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OPINION NO. 67-109 

Syllabus: 

1. Real property acquired by a county child welfare 
board without authority at law-and in contravention to 
Opinion No. 1168, Opinions of the Attorney General for 1946, 
and Opinion No. 1464, Opinions of the Attorney General for 
1960, must be transferred to the board of county commissioners. 

2. A county child welfare board has no authority to 
transfer real property acquired pursuant to Section 5153,30, 
Revised Code, and used exclusively for the training of men­
tally deficient persons to the newly created county board of 
mental retardation. 

3. A county child welfare board has no authority to 
transfer personal property, facilities or equipment acquired 
pursuant to Sections 5153.30, 5153.31 and 5153-34, Revised 
Code, and used exclusively for the training of mentally de-
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f1c1ent persons to the newly created county board of mental 
retardation. 

4. A county board of mental retardation may enter into 
a contract with the county child welfare board having real 
and personal property used exclusively in the training of 
mentally deficient persons, to provide the training center, 
workshop facilities and services authorized in Section 5127.01, 
Revised Code, upon such terms as may be agreeable. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, November 20, 1967 

Your request for my opinion states that the Lucas County 
Child Welfare Board has acquired real estate and personal prop­
erty which it uses exclusively in its retarded persons• program 
and in light of the recently enacted Amended Senate Bill No. 169 
(132 v S 169) you ask whether this property, real and personal, 
should be transferred to the Board of County Commissioners or if 
it should be retained by the Child Welfare Board with an agree­
ment executed by the Child Welfare Board and the County Board of 
Mental Retardation authorizing the use by the latter board. 

Inasmuch as your question involves real estate and personal 
property, a brief review of the statutes and opinions pertaining 
to county child welfare boards is in order. 

Section 5153.16, Revised Code, which is analogous to for­
mer Section 335.16, Revised Code, formerly Section 3070-17, 
General Code, sets forth the powers and duties of the county 
ch:Dd welfare boards. Under these sections, it has been held 
that county child welfare boards have no authority to purchase 
real estate or to build buildings or to enlarge existing struc­
tures, that authority being vested in the boards of county com­
missioners. See Opinion No. 1168, Opinions of the Attorney 
General for 1946, page 628, which was approved in Opinion No. 
5019, Opinions of the Attorney General for 1955, page 108, and 
Opinion No. 1464, Opinions of the Attorney General for 1960, 
page 408. An examination of Chapter 5153, Revised Code, re­
veals that no e:,rpt:'ess author:lty to purcha::e lanr1. or bulld 
bu.:!.ldings haa b-=en granted to the county chl.ld welfare boards 
subsequent to tne 1960 opinion. 

However, it must be noted that Section 515].30, Revised 
Code, does authorize county child welfare boards to accept and 
receive bequests, donations, and gifts of real and personal 
property. 

In regard to the personal property and county child welfare 
boards, Section 5153.31, Revised Code, provides: 

"All personal property, records, files, and 
other documents and papers belonging to or in the 
possession of any agency or institution, the powers 
and duties of which are transferred by sections 
5153.01 to 5153.42, inclusive, of the Revised Code, 
to the county child welfare board or county depart­
ment of welfare, the proceeds of all tax levies in 
process of collection, the unexpended balances of 
all current appropriations for the use of such 
agencies and institutions, and the custody of all 
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wards of such agencies and institutions shall be 
deemed transferred to the board or department." 

And Section 5153.34, Revised Code, provides: 

"The county child welfare board or county 
department of welfare may acquire such property 
and equipment and purchase such supplies and serv­
ices as are necessary for the proper conduct of its 
work, including the ownership, operation, and main­
tenance of motor vehicles. Neither the director nor 
an employee of the board or department shall sell or 
supply any article to the board or department, or to 
any institution maintained by such board or depart­
ment, or be personally interested in any contract 
made by the board or department." 

In 1961, by the enactment of Amended Substitute House Bill 
No. 778 (129 v 1614) the administration and supervision of Sec­
tions 5127.01 through 5127.04, Revised Code, pertaining to the 
establishment, maintenance and operation of workshops and train­
ing centers for the mentally deficient, was vested in the county 
child welfare boards. See Section 5153.161 L'.5153.16 . .!7, Revised 
Code. However, these additional powers and duties of the child 
welfare boards continued only until the effective date of Amended 
Senate Bill No. 169 (132 v S 169) which repealed Section 5153.161 
L'.5153.16 . .!7, supra, and at the same time created the county 
boards of mental retardation and placed upon them the power and 
duty of administering Sections 5127. 01 through 5127. Olt, supra. 

The county child welfare boards and the newly created county 
boards of mental retardation are creatures of statute and, as 
such, have only the powers expressly granted by statute or neces­
sarily implied therefrom. 

Section 5126.03, Revised Code, relating to the powers and 
duties of the county boards of mental retardation, provides: 

"The county board of mental retardation, sub­
ject to the rules, regulations, and standards of the 
commissioner of mental hygiene shall: 

"(A) Administer and supervise sections 5127.01 
to 5127.04, inclusive, of the Revised Code and exer­
cise such powers and duties as prescribed by the 
commissioner; 

"(B) Submit an annual report of its work and 
expenditures, pursuant to section 5127.01 of the 
Revised Code, to the commissioner and to the board 
of county commissioners at the close of the fiscal 
year and at such other times as may be requested. 

"{C) Employ such personnel and provide such 
services, facilities, transportation, and equipment 
as are necessary; 

"(D) Provide such funds as are necessary for 
the operation of training centers and workshops. 

"Any county board of mental retardation ma~ 
enter into a contract with another such board o 
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her county or with a public or nonprofit agency 
or organization of the same or another county, to 
provide the training center, workshop facilities 
and services authorized in section 5127.01 of the 
Revised Code, upon such terms as may be agreeable. 

"The board of county commissioners shall levy 
taxes and make appropriations sufficient to enable 
the county board of mental retardation to perform 
its functions and duties as provided by this section." 

(Emphasis added) 

As can be observed from a reading of subsections (C) and (D) 
and the following paragraph, the General Assembly expressly 
granted only limited powers to the county boards of mental re­
tardation. I find no express language in the statutes authoriz­
ing the county child welfare board to transfer or the county 
board of mental retardation to receive property owned by the 
county child welfare board which is used exclusively for the 
training of mentally deficient persons. 

Furthermore, in the light of the express grants of authority 
to county child welfare boards by Sections 5153.30 and 5153.34, 
both supra, and the failure to expressly grant similar authority 
to county boards of mental retardation, the failure to effect a 
transfer by operation of law similar to that effected upon the 
creation of county child welfare boards (Section 5153.31, supra}, 
the express grant of authority to a county board of menta1re=­
tardation to "enter into a contract*** with a public*** 
agency or organization of the same*** county, to provide the 
training center, workshop facilities and services authorized in 
section 5127.01 of the Revised Code, upon such terms as may be 
agreeable" (Section 5126.03, supra), the express transfer of 
tax levy proceeds by the amendment of subsection (L) of Section 
5705.19, Revised Code, contained in Amended Senate Bill No. 169, 
and the lack of the express authority of county child welfare 
boards to transfer their property used exclusively for the 
training of mentally deficient persons, I am led to the conclu­
sion that such authority to transfer any or all of the county 
child welfare board's property to the newly created county board 
of mental retardation cannot be necessarily implied from the 
provisions of Sections 5126.Cl through 5126.04, Revised Code. 

Therefore it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. Real property acquired by a county child welfare board 
without authority at law and in contravention to Opinion No. 
1168, Opinions of the Attorney General for 1946, and Opinion No. 
1464, Opinions of the Attorney General for 1960, must be trans­
ferred to the board of county commissioners. 

2. A county child welfare board has no authority to trans­
fer real property acquired pursuant to Section 5153.30, Revised 
Code, and used exclusively for the training of ment&lly deficient 
persons to the newly created county board of mental retardation. 

3. A county child welfare board has no authority to trans­
fer personal property, facilities or equipment acquired pursuant 
to Sections 5153.30, 5153,31 and 5153.34, Revised Code, and used 
exclusively for the training of mentally deficient persons to 
the newly created county board of mental retardation. 

4. A county board of mental retardation may enter into a 
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contract with the county child welfare board having real and 
personal property used exclusively in the training of mentally 
deficient persons, to provide the training center, workshop 
facilities and services authorized in Section 5127.01, Revised 
Code, upon such terms as may be agreeable. 




