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CORRUPT PRACTICES ACT-EXPENSE STATEMENTS ACCEPTABLE 
AFTER TEN DAYS STATUTORY LIMIT-DUTY OF CANVASSING 
POWER BEFORE ISSUING ELECTION CERTIFICATE. 

SYLLABUS: 
1. The clerk of the board of deputy state supervisors of elections may receive and 

file statements of the expenses after the expiration of the tm day period referred to in Section 
.5175-2, General Code. 

2. It is the duty of the canvassing power, before issuing a certificate of election, to 
ascertain from the clerk of the board of deputy stare supervisors of elections that the expense 
statement required by Section 5175-2, General Code, has been filed, but such certificate of 
election may be issu~d where the expense statement has been filed after the expiration of 
the ten day period. 

CoLUMBus, 0Hro, December 9, 1929. 

HoN. FoRREST E. ELY, Prosecuting Attorney, Bata~ia, Ohio. 
DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"Section 5175-2, of the General Cod~ of Ohio provides under the Corrupt 
Practices Act relative to the filing of statements of expenditures. 

Attorney General's opinion, 1912, page 1267 hold~ that such a state­
ment must be filed by reciting 'Every candidate who is voted for at any 
election, and this applies regardless of whether or not the candidate spent 
any money in securing his election. 

Section 5175-2, above cited, requires that such statement shall be filed 
within ten days. 

Section 5175-8, provides that no certificate of election shall be issued 
until statement is filed. 

It is provided by law in local elections that statements of expenditures 
shall be filed with the Clerk of the Board .of Deputy State Supervisors of 
Elections, and the certificate of Election is issued by the local election board. 

FACTS 

At the recent election one hundred and forty-seven (147) candidates 
failed to file within a ten day period a statement of their expenditures, many 
O"f whom had no expenses incurred in their election. 

Of the one hundred and forty-seve'n who were delayed, practically all 
of them have now filed with the Clerk those statements as required by law. 

The clerk of the local election board who issues the certificate of election, 
in my opinion has no way provided by law that he may know, or be informed 
without personal inquiry, whether or not a certificate has been filed as re­
quirea by law with the Clerk of the Board of Deputy State Supervisors of 
Elections. 

QUESTIONS 

May the Clerk of the Board of Elections receive and file statements of 
expenditures after the expiration of the ten day period referred to in Section 
5175-2? 

If the clerk of the local board has issued a certificate of election and in 
fact no statement of expenditures .vas filed within ten days, is the office vacant, 
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and is it the duty of the Prosecuting Attorney to see that that office is not 
filled by the party who did not comply with all of the provisions of law? 

This situation presents a rather important problem and one that re­
quires immediate action and an early reply will be greatly appreciated." 

Sect.ion 5175-2, General Code, to which you refer, reads as follows: 

"Every candidate who is voted for at any election or primary election 
held within this state, and every person, committee or association or persons 
incorporated or unincorporated, who may have contributed, promised, re­
ceived or expended directly or indirectly, any money or thing of value in 
connection with any election held in this state, shall within ten days after 
such election file, as hereinafter provided, an itemized statement shov.ing in 
detail all the moneys or things of value, so contributed, promised, received 
or expended, and all liabilities directly or indirectly incurred in connection 
with such elections; but individuals other than candidates making only 
contributions, the receipt of which must be accounted for by others, need not 
file such statement under this section." 

In the case of State ex rel. Riggs vs. E!ijah Lee Jaquis, 11 0. C. D., 91, it was held 
that the right of the person to hold office is not defeated by a failure to file statements 
of expenses within ten days after nomination and election, respectively, if such state­
ment of expenseR is later filed. It was there held that the provision with reference to 
the filing of a statement of expenses as to time, was directory and not mandatory. 

In Opinion No. 1813, Opinions of the Attorney General, 1928, Vol. I, page 595, 
my immediate predecessor held on March 5, 1928, that a candidate elected in the 
November 1927 election could yet qualify by filing his expense statement, the vacancy 
not having been filled previously by the appointing power. 

Section 5175-8, General Code, provides that the certificate of election shall not 
issue until the expense statement is filed, and reads as follows: 

"No board, office or officer authorized by law to issue commissions or 
certificates of election shall issue a commission or certificate of election to 
any person required by this act to file a statement or statements until such 
statement or statements have been so made, verified and filed by such per­
sons as provided by this act. No person, required by this act to file a state­
ment or statements shall enter upon the duties of an:y office to which he may 
be elected until he has filed all statements provided by this act, nor shall he 
receive any salary or emolument prior to the filing of the same." 

It will be observed that Section 5175-6, General Code, provides that statements 
required in Sections 5175-2, and 5175-8, General Code, shall be filed with the Deputy 
State Supervisors of Elections in the county in which such election is held, if they 
relate to election of candidates for office to be filled by, or propositions submitted to 
electors of a county, or smaller subdivision. 

Thus the clerk of your board of deputy state supervisors of elections would have 
an absolute check on the 147 candidates to which you refer. 

It is to be observed, however, that in certain instances the certificate of election 
is not issued by the board of deputy state supervisors of elections. Notable among 
these are certificates to members of boards of education, which are issued by such 
board of education; certificates to justices of the peace, issued by the township clerk 
or auditor; certificates to township officers, issued by the township clerk; certificates 
to municipal officers in non-registration cities, issued by the clerk or auditor of the 
municipality. 
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In such instances, it is the duty of the canvassing power, before issuing a certificate 
of election, to ascertain from the clerk of the board of deputy state supervisors of elec­
tions, that the expense statement reqt:ired by Section 5175-2, General Code, has been 
filed. 

A consideration of the above citations furnishes the answers to the h·o branches 
of your inquiry. 

I assume, from the wording of the second branch of your inquiry that election 
certificates issued after the te1: day period were not, however, isst:ed until the expense 
statements were actually filed, and this opinion is based on that assumption. 

Specifically answering your questions, I am of the opinion that: 
1. The clerk of the board of deputy state supervisors of elections may receive 

and file statements of the expenses after the eJ>.]Jiration of the ten day period referred 
to in Section 5175-2, General Code. 

2. It is the duty of the canvassing power, before issuing a certificate of election, 
to ascertain from the clerk of the board of deputy state supervisors of elections that 
the expense statement required by Section 5175-2, General Code, has been filed, but 
such certificate of election may be issued '"here the expense statement has been filed 
after the expiration of the ten day period. 

1273. 

Respectfully, 
GILBERT BE'l'niAX, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF GEAUGA COUNTY-$42,576.40. 

CoLUMBUS, OHIO, December !l, 1929. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1274. 

APPROVAL, CONTRACT FOR RECONSTRUCTION OF SEPARATED 
CROSSING IN THE VILLAGE OF BRILLIANT, JEFFERSON COUNTY. 

CoLUMBUS, Omo, December 9, 192!:1. 

Hox. ·RoBERT N. WAID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm:-This will-acknowledge receipt of your letter of November 7, 1920, 

enclosing for my approval a copy of a proposed contract providing for the rearrange­
ment and reeonstmction of highway facilities through and adjacent to an existing 
separated crossing,-further described as Pennsylvania Railroad Bridge No. 23.63 on 
State Highway No. 7, in the Village of Brilliant, Jefferson County, Ohio, between 
the State of Ohio and the Pennsylvania Railroad Company as lessee of the Cleveland 
and Pittsburgh Railroad Company and the Steubem ille and

4
Wheelingl __ Traction 

Company. 


