
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1984 Op. Att’y Gen. No. 84-071 was qualified by 
1990 Op. Att’y Gen. No. 90-074. 
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Syllabus: 

1. 

2. 

OPINION NO. 84-071 

A county board of mental retardation and developmental 
disabilities, pursuant to its· authority to employ and fix the 
compensation of its employees, may adopt a policy which 
provides for cash payment to employees for accrued sick leave 
benefits upon termination of employment other than retirement, 
provided that the board's policy provides benefits at least as 
great as any benefits to which such employees may otherwise be 
entitled pursuant to statute or pursuant to a policy adopted by 
the board of county commissioners under the authority of R.C. 
124.39(C). 

A county board •of mental retardation and developmental 
disabilities, pursuant to its authority to employ and fix the 
compensation of its employees, may adopt a policy which 
provides for cash payment to employees at the end of each 
school year for the past year's accrued sick leave benefits, 
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provided that the board's policy provides benefits at least as 
great as any benefits to which such employees may otherwise be 
entitled pursuant to statute or pursuant to a policy adopted by 
the board of county commissioners under the authority of R.C. 
124.39(C). 

To: David E. Llghttlser, Licking County Prosecuting Attorney, Newark, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 28, 1984 

I am in receipt of your request for an opinion on the following questions: 

l. May a county board of mental retardation and developmental 
disabilities lawfully adopt a policy which provides for cash 
payment to employees for accrued sick leave benefits upon 
termination of employment other than retirement? 

2. May a county board of mental retardation and developmental 
disabilities lawfully adopt a policy which provides for cash 
payment at the end of each school year for the past year's 
accrued sick leave benefits? 

A county board of mental retardation and developmental disabilities (county 
board) is established and operated pursuant to R.C. Chapter 5126. The authority of 
such a board to provide sick leave benefits for its employees was addressed by the 
Ohio Supreme Court in Ebert v. Stfrk County Board of Mental Retardatlgn, 63 Ohio 
St. 2d 31, 406 N.E.2d 1098 (1980). That case states that R.C. 124.38 confers a 
minimum sick leave benefit upon the Pf1Ployees of a county board, and that the 
power of a county board to employ carries with it the power to fix the 
compensation of its employees, including the establishment of sick leave benefits in 
excess of the minimum entitlement granted by R.C. 124.38, in the absence of any 
constricting statutory provisions. While both F..C. 124.38 and R.C. Chapter 5126 
have been amended since the Ebert decision, the amendments have not affected the 
analysis presented by the court m that decision. A county board currently is 
authorized by R.C. 5126.0S(J) to "[a] dopt a salary schedule and budget [and] 

When Ebert v. Stark Count Board of Mental Retardation, 63 Ohio 
St. 2d 31, 406 N.E.2d 1098 1980 , was written, a board established under R.C. 
Chapter 5126 was known as a county board of mental retardation. By Am. 
Sub. S.B. 160, 113th Gen. A, (1980) (eff. Oct. 31, 1980), the name of such board 
was changed to a county board of mental retardation and developmental 
disabilities and substantial changes were made in statutory provisions. 
Neither those nor other amendments to R.C. Chapter 5126 have, however, 
affected the substance of the Ebert case as applied in this opinion. 

2 As in effect when Ebert v. Stark Count Board of Mental Retardation 
was written, R,C. 124.38 set orth sick leave bene its applicable to " e ach 
employee, whose salary or wage is paid in whole or in part by the state, each 
employee in the various offices of the county, municipal, and civil service 
township service, and each employee of any board of education for whom sick 
leave is not provided by [R.C. 3319.141] ," 197 4 Ohio Laws 693, 700 (Am. H.B. 
513, eff. Aug. 9, 1974). lt currently applies to "[el ach employee in the various 
offices of the co•Jnty, municipal, and civil service township service, each 
employee of any state college or university, and each employee of any board 
of education for whom sick leave is not provided by [R.C. 3319.141] ," 

3 Prior to the enactment of Am. Sub, S.B. 160, ll3th Gen. A. (1980) (eff. 
Oct. 311 1980), see note 1, supra, a county board was authorized by R.C. 
5126,03\C) to "[eliiiploy such personnel and provide such services, facilities, 
transportation, and equipment as are necessary," 
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authorize expenditures for the purposes listed in this section" and by R,C, 
5126,05(L) to "[cl ontract for employee benefits," These statutory provisions grant 
general authority for the board t~ employ and to fix the compensation, including 
fringe benefits, of its employees. See generally Ebert v. Stark County Board of 
Mental Retardation; State ex rel. Parsons v, Ferf.uson, 46 Ohio St,2d 389, 348 
N,E,2d 692 (1976), R,C. 124.38 grants certain· m nimum sick leave benefits to 
employees of a county board, as employees in an office of the county service, See 
Ebert v. Stark County Board of Mental Retardation; 1981 Op, Att'y Gen, No, 81-iiis. 
No statutory provision restricts the board's power to provide sick leave benefits in 
excess of those granted by R,C. 124,38, Thus, a county boa.rd may grant its 
employees greater sick leave benefits than those established by statute, ~ 1982 
Op. Att'y Gen, No. 82-055; Op. No. 81-015. 

Your question addresses not the granting of sick leave as such, but, rather, 
the conversion of sick leave to cash payments upon the termination of employment 
other than retirement and at the end of the school year, R,C, 124.39 authorizes the 
granting of certain conversion benefits and other benefits, as follows: 

(B) Except as provided in division (C) of this section, an 
employee of a political subdivision covered by section 124.38 or 
3319.141 [boards of education] of the Revised Code may elect, at the 
time of retirement from active service with the political subdivision, 
and with ten or more years of service with the state, any political 
subdivisions, or e.ny combination thereof, to be paid in cash for one­
fourth the value of his accrued but unused sick leave credit. • , , 
[Tl he aggregate value of accrued but unused sick leave credit that is 
paid shall not exceed•••the value of thirty days of accrued but 
unused sick leave, 

(C) A political subdivision may adopt a policy allowing an 
employee to receive payment for more than one-fourth the value of 
his unused sick leave or for more than the aggregate value of thirty 
days of his unused sick leave, or allowing the number of years of 
service to be less than ten, The political subdivision may also adopt a 
policy permitting an employee to receive payment upon a termination 
of employment other than retirement or permitting more than one 
payment to any employee. 

A political subdivison may adopt policies similar to the provisions 
contained in sections 124.382 to 124.386 of the Revised Code. 

R.C. 124.382 through ~.•C, 124.386 establish a variety of benefits for employees who 
are paid by warrant or' the Auditor of State, among them sick leave (R.C. 124,382), 
cash payment at the end of the year for accumulated sick leave (R.C. 124,383), 
cash payment for accumulated sick leave upon separation for any reason including 
retirement (R,C, 124,384), disability leave (R,C, 124,385), and personal leave (R,C. 
124.386). 

In Op. No, 81-015, my predecessor considered R,C, 124.39 and determined that : 
only the political subdivisions named in R,C. 124,39(B) may act pursuant to R,C, : 
124.39(C). I concur in that determination. R,C, 124,39(B) references R.C, 124,38, 
which states, in part: 

Each employee in the various offices of the county, municipal, 
and civil service township service, each employee of any state college 
or university, and each employee of any board of education for whom 
sick leave is not provided by section 3319.141 of the Revised Code, 
shall be entitled for each completed eighty hours of service to sick 
leave of four and six-tenths hours with pay. 

As reflected in the Ebert decision, employees of a county board are considered to 
be in the county service for purposes of R,C. 124.38. See Op, No, 81-015, Thus, the 
couni:y is the political subdivision which is authorized tol'ormulate a policy for the 
payment of unused sick leave, to such employees. under R,C, 124,39(C). A county 

4 Specific authority for a county board to employ a superintendent and fix 
his compensation appears in R,C, 5126.05(1). • 
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board, not being a political subdivision covered by R.C. 124,38 or 3319.141, is not 
authorized to act pursuant to R,C. 124.39(C). Under the analysis set forth in the 
Ebert case, however, a county board may, pursuant to its authority to employ, 
grant its employees not only sick leave, but also other fringe benefits in excess of 
statutory entitlements, to the extent that no statute constricts its authority to 
grant particular benefits. See 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-052; 1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-036 (superintendent ol'a county board of mental retardation may enter into 
written employment contracts which confer benefits equal to or exceeding the 
minimum benefits provided by statute); 1979 Op. Att'y Gen. No, 79-064 (county 
board of mental retardation, which has power to fix the compensation of its 
employees, may procure group health insurance for such employees). Under such 
analysis, a county board may, pursuant :.to Its power to employ, grant its employees 
the benefit of cash payments for sick leave et times other then retirement, in the 
absence of any constricting statutory provisions. 

In Op. No. 81-015, my predecessor applied the foregoing analysis to a county 
board of elections and reached a conclusion which may, 1 believe, be applied also to 
your question: 

It is clear, therefore, that pursuant to R.C. 124.39(C) the board 
of county commissioners may adopt a policy for payment for unused 
sick leave for employees in the various offices of the county service. 
As employees in the county service, [county board] employees are 
entitled to the benefits of any policy adopted for county employees 
pursuant to R.C. 124.39(C). See generally 1978 Op. Att'y Gen. No. 
78-057 (a policy adopted by a political subdivision pursuant to 
R.C. l24.39(C) need not be uniform as to al\ offices, agencies end 
departments within the political subdivision). The [county board] , 

5 On the question of uniformity, 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-057 states, at 
2-139: 

The express language of R.C. 124.39(C) does not require 
that a policy be applied uniformly with respect to ell offices, 
agencies and departments contained within e political 
subdivision. Neither is there anything implicit in the word 
"policy" which mandates such a uniform application. Because 
"policy" is not defined in R.C. Chapter 124, it must be 
"· • • .reed in the context and construed according to the 
rules of grammar and common usage." R.C. 1.42. "Policy" is 
defined in Webster's Third New International Dictionary (1961) 
as follows: 

• • .a definite course or method of action 
selected (as by e government, institution, group 
or individual) from among alternatives and in 
light of given conditions to guide and usually 
determine present or future decisions. 

Accordingly, becausu of the absence of language in R.C. 
124.39 either expressly or impliedly ·requiring a political 
subdivision to promulgate a uniform policy for the payment of 
accumulated, unused sick leave uniformly as to ell offices, 
agencies end departments contained therein, I conclude that 
such policy need not be uniform. However, if such distinctions 
are drawn, they must be reasonable in order to comport with 
the guarantees of equal protection found in Art. I, S2, Ohio 
Const. end the Fourteenth Amendment of the United States 
Constitution. See, [~,] State, ex rel. Cit¥ of Garfield 
Heights v. Nadratowsio;-46 Ohio St. 2d 441 (1971); Kinney v. 
Kaiser Aluminum & Chemical Corp., 41 Ohio St. 2d 120 (1975). 

See 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-082; 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-030 (different 
rringe benefits may be provided to various groups of county employees). 
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however, may also adopt its own policy with ragard to payment for 
unused sick leave for its employees, provided that the board's policy 
provides benefits at least as great as any benefits to which such 
employees may otherwise be entitled either by statute or by action of 
the county commissioners. 

Op. No. 81-015 at 2-59 (footnote added). 

You have described a situation in which the board of county commissioners of 
the county served by the county board has adopted a policy providing for payment 
for unused employee sick leave benefits upon retirement, but has not adopted a 
policy governing payment for such sick leave benefits upon termination of 
employment other than retirement or a policy providing for payment for such sick 
leave benefits at the end of the school year. No statutory provision either grants 
such benefits to the employees of %county board or restricts the authority of a 
county board to grant such benefits. I conclude, therefore, that the county board 
may, in the exercise of its authority to employ and fix the compensation of its 
employees, adopt a policy providing for such benefits. See generally 1983 Op. Att'y 
Gen. No. 83-073 (syllabus) ("[a] county may pay a county employee for unused sick 
leave when such employee separates from employment, but does not retire, only if 
the board of county commissioners has adopted, pursuant to R.C. 124.39(C), a policy 
for making such payment or if the employee's appointing authority has adopted a 
policy authorizing such payment"). 

In accordance with the foregoing, it is my opinion, and you are hereby 
advised, as follows: 

I. A county board of mental retardation and developmental 
disabilities, pursuant to its authority to employ and fix the 
compensation of its employees, may adopt a policy which 
provides for cash payment to employees for accrued sick leave 
benefits upon termination of employment other than retirement, 
provided that the board's policy provides benefits at least as 
great as any benefits to which such employees may otherwise be 
entitled pursuant to statute or pu:•suant to a policy adopted by 
the board of county commissioners under the authority of ·R.C, 
124.39(C). 

2. A county board of mental retardation and developmental 
disabilities, pursuant to its authority to employ and fix the 
compensation of its employees, may adopt a policy which 
provides for cash payment to employees at the end of each 
school year for the past year's accrued sick leave benefits, 
provided that the board's policy provides benefits at least as 
great as any benefits to which such employees may otherwise be 
entitled pursuant to statute or pursuant to a policy adopted by 
the board of county commissioners under the authority of R.C. 
124.39(C). 

6 I am aware that, in 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-052, issued on September 
10, 1981, my predecessor considered whether a board of education could 
provide its teaching employees with cash payments for unused sick leave at 
the end of a school year and concluded, in paragraph 4 of the syllabus, that it 
could not, on the basis that R,C. 124.39 and R.C. 3319.141 constricted the 
general authority of a board of education to provide this particular fringe 
benefit. That conclusion in no way affects the analysis contained in this 
opinion both because, as discussed herein, a county board of mental 
retardation and developmental disabilities is not a political subdivision 
subject to R.C. 124.39, and because R.C. 124.39 has been amended to permit 
the adoption of policies similar to the provisions contained in R,C. 124.383, 
which provides for the, payment of cash benefits for sick leave credit 
remaining e.t the end of the year. See Am. Sub. H.B. 694, 114th Gen. A. (1981) 
(eff. Nov. 15, 1981). In light of the amendment of R.C. 124.39, I question the 
continuing validity of the conclusion reached in Op. No. 81-052 (syllabus, 
paragraph 4}. 
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