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RETIREMEXT FUND-SECTION 486-65c G. C-TRANSFER OF 
MEMBERS' CREDIT FROM LOCAL RETIREMENT SYSTEMS 
TO PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT SYSTEM-SECTION 
PROVIDES EMPLOYES SHALL NOT BECOME ELIGIBLE FOR 
CERTAIN PORTIONS OF RETIREMENT ALLOWANCE UNTIL 
AFTER EMPLOYERS HAVE PAID INTO SYSTEM FUND 
"FULL LIABILITY"-ACTUARY ENGAGED BY PUBLIC EM­
PLOYES RETIREMENT BOARD TO COVER SERVICES AND 
PAYMENTS-LIABILITY FOR PENSION BASED ON PRIOR 
SERVICE-JANUARY 1, 1935-CITY OF CINCINNATI. 

SYLLABUS: 

Section 486-65c, General Code, provides generally for the transferring of mem­
bers' credit from local retirement systems to the Public Employes Retirement System 
and for the making of certain payments to that system's fund by the employes whose 
credit is being transferred and by their employers. Said section also provides that 
such employes shall not become eligible for certain portions of the retirement allow­
ance provided for by the Public Employes Retirement Act until after such employers 
have paid into the public employes retirement system fund the "full liability," as 
determined by the actuary engaged by the public employes retirement board to cover 
such services and payments. The phrase "full liability" found in said section in­
cludes the liability for the pension based on prior service rendered prior to January 
1, 1935, and as defined by the Public Employes Retirement Act. 
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Columbus, Ohio, July 7, 1952 

Mr. Fred L. Schneider, Executive Secretary 

Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The City of Cincinnati operates a retirement system for 
the majority of the employes of the city. The exception involves 
about thirty-six employes of the City of Cincinnati who are mem­
bers of this system. In 1949, the General Assembly enacted Sec­
tion 486-65c primarily for the purpose of enabling former em­
ployes of the City of Cincinnati who had terminated their service 
with that city and upon termination of that service had become 
members of the Public Employes Retirement System to receive 
credit for the service with the City of Cincinnati, providing the 
conditions outlined in the last paragraph of that section were 
complied with, both by the employe and by the City of Cincinnati. 
As a result of that legislation, more than one hundred former em­
ployes of the City of Cincinnati have established credit in this 
system for service rendered the City of Cincinnati. 

"A question has now been raised as to the meaning and 
scope of the phrase, 'the full liability, as determined by the actu­
ary engaged by the public employes retirement board to cover 
such services and payment.' The question directly relates to 
whether this full liability involves all service rendered the City 
of Cincinnati, or only that portion subsequent to January 1, 1935. 
We therefore request your opinion on the question." 

Section 486-65c, General Code, to which reference is made in your 

request, reads as follows: 

"Members of the public employes retirement system who, 
prior to the date membership was established in said retirement 
system, were employed by the state of Ohio or any of the several 
local authorities mentioned in section 486-32 of the General Code, 
which state or local authority has a local retirement system es­
tablished under the laws of Ohio for its employes, shall be per­
mitted to pay into the employes savings fund of the public em­
ployes retirement system the amount, with interest as determined 
by the public employes retirement board, said member,s would 
have paid through regular salary deductions had they been mem­
bers •of the public employes retirement system continuously since 
January 1, 1935. 
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"In case a given member did not enter the employ of the 
governmental unit having its own retirement system until a date 
subsequent to January 1, 1935, the payment shall be computed on 
the salary earned from the date of appointment to the date mem­
bership was established in the public employes retirement system. 

"Provided, however, such members have not received and 
are not eligible for benefits from the retirement system of said 
state or local governmental unit. And further, provided, said 
members shall not become eligible for the portion of the retire­
ment system as provided in sections 486-6o and 486-61, subsec­
tions (b), (c) and (d) and section 486-65, subsection (b) of the 
General Code, until after such governmental unit has paid into 
the public employes retirement system fund the full liability, as 
determined by the actuary engaged by the public employes re­
tirement boards to cover such services and payments." 

By way of illustration you have presented the case which raised this 

question in your office, as follows : 

Miss S. was employed by the City of Cincinnati from October 18, 

1918, to February 28, 1927, and from January IO, 1938, to March 12, 

1947, on which latter date she left the employ of the City of Cincinnati and 
on that date was employed by an employer amenable to the Public Em­

ployes Retirement Act, and on that same date became a member of the 

Public Employes Retirement System. She has made payments as required 

under the above quoted section for her annuity covering the period Jan­

uary 10, 1938 to March 12, 1947. I also understand that the City of Cin­

cinnati is making the claim that its "full liability," within the meaning of 

Section 486-65c, is only to cover the service rendered from January IO, 

1938 to March, 1947. 

Your request, therefore, raises the question as to the responsibility 

for the cost of prior service, that is, service prior to January 1, 1935, the 

effective date of the Public Employes Retirement Act. 

Since the original retirement act was enacted, Section 486-68, Gen­

eral Code, has required members of the system to contribute a certain per 

centum of their salaries to the system for the purpose of providing an 

annuity at the time of retirement. Upon retirement this annuity becomes 

a part of a member's retirement allowance as stated in Sections 486-6o 

and 486-6ra, General Code. 

Section 486-68a, General Code, requires the employer to make 

-periodic payments in_to the fund to provide pensions of the various types 
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to retiring employes. These payments are based on a certain rate or per 

centum of the salaries of the covered employes. The rate is composed of 

( 1) a normal contribution, and (2) a deficiency contribution, as these 

terms are defined in Sections 486-68b and 486-6&, General Code. 

Briefly, the normal contribution is the amount required of the employer 

at the time of retirement of the employes to match the annuity derived 

from the employes' contributions. In addition, the normal contribution 

includes the employer's costs of survivor benefits (see Section 486-66a, 

General Code), and the minimum benefits for members retiring after age 

sixty-five, as provided for in Section 486-6o, General Code. The deficiency 

contribution is the amount required of the employer to provide at the 

time of retirement of the employe (I) the prior service pension, and ( 2) 

the basic· pension of $15.00 per month. 

When a member of the system retires, his allowance is computed on 

the basis of the formula provided in Section 486-6o if he is sixty or more 

years of age, or the formula provided in Section 486-61 if he is between 

the ages of fifty-five and sixty. While the amount of pension receivable 

uncle~ Section 486-6o differs from that receivable under Section 486-61, 

each is made up of the same four basic component parts, as follows: 

(a) an annuity based on the member's accumulated contri­
butions; 

(b) a matching pension, i.e., an amount equal to (a) and 
charged against the employer "normal contribution ;" 

(c) a prior service pension-paid from the employer defi­
ciency contribution; 

(d) the basic pension-paid from the employer deficiency 
contribution . 

. Also, it should be added that if the retiring member is sixty-five 

or more and the amount provided for in the above (a), (b), ( c) and (d) 

does not provide the minimum per year for each year of service, the em­

pl?ye has a guaranteed amount added to his allowance, the cost of which 

is provided from the employer normal contribution. 

It appears clear that the retirement act provides that the employe pays 

only for his annuity and that the remainder of the cost of the retirement 

allowance is placed on the employer, which means that the cost of prior 

service, as well as the cost of the matching pension and the basic pension, 

is placed :upon the individual employer. 
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I do not see how the. amendment to the act in 1949, codified as Sec­

tion 486-65c, General Code, and .previously set out herein,. in any way 

changes this theory, but,.rather, reaffirms it-that the cost of prior service 

is placed upon the employer. 

As •previously stated, the employe has met the payment required of 

her under Section 486-65c. Section 486-65c, General Code, provides, how­

ever, that "said members shall not become eligible ~or the portion of the 

retirement system as provided· in sections 486-6o and 486-61, subsections 

(b), {c) and (d) and section 486-65, subsection (b) of the General Code," 

until the former employer has paid "the full liability * * * to cover such 

services'and payments." Subsections (b), (c) and (d) of:Sections 486-6o 

and 486-6!, respectively, provide for payment of the matching pension, 

the prior service pension and the basi~ pension. Thus; it i~ clear that the 

payment by the member of "the amount, with interest as determined by 

the public employes retirement board, said members would have paid 

through regular salary deductions had they been members of the public 

employes retirement system continuously since January 1, 1935," would 

make such employe eligible only for the annuity provided for in subsec­

tions (a) of Sections 486-6o and 486-61. Thus, it follows that to be en­

titled to the matching pen~ion providea° by subsections (b), the prior 

service pension provided by subsections (c) and the basic pension provided 

by subsections (d), certain payments must have been made into the re­

tfrement system fund by the governmental unit which had employed such 

member. 

Section 486-65c, in effect, provides that the matching pension, the 

prior service pension and the· basic pension shall not. be paid ~ntil such 

former employer has paid into the state retirement system fund· "the· full 

liability; as determined :by ·the actuary engaged by the public employes re­

tirement boards to cover suchi services ·and payments:" 

Since, as previously pointed. out, all payments of matching pensions, 

prior service pensions and basic pensions are paid from employers' con­

tributions either _as a "normal. contdbution" or a "deficiency contribution," 

it mu;;t follow that tµe payment of the matching pension, the prior service 

pension and the basic pension is conditioned upon the prior payment by 

the former employer of an amount equal to the "normal contribution" and 

"deficiency contribution" which would have been paid to the Public Em­

ployes Retirement System by such employer had the member in question 
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been a member of the Public Employes Retirement System continuously 

since January I, 1935, or continuously since first employed by the govern­

mental unit in question subsequent to January I, 1935. 

"Prior service" is defined in Section 486-32, paragraph 8, of the act 
as follows: 

" 'Prior service' shall mean all service as a public employe 
rendered before January I, 1935, * * *." 

Under the provisions of Section 486-65c, General Code, the mem­
ber in question is entitled to a pension not only for her period of em­

ployment with the City of Cincinnati from 1938 to 1947, but also to a 
prior service pension for a period of employment with the City of Cin­

cinnati from 1918 to 1927, but only if the City of Cincinnati pays into 
the Public Employes Retirement System fund the contributions it would 

have been required to make had such member been a member of the Public 
Employes Retirement System at all times she was employed by the City 

of Cincinnati subsequent to the creation of such system in 1935. 

Since a prior service pension, authorized by subsections (c) of Sec­

tions 486-6o and 486-61, is required to be paid from the "deficiency con­
tribution," as defined by Section 486-68c, and since Section 486-65c 
specifically authorizes the payment of the pension provided in subsections 

(c) of Sections 486-6o and 486-61 "after such governmental unit has 
paid into the public employes retirement system fund the full liability, as 

determined by the actuary engaged by the public employes retirement 
boards to cover such services and payments," it is my opinion that the 
phrase "full liability" necessarily has reference to full payment of the 

"deficiency contribution," as well as to full payment of the "normal con­
tribution." Thus, it is my opinion that the phrase "full liability" found 

in Section 486--65c, General Code, includes liability for the pension based 

on prior service rendered prior to January 1, 1935. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL, 

Attorney General 




