
616 OPJNIONS 

VACANCY, OFFICE OF COUNTY ENGINEER: 

I. NO ONE CAN PERFORM STATUTORY OFFICIAL DUTIES 
IMPOSED ON COUNTY ENGINEER. 

2. COUNTY COMMISSIONERS MAY CONTINUE TO PAY 
COUNTY EMPLOYES RETAINED UNDER SECTION 2411 

G. C. FOR WORK DONE ON COUNTY ROADS. 

3. CERTIFICATION OF PLATS NOT ONE OF OFFICIAL 
DUTIES OF COUNTY ENGINEER-SECTION 3585 G. C. 

4. COUNTY COMMISSIONERS MAY EMPLOY ENGINEER 
UPON WRITTEN REQUEST OF COUNTY ENGINEER­
WHERE VACANCY, OFFICE COUNTY ENGINEER, 
COUNTY COMMISSIONERS MAY NOT EMPLOY ENGI­
NEER. 

SYLLABUS: 

1. In the event of a vacancy in the office of county engineer no one can perform 
the official duties imposed on the county engineer by statute. 

2. In the event of a vacancy in the office of county engineer, the county com­
missioners may continue to pay county employes retained under the provisions of 
Section 2411, General Code, for work done on county roads. 

3. The certification of plats under the provisions of Section 3583, General Code, 
is not one of the official duties of the county engineer. 

4. The county commissioners may employ an engineer upon the written request 
of the county engineer. In the event of a vacancy in the office of county engineer, 
the county commissioners may not employ an engineer. 

Columbus, Ohio, December 15, 1947 

Hon. Carl Abaecherli, Prosecuting Attorney, Warren County 

Lebanon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"* * * some time last spring this office on behalf of the 
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Board of County Commissioners of Warren County requested an 
informal opinion regarding the following situation: 

The County Engineer, who had been a registered profes­
sional Engineer had just resigned, and prior to his appointment 
as well as during the period it was known that the incumbent 
intended to resign, said Commissioners had made considerable 
effort to fill the imminent vacancy, but were unable to find any 
other qualified person who was interested in accepting appoint­
ment to the office. Therefore, in order to permit the road main­
tenance, etc., work coming under the office of the County Engi­
neer to continue functioning for the benefit of the public, the only 
practical alternative appeared to be to appoint an individual who 
had served as an assistant to the County Engineer, formerly 
known as County Surveyor, for practically 17 years, and who 
therefore had considerable experience, as well as knowledge of 
the functions and work of said county office, but who was not a 
registered professional engineer and surveyor, as required by 
Section 2783 of the General Code of Ohio. 

* * * the appointment was made, and since that time the 
aforesaid individual, formerly assistant to the County Engineer, 
has continued to perform all the functions of County Engineer. 
What brings the matter to a head at the present time, is that a 
complaint against the present incumbent continuing in office has 
been filed with the Grievance Committee of the Ohio Society of 
Professional Engineers, whose Chairman, Mr. E. L. Luaces, 
together with two other members of the Committee has been in 
conference today with the present incumbent, the Board of 
County Commissioners and the writer. Said Grievance Commit­
tee is contemplating bringing an action in the Common Pleas 
Court of this County to enjoin said incumbent from continuing 
to perform the duties of the office of County Engineer, and also 
contemplates bringing a mandamus action in the Supreme Court 
of Ohio against the Board of County Commissioners, in order to 
attempt to compel said Board to vacate the office of County Engi­
neer, and to appoint a qualified registered engineer and surveyor. 

The incumbent has signified his willingness to make proper 
application for the examination, which, if passed by him, would 
entitle him to become a registered professional Engineer and 
Surveyor; and he has also signified his willingness, if necessary, 
to resign from his present office. 

This statement of facts gives rise to the following series of 
questions which would necessarily follow either in the event of 
the present incumbent's resignation, or during the period of at 
least several months wherein he might possibly qualify to become 
a registered professional engineer and surveyor, especially in the 
event of the office of County Engineer becoming vacant, and in 
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the event of the continuing inability of the Board of County 
Commissioners to obtain a qualified person to accept appoint­
ment to said office in order that the functions of the office neces­
sary in the public interest might be continued : 

( 1) In the event of such a vacancy in said office, who will 
certify the payroll for the work of maintaining, etc., the county 
roads, to the Board of County Commissioners? 

(2) In the event of such ,vacancy, who will certify plats 
of subdivisions of land as being correct from an engineering and 
surveying standpoint, for certification of the same to the County 
Auditor and in turn to the County Recorder? 

(3) In the event of such a vacancy in the office of County 
Engineer, or in the event the present incumbent fails to resign 
from the office and is not enjoined from continuing to function, 
has the Board of County Commissioners the legal authority and 
power to hire or appoint a properly qualified Engineer and Sur­
veyor on a part-time basis, for the purpose of performing the 
technical duties of a County Engineer? * * *" 

There are two sets of statutes dealing with the county engineer­

Section 2783, et seq., and Section 7181, et seq., General Code. In these 

statutes the terms "county surveyor" and "county engineer" are both used. 

That these terms apply to the same office is provided in Section 2782-r, 

General Code, which reads as follows: 

"The title of county surveyor shall be changed to that of 
county engineer. Wherever the words 'county surveyor' are 
found in any section of the General Code, not herein amended 
or repealed, they shall, after the taking effect of this act, be 
read 'county engineer.' " 

Your first question dealing with certifying the payrolls for work on 

the county roads apparently refers to Section 7187, General Code, which 

provides in part as follows : 

"The county surveyor shall approve all estimates which are 
paid from county funds for the construction, improvement, main­
tenance and repair of roads and bridges by the county. * * *" 

The word "estimate" is rather loosely used in the statutes dealing 

with county roads, but as used above it seems clear that it refers to pay­

ments made from county funds. It has been held in two opinions by my 

predecessors that Section 7187, General Code, requires that the county 

<'ngineer approve all bills submitted by contractors for labor or materials 
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used on county roads (Opinion No. 34, Opinions of the Attorney General 

for 1933, page 25; Opinion No. 4767, Opinions of the Attorney General 

for 1935, page 1300), and I adopt that interpretation in answering your 

question. 

Since approving the bills for labor submitted by contractors is one 

of the duties of the county engineer, it follows that in the event of a 

vacancy in that office no one will be qualified to approve such bills. There 

will be no engineer to approve them, and the powers of any deputy 

appointed by the present incumbent will cease with his vacation of the 

office. (See Hubert v. Mendheim, 64 Cal. 213, 30 P. 633; Herd v. State, 

167 Ind. 622, 79 N. E. 916, State, ex rel. Hawes v. Barrows, 71 Minn. 

178, 73 N. W. 704 as supporting the proposition that the term of a deputy 
expires with that of his principal.) Until the office is filled there will be 

a cessation of the duties which are to be performed by the county engineer. 

If your first question refers to the pay given to employes hired 

under the provisions of Section 2411, General Code, a different problem 

is presented. Section 241 I provides as follows: 

"When the ser_vices of an engineer are required with respect 
to roads, turnpikes, ditches or bridges, or with respect to any 
other matter, and when, on account of the amount of work to be 
performed, the board deems it necessary, upon the written request 
of the county surveyor, the board may employ a competent engi­
neer and as many assistant engineers, rodmen and inspectors as 
may be needed, and shall furnish suitable offices, necessary books, 
stationery, instruments and implements for the proper perform­
ance of the duties imposed on them by such board." 

It has been held by my predecessors that employes retained under the 

provisions of this section are employes of the county paid from the county 

general fund. Opinion No. 373, Opinions of the Attorney General for 

1917, page IOI 1; Opinion No. 1369, Opinions of the Attorney General 

for 1918, page rn31. It is probable that such employes customarily work 

nnder the supervision of the county engineer, and that he customarily 

approves their payrolls before they are presented to the county commis­

sioners. However, I am unable to find any provision of law which 

specifically imposes the duty of such approval on the county engineer. 

Therefore, in the event of a vacancy in the office of engineer, the com­

missioners would be authorized to pay county employes retained under 

the provisions of Section 2411, General Code, for work done on county 
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roads. In making such payments the commissioners should determine the 

correctness of the payrolls by some appropriate means. 

Your second question refers to the certification of plats to the county 

auditor and county recorder. If such a certification were one of the 

official duties of the county engineer, the answer to this question would 

be the same as the answer to your first one set out above. However, I do 

llOt believe that such a certification is one of the duties of the county 

engineer. The applicable statutes provide in part as follows: 

Section 358o, General Code. 

"vVhen a person wishes to lay out a village, or subdivision or 
addition to a municipal corporation, he shall cause it to be sur­
veyed, and a plat or map of it made by a competent surveyor. 
* * *" 

Section 3582, General Code. 

"At the time of surveying and laying it out, the proprietor of 
the village shall plant and fix, at the corner of the public ground, 
or a public lot, if any there be, and if there be none, then at 
the corner of one of the inlots, and at the corner of each out-lot, 
a good and sufficient stone, of such size and dimensions, and in 
such manner, as the surveyor directs, for a corner from which to 
make future surveys, and the point or points where it may be 
found shall be designated on the plat or map." 

Section 3583, General Code. 

"After the plat or map is completed, it shall be certified by 
the surveyor, and acknowledged by the owner* * *. Such plat or 
map * * * shall * * * be recorded in the office of the county 
recorder. * * *" 

Section 5568, General Code, provides that such a plat shall be pre­

sented to the county auditor for valuation of the property described therein, 

and Section 2757, General Code, provides that the county recorder shall 

maintain a record of all such plats. 

In my opinion the surveyor referred to m these sections is the sur­

veyor employed by the owner of the land and not the county engineer; 

and therefore the certification of such plats would not be affected by the 

status of the county engineer's office. 
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Your third question refers to the power of the county commissioners 

to employ an engineer "for the purpose of performing the technical duties 

of a County Engineer." As I have pointed out above, no one can perform 

the official duties of the county engineer during a vacancy in the office, 

so I presume your reference to "technical duties" refers to matters requir­
ing professional skill but not within the official duties of the engineer. 

Section 2411, General Code, has been set out above. It provides that 

the county commissioners may employ a competent engineer "upon the 

written request of the county surveyor." Applying the literal language 

of the statute, there can be no "written request of the county surveyor" 

if the office is vacant. If the present incumbent retains his office and 

requests that an engineer be employed, the commissioners are authorized 

to employ one. 

In answer to your questions it is therefore my opinion that: 

1. In the event of a vacancy in the office of county engineer no one 

can perform the official duties imposed on the county engineer by statute. 

2. In the e,vent of a vacancy in the office of county engineer, the 

county commissioners may continue to pay county employes retained 

under the provisions of Section 2411, General Code, for work done on 

county roads. 

3. The certification of plats under the prov1s10ns of Section 3583, 

General Code, is not one of the official duties of the county engineer. 

4. The county commissioners may employ an engineer upon the 

written request of the county engineer. In the event of a vacancy in the 

office of county engineer, the county commissioners may not employ an 

<'ngineer. 

Respectfully, 

HUGH S. JEN KINS, 

Attorney General. 


