. 1976) (defining "employ" as meaning "4. to engage the services 
or labor of for pay; hire"); cf. Ohio Ethics Commission, Advisory Op. No. 75-011 (as 
used in R.C. l02.04(A), "employed by" includes persons hired as employees but does 
not include independent contractors). I find, therefore, that a city school district 
which has no statutory legal counsel does have the authority to hire "in-house" legal 
counsel. 

Your letter expressly references R.C. 3319.02 and 3319,081 as possible sources 
for the authority to hire "in-house" legal counsel, Since I find that the authority to 
hire such counsel is deri'!ed from R.C. 309,10, I find it unnecessary to discuss R.C. 
3319.02 and 3319.081. 

Your second question is whether school districts other than city school 
districts-specifically, local, exempted village, and joint vocational school 
districts-have a similar authority to hire "in-house" legal counsel, I believe that 
the discussion contained in Knepper v. French and the analysis adopted in 1933 Op. 
No. 1392 and later opinions require the conclusion that all school boards-including 
those which you have mentioned, as well as city school boards, whether or not they 
have statutory legal counsel-may hire "in-house" legal counsel. See generally Op. 
No. 80-064 (school board of joint vocational school district may employ counsel of 
its choice); 1961 Op. No. 2678 (local board of education may employ legal counsel 
other than the county prosecuting attorney); 1954 Op. No. 3644 (board of education 
of city school district may employ legal counsel to assist or supplement the 
services provided by the city solicitor); 1933 Op. No. 1392 (board of education of a 
village or rural school district may employ attorneys other than the city solicitor or 
prosecuting attorney). As was stated in 1961 Op. No. 2678, at 693: "Thus, it 
appears to be well settled that Section 309.10•..is governing as to the right of a 
school board to hire private counsel; and. . •that section places no restriction upon 
employment of counsel except that payment shall be paid from the school 
fund...." 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that, pursuant to 
R.C. 309.10, a school board may hire "in-house" legal counsel, provided that such 
counsel is paid by the school board from the school fund. 
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