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OPINION NO. 2012-003 

Syllabus: 

2012-003 

Under lOA Ohio Admin. Code 4123:1-21-02(P)(3) (2010-2011 Supple­
ment), a physician or licensed health care professional uses his education, experi­
ence, and professional judgment to determine whether a fire fighter shall be medi­
cally certified to use respiratory protection equipment. This determination is made 
by evaluating a fire fighter's health and physical condition by means of a medical 
examination of the fire fighter or the fire fighter's responses to the Occupational 
Safety and Health Administration questionnaire found in 29 C.F.R. § 1910.134, 
Appendix C (2011). 

To: Jeff Adkins, Gallia County Prosecuting Attorney, Gallipolis, Ohio 
By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, February 2, 2012 

You have requested an opinion regarding the criteria used by a physician to 
determine whether a fire fighter shall be medically certified to use respiratory protec­
tion equipment pursuant to lOA Ohio Admin. Code 4123: 1-21-02(P)(3) (2010-2011 
Supplement). In your letter you explain that rule 4123: 1-21-02(P)(3) requires 

all members of fire departments who might be required to use respi­
ratory equipment to be medically certified annually. In an attempt to 
comply with the regulations, several of our volunteer fire depart­
ments have directed inquiries to our office about the nature of the 
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medical certification and medical examination required. My office's 
research of this issue leads us to the same conclusion as the inquir­
ing [fire fighters]. . . [n]o appropriate pass/fail criteria exist for the 
medical certification necessary to comply with [rule 4123:1-21­
02(P)(3)]. 

Accordingly, you ask us to advise you regarding the existence of medically ap­
propriate pass/fail criteria to be used in medically certifying fire fighters to use re­
spiratory protection equipment. l 

R.C. 4121.13(B) requires the Administrator of Workers' Compensation to 
adopt rules establishing reasonable standards for the use of safety devices and 
safeguards for the protection of all employees. One such rule is rule 4123:1-21-02, 
which addresses protective clothing and equipment for fire fighters. The rule 
requires an employer to "provide and require the use of personal protective cloth­
ing and equipment . . . when employees are required to work in a hazardous 
environment that may be encountered during structural fire fighting activities and 
under similar conditions during training activities." Rule 4123: 1-21-02(A). Protec­
tive clothing must consist of at least' 'foot protection; hand protection; body protec­
tion; eye, face, and head protection; and respiratory protection." Rule 4123:1-21­
02(B). With respect to respiratory protection, the rule declares, in pertinent part: 

(1) All fire fighters exposed to hazardous atmospheres from fires 
and other emergencies, or where the potential for such exposure exists, 
shall be provided with self-contained breathing apparatus ("SCBA") ap­
proved by the national institute for occupational safety and health 
(NIOSH) and the mine safety and health administration (MSHA). 

(2) The fire department shall adopt and maintain a respiratory 
protection program that addresses the selection, inspection, safe use, and 
maintenance of respiratory protection equipment, training in its use, and 
the assurance of air quality testing. 

(3) All members who might be required to use respiratory protec­
tion equipment shall be medically certified by a physician, or by a state of 
Ohio licensed health care professional who can perform medical evalua­
tions under the supervision of a physician, on an annual basis. Medical 
certification can be obtained by a medical examination, or by using the 
medical questionnaire as referenced in CFR 1910.134 Appendix C. 

Rule 4123:1-21-02(P). 

1 We understand your reference to "pass/fail criteria" to mean a set of measure­
ments, standards, or tests that, individually or in the aggregate, establish objectively 
whether or not a fire fighter shall be medically certified. "Pass/fail criteria" also en­
compasses the concept of making a determination on a quantitative basis (e.g., 
establishing a scoring scheme for a fire fighter's health history that requires a certain 
number of responses of a certain type to conclude that the fire fighter is or is not fit 
to use respiratory protection equipment). 
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Other than the reference to the medical questionnaire, the rule does not enu­
merate or explain the criteria a physician or licensed health care professional shall 
use to determine whether a fire fighter shall be medically certified to use respiratory 
protection equipment. The Bureau of Workers' Compensation has informed us that 
rule 4123:1-21-02(P)(3) was intended to reference the criteria for medical evalua­
tion implemented by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) 
in 29 C.P.R. § 1910.134, Appendix C (2011).2 

2 29 C.P.R. § 1910.134(e)(2011) "specifies the minimum requirements formedi­
cal evaluation that employers must implement to determine the employee's ability 
to use a respirator." With respect to the medical evaluation procedure, 29 C.P.R. 
§ 191 0.134( e )(2) (2011) states as follows: 

(i) The employer shall identify a physician or other licensed 
health care professional (PLHCP) to perform medical evaluations using a 
medical questionnaire or an initial medical examination that obtains the 
same information as the medical questionnaire. 

(ii) The medical evaluation shall obtain the information requested 
by the questionnaire in Sections 1 and 2, part A of appendix C of this 
section. 

If the medical examination indicates a follow-up examination is needed, or 
if an employee responds positively to any of questions 1 through 8 in Section 2, 
Part A of Appendix C, the employer is required to ensure that a follow-up medical 
examination is provided for the employee. 29 C.P.R. § 1910.134(e)(3)(i) (2011). If 
the physician conducts a follow-up medical examination, he shall include' 'any 
medical tests, consultations, or diagnostic procedures that the [physician] deems 
necessary to make a final determination." 29 C.P.R. § 1910. 134(e)(3)(ii) (2011). 29 
C.P.R. § 1910.134(e)(6) (2011) provides in pertinent part: 

In determining the employee's ability to use the respirator, the employer 
shall: 

(i) Obtain a written recommendation regarding the employee's 
ability to use the respirator from the [physician]. The recommendation 
shall provide only the following information: 

(A) Any limitations on respirator use related to the medical condi­
tion ofthe employee, or relating to the workplace conditions in which the 
respirator will be used, including whether or not the employee is medi­
cally able to use the respirator; 

(B) The need, if any, for follow-up medical evaluations; and 

(C) A statement that the [physician] has provided the employee 
with a copy of the [physician's] written recommendation. 

It is evident that the provisions of29 C.P.R. § 191O.134(e) (2011) are more 
specific than rule 4123:1-21-02(P)(3) insofar as 29 C.P.R. § 1910.134(e) (2011) 
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The OSHA questionnaire, 29 C.F.R. § 1910.134, Appendix C (2011), is 
meant to elicit an extensive inventory of a fire fighter's health history. Part A of the 
questionnaire is to be completed by the fire fighter, regardless of the type ofrespira­
tory equipment he will use. Section 1 of Part A asks the fire fighter to furnish 
demographic information and information about the type of respirator the fire fighter 
will use. Section 2 of Part A asks the fire fighter to answer questions about his medi­
cal history and habits with respect to tobacco use, seizures, diabetes, allergic reac­
tions that may interfere with breathing, claustrophobia, or any difficulty smelling 
odors. The questionnaire also asks about the fire fighter's history of lung or 
pUlmonary problems, including asbestosis, asthma, chronic bronchitis, emphysema, 
pneumonia, tuberculosis, silicosis, pneumothorax (collapsed lung), lung cancer, 
broken ribs, lung or chest area injuries or surgeries, or any other lung problem. The 
questionnaire further asks whether the fire fighter has any symptoms of lung or 
pulmonary illness, by inquiring whether under certain circumstances he experiences 
shortness of breath, coughing, wheezing, or chest pain. 

Similarly, the questionnaire inquires ofthe fire fighter's history ofcardiovas­
cular or heart problems or history of cardiovascular or heart symptoms, which 
include heart attack, stroke, angina, heart failure, swelling in the feet or legs that is 
not related to walking, heart arrhythmia, high blood pressure, pain or tightness in 
the chest, irregular heart beating, and heartburn unrelated to eating. The question­
naire then asks whether the fire fighter takes any medication for pulmonary or 
cardiovascular conditions or seizures. 

Whether the fire fighter has experienced any problems while wearing a 
respirator in the past, including eye or skin irritation, anxiety, weakness or fatigue, 
or any other issues that interfered with wearing a respirator is the next area of 
inquiry. The questionnaire then lists six questions that must be answered if the fire 
fighter wears a full-facepiece respirator or a self-contained breathing apparatus. 
Those questions consider the fire fighter's history of eye or vision problems, ear or 
hearing problems, back problems, and musculoskeletal problems. 

The physician or health care professional may include other questions that 

expressly requires that the physician's medical examination obtain the same infor­
mation as the questionnaire. Nevertheless, the determination ofwhether a fire fighter 
is medically able to use the respirator under 29 C.F.R. § 1910.134(e) (2011) 
involves the exercise of the physician's discretion based on his sound professional 
judgment. Thus, although it may seem that the more detailed provisions of29 C.F.R. 
§ 191 0.134( e) (2011) establish a more stringent standard than rule 4123: 1-21­
02(P)(3), as will be discussed below, both regulations rely on the professionaljudg­
ment of the certifying physician for the ultimate determination of whether the fire 
fighter shall be medically certified to use respiratory protection equipment. 

Moreover, while rule 4123:1-21-02(P)(3) permits the use of the question­
naire in 29 C.F.R. § 1910.134, Appendix C (2011), rule 4123:1-21-02(P)(3) does 
not incorporate by reference or adopt the procedure for medical evaluation required 
by 29 C.F.R. § 1910.134(e) (2011). Therefore, our advice in this matter must be 
predicated upon the language and requirements of rule 4123: 1-21-02(P)(3). 
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are not included in the questionnaire or may include the questions listed in Part B of 
the questionnaire at his discretion. The questions in Part B concern the fire fighter's 
history of working in certain conditions. For example, Part B asks whether the fire 
fighter has worked in high altitudes and whether he experienced dizziness, short­
ness of breath, or pounding in his chest while working in that condition. The 
questionnaire also asks whether the fire fighter has ever been exposed to hazardous 
chemicals, either airborne or by skin contact. The fire fighter is asked whether he 
has ever worked with asbestos, silica, tungsten/cobalt, beryllium, aluminum, coal, 
iron, or tin, or in a dusty environment, or whether he has been exposed to any other 
hazardous materials. The fire fighter's prior occupations, other employment, hob­
bies, military service and exposure to biological or chemical agents, service on a 
HAZMA T team, and any other medication he has taken may also be considered. 
The questionnaire also asks about the equipment or protective clothing used with 
the respirators, the frequency and duration of the use of the respirator, the level of 
exertion required for the work performed, the conditions under which the fire fighter 
will work, and whether he will be exposed to any hazardous conditions or toxic sub­
stances while wearing the respirator. The questionnaire also inquires of any special 
responsibilities the fire fighter has while wearing the respirator that may affect the 
safety of others.3 

It is apparent, therefore, that the OSHA questionnaire provides guidance 
about the type of information that is relevant to a physician's determination of 
whether a fire fighter shall be certified to use respiratory protection equipment. 
While the relevant factors identified are numerous and diverse, the questionnaire 
does not indicate which factors are determinative. Rather, the physician or licensed 
health care professional considers all the relevant factors and uses his best profes­
sional judgment to reach a conclusion about a fire fighter's fitness to use respiratory 
equipment. The weight attributable to the individual factors, or whether one or a 
cluster of factors is dispositive ofwhether the fire fighter shall be certified to use the 
equipment, is a matter left to the professional judgment of the physician who 
undertakes the certification assessment. 

The information a physician relies upon to complete the certification assess­
ment may be obtained from the fire fighter through the use of the questionnaire, 
through the physician'S examination of the fire fighter, or through the use of both 
processes. For example, prior to reaching a conclusion about the fire fighter's fit­
ness, the physician may elect to rely exclusively upon the questionnaire completed 
by the fire fighter. In such a circumstance, the fire fighter will complete the question­
naire and submit his responses to the physician. It is then the responsibility of the 
physician, in reliance upon his experience and education, to evaluate the physical 
health and condition of the firefighter to determine whether the fire fighter shall be 
medically certified. Alternatively, the physician may choose to orally administer the 
questionnaire to elicit information from the fire fighter. After listening to and 
considering the fire fighter's responses to the questions, the physician will determine 

3 The above references to the questionnaire are to 29 C.F .R. § 1910.134, Ap­
pendix C (2011). 
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the fire fighter's fitness to use respiratory protection equipment. Finally, the physi­
cian may elect not to use the questionnaire and instead conduct a physical examina­
tion ofthe fire fighter. 4 The physician will gather relevant data through the means he 
determines are necessary based on his education, experience, and professional 
judgment. Once the data are gathered, he will use his professional judgment to 
reach a conclusion about the fire fighter's fitness to use respiratory protection 
equipment. 

For a basic illustration of these methodologies, we consider how a physi­
cian would gather information concerning the fire fighter's blood pressure. The 
physician may read the fire fighter's responses to the questions about blood pressure 
on the questionnaire, ask the fire fighter about his blood pressure, or measure the fire 
fighter's blood pressure using a sphygmomanometer (or blood pressure meter). 
Each of these three methods is acceptable under rule 4123:1-21-02(P)(3). 

Accordingly, we conclude that rule 4123:1-21-02(P)(3) does not require the 
use of pass/fail criteria to determine whether a fire fighter shall be medically 
certified. In order to assess a fire fighter's fitness, the physician must consider the 
fire fighter's overall health, the environment in which the fire fighter will use the 
equipment, and the specific type of respiratory protection equipment being used. 
This evaluative process does not lend itself to rigid quantitative measurements. 
Rather, the determination is based upon a totality of factors that are evaluated by a 
physician using his education, experience, and professional judgment. The presence 
of certain physical health factors in a fire fighter or the requirement to work under 
certain environmental conditions may have a more detrimental effect on the health 
or performance of some fire fighters. Those same factors and conditions may have a 
less adverse effect on the health or performance of other fire fighters depending 
upon their particular physical condition. 

By concluding that the determination ofwhether a fire fighter shall be medi­
cally certified under rule 4123:1-21-02(P)(3) is based upon the physician's use of 
his education, experience, and professional judgment instead of upon a set of pass/ 
fail criteria, we are neither suggesting nor condoning the use of less stringent stan­
dards to evaluate a fire fighter's fitness to use respiratory protection equipment. As 
is the case with every evaluation of a patient by a physician, in the exercise of the 
physician's professional judgment, the patient's health must be of utmost concern 
to the physician. See American Medical Association Code of Medical Ethics, 
Principles of Medical Ethics, VIII, (June 2001) http://www.ama-assn.org/ama/pub/ 
physician-resources/medical-ethics/code-medical-ethics/principles-medical­
ethics.page? ("[a] physician shall, while caring for a patient, regard responsibility 
to the patient as paramount"). See also American Medical Association Code of 
Medical Ethics, Opinion 10.015 (June 2001), http://www.ama-assn.org/ama/pub/ 
physician-resources/medical-ethics/code-medical-ethics/ opinion 1 00 15. page?# 

4 Although rule 4123: 1-21-02(P)(3) does not state that the medical examination 
shall elicit the same information as the questionnaire, it is our understanding that 
the Bureau of Workers' Compensation reads the rule to require that, in a medical 
examination, a physician shall elicit the same information as the questionnaire. 

http://www.ama-assn.org/ama/pub
http://www.ama-assn.org/ama/pub
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("[w]ithin the patient-physician relationship, a physician is ethically required to use 
sound medical judgment, holding the best interests of the patient as paramount"). 

Conclusion 

In sum, it is my opinion, and you are hereby advised that under lOA Ohio 
Admin. Code 4123:1-21-02(P)(3) (2010-2011 Supplement), a physician or licensed 
health care professional uses his education, experience, and professional judgment 
to determine whether a fire fighter shall be medically certified to use respiratory 
protection equipment. This determination is made by evaluating a fire fighter's 
health and physical condition by means of a medical examination of the fire fighter 
or the fire fighter's responses to the Occupational Safety and Health Administration 
questionnaire found in 29 C.P.R. § 1910.134, Appendix C (2011). 




