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CIVIL SERVICE COMMISSION - ELIGIBILITY OF PERSONS 

CERTIFIED - RESIDENCE QUALIFICATIONS FOREIGN 

COUNTY - POWERS, APPOINTING OFFICER. 

SYLLABUS: 

The question of eligibility for appointment of persons on a certifi­
cation made by the Civil Service Commission for appointment to a po­
sition discussed. 

Columbus, Ohio, March 21, 1942. 

Hon. Leo J. Scanlon, Prosecuting Attorney, 

Bucyrus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge your recent request for my opinion, which 

is as follows: 

"On November 13, 1941, the State Civil Service Com­
mission of Ohio issued a notice for a competitive examination to 
be held at the Court House, in Bucyrus, Ohio, Tuesday, De­
cember 9, 1941, at 9:00 o'clock A. M. for the position of 
Superintendent of the Crawford County Children's Home, and 
also matron of the Crawford County Children's Home. 

At the request of the Crawford County Children's Home 
Board of Trustees, this examination was restricted as follows, 
all of which appears in the notice: 'These examinations are open 
only to qualified residents of Crawford County.' 

(Underscoring the writer's.) 

One Mr. X filed an application and took the examination, 
and subsequently was certified by the State Civil Service Com­
mission as high or No. 1 man. The question has now arisen 
as to whether or not Mr. X at the time of the taking of the ex­
amination was a resident of Crawford County, Ohio, so as to 
conform with the restriction which opened the examination only 
to qualified residents of Crawford County, Ohio. 

Mr. X lived in Galion, in this county, but in September, 
1941, moved to Morrow County into a home which he had pur­
chased there. On November 5, 1941, Mr. X voted at the elec­
tion held in the sub-division of Morrow County where he re­
sided, and continued to live in said sub-division in Morrow 
County, Ohio, until January 28, 1942, when he and his wife 
rented furnished rooms in Galion, Ohio, and from that time on 
made their home in Galion, Crawford County, Ohio. 
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Question 1. L'"nder the facts stated above what was :\Ir. 
X's place of residence as of December 9, 1941? 

Question 2. Lnder the facts stated above was :\Ir. X 
qualified to take the examination held December 9, 1941? 

Question 3. If :\Ir. X was not a resident of Crawford 
County, on December 9, 1941, would he be eligible for appoint­
ment to Superintendent of the Children's Home if the appoint­
ment was made after January 28, 1942, when he returned to 
live in Galion, Crawford County, Ohio?" 

Additional facts furnished this office which bear on your question 

are these: :'.\Ir. X purchased the house in :\lorrow County for the pur­

pose of remodeling it and selling it at a profiL He declares that it was 

never his intention to abandon Galion as his home and in proof cites 

the fact that he advertised the house in :\farrow County for sale upon 

completion of the remodeling of the house, such advertising being prior 

to the time he actually returned to Galion. 

The qualification of residence in Crawford County attached to the 

civil service examination in question by the Civil Service Commission is 

authorized by Section 486-10, General Code. The language of that sec­

tion so authorizing such conditions as is follows: 

"All applicants for positions and places in the classified 
service shall be subject to examination which shall be public, 
and open.to all, within certain limitations, to be determined by 
the commission, as to citizenship, residence, age, sex, experience, 
health, habit and moral character; * * *." 

It is important to note at the outset of this discussion that while 

entrance to the examination was made by the Civil Service Commission 

dependent upon residence in Crawford County, the Civil Service Com­

mission did admit Mr. X to the examination and subsequently did place 

him first upon the list of eligibles certified for appointment to the position 

of superintendent of the Crawford County Children's Home. 

Under the index title "residence," m 54 C.J. 705, I find the follow­

ing discussion: 

"An ambiguous, elastic, flexible, or relative term, which, 
notwithstanding numerous definitions are to be found in the 
books, is difficult of precise definition, as it has no fixed mean­
ing applicable alike to all cases, but instead is used in different 
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a.nd various senses and has a great variety of meanings and 
significations, because its meaning is variously shaded according 
to the variant conditions of its application. Also, its meaning 
often depends upon the subject matter and connection in which 
it is used, and the sense in which it should be used is controlled 
by reference to the object; hence it may be given a restricted 
or enlarged meaning, considering the connection in which it 
is used." 

In examining the many various attempted specific definitions of 

"residence," the one most repeated and often used is "the place adopted 

by a person as his place of habitation and to which, whenever he is ab­

sent, he has the intention of returning." 

In Field's Civil Service Law, at page 81, the following statement 

with regard to the meaning of "residence" in its application to civil serv­

ice law is found: 

"The meaning of the term residence is usually undefined by 
statute; its definition has been filled in largely by administrative 
and judical decision. Since civil service law as such provides no 
rules for determining the meaning of residence, resort must be 
had to the general law of citizenship and residence. There is no 
simple and single rule for determining whether a person has 
been a bona fide resident of a state, let us say, for six months 
preceding the date of examination. The exercise of his right to 
vote is one factor that is considered; the place where he actu­
ally lived in a physical sense, if he did live in any one place, 
is another consideration; the repeated return to a place from 
travels to distant parts may also be given weight; the place he 
announced and acted upon as his home may also be · taken into 
account. But no one of these factors will be conclusive when 
taken alone. In the last instance, the court tries to find out 
what the person intended as to his place of residence, looking 
at such facts as those enumerated, and many additional ones, 
as evidences of that intention." 

Having the above statements in mind and exammmg the facts of 

the present case, I am of the opinion that it is not possible for me to 
state categorically and as a matter of law that Mr. X., at the time of 

the examination, was not a resident of Crawford County and not eligible 

to compete for the position in question. Particularly is this so in the 

face of the fact that the Civil Service Commission did admit him to the 

examination and did later certify him as eligible for appointment. It 

may not be presumed that the Civil Service Commission acted in disre­

gard of fact and its own condition attached to the examination when it 

permitted Mr. X to take the examination and certified him as eligible 
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for appointment. I, therefore, find it impossible, from the facts furnished 

me, to answer your questions 1 and 2 categorically. 

In considering your question Xo. 3 as to whether or not ::\Ir. X. is 

eligible to appointment to the position, it is necessary to examine specific 

provisions of the Civil Service Law of this state. Section 486-12, Gen­

eral Code, in substance provides that from the returns of examinations 

the Civil Service Commission shall rank the applicants, "who are other­

wise eligible," in order of their relative excellence as determined from the 

results of the examinations. The next succeeding section, Section 486-13, 

General Code, provides that when a vacancy exists in the classified civil 

service the appointing officer shall notify the commission of that fact 

and the commission shall certify to the appointing officer for appoint­

ment to the vacant position the names of the three persons standin_g 

highest on the eligible list. The same section further provides that the 

appointing officer "shall fill such position by appointment of one of the 

three persons certified to him." 

In view of the above, it would appear that the certification of the 

three names in the present case is in itself a determination that those 

persons so certified are eligible to appointment since the Civil Service 

Commission is the body entrusted by law with the duty of determining 

eligibility. In Field's Civil Service Law, at page 100, the statement is 

made that: 

"The question of eligibility is to be decided by the civii serv­
ice commission. It is not within the power of the appointing 
officer to make that decision." 

Therefore, in specific answer to your question it is my opinion that 

the certification of the name of Mr. X to the appointing officer, in this 

case the board of trustees of the children's home, is in itself a de­

termination of the eligibility of Mr. X to appointment to the position 

sought and, consequently, the board of trustees of such children's home 

should accept such deter1:1ination by the Civil Service Commission. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


