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r. DOG WARDEN--,COUNTY-CLASSIFIED SERVICE-FOR­

BIDDEN TO TAKE ANY PART IN POLITICS-EXCEPTION, 

VOTE AS HE PLEASES AND EXPRESS POLITICAL OPIN­

IONS-SECTIONS 486-8, 486-23 G. C. 

2. DEPUTY SHERIFF-APPOINTMENT-AMOUNTS TO 

TAKING PART IN POLITICS-DEPUTY SHERIFF MAY 

NOT HOLD POSITION OF COUNTY DOG WARDEN. 

SYLLABUS: 

1. A person who is appointed dog warden of a county is by virtue of Section 
486-8, General Code, in the classified service and, under the provisions of Section 
486-23, General Code, is forbidden to take any part in politics, except to vote as he 
pleases and to express his political opinions. 

2. Holding an appointment as deputy sheriff amounts to taking part in politics 
within the contemplation of Section 486-23, General Code, and a deputy sheriff, 
accordingly, is ineligible to hold the position of county dog warden. 

Columbus, Ohio, October 26, 1951 

Hon. J. Harry Leopold, Prosecuting Attorney 

Putnam County, Ottawa, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows : 

"The position of dog warden of Putnam County is at present 
vacant. J. R., who is the present duly appointed and acting 
Deputy Sheriff of Putnam County, has been acting dog warden 
since the resignation of VI. B. 

"At a recent civil ser_vice examination for the position of dog 
warden, Mr. R. placed high, and the Putnam County Commis­
sioners are desirous of appointing him clog warden, and also 
have him retain his present appointment as Deputy Sheriff. 

"Can one, who is the duly appointed and acting Deputy 
Sheriff, also hold the position as dog warden for the same county? 
If the answer to this question is 'Yes', will you please advise 
what county funds it may be paid from?" 

In Opinion No. 802, Opinions of the Attorney General for 1927, 
page 14n, the then Attorney General concluded that a sheriff could not 
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legally be appointed to the position of dog warden. His reasoning was 

based principally on the fact that whereas Section 5652-7, General Code, 

had formerly provided that the county sheriff should seize and impound 

dogs running at large, this section, as amended by the 87th General As­

sembly and effective August ro, 1927, provided that such duties were to 

be performed by a county dog warden and deputy dog wardens appointed 

by the county commissioners. I quote from this opinion: 

"It will be observed that prior to the enactment of House Bill 
No. 164 sheriffs were charged with certain duties relative to the 
administration of the law relating to the licensing and registra­
tion of clogs. By the amendment the legislature created new 
positions, those of dog warden and deputy clog warden, and pro­
vided for the incumbents of these ne,v positions, the same duties 
which formerly c\e.volved on the sheriff with respect to the dog 
registration law. At the same time the legislature specifically 
repealed the law ( formerly Section 56 52-7), which had charged 
the sheriff with these duties. 

"The cardinal rule for construction of all laws is to de­
termine and give effect to the intention of the legislature which 
enacted the law. It seems to me that when the legislature in spe­
cific terms repeals a law which provides that certain duties shall 
be performed by a certain public officer and simultaneously 
enacts a law charging another officer with the performance of 
these same duties, we can get no other meaning from its action 
in so doing than that it inte.nded that the two offices should be 
filled by two different distinct persons. 

"It wilt also be noted that House Bill No. 164 apparently 
contemplates the placing of the responsibility for the administra­
tion of the clog registration law on the county commissioners who 
are empowered to appoint or employ a county dog warden and 
such deputy clog wardens as they shall deem necessary, and to 
fix their compensation, whereas under the previous law the sheriff 
appointed his deputies, with the approval of the Common Pleas 
Court. Section 2830, General Code. 

"It also seems apparent from an examination of the act 
that it was intended thereby to provide that the expense incident 
to the administration of the act, including the compensation of 
the county clog warden, is to be paid from the special fund known 
as the dog and kennel fund consisting of the money received from 
the registration fees provided for in the act, whereas formerly 
the sheriff for his duties in the administration of the law was 
paid from the general county fund. * * * 

"There is no specific statutory inhibition upon a sheriff 
acting as dog warden or upon a dog warden acting as sheriff; 
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nor do I think the duties of the two positions are such as to 
make them incompatible at comm0n law. Upon consideration, 
however, of the apparent intent d the legislature, I am con­
strained to the opinion that a county sheriff can not legally hold 
the position of dog warden, and it of course follows that the 
deputy sheriffs as such are not empowered to perform the duties 
of dog warden or deputy dog warden." 

Since a deputy sheriff exercises no power in his own right, but derives 

all of his powers from his principal, the sheriff, it would appear that the 

reasoning of the 1927 opinion would be equally applicable to your question. 

However, another and more compelling reason leads me to the same 

conclusion. The position of dog warden not being listed in Section 

486-8, General Code, as being in the unclassified service, by the terms 

of such statute it is placed in the classified civil service. On the other 

hand, deputy sheriffs, by the terms of paragraph 9 of such statute, are 

placed in the unclassified service and thus serve only at the pleasure of 

their principal, an elective officer. 

Section 486-23, General Code, makes the following provisions as to 

political activity by persons in the classified service:, . 

"* * * nor shall any officer or employe in the classified 
service of the state, the several counties, cities and city school 
districts thereof * * * take part in politics other than to vote as 
he pleases and to express freely his political opinions." 

(Emphasis added.) 

There haye been a number of opinions by Attorneys General holding 

certain positions incompatible by reason of the inhibition of Section 486-23, 

supra. In nearly every case the position which it was held that a classi­

fied employe could not legally occupy was a distinctly political position. 

For example: 

Member of board of elections, Opinion No. 2545, Opinions of 
the Attorney General for 1928, page 2054. 

Township clerk, Opinion No. 1074, Opinions of the Attorney 
General for 1929, page 1619. 

Village mayor, Opinion No. 1285, Opinions of the Attorney 
General for 1929, page 1904. 

Constable, Opinion No. 3398, Opinions of the Attorney General 
for 1931, page 922. 
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However, I note an opinion which dealt with a situation quite similar 

to the one you present. In Opinion No. 338, Opinions of Attorne,y Gen­

eral for 1933, page 360, it was held: 

"r. The county dog warden is prohibited by the civil 
service laws from accepting employment as deputy sealer of 
weights and measures. Accepting such public employment would 
amount to taking part in politics, in violation of section 486-23, 
General Code." 

It was shown in this opinion that by the provisions of Section 2615, 

General Code, the county auditor was ex officio the county sealer of weights 

and measures, and that he was authorized to appoint a deputy to act for 

him in that capacity. 

Opinion No. 544, Opinions of the Attorney General for 1929, page 

837, appears to me to be correct as to conclusion and persuasive in its 

reasoning. It was held: 

"A member of the city police department who is in the 
classified ci.vil service may not legally hold the office of a member 
of the city board of health at the same time, without violating the 
provisions of Section 486-23, General Code, ,vhich prohibit any 
officer or employe in the classified civil service from taking part 
in politics other than voting as he pleases and expressing freely 
his political opinions." 

I am impressed with the language of this opinion as found on page 

839: 

"·Considering the word 'politics' in its more restricted sense 
as having to do with political party activities, the question arises 
as to whether or not a member of the city board of health ap­
pointed by the mayor, who is an elected officer, is engaged in 
carrying on and administering the policies of the party of which 
the appointing officer is a member. \i\Thether or not in the par­
ticular instance, the mayor may have been elected upon the plat­
form of a political party or upon his own independent platforn1 
would not alter the situation if his appointees are in harmony 
with the policies, opinions or principles of government for which 
he stands. Certainly, a public official who has been elected to 
office to perform the duties of his office in accordance with certain 
policies and principles of government, is going to make appoint­
ments with a view of fulfilling his obligations to the electors in an 
endeavor to carry out the policies and principles of his platform, 
particularly when appointing such an executive and administrative 
officer as a member of the city board of health. An appointed 
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officer in carrying out and putting into practice for an elected 
officer as his appointee, certain governmental principles, theories 
of government, or policies, is probably rendering just as definite 
a service to those principles, theories or policies of such elected 
officer as he would be if actively campaigning on their behalf 
prior to election." 

/ 

I believe that the reasoning as quoted above from the 1929 opinion 

applies here. It, therefore, would follow that the holding of an appoint­

ment as a deputy sheriff would constitute taking part in politics within 

the contemplation of Section 486-23, General Code. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised : 

I. A person who is appointed dog warden of a county is by virtue 

of Section 486-8, General Code, in the classified service and, under the 

provisions of Section 486-23, General Code, is forbidden to take any part 

in politics, except to vote as he pleases and to express his political opinions. 

2. Holding an appointment as deputy sheriff amounts to taking part 

in politics within the contemplation of Section 486-23, General Code, and 

a deputy sheriff, accordingly, is ineligible to hold the position of county 

dog warden. 

Respectfully. 

C. \VILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




