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TEACHER ENTITLED TO S E RV ICE CR ED I T-SALARY 

SCHEDULE FOR TIME SPENT IN ARMED FORCES-PRIOR 

TO FIRST JOB OF TEACHI°NG__:SECTIONS 4848-4a, 486-10 G. C. 

SYLLABUS: 

A teacher by the terms of Section 4848-4a, General Code, is entitled to service 
credit on the salary schedule for time spent in the armed forces prior to his first job 
of teaching. 

Columbus, Ohio, November 14, r95r 

Hon. Luther L. Liggett, Prosecuting Attorney 

Union County, Marysville, Ohio 

Dear Sir: 

I ha.ve your request for my opinion, which reads as follows : 

"I would like your opinion on the following question which 
has been submitted to me by the Board of Education of the M. 
Exempted Village School District : 

"The said Board of Education has in its employ four teach­
ers who are veterans of \iVorld War II, but who did not graduate 
from college or enter any public school system until after their 
discharge from the armed forces. In attempting to determine the 
service credit for these teachers in accordance with the minimum 
salary schedule for teaching personnel, the Board has had diffi­
culty in interpreting the meaning of sentence 2, paragraph 8 of 
Section 4848-4a of the General Code of Ohio which I quote as 
follows: 

'Furthermore, any person employed in any public school 
system in Ohio who has served or who may serve in the 
armed forces of the United States shall be given full service 
credit for time spent in such armed forces.' 

"My specific question is: Does a teacher get service credit 
on the salary schedule for the time spent in the armed forces 
prior to his first job of teaching?" 

Section 4848-¥, General Code, to which you refer, provides: 

"There is hereby established a minimum salary schedule for 
teaching personnel employed in the public schools of this state as 
follows: 
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" ( r) Teachers with less than three years of recognized coi­
lege training shall receive a beginning annual salary of $2,000 
and an annual increase of $roo for each of the first five years 
of service; 

" ( 2) Teachers with three years· of recognized college train­
ing, but who have not received a bachelor's degree, shall receive 
a beginning annual salary of $2,200 and an annual increase of 
$mo for each of the first five years of service; 

"(3) Teachers with a bachelor's degree from a recognized 
college shall receive a beginning annual salary of $2,400 and an 
annual increase of $100 for each of the first five years of service; 

"(4) Teachers with a bachelor's degree from a recognized 
college and an additional year of recognized college training shall 
receive a beginning annual salary of $2,500 and an annual in­
crease of $1 IO for each of the first five years of service; 

"(5) Teachers with a master's degree from a recognized col­
lege shall receive a beginning annual salary of $2,600 and an an­
nual increase of $120 for each of the first five years of service. 

" 'Beginning annual salary' shall mean the annual salary re­
ceived by the teacher during the first year of employment as a 
teacher. 

"In computing years of service, credit shall be given for 
each school year such teacher was in service as a regular teacher 
in any public school system; provided, however, each board of 
education may evaluate such service for each new teacher em­
ployed by the board of education except that no new teacher shall 
be given credit for less than five years if the teacher has served 
five or more years in a public school system. F11rthemzore, any 
person employed i11- any public school system in Ohio who has 
served or who may serve in the armed forces of the United States 
shall be given full service credit for time spent i-n such armed 
forces. The term 'armed forces' as used in this paragraph is 
the same as defined in section 7896-ra of the General Code. 

"The minimum salary schedule herein provided for shall 
apply to all teaching personnel employed by or in the employ of 
any school district in this state beginning with the date of the 
initial quarterly payment, as defined in section 4848-8 of the Gen­
eral Code, distributed under the terms of this act. 

"Teaching personnel employed by or in the employ of any 
school district of this state for the school year immediately fol­
lowing the effective elate of this act and thereafter shall be given 
credit for prior service as defined in this section. The minimum 
annual salary to which a teacher is entitled shall be an amount 
equal to the minimum beginning annual salary to which each 
teacher is entitled by virtue of educational attainments plus an 
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amount equal to the total of the annual increases to which such 
teacher is entitled by virtue of years of service. 

"Each teacher who has completed training which would 
qualify him or her for a higher salary bracket shall file by Sep­
tember 15 with the clerk of the board of education satisfactory 
evidence of the completion of such additional training. The clerk 
of the board of education shall then immediately place the teacher 
in the proper salary bracket in accordance with training and ex­
perience before certifying such salary, training, and experience 
to the superintendent of public instruction. 

"Provided, however, in the event any teacher in the employ 
of any school district is entitled to a salary increase under the 
terms of the minimum salary schedule as set forth in this section 
in excess of $400, such increase may be given in annual install­
ments of $400 each year until the minimum salary schedule has 
been attained, but this shall not restrict any district from provid­
ing additional salary increases from local tax resources or from 
any other funds available to the school district. 

"The above established salary schedule shall be considered 
a minimum pay scale for teachers in Ohio provided, however, 
boards of education may establish salary schedules in excess of 
these pay ranges commensurate with local and state tax re­
sources." ( Emphasis added.) 

This section of the General Code is new, being enacted on June 29, 

1951, and as a result, the meaning of the underscored language has here­

tofore not been considered by any of my predecessors nor has this question 

come before the courts of this state. This language would seem to give 

full service credit on the salary schedule for time spent in the armed forces 

of the United States, even to those who at the time of entry into the 

military services were not employed as teachers but who became such for 

the first time after service in the armed forces. The legislature has dealt 

with the problem of interruption of employment by service in the armed 

forces in other areas and the language used in the applicable legislation is 

significant. Section 78g6-64a, General Code, gives prior service credit to 

members of the school system, toward retirement, for time spent in the 

active service of the armed forces of the United States; in restricting prior 

service credit to those whose employment was interrupted by military 

service the following language is used : 

"* * * any member of the system who was or is out of active 
school service by reason of having served in the active service of 
the armed forces of the United States and who returns to school 
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service or becomes a member of either the public employes' re­
tirement system or the state teachers' retirement system within 
two years after receiving such discharge or release shall have 
such service considered the equivalent of prior service. * * *". 

Section 4628-3, General Code, authorizes the trustees of a police relief 

and pension funds to adopt rules allowing credit toward retirement of 

those members of the police department whose period of service in the 

police department was interrupted by military service. The statute reads 

as follows: 

"Trustees of the police relief and pension fund are hereby 
authorized to adopt rules for the allowance of credit toward re­
tirement of those members of the police department who have 
actively served in the armed forces of the United States, army, 
navy or marine corps in time of warfare or when armed expe­
ditions were conducted during this period of service, and such 
members have been honorably discharged." (Emphasis added.) 

Comparing the language of Sections 7896-64a and 4628-3, General 

Code, and that of Section 4848-4a, General Code, it is difficult to conceive 

that the legislature intended that the language used in Section 4848-4a, 

should express the same meaning as that found in the other two sections, 

i.e., that prior service credit is given under Section 4848-4a only where 

the employment was interrupted by service in the armed forces. To so 

hold would be to read into Section 4848-¥ a restriction which the law­

makers did not include by force of the wording used. It must be remem­

bered that when speaking of the intent of the legislature, it is the maniiest 

intent that we are concerned with and not the subjective and unexpressed 

intent of the individual legislators. As stated in 50 American Jurispru­

dence, Section 368, the rule of construction is as follows : 

"Generally, however, where a statute is so plain and unam­
biguous that it is not susceptible of more than one construction, 
courts construing the same should not be concerned with the 
consequences resulting therefrom. The undesirable consequences 
do not justify a departure from the terms of the act as written, 
and the courts may not supply a casus omissus however desirable 
it may be to supply the omitted provision. It is not the function 
of a court to engraft on a statute additions which it thinks the 
legislature logically might or should have made. In such case, 
the consequences if objectionable, can only be avoided by a change 
of the law itself, to be effected by the legislature, and not by 
judicial action in the guise of interpretation." 
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Section 4842- IOa, General Code, must also be considered before arriv­

ing at any definite conclusion. This provision, which became effective July 

18, 1951, within a month after the effective date of Section 4848-4a, pro­

vides for the reemployment of teachers who have served in the armed 

forces. It is there provided, in part: 

"For the purpose of seniority and placement in the salary 
schedule, years of absence in the service of the armed services 
of the United States or the auxiliaries thereof, shall be counted as 
though teaching service had been performed during such time." 

(Emphasis added.) 

The mm11num salary schedule set out in Section 4848-4a is neces­

sarily a part of the salary schedule of every school district and if the 

legislature intended to give service credit on the salary schedule ( whether 

the minimum salary scale is applicable or a higher scale that may have 

been set by the school districts) only where the person had left a teaching 

position to enter the armed forces, such a result would be brought about 

by the above quoted provision of Section 4842-roa, and the provision in 

Section 4848-4a, with which we are concerned would be entirely unnec­

essary and meaningless. That statutes should be construed to avoid such 

a condition if possible is a rule which cannot be questioned. Sutherland 

on Statutory Construction, Vol. 2, Section 4705, states the rule as follows: 

"It is an elementary rule of construction that effect must be 
given, if possible, to every word, clause and sentence of a statute. 
A statute should be construed so that effect is given to all pro­
visions, so that no part will be inoperative or superfluous, void 
or insignificant, and so that one section will not destroy another 
unless the provision is the result of obvious mistake or error." 

Considering the natural meaning of the language used in Section 

4848-4a, General Code, and construing this section in the light of the pro­

vision of Section 4842-1oa, General Code, so as to give full effect to both, 

it would seem that Section 4848-4a does not limit prior service credit for 

service in the armed forces of the United States to those persons whose 

employment as teachers was interrupted by service in the armed forces. 

The effect of construing Section 4848-4a to give service credit on the 

salary schedule for military service rendered prior to employment as a 

teacher will merely mean that beginning teachers who are veterans will 

start at a slightly higher salary than those beginning teachers who did not 

serve in the armed forces of the United States. Surely such a result can-
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not be held to be unreasonable or even unusual, where in other instances 

the legislature has attempted to make up to the veteran in some degree for 

the time he has -lost because of service in the armed forces, by providing for 

veteran preferences in employment. In ·all examinations for classified civil 

service positions the veteran is given a percentage preference. Section 

486- IO, General Code, provides in part : 

"* * * that any soldier, sailor, marine, coast guardsman, 
member of the auxiliary corps as established by Congress, mem­
·ber of the army nurse corps, navy nurse corps, or Red Cross 
nurse who has served in the army, navy or hospital service of 
the United States, and such other military service as may now 
or hereafter be designated by the congress of the United States 
in the war of the rebellion, the war with Spain, including the 
Philippine insurrection and the Chinese relief expedition, or 
from April 21, 1898, to July 4, 1902, or the war with the central 
powers of Europe between the dates of April 6, 1917, and No­
vember I 1, 1918, or the war with the Axis powers, beginning 
December 8, 1941, commonly known as world war II(,) who 
has been honorably discharged therefrom and is a resident of 
Ohio, may file with the civil service commission a certificate of 
service and honorable discharge, whereupon he shall receive addi­
tional credit given in the regular examination in which he receives 
a passing grade of twenty per cent of his total grade. * * *" 

The underlying purpose of Section 4848-4a, General Code, would 

seem to be comparable to Section 486-10, General Code, quoted above, i.e., 

to place veterans as nearly as possible in the position they would have been 

in, in regard to earnings and employment opportunities, if time had not 

been taken out in the service of their country. 

In specific answer to your question, it is therefore my opinion that a 

teacher by the terms of Section 4848-4a, General Code, is entitled to 

service credit on the salary schedule for time spent in the armed forces 

prior tn his first job of teaching. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


