
OPINIONS 

EDUCATION, BOARD OF, CLERK-LOCAL EXEMPTED VIL­

LAGE OR CITY SCHOOL DISTRICT-RESIGNATION-DURING 

TERM FOR WHICH ELECTED-BOARD AUTHORIZED TO 

APPOINT CLERK-OFFICE HELD ONLY UNTIL FIRST MON­

DAY IN JANUARY NEXT ENSUING. 

SYLLABUS: 

Where a clerk of a board of education of a local, exempted village or city school 
district resigns during the term for which he has been elected, the board of education 
is authorized to appoint a clerk to hold office only until the first Monday in January 
next ensuing. 
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Columbus, Ohio, June 8, 1948 

Bureau of lnspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Section 4841, General Code, provides that the board of 
education of a city, exempted village or local school district, at 
an organization meeting, shall elect a clerk for a term not to 
exceed four years. 

At the organization meeting of a board_ of education held 
on the first .:VJonday of January, 1947, a clerk was elected for 
a four-year term beginning on that date. 

In June, 1947, this clerk resigned, effective July 1, 1947. 

}fay we respectfully request your opinion upon the follow­
ing question: 

In electing a successor to fill this vacancy, may the 
board elect a clerk for the unexpired term of the former 
clerk; or for a one, two, three or four-year period begin­
ning July 1; or should such employment be for the period 
to the date of the next organization meeting of the board?" 

By the provisions of Section 4832-8, General Code, being a part of 

the new school code of 1943, the terms of office of members of each 

board of education are to begin on the first Monday in January after 

their election, and each such member is to hold office for four years and 

until his successor is elected and qualified. Section 4832, General Code, 

provides that the board of education shall consist of five members elected 

at large in their respective districts. Both by constitutional and statutory 

provisions this election is to be in the odd numbered years. I find no pro­

vision of the law providing for staggering the membership of the board 

of education except in the case of a newly created local district, and also 

in city districts where such arrangement may be made under special pro­

Yisions involving a vote of the electors. 

Under former Section 4709, General Code, which was repealed in 
the adoption of the new school code, it was provided that in each district 

two of the five members should be elected for two years and three for 

four year terms and, at the proper municipal election held thereafter, 
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their successors should be elected for terms of four years. In the absence 

of any new provision corresponding to this in the new code, the election 

of members of boards of education appears to have followed this course 

and the membership is in fact changed every two years without any 

specific existing legislation to that effect. 

Prior to the passage of the present school code, it was provided by 

Section 4747, General Code, that each board of education should organize 

"on the first Monday of January after the election of members of such 

board", and that one member should be elected as president and one as 

vice president, to hold for a term of one year and a clerk should be 

elected for a term not exceeding two years. \,Vhile that statute was in 

force the case of State ex rel. Downs v. Barger, 67 0. App., page 221 

was decided, in which the question was raised as to the right of a board 

of education to elect a clerk for a term of two years. This election was 

held in January, 1939, which was, as the court said, in the "off year" 

since the regular "organization meeting" would occur in the even num­

bered year. This resulted in extending the term of the clerk into and 

through the year following a change in the personnel of the board by 

reason of an intervening election. It was held that the board was with­

out power to elect the clerk for such term. The court in construing 

Section 4747 supra, held that the intent of the statute was to forbid an 

officer or body clothed with the power of appointment to forestall the 

rights or prerogatives of its successor by making an appointment which 

would extend beyond the term of the appointing board. The court con­

cluded its opinion with this statement: 

"There is ample authority in Ohio and other jurisdictions 
supporting the common-law rule on the subject which, since we 
have determined the question on a construction of the statute 
alone, we deem unnecessary to cite." 

The present laws relating to the organization and operation of boards 

of education differ in several important respects from those in effect prior 

to the enactment of the new school code of 1943. 

Section 4833, General Code, now in force, provides that the board 

of education of each city, exempted village and local school district shall 

meet on the first Monday of each year and shall organize by electing one 
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of its members president and another vice president, for terms of one 

year. Section 4841, General Code, provides as follows: 

"The board of education of each local, exempted village and 
city school district at an organization meeting shall elect a clerk 
who may or may not be a member of the board and in the case 
of a local school district such clerk may be a teacher regularly 
employed as a teacher by such board. Such clerk shall be elected 
for a term not to exceed four years. In the case of a county 
board of education, the county superintendent shall act as clerk 
of such board.'' 

Here, it will be noted that it is expressly provided that an organ­

ization meeting shall be held each year and, further that at such meeting 

the board is authorized to elect a clerk for a term whose maximum would 

necessarily extend beyond the term of office of some members of the 

board. To that extent, the general rule above referred to forbidding an 

appointment that would extend beyond the terms of the appointing officers, 

is manifestly superseded by the statute. 

lt should, howe\·er, be further observed that this authority to elect 

a clerk for a possible term of foul' years is limited to action had at a 

regular annual organization meeting. Where a vacancy occurs at some 

time in the year between the regular organization meetings, it would 

appear that the board, in so far as it has the right to fill such vacancy, 

would not have the right to elect a clerk for a term of four years, and 

certainly not for a term of four years to begin with the elate when such 

vacancy is filled. 

It is further significant that there is no prov1s10n m the statutes 

authorizing a board of education to fill a vacancy in the office of the clerk, 

and we are obliged to draw on implied power for such action. Mani­

festly, in view of the important duties imposed by statute and which may 

be imposed by the board on the clerk, it is absolutely necessary that some­

one be appointed temporarily, until such time as a clerk can be elected 

as the law provides. 

This, in my opinion, results in limiting the right of appointment or 

election of a clerk to fill a vacancy, to the time of the next following 

organization meeting which, under the law, is to be held on the first 

:Monday in January next ensuing. This conclusion is in accord with 
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an opinion found in 1934 Opinions of the Attorney General, page 167, 

where it was held: 

"1. Each board of education, upon its organization on the 
first Monday of January after the election of members of such 
board, in accordance with Section 4747, General Code, should 
elect a clerk. 

"2. A board of education is without authority to elect a 
clerk for a term extending beyond the life of the board. 

"3. Regardless of the length of term for which a board of 
education elects a clerk, that term will not extend beyond the 
time when the succeeding board of education organizes 111 com­
pliance with Section 4747, General Code." 

To like effect, see 1932 Opinions of the Attorney General, page 88. 

In both of these opinions the "life of the board" was referred to as 

expiring on the first Monday in January following an election. 

It is accordingly my opinion and you are advised that where a clerk 

of a board of education of a local, exempted village or city school district 

resigns during the term for which he has been elected, the board of 

education is authorized to appoint a clerk to hold office only until the 

first Monday in January next ensuing. 

In the case you present, the situation is complicated by the fact that 

the election of the clerk was in January 1947, that he resigned as of 

July 1, 1947, and that the clerk temporarily appointed could only have 

held until January, 1948, at which time the board should have elected 

a clerk as provided by law. What was done is not disclosed by your 

letter. If no new appointment was made it would appear that the clerk 

who was temporarily appointed is now holding at the pleasure of the 

board. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




