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FUNDS TO BE DISTRIBUTED TO SEVERAL SCHOOL DIS­

TRICTS IN THIRD QUARTER, CALENDAR YEAR 1951-

SHOULD BE CALCULATED ACCORDING TO FORMULA PRE­

SCRIBED BY SECTION 4848-1 ET SEQ., G. C.-AM. SUB. H. B 

48, SECTION 2, 99 G. A. 

SYLLABUS: 

Under the prov1S1ons of Section 2, Amended Substitute House Bill No. 48, 
99th General Assembly, the amount of the funds to be distributed to the several 
school districts in the third quarter of the calendar year 1951, under the provisions 
of Section 4848-1 et seq., General Code, should be calculated in accordance with 
the formula prescribed by these sections as amended effective June 29, 1951. 

Columbus, Ohio, October 3, 1951 

Hon. John Rossetti, Prosecuting Attorney 

Stark County, Canton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"In Re: Amended Sub. House Bill No. 48. 

"We are writing you for your opinion as to a particular 
phase of the above legislation. 

"We seek an opinion under paragraph F of the bill which 
went into effect June 29, 1951. Our question is, under such para­
graph should the board of education have to pay the tuition men­
tioned for April and May, 1951? It appears here that our board 
of education is being charged with those two months which were 
prior to the effective date of the statute and we are of the opinion 
that the statute cannot be retroactive in this respect, and that the 
tuition should be paid only after the effective date of Amended 
Sub. House Bill No. 48." 

The question you present is concerned with the inclusion of a new 

deduction in the formula by which a particular school "district's founda­

tion program" is computed. This deduction has been provided in Section 

4848-4, General Code, which, as amended effective June 29, 1951, reads 

in part as follows : 

"The total amount of a district's foundation program shall 
include the following amounts: * · * * 
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" ( f) For districts with pupils in approved attendance in the 
schools of other districts, an amount equal to the total of the ap­
proved budget of tuition cost, less an amount eq111·valent to a com­
puted yield of one and one-half mills on the general tax duplicate 
of the district, provided, however, the amount so deducted shall 
not exceed fifty per cent of the total approved budget of tuition 
cost, which shall be in addition to the amounts specified in the 
preceding paragraphs of this section, * * * ." 

( Emphasis added.) 

The underscored language in the quotation above was added to this 

section by the June 29, 1951, amendment. 

Tuition arising on account of attendance for the months of April and 

May, 1951, will constitute one factor in the computation of the amount 

of additional state aid to be paid to a particular school district in the 

third quarter of 1951, since under the provisions of Section 4848-8, Gen­

eral Code, the state aid payments are required to be made quarterly and 

the amounts of such payments are to be calculated by the superintendent 

of public instruction "on or prior to the last day of February, May, 

August and November of each year." 

In this situation your specific question is whether, in the August, 1951, 

calculation, the formula should he that provided in the June 29, 1951, 

amendment, or that which was in effect during the months of April and 

May, 1951. 

That the new formula is required to apply in the August, 1951, cal­

culation is quite clear from the provisions of Section 2 of Amended Sub­

stitute House Bill No. 48, effective June 29, 1951. This section reads in 
part as follows : 

"It shall be the intent and purpose of this act that the initial 
distribution provided for under sections 4848-1 and 4848-3 of 
the General Code as herein amended, shall be as of the third 
quarter of the calendar year 1951 as defined in section 4848-8 of 
the General Code, and the state superintendent of public instruc­
tion with the approval of the state controlling board shall, imme­
diately after the passage of this act, calculate the apportionment 
for each school district under section 4848-7 of the General Code 
in order to conform the third and fourth quarterly distributions 
for the calendar year 1951 with the provisions of this act." 

Here the intent of the General Assembly is so clearly stated that it 

cannot be ignored in any process of construction or interpretation. Such 
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intent can be avoided only upon the theory that the statute as written is 

in conflict with the constitution. In your inquiry you have specifically 

inquired whether the statute in question is not retroactive in effect, thus 

raising the question of a possible conflict with the provisions of Article 

II, Section 28, Ohio Constitution. Because the office of attorney general 

is not a judicial one, I do not conceive it to be within my province 

ordinarily to consider the possible unconstitutionality of statutes. In the 

instant case, however, because of your specific question, I am impelled to 

point out my rasons for concluding that the statute here involved presents 

no special constitutional difficulty. 

Any notion that this statute is retroactive in its effect must neces­

sarily be based on the theory that its effect is to disturb accrued substan­

tive rights. State ex rel. Slaughter v. Industrial Commission, 132 Ohio 

St., 537. In order to ascertain whether any substantive right accrued to 

the school district in this case which was affected by the June, 1951, 

amendment, it becomes appropriate to consider the position of the state 

with relation to the existing educational system and with relation to school 
districts. 

Under the provisions of Sections 2 and 3, Article VI, Ohio Constitu­

tion, the public school system in Ohio is a purely state function with respect 

to which the enactments of the General Assembly are controlling. East 

Cleveland v. Board of Education, II2 Ohio St., 6o7. A school district is 

a creature of legislative enactment organized as a mere agency of the 

state in maintaining its public schools. 36 Ohio Jurisprudence, 85, 86, 

Section 46. 

In this state of the law, therefore, it is clear that the effect of the 

amended statute here is to change the proportion in which the expense of 

school operations is to be met by each of several funds. In this choice 

the enactments of the General Assembly are fully controlling and it is 

obvious that a substantive right cannot accrue, with respect to such funds, 

in favor of one arm of the state against another. 

For these reasons, in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that under the provisions of .Section 2, Amended Substitute House Bill 

No. 48, 99th General Assembly, the amount of the funds to be distributed 

to the several school districts in the third quarter of the calendar year 

1951, under the provisions of Section 4848-1 et seq., General Code, should 
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be calculated in accordance with the formula prescribed by these sections 

as amended effective June 29, 195 I. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




