
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1962 Op. Att’y Gen. No. 62-3385 was overruled in part by 
1963 Op. Att’y Gen. No. 63-3533. 
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3385 

ISSUING NOTES BY TOWNSHIP TRUSTEES FOR THE PUR­
CHASE OF FIRE FIGHTING EQUIPMENT AND THE HOUSING 
OF THE EQUIPMENT-§505.37, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Notes issued under Section 505.37, Revised Code, by a board of township 
trustees, in the purchase of fire fighting equipment, buildings, and sites for buildings, 
must be offered for sale on the open market or given to the vender if no sale is made, 
and the board may not deal directly with a bank, to the exclusion of others, in the 
issuance of such notes. 

2. A board of township trustees may not borrow money and issue a note therefor 
under Section 505.37 where the money is to be used to construct a building to house 
fire equipment, as the issuance of such notes is limited to cases where there is a 
"purchase" made from a "vendor" ; and the construction of a building would neces­
sarily entail some costs not involving purchases, and purchases involving more than 
one vendor. 

Columbus, Ohio, October 30, 1962 

Hon. Walter P. Davidson, Prosecuting Attorney 
Washington County, Marietta, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"One of our board of township trustees desires to build a 
building to house its fire equipment. The estimated cost will be 
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$30,000.00. They will have sufficient money to pay $12,000.00 in 
cash but intend to borrow the balance from a bank and issue an 
note for the balance. Payment of the note will be provided for 
by a levy inside the ten mill limitation. There will be no real 
estate mortgage. 

"Is this permissible in view of your informal opinion No. 
470 dated May 11, 1962 wherein you ruled that the notes could 
not be issued to a financial institution because it was not the 
seller." 

Authority of a board of township trustees to build a building to house 

its fire equipment is found in Section 505.37, Revised Code, which reads, 

in part, as follows : 

"* * * Such board shall provide for the care and maintenance 
of fire equipment, and for such purposes, may purchase, lease, or 
construct and maintain necessary buildings * * *. 

* * *"* * * * * * 
"The board of any township or fire district created by such 

board under sections 505.37 to 505.44, inclusive, of the Revised 
Code or the legislative authority of any municipal corporation, 
may purchase the necessary fire-fighting equipment, buildings, 
and sites for such township, fire district, or municipal corpora­
tion and pay for it over a period of four years. Such board or 
legislative authority may issue the notes of the township, fire 
district, or municipal corporation, signed by the board or legisla­
tive authority and attested by the signature of the township or 
municipal clerk, covering such deferred payments and payable at 
the times provided, which notes bear interest not to exceed six 
per cent per annum, and shall not be subject to sections 133.01 
to 133.65, inclusive, of the Revised Code. The legislation authoriz­
ing the issuance of such notes shall provide for levying and col­
lecting annually by taxation amounts sufficient to pay for the 
interest on and principal of such notes. One fourth of such 
purchase price shall be paid at time of purchase, and the remainder 
of the purchase price shall be covered by notes maturing in two, 
three, and four years respectively. Siich notes shall be offered 
for sale on the open market or given to the vendor if no sale 
is made. 

"* * * * * *"* * * 
( Emphasis added) 

I assume for the purposes of this opinion that you are concerned 

with whether the procedure of Section 505.37, supra, may be utilized in 

the construction of the building in question, and I will therefore confine 

my discussion to the issuance of notes under that section. 

https://12,000.00
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Section 505.37, supra, allows a board of township trustees to issue 

notes of the township to cover deferred payments due on purchases al­

lowed under the section. One fourth of the purchase price must be paid 

at the time of purchase, and the remainder of the purchase price is covered 

by notes maturing in two, three, and four years respectively. Such notes 

are to be offered on the open market and, if no sale is made, are to be 

given to the vendor. 

Thus, if the township were to make a purchase costing $30,000, the 

section requires a down payment of $7,500, with notes to be issued for the 

$22,500 balance. While a bank might be the best bidder on the open 

market for the notes, the township could not deal directly with the bank 

to the exclusion of others; and the bank would obviously never be the 

vendor. 

Also to consider in the instant case is the fact that the township 

wishes to construct a building, not buy one. Section 505.37, supra, au­

thorizes the construction of a building, but the provisions as to the de­

ferred payments and issuance of notes refer to "the purchase price" and 

"the vendor" and do not appear to be applicable in the construction of a 

building. In the construction of a building, a site would be purchased, but 

the hiring of a contractor, or employees, could hardly be termed a "pur­

chase"; and if the township were to purchase materials for the building 

such purchases would be made from various vendors, not one. 

In view of the foregoing, therefore, I am of the opinion that the 

township in the instant case may not issue notes to the bank in question 

under the procedure of Section 505.37, supra. 

My above conclusion is dispositive of your question; however, before 

closing, I deem it advisable to correct a statement made in Informal Opin­

ion No. 470, referred to in your request for opinion. 

Informal Opinion No. 470 was concerned, in part, with whether a 

township could purchase fire equipment on a time payment basis, the cost 

of the equipment to be borrowed from a bank with the bank holding a 

mortgage on the equipment. In that opinion, it was stated that such a 

procedure was not permissible under Section 505.37, supra, since the bank 

would not be the seller and since there is no authority for the township 

to mortgage the equipment which it purchases. 

As discussed earlier herein, notes issued under Section 505.37 are to 

be first offered on the open market for sale and, if not sold, shall be given 
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to the vendor. Thus, the vendor is not required to take the notes unless a 

sale is not made on the open market, and it is possible that a bank which 

is not the vendor might purchase the notes. Accordingly, the statement 

in Informal Opinion No. 470 that the notes must be issued to the seller is 

not correct; although I see no reason to change the conclusion of that 

opinion in view of the fact that it did not contemplate a sale on the open 

market and it involved the bank taking a mortgage on the equipment, for 

which there is no authority in law. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. Notes issued under Section 505.37, Revised Code, by a board of 

township trustees, in the purchase of fire fighting equipment, buildings, and 

sites for buildings, must be offered for sale on the open market or given to 

the vendor if no sale is made, and the board may not deal directly with a 

bank, to the exclusion of others, in the issuance of such notes. 

2. A board of township trustees may not borrow money and issue 

a note therefor under Section 505.37 where the money is to be used to 

construct a building to house fire equipment, as the issuance of such 

notes is limited to cases where there is a "purchase" made from a "vendor" ; 

and the construction of a building would necessarily entail some costs not 

involving purchases, and purchases involving more than one vendor. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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