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OPINION NO. 87-050 

Syllabus: 

When a township owns a motor vehicle that it does not 
need and wishes to sell, the sale must be by public 
auction and upon notice as provided in R. C. sos .10, 
unless a statutory exception to the notice and auction 
requirements is applicable. 

To: Mlchael R. Fegen, Huron County Prosecuting Attorney, Norwalk, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 10, 1987 

I have before me your request for an opinion concerning the 
sale by a township of a used motor vehicle. A member of your 
staff has indicated that your question relates to a township 
which owns a motor vehicle that it is no longer able to use. 
The township wishes to simply take the · motor vehicle to a 
junkyard and sell it for $25.00. The question is whether R.C. 
505.10 requires that the motor vehicle must, instead, be sold 
at public auction. 

R.c. 505.10 states: 

The board of township trustees may accept, on 
behalf of the township, the donation by bequest, 
devise, deed of gift, or otherwise, of any ptop~rty·, 
real or personal, for any township use. · When the 
township has property, including motor vehicles, road· 
machinery, equipment, and tools, which the board. by 
resolution. finds it does not need, the board may sell 
and convey such property. Except as otherwise 
provided in sections 505.08 and 505.101 of the Revised 
Code, the sale must be by public auction and upon 
notice thereof being published once a week for three 
~ in a newspaper published, . or of general 
circulation, in such township, the last of su~h 
publications to be at least five days before the date 
of sale. 

Where the boatd finds, by resolution, that the 
township has motor vehicles, road machinery, 
equipment, or tools which are not needed, or which are 
unfit for public use, and the board wishes to sell 
such motor vehicles, road machinery, equipment, or 
tools. to the person or firm from which it proposes to 
pu~chase other motor vehicles, road machinery, 
equipment, or tools, the board may offer to sell the 
motor vehicles, road machinery. equipment, or tools to 
such person or firm, and to have such selling price 
credited te, the person or firm against the purchase 
price of other motor vehicles. road machinery, 
equipment, or tools. 

Where the board advertises for bids for the sale 
of new motor vehicles, road machinery, equipment, or 
tools to the township, it may include in the same 
advertisement a notice of the willingness of the board 
to accept bids for the purchase of township-owned 
motor vehicles, road machinery, equipment, or tools, 
which are obsolete .or not needed for public use, and 
to have the amount of such bids subtracted from the 
selling price of the new motor vehicles, road 
machinery·, equipment. or tools. as a means of 
determining the lowest responsible bidder. 



2-323 1987 Opinions OAG 87-050 

When a township has title to real property, the 
board of such township may, by resolution, authorize 
the transfer and conveyance of such property to any 
other political subdivision of the state upon such 
terms as are agreed to between such board and the 
legislative authority of such political subdivision. 
(Emphasis added.) 

R.C. 505.10 thus expressly provides that, when a township has a 
motor vehicle which the board of trustees, by resolution, finds 
it does not need, the board may sell such property. R.c. 
505 .10 further provides, as a general rule, that if the board 
chooses to sell the property, it must make the sale by public
auction, after complying with notice requirements. Certain 
exceptions to the public auction requirement are established by 
statute. See R.C. 505.08; R.C. 505.10; R.C. 505.101; R.C. 
5549.21; 1966 Op. Att•y Gen. No. 66-129. These exceptions are, 
however, not relevant to the facts that you have presented. 
There is no statutory exception to the public auction 
requirement of R.C. 505,10 for items that have minimal monetary 
value or that have no worth except their salvage value. Your 
question is, in essence, whether such an exception may be 
implied in the case of a motor vehicle that appe'ars to be ready 
for the junkyard. 

It is firmly established that a board of township trustees 
has only such powers as are expressly granted by statute or are 
by necessary implication required to carry out the powers that 
are expressly granted. See, !!..,JL., Hopple v. Trustees of Brown 
Township, 13 Ohio St. 311 (1862). With respect to.the sale of 
property owned by the township, the powers of the trustees are 
set forth in R.C. 505,10 .. Pursuant to R.C. 505.10, the 
trustees have discretion to determine that particular property 
is not needed by the township and should be sold. See 
generally Dennison v. Dennison, 165 Ohio St. 146, 149, 134 
N.E.2d 574, 576 (1956) ("[o]rdinarily, the word, 'shall,' is a 
mandatory one, whereas ··may• denotes the granting of 
discretion"). once the board of township trustees determines 
that the property should be sold, the board is required by R.C. 
505 .10 to make the sale by public auction and upon notice as 
prescribed by R.C. 505.10, unless a statutory exception to the 
notice and auction requirements is applicable. see Op. No. 
66-129 at 2-256 ( "the sale of. township property by auction 
generally is mandatory. However, the second ... paragraph [of 
R.C. 505.10] carves out an exception to that rule. A board of 
township trustees may i trade-in' the old equipment as part of 
the transaction"); 1958 Op. Att'y Gen. No. 3150, p. 739. As 
was stated in 1958 Op .. Att'y Gen. No. 2341, p. 422 at 424: 
"[R.C. 505 .10] is broad in its terms. It [the board of 
township trustees] may sell any properties which it declares by 
resolution it does not need .. ,.But it must be kept in mind that 
any property proposed to be sold must be sold by public 
auction, as provided in the statute." Accord, 1961 Op. Att•y 
Gen. No. 2395, p. 381; cf. Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 
335, 342, 166 N.E. 230, 232 (1929) (public officers cannot 
"pass title to public property except when acting within their 
strict powers. Property devoted to public use can only be 
disposed of by express authority, and a school corporation must 
pursue the statutory method of disposing of its property"); 
1948 op. Att•y Gen. No. 4038, p. 543 at 545 (considering a 
statute setting forth the authority of a board of county 
commissioners to sell county property at public auction and 
stating that "[t]he use of the word •may• indicates that the 
statute is permissive so far as the commissioners' availing 
themselves of its terms is concerned. But once they have 
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decided to use the power, its exercise must be in the manner 
prescribed by the statute"). 

Where the General Assembly has intended that public auction 
or notice requirements should not apply to items having values 
below a partic'l1l.:1r.: dollar amount, it has expressly so stat~d. 
see, ~. R.C. 307.12;1 R.C. 3313.41,2 No such exception 
has been provided in R.C. 505.10, and no s~ch exception may be 
implied. ~ generally Akron Transportation Co. v. Glander, 
155 Ohio st. 471, 480, 99 N.E.2d 493, 497. <.1951) ("when .a 
statute directs a th~ng may be done by a spec1f1ed means or 1n 

1 R.C. 307.12 states, in part: 

(A) When the board of countv commissioners 
finds. by resolution. that the county has 
personal property, including motor vehicles 
acquired for the use of county officers and 
departments, and road machinery, equipment, 
tools, or supplies, which is not needed for 
publi-c use. or is obsolete or unfit for the use 
for which it was acquired. the board may sell 
such property at public auction or by sealed bid 
to the highest bidder, after giving at least ten 
days' notice of the time. place, and manner of 
sale by posting a typewritten or printed notice 
in the offices of the county auditor and board. 
In case the fair market value of the property to 
be sold pursuant to this division is. in the 
opinion of the board. in excess of two thousand 
dollars. notice of the time. 'place, and manner of 
the sale shall also be published in a newspaper 
of general circulation in the county at least ten 
days prior to such sale. The board of county 
commissioners may authorize the sale of such 
property without advertisement or public 
notification and competitive bidding to the 
federal government, state, or any political 
subdivision of the state. (Emphasis added.) 

2 R.C. 3313.41 states, in part: 

(A) Except as provided in divisions (C) and (D)
of this section, when a board of education 
decides to dispose of real or personal property 
that it owns in its corporate capacity, and that 
exceeds in value two thousand dollars. it shall 
sell the property at public auction, after giving 
at least thirty days' notice of the auction by 
publication in a newspaper of general circulation 
or by posting notices in five of the most public 
places in the school district in which the 
property, if it is real property, is ,situated, 
or, if it is 9ersonal property, in the school 
district of the board of education that owns the 
property. The board may offer real property for 
sale as an entire tract or in parcels., 

('B) When the board of education has twice 
offered real or personal property for sale at 
public auction pursuant to division (A) of this 
section, and the property has not been sold, the 
board may sell it at a private sale. (Emphasis 
added.) 
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a particular manner it may not be done by other means or in a 
different manner"); Wachendorf v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 78 
N.E.2d 370 (1948) (syllabus, paragraph 5) ("[t]he court must 
look to the statute itself to determine legislative intent, and 
if such intent is clearly expressed therein, the statute may 
not be restricted, constricted, qualified, narrowed, enlarged 

11or abridged ... ) • 

A similar question was considered in 1948 Op. No. 4038 in 
connection with G.C. 2447-2 (now R.C. 307.12), which authorized 
a board of county commissioners to sell personal property of 
the county at public auction after posting notice and, in the 
case of property of value in excess of two hundred dollars, 
publishing notice. The opinion considered, inter alia, the 
question whether G.C. 2447-2 "could ... mean that a •sale' should 
be conducted for 'minor' items such as, spot-lights, auto 
batteries, used tires, sirens, horns, signal lights, auto 
radios, small office tables and chairs, desk sets of pen and 
ink wells, empty oil drums and miscellaneous junk accumulating 
at the county highway garage." The opinion states, at 545: 
"Your ... question refers to miscellaneous small i terns of 
personal property which acccumulate at county garages. These 
items are subject to the statutory provisions [of G.C. 2447-2 
(now R.C. 307.12)], and if they are to be disposed of must be 
sold in compliance therewith. 11 • It was, thus; concluded that 
even items that may be categorized as "miscellaneous junk" 
must, if they are to be sold, be sold in compliance with 
statutory notice and auction requirements. 

I recognize your concern that, in certain instances, the 
costs of providing notice and holding an auction pursuant to 
R. C. sos .10 may exceed the value of the property being sold. 
It may be possible to alleviate this concern by combining the 
sale of a number of d:.fferent items. See, ~. 1948 Op. No. 
4038. In any event, the township trustees are not prevented 
from simply discarding as trash any items that they reasonably 
determine to have no resale value. 

In light of the clear language of R.C. 505.10, it must, 
however, be concluded that if a board of township trustees 
chooses to sell any item owned by the township, including a 
motor vehicle, it must make the sale by public auction and upon 
notice as provided in R.C. 505.10, unless a statutory exception 
to the notice and auction requirements is applicable. This 
conclusion reflects the philosophy that "what is junk and trash 
to some people is usable material, treasure trove or perhaps 
antiques to others." City of New Berlin v. Stein, s·a Wis. 2d 
417, 419, 206' N.W.2d 207, 208 (1973). It also operates to 
maximize the sale price th:1t the township will receive. See 
qenerully State ex rel. Smith v. Maharry. 97 Ohio St. 272, 276, 
119 N.E. 822, 823 (1918) ("we have come to regard all public 
property and all public moneys as a public trust. The public 
officers in temporary custody of such public trusts are the 
trustees for the public ... ; that is, the rights of the public, 
as beneficiaries, are paramount ... "). 

For the reasons set forth above, it is my op1n1on, and you 
are hereby advised, that when a township owns a motor vehicle 
that it does not need and wishes to sell, the sale must be by 
public auction and upon notice as provided in R.C. 505 .10, 
unless a statutory exception to the notice and auction 
requirements is applicable. 
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