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TEACHER-HEARING-WHERE TEACHER TAUGHT FOUR 
CONSECUTIVE YEARS IN SCHOOL DISTRICT, THEN RE­
SIGN~D AND WAS EMPLOYED FOR A YEAR BY ANOTHER 
BOARD OF EDUCATION-UPON RETURN TO BOARD OF 
ORIGINAL EMPLOYMENT, UNDER CONTRACT FOR ONE 
YEAR, SUCH TEACHER WAS NOTIFIED ON OR BEFORE 
MARCH 31, SERVICES WERE TO BE DISCONTINUED AT THE 
END OF SCHOOL YEAR-TEACHER NOT ENTITLED TO 
HEARING BEFORE BOARD AS PROVIDED BY SECTION 

4842-8, G. C. 

SYLLABUS: 

A teacher who has taught in a certain school district for four consecutive years 
and who resigns his position and is employed for a year by another board of educa­
tion, then returns to the board which originally employed him and is tendered and 
accepts a contract for one year, and is notified by said board on or before the 31st 
day of March of that year that his services are to be discontinued at the end of the 
school year covered by his contract, is not entitled to a hearing before said board 
as provided by Section 4842-8 of the General Code. 
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Columbus, Ohio, June 21, 1945 

Hon. Earl Henry, Prosecuting Attorney 

Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication relative to the right of a teacher 

to a hearing under Section 4842-12 of the General Code, as a condition to 

the termination of his employment as a teacher. You have attached to 

your letter a somewhat extensive synopsis of the history of this teacher's 

employment and the situation leading up to the order of the board of 

education upon which he demands the right to a hearing. 

Briefly summarized, it appears that B.-M.- was employed as a teacher 

in the Madison Township Local School District during the school years 

1939-1940, 1940-1941, 1941-1942 and 1942-1943. 

On March 17, 1943, said teacher filed with the Madison Township 

Board of Education his resignation in the following words, to wit: 

"To the honorable members of the Board of Education, Madison 
Township: 

Please consider my resignation from Winterset school, ef­
fective the 30th day of April, 1943. 

Respectfully, 

(signed) B.-M.­

March 17, 1943." 

The above resignation was accepted by the board of education by 

resolution, which recited that it was accepted "as of April 30, 1943, at 

which time the position will be vacant." During the following school year. 

to wit, 1943-1944, the said B.-M.- was employed as a teacher in the Lon­
donderry Township Local School District. 

On September 15, 1944, the county superintendent made the follow­
ing recommendation to the Madison Township Board of Education: 

"By virtue of Senate Bill No. 99, I hereby nominate the fol­
lowing teacher for the upper room of the Antrim School for the 
school year 1944-45: B.-M.-." 



OPINIONS 

Thereafter, said Madison Township Board of Education adopted the 

following motion by a vote of 3 to 2: 

"Motion by Caldwell second by Harford to employ B.-M.­
as teacher of Antrim grammar room for remainder of school 
term 1944-45 on condition that Winterset is not closed." 

Pursuant to said employment, B.-M. assumed the duties of 

teacher of Antrim grammar room and up to the time of your Jetter was 

actively engaged in finishing said term as said teacher. 

In March, 1945, said board of education served upon said B.-M.­

the following notice : 

"At the last meeting of the Madison Rural Board of Educa­
tion, the clerk was authorized to notify you of the following 
motion which was made and passed. 

The position now filled by B.-M.- be declared vacant and the 
service of B.-M.- be discontinued at the close of the 1944-1945 
school term. 

Howard Caldwell 

Clerk." 

In response to said notice, said board of education received the fol­

lowing communication from said B.-M.-: 

"Lore City, Ohio· 
April 2, 1945 

To the Board of Education, 
Madison Rural School District, 
Rt. No. 1, Winterset, Ohio. 
Attention: Howard Caldwell, Clerk 

In accordance with Sec. 4842-12 of the General Code of 
Ohio I hereby demand an opportunity to appear before your board 
and offer reasons against the termination of my -contract as 
teacher in the above named school district. 

I further request that the hearing be public and that the 
Board of Education shall provide for a complete stenographic 
record of the proceedings and a copy of such record be furnished 
to me. 

Respectfully submitted, 

B.-M.-." 
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It will be observed that the action taken by the board as embodied 

in its notice of March, 1945, to the teacher in question, appeared to con­

template nothing except that the position which he held was to become 

vacant and that his services would be discontinued at the close of the 

1944-1945 school term. There is nothing in this notice that gives evi­
dence of any intention on the part of the board of canceling his contract 

during that school year. It is true that it is stated that "the position now 

filled by B.-M.- be declared vacant" but this lan~uage is coupled with the 
further declaration that the services of said teacher "be discontinued at 

the close of the 1944-1945 school term." As these two declarations are 
connected and without punctuation separating them, the notice can only be 

construed as a declaration of the board's intention that he was not to be 
re-employed. The fact, however, that he now demands a hearing before 

the board and an opportunity to "offer reasons against the termination 

of my contract as teacher in the above named school district," raises the 

implication that he considers that he has a longer tenure than the year 

1944-1945. I assume that he predicates his demand on the theory that he 

now has a continuing contract and that the board is undertaking to ter­

minate it in violation of his rights. This leads to an examination of the 

statutes relative to a continuing contract between a board of education 

and a teacher. 

Section 4842-7, General Code being part of the new school code 

adopted by the 95th General Assembly and effective September 16, 1943, 

provides that contracts for the employment of teachers shall be of two 

types : limited contracts and continuing contracts. A limited contract is 

defined as one which shall be for a term of not to exceed four years. A 

continuing contract is one which shall remain in full force and effect 

until the teacher resigns, elects to retire, or is retired pursuant to Section 

7896-34 of the General Code (teachers' retirement system) or until it is 

terminated or suspended as provided by law. 

Section 4842-8, General Code, reads as follows : 

"Teachers eligible for continuing service status in any school 
district shall be those teachers qualified as to certification who 
within the last five years have taught for at least three years in 
the district, and those teachers who, having attained continuing 
contract status elsewhere, have served two years in the district, 
but the board of education, upon the superintendent's recommen-



OPINIONS 

dations, may at the time of employment or at any time within such 
two-year period declare any of the latter teachers eligible. 

Upon the recommendation of the superintendent of schools 
that a teacher eligible for continuing service status be re-em­

'ployed, a continuing contract shall be entered into between a board 
of education and such teacher unless the board by a three-fourths 
vote of its full membership rejects the superintendent's recom­
mendation. However, the superintendent may recommend re­
employment of such teacher, if continuing service status has not 
previously been attained elsewhere, under a limited contract for 
not to exceed two years but upon subsequent re-employment only 
a continuing contract may be entered into. 

Provided, however, that on or before September I, 1941, a 
continuing contract shall be entered into by each board of educa­
tion with each teacher holding a professional, permanent or life 
certificate who, at the time of the passage of this act, is completing 
five or more consecutive years of employment by said board. 

A limited contract may be entered into by each board of 
education with each teacher who has not been in the employ of the 
board for at least three years and shall be entered into, regardless 
of length of previous employment, with each teacher employed 
by the board who holds a provisional or temporary certificate. 

Any teacher employed under a limited contract and ineli­
gible for a continuing contract shall at the expiration of such 
limited contract be deemed re-employed under the provisions of 
this act for the succeeding school year at the same salary plus any 
increment provided by the salary schedule unless the employing 
board shall give such teacher written notice on or before the 
thirty-first day of March of its intention not to re-employ him. 
Such teacher shall be presumed to have accepted such employ­
ment unless he shall notify the board of education in writing to 
the contrary on or before the first day of May, and a contract for 
succeeding school year shall be executed accordingly. Provided, 
however, that in school districts of under eight hundred pupils, 
the following contract system shall control : 

a. Beginning teachers, who have not previously been em­
ployed as a teacher in any school shall be hired for one year. 

b. New teachers, who have had at least one year's experi­
ence as teachers in other schools, shall be employed for a period 
of time commensurate with their past experience at the discretion 
of the hiring board of education, provided that no such contract 
shall be for more than five years. 

c. Upon re-employment after the termination of the first 
contract, the new contract shall be for not less than two years nor 
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more than five years provided that the teacher's educational qual­
ifications have been fulfilled and the teacher's work has been satis­
factory. 

d. Upon re-employment after the termination of the second 
contract, the teacher's contract shall be for five years and sub­
sequent renewal thereof shall be for five year periods, or the 
board of education may at any time grant a continuing contract." 

Your letter makes reference to the second proviso contained in the 

section above quoted, relating to a contract system which is to control in 

school districts of under 8oo pupils, from which I assume that the school 

district in question falls within that classification. That proviso in so far 

as it relates to "beginning teachers" clearly could not apply to the teacher 

in question. If he is to be regarded as a "new teacher" as defined in 

paragraph (b), he would certainly not thereby have any basis for a claim 

to a continuing contract as a matter of right, since the statute expressly 

provides that a "new teacher" is to be given a contract for a limited period 

"at the discretion of the hiring board." I do not consider that the rights 

of the teacher in question turn upon his status as falling within either of 

those classes. It has been held by this office that the provisions contained 

in said Section 4842-8, relative to school districts of under 800 pupils, 

relate only to beginning teachers and new teachers as therein defined, and 

that the earlier provisions of said section apply to all teachers, regardless 

of the size of the district, who have the qualifications that make them 

eligible for continuing contract status. See 1942 Opinions Attorney Gen­

eral, page 368. See also State ex rel. Bishop v. Board of Education, 139 

0. S., page 427. 

It seems evident from the factual statement which I have given above 

that the teacher in question having served as a teacher in Madison Town­

ship Local School District for four consecutive years had attained to a 

"continuing service status" under the first paragraph of Section 4842-8 

supra, and that upon the recommendation of the superintendent of schools 

( rhe county superintendent) that he be "re-employed," the board would 

have been obliged to enter into a continuing contract with him unless by a 

three-fourths vote of its full membership it rejected the superintendent's 

recommendation. The teacher, however, at this point tendered his resig­

nation effective April 30, 1943, which presumably was the close of the 

school year then current, and his resignation was accepted by the board. 
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He thereby clearly waived and relinquished his eligibility for a continuing 

contract, and accepted employment elsewhere. It appears to me that he 

put himself very much in the position of relator in the case of State, ex 

rel., Ford v. Board of Education, reported in 141 0. S., page 124, where 

the court held : 

"A certificated public school teacher, having been employed by 
a school board for more than five consecutive years, who, after 
the effective date of the Ohio Teachers' Tenure Act in 1941, 
voluntarily accepted a contract for the balance of the school year 
and at about the same time tendered her resignation operative at 
the close of such year, which resignation was accepted, is con­
cluded thereby and is not thereafter entitled to a writ of man­
damus directing such board of education to issue her a continuing 
contract under the first proviso of Section 7690-2, General Code." 

In the course of the opinion in this case Judge Zimmerman, speaking 

for the court said : 

"When relatrix accepted without protest the limited contract 
of September 29, 1941, and likewise tendered her resignation, she 
covenanted with the respondent board that her services as a 
teacher would finally end, so far as the board was concerned, on 
June 20, 1942, and she should be bound by such conduct. 

Instead of demanding a continuing contract and standing on 
such demand, relatrix deliberately pursued another course, the 
effect of which was to relieve the board of education from tender­
ing the continuing contract provided by statute." 

That was a case where under the terms of Section 4842-8 supra, 

particularly the third paragraph thereof, she would have been entitled to a 

continuing contract without any recommendation of the superintendent or 

any consent of the board, but the court held that her action in tendering her 

resignation and accepting a limited contract amounted to a complete waiver 

of her rights. 

In the case which we have under consideration, there was no absolute 

right to a continuing contract merely because B.-M.- had served for at 

least three years of the last five in Madison Township District. The right 

to a contract would only arise if he were recommended by the superintend­

ent and the board of education did not reject the recommendation by a 

three-fourths vote. As a matter of fact, the year following his resignat'ion 

he was recommended by the superintendent for a short term contract for 
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the school year 1944-1945 then about to begin, and was employed by the 

board for the remainder of the school year 1944-1945, on condition that 

"Winterset is not closed." The fact that he entered upon his duties pur­

suant to such employment shows an acceptance on his part of the contract 
which was tendered. 

Another point that should be observed in this connection is that the 

statute giving this authority to the superintendent which is binding upon 

the board unless overruled by three-fourths of its entire membership, 

speaks not of "employment" but of "re-employment", and "re-employ­

ment" as the word is used repeatedly in said Section 4842-8 appears to 

have reference to the continuation of a teacher in a position which he 

already holds. Several times the word is used, with the added phrase, 

"after the termination of the first contract," or words of like effect. After 

B.-M.- had gone into another district and later returned to Madison 

Township, he was quite properly recommended by the superintendent not 

for "re-employment" but for "employment." 

His present demand for a hearing before the board and an oppor­

tunity to present reasons against the termination of his contract shows 

that he claims to be serving under an entirely different type of contract 

from that which the board made for him and which he accepted. I am 

unable to see any basis for such claim. Even if he had been entitled to a 

continuing contract when he returned to Madison Township after having 

resigned and having been absent for one year, the simple fact remains that 

he did not receive a continuing contract but was granted and accepted a 

one year contract. If he was entitled to a continuing contract, and the 

board refused to give it to him, his remedy obviously would have been an 

action in mandamus to compel the board to give him the continuing 

contract. 

Section 4842-12 relates to the procedure by a board of education 

which desires to terminate a contract which it has entered into with a 

t<:acher. This section lists certain causes and provides for a written notice 

to be ser:ved on the teacher with the specification of the grounds for such 

termination. It further provides that upon the demand of the teacher he 

may have a hearing before the board and an appeal from its final action to 

the Common Pleas Court. The whole section necessarily contemplates 

that there is an attempt by the board to interrupt and break off the contract 
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before its time of expiration. The section certainly was never intended to 

apply to a situation such as the one here presented, where the board 

simply notified the teacher that on termination of his contract his- services 

would no longer be required. 

In the light of the foregoing, it is my opinion that B.-M.- is not 

entitled to claim the right to a hearing before the Board of Education of 

Madison Township School District. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




