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ship, Greene County, Ohio, from Sarah C. B. Scarborough, which premises were 
minutely described in my Opinion Xo. 1202, rendered to you under date of Xo­
vember 16, 1929. 

You have now supplemented the abstract by providing a certificate from the 
treasurer of Greene County as to the amount of taxes and assessments due. This 
shows that the only liens on said real estate are the taxes due in December, 1929, 
amounting to $33.97, the taxes due in June, 1930, amounting to $33.9i; seven more 
payments on the road tax of $5.20 each, amounting to $36.40, and the mortgage re­
ferred to in my opinion Xo. 1202, in the sum of $2500.00, plus accrued interest. 

I am now of the opinion that said abstract shows a good and merchantable title to 
said premises to be in the name of Sarah C. B. Scarborough and that the deed sub­
mitted when delivered, is sufficient to convey said premises to the State of Ohio. 

I am returning herewith the certificate of the treasurer of Greene County and the 
supplemental certificate of the abstracters. 

1228. 

Respectfully, 
G!LDERT BETT~IAN, 

Attorney General. 

ELECTION-ERROR IN TALLYING OF VOTES ADMITTED BY PRE­
CINCT OFFICIALS-REASSEMBLING FOR PROPER COUNT SANC­
TIONED. 

SYLLABUS: 
rVhcre election officials in a precinct ad111it that an error was made in tallying 

the votes for a candidate for municipal council, thus failing to substantially comply 
with the laws 1·clating to the counting and tallying of ballots, and such non-com­
plumce is Prejudicial to the substantial rights of parties or the public interest therein, 
the judges and clerks in such precinct should be re-assembled and a proper count 
of the vote cast be made as is required by Section 5088, General Code. 

CoLUM!lGS, OHIO, November 26, 1929. 

HoN. MARION F. GRAVEN, Prosecuting Attorney, Wooster, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 

follows: 

"At the last election in vVooster two parties, :\1r. Garver and Mr. 
Glasgow, were the candidates for Councilman from the first ward. 

"The clerks in tallying the votes forgot to include in their final totals 
thirty-one straight democratic votes and eighteen republican votes. It was 
done in this way, the straight ticket votes were counted and then the mixed 
tickets. By an oversight the straight tickets were not included in the final 
count. Mr. Garver apparently had the highest number of votes acco~ding 
to the tally sheets, but there was a discrepancy between the votes cast for 
other things and the vote for Councilman of approximately forty-nine 
votes. Both clerks, Republican and Democratic, stated before the Board 
of Elections that an error was made. The one clerk remembered the 
number of votes, while the other clerk did not, but both agreed that the 
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straight votes were not counted. Under the circumstances it is hard to 
determine the proper procedure, but the opinion of the Attorney General 
in the year 1926, page 347 of the Attorney General's Opinions and number 
3588 held that the Board of Deputy State Supervisors and Inspectors of 
the elections may re-assemble Judges and Clerks to make a proper count 
of the votes cast. 

"The question is whether the Board of Deputy State Supervisors can 
re-assemble the Judges and Clerks and order a proper count under the 
facts or whether under Section 4237 G. C. which provides that the Council 
shall be the judge of the election and the qualification of its members 
precludes the Board of Deputy State Supervisors from going into the 
matter. 

"The tally books did not have printed in them the names of the candi­
dates for Council. These had to be written in by the Clerk. It was this 
omission that caused the mistake. 

"It is the desire of the officials here to treat both contestants in this 
case fairly, and if a mistake has been made, to.rectify it. For that reason 
I would appreciate it very much if you would send me an opinion at your 
earliest possible convenience." 

The sections of the elections law pertinent to your inquiry are as follows: 

Sec. 5081. Immediately upon the close of the polls, the number of 
electors entered and shown on the poll books as having voted, shall be 
first certified therein and signed by the board of judges and clerks. Before 
any other or further proceedings, the president or chairman of the board 
shall make proclamation in a loud voice outside of the polling room, 
stating the number of votes so shown and certified on the poll books. 
Thereupon the judges, in the presence of the clerks and inspectors above 
provided for, shall destroy the ballots remaining unvoted. 

Sec. 5082. The ballot box shall then without adjournment or delay 
be opened, and, without opening any ballot or ascertaining its contents, 
the number of ballots shall first be counted. If the number of ballots exceeds 
the number of names on the poll books, the ballots shall be replaced in the 
box and one of the judges, with his back to the box and without seeing 
it, shall draw out, without showing tht:m, and destroy a number of ballots 
equal to the excess. If, during the counting of ballots or at the conclu­
sion of the counting, an excess of ballots is discovered, all the ballots shall 
be returned to the box, and after being thoroughly mingled, the excess shall, 
in the same manner, be drawn out and destroyed, and the count corrected 
accordingly. When ballots have thus been drawn out and destroyed, a 
minute of the number destroyed and the reason therefor shall be made on the 
tally sheet. The count shall then commence and proceed without interrup­
tion or delay, and in no case shall cease until it is completed, proclaimed 
and the final result credited as herein required. 

Sec. 5083. One of the ballots shall then be taken out of the ballot 
box by one of the judges and shall forthwith be inspected by all the judges 
and inspectors. If the judges all agree as to how the ballot shall be 
counted, one of them shall then place it where it can readily be seen by 
the other judges and by the inspectors, and shall read aloud distinctly the 
names of the candidates voted for and the answers to any questions that 
may have been submitted, and the clerks shall forthwith tally the same. In 
the event that the judges do not agree as to how any part of the ballot shall 
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be counted, such ballot shall not be counted, but shall be placed in an 
envelope provided for the purpose. The same method shall be observed 
in respect to all the ballots until all the ballots shall have been taken from 
the ballot boxes. 

Sec. 5088. The clrek shall enter in separate columns by tallies under 
or opposite the names of the persons voted for, and the answers to the 
questions that may have been submitted as provided in the form of tally 
sheets, ail votes thus read by the judges. After the examination of the 
ballots has been completed, the number of votes for each person and for the 
respective answers to each question submitted, shall be enumerated under 
the inspection of the judges and set down, as provided in the form of the 
tally sheets. 

It is apparent from the facts you present that an error occurred which changed 
the result of the election for councilman in the first ward of vVooster. 

It should be obsen·ed that the best of men and women who act as election 
officials, working under pressure, with perhaps poor light and under great strain, 
and with haste, are very apt to make mistakes, however carefully they endeavor 
to guard agair.st errors. 

Here we have the frank admission of both the Democratic and Republican 
clerk that an error was made. Both agree that straight Democratic and straight 
Republican votes were not included in the final count. One remembers all those 
straight votes ; the other does not. In other words, the clerks did not properly 
perform their duties and the tally sheets do not show the correct vote. 

In a ruling found in the Opinions of the Attorney General for 1926, page 347, 
it was held: 

"In cases in which the tally sheets show that the laws relating to the 
counting and tallying of ballots have not been substantially complied with, 
and such non-compliance is prejudicial to the substantial rights of parties 
or the public interest therein, the judges and clerks should be re-assembled 
and a proper count of the vote cast be made as is required by Sections 
4933 G. C., et seq." 

Although the tally sheets in the case before me do not show that 'the laws 
relating to the counting and tallying of ballots have not been substantially com­
plied with", we have the admission of both officials that an error was made in 
the count. 

This admission would justify the Board of Deputy State Supervisors in re­
assembling the judges and clerks to make a proper count of the vote cast as pro­
vided in Section 5088, General Code, if such action is not in conflict with other 
laws. 

I am not unmindful of the decision in the case of Stale ex rel, Meek vs. Board 
of Elcctio11s, 111 0. S. 203, which would appear, upon casual examination, to 
negative the rights of any one to recount ballots except in open court. The 
syllabus reads: 

".1\ o duty is enjoined by Section 4984, General Code, upon the county 
board of deputy state supervisors of elections to recount the undisputed 
ballots cast in the several precincts of the county upon the demand of any 
candidate. 

Xo provision is made by statute for any recount of undisputed ballots 
otherwise than in an election contest." 

6-A. G.-Yo!. III. 
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The petition in ihe :\leek case contained no a~legations of mistake, while in 
the question before me it is admitted by all concerned in the counting of the 
vote-by clerks of opposite political parties-that a mistake was made. The main 
portion of the opinion in the l'l'leck case was devoted to a discussion which excluded 
the board of deputy state supervisors of elections from making a re-count, it 
being pointed out that it would be "a colossal task" and a duplication of the work. 

But here we have the question of re-assembling the precinct officials for the 
purpose of making a correct count and I believe the l'I'Ieck. case would not inter­
fere with this right. 

Surely it could not be said that if the judges and clerks in a precinct refuse 
to tally and count the vote and refuse to certify the number of votes cast in the 
precinct, and adjourn, they could not be compelled to properly perform the duties 
enjoined upon them. If they may be compelled to perform the duties which they have 
refused to perform, they certainly may be compelled to properly perform duties 
which they have improperly performed. 

You inquire whether Section 4237, General Code, precludes the Board of 
Deputy State Supervisors from going into the matter. That portion of said 
section which is germane reads: 

"Council shall be the judge of the election and qualification of its 
members." 

In State ex rel, Holbrock vs. Egry, 79 0. S. 401, it was stated in the opinion: 

"The weight of authority is to the effect that a constitutional pro­
vision that each house shall be the judge of the election and qualification 
of its members confers upon it exclusive jurisdiction, but that a statutory 
provision that a city council shall be the judge of the election and qualifica­
tion of its members does not, unless it is expressly so provided, make council 
the exclusive judge." 

Our statutes do not expressly make council the exclusive judge of the election 
and qualification of its members. 

In any event, a candidate for council would not become a member of council 
until the Board of Deputy State Supervisors had declared him elected. 

I assume from your inquiry that issuance of a certificate of election for mem­
ber of council is being withheld by the Board of Deputy State Supervisors of 
Elections until an opinion is rendered on this subject. 

Specifically answering your question, I am of the opinion that where election 
officials in a precinct admit that an error was made in tallying the votes for a 
candidate for municipal council, thus failing to substantially comply with the laws 
relating to the counting and tallying of ballots, and such noncompliance is pre­
judicial to the substantial rights of parties or the public interest thereon, the judges 
and clerks in such precinct should be re-assembled and a proper count of the 
vote cast be made as is required by Section 5088, General Code. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAtf, 

Attomey Ge~~eral. 


