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1167. 

VILLAGE CEl\IETERY TRUSTEES-WHERE l\IONEY RECEIVED FRO:\i 
E:\"DOWl\IE~T FUXDS, CARE OF LOTS AND SALES, PLACED­
SUCH l\IOXEY EXPE~DED BY APPROPRIATIO~ OF COUNCIL­
-EXECUTION OF DEEDS-XOTARY FEE. 

SYLLABUS: 
1. AI 011cys received by a board of cemetery trustees of a village from the sale 

of lots in a cemetery belonging to such village must be deposited in the village 
treasury to the credit of a sPecial cemetery ftmd. 

2. Such 1110IIe:rs may not be expended by a board of cemetery trustees without 
m~ appropriation by council. 

3. A1oneys received from lot o~'l!ers for the care of lots should be deposited 
in the village t1·easury to be paid out 011 warrant of the village clerk pursuant to 
appropriation made by council. 

4. When, through wills of persons deceased and other trust agreements, village 
cemetery trustees have been specifically made trustees of funds, the income from 
which is to be used for the care of lots, such endowment funds should be turned 
over to the village council for investment. 

5. The income from investment of cemetery endowment funds should be de­
posited in the village treasury to be expended pursuant to appropriation by council. 

6. A deed for a lot in a village cemetery should be executed in the name of 
the village by the mayor and clerll. 

7. A notary or other fee for service in connection with the preparation or 
verification of such deed should be paid by the village, and if s11ch services are 
performed by a village official whose duty it is to render such service to the village, 
110 charge should be made therefor. 

CoLUMBUs, OHIO, November 8, 1929. 

Bureau of InsPection and Supervision of Public 0 fficcs, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your letter of recent date is as follows : 

"Sections 4160 to 4173 G. C., relate specifically to cemeteries in Cities; 
Sections 4174 to 4182 G. C., to cemeteries in villages. Section 4178 G. C., 
provides that a village board of cemetery trustees shall have the powers 
and perform the duties prescribed in this chapter for the Director of Public 
Service. Section 4300 G. C. reads : 

'The treasurer shall receive and disburse all funds of the corporation 
including the school funds, and such other funds as arise in or belong to 
any department or part of the corporation government.' 

Section 5625-9 G. C., as amended in House Bill Ko. 426, 113 0. L., 
specifies the funds each subdivision shall establish, and Section 5625-12 G. C., 
as amended in House Bill No. 426, 113 0. L., provides that, with the approval 
of the Bureau, a municipality may establish a cemetery fund. 

Question 1. Must a board of cemetery trustees of a village deposit 
moneys received by them from the sale of lots in the village treasury? 

Question 2. May such moneys be expended by a board of cemetery 
trustees without an appropriation by council? 

Question 3. May the trustees of a village cemetery retain and dis­
burse moneys received from lot owners for the care of lots, or must such 
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moneys be deposited in the village treasury, to be paid out on warrant of 
the village clerk, pursuant to appropriation made by council? 

Question 4. When, through wills of persons deceased and other trust 
agreements, village cemetery trustees have been specifically made trustees 
of funds, the income from which is to be used for the care of lots, must 
such endowment funds be turned over to the village council for investment? 

Question 5. Must the income from investment of cemetery endowment 
funds be deposited in the village treasury, to be expended pursuant to 
appropriation by council? 

Question 6. \Vho is the proper person or persons to execute a deed 
for a lot in a village cemetery? 

Question 7. :rviay a notary, or other fee, for services, be collected by 
any village official for executing deeds for cemetery lots?" 

Your inquiries all have reference to certain powers and duties of cemetery 
trustees of a village as distinguished from such powers and duties of directors 
of public service of cities. Section 4178, General Code, however, provides as 
indicated in your letter that a village board of cemetery trustees shall have the 
powers and perform the duties with relation to municipal cemeteries prescribe<! 
for the director of public service, and references are accordingly made herein to 
Sections 4160 to 4173, General Code, inclusive, relating to city cemeteries. 

As to your first question, Section 5625-9, General Code, as amended by the 
88th General Assembly, provides in part as follows: 

"Each subdivision' shall establish the following funds: 

* * * * * * * * * * * * 
(f) A special fund for each class of revenues derived from a source 

other than the general property tax, which the law requires to be used 
for a particular purpose. 

* * * * * * * * * * * * 
(h) A trust fund for any amount received by a subdivision in trust 

for any lawful purpose." 

Section 5625-10, General Code, as amended by the 88th Gerieral Assembly, 
provides, inter alia, that: · 

"All revenue derived from a source other than the general property 
tax and which the law prescribes shall be used for a particular purpose, 
shall be paid into a special fund for such purpose." 

It becomes necessary in view of the provisions of these sections to determine 
whether or not money received by a municipality from the sale of lots of a munici­
pally owned cemetery is required by the law to be used for a particular purpose. 

Sections 4165, 4166 and 4167, General Code, provide as follows: 

Sec. 4165. "The director shall determine the size and price of lots, the 
terms of payment therefor, and shall give to each purchaser a receipt, show­
ing the amount paid and a pertinent description of the lot or lots sold. 
Upon producing such receipt to the proper officer, the purchaser shall be 
entitled to a deed for the lot or lots described therein." 

Sec. 4166. "Ko more shall be charged for lots than is necessary to 
reimburse the corporation for the expense of lands purchased or appro­
priated for cemetery purposes, and to keep in order and embellish the 
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grounds, and provision shall be made for the interment in such cemetery 
of persons buried at the expense of the corporation." 

Sec. 4167. "The director of public service shall have entire charge 
and control of receipts from the sale of lots, and of the laying off and 
embellishing the grounds. He may receive donations by bequest, devise, or 
deed of gift, or otherwise, or money, or other property, the principal or 
interest of which is to be used for the enlargement, improvement, em­
bellishment, or care of the cemetery grounds generally, or for any particular 
part or parts, lot or lots therein, as the donor directs, or as the director 
may from time to time determine if no direction is given. He shall sell lots, 
receive payment therefor,, direct the improvements, and make the expendi­
tures, under such rules and orders as he prescribes, and invest, manage, 
and control property receiYC~d by donations and surplus funds in his hands 
from any source whatever." 

It is evident that, although there may be considerable latitude as to how funds 
received from the sale of cemetery lots may be expended, nevertheless it is clearly 
contemplated that such expenditures shall be for the general maintenance and 
embellishment of the cemetery grounds. It has been held by this office that funds 
received by a cemetery for the purpose of keeping in order and embellishing a city 
cemetery and for the purpose of caring for lots in said cemetery are received for 
a specific purpose. Opinions of the Attorney General, 1918, Vol. I, p 219. 

I have little difficulty in concluding that moneys received from the sale of 
cemetery lots are required to be used for a particular purpose. It follows that 
in the event a municipality owns a cemetery and sells lots in such cemetery, mor.eys 
received from such sales must, under the provisions of Section 5625-10, General 
Code, as amended by the 88th General Assembly, be deposited in a special fund 
established by the municipality. Such moneys should, accordingly, be deposited 
in the village treasury. 

Regarding the matter of the expenditure of such moneys without an appro­
priation by council, it is expressly provided in Section 5625-33, General Code, that 
no subdivision or taxing unit shall "make any expenditure of money unless it 
has been appropriated as provided in this act," the reference, of course, being to 
the Budget Law. Prior to the enactment of Sections 5625-1 to 5625-39, inclusive, 
General Code, by the 87th General Assembly, this office held in an opmton ap­
pearing in Opinions of the Attorney General for 1914, Vol. II, p. 1515, as disclosed 
by the syllabus: 

"The director of public senice (rf. a city, under favor of Sections 
4167, 4171 and 4172, General Code, has power to sell cemetery lots, receive 
the money therefor and expend the same for authorized purposes without 
an appropriation of the same being first made by the city council." 

There is no question but that a consideration of Sections 4160, et seq., standing 
alone, \~hich have not been amended since the rendition of this opinion, would 
lead to such a conclusion. However, the Budget Law being a later enactment, 
which places a specific limitation upon the expenditure of money of subdivisions, 
would govan. Upon this point, attention is directed to the language in 36 Cyc., 
1077, where it is said: 

"\Vhen two statutes cover, in whole or in part, the same subject­
matter, and are not absolutely irreconcilable, no purpose of repeal being 
clearly" shown, the court, if possible, will give effect to both. \Vhere, how-
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ever, a later act covers the whole subject of earlier acts and embraces new 
provisions, not only as a substitute for the earlier acts, but to cover the 
whole subject then considered by the Legislature, and to prescribe the only 
rules in respect thereto, it operates as a repeal of all former statutes re­
lating to such subject-matter even if the former acts are not in all respects 
repugnant to the new act." 

Your second question must, accordingly, be answered in the negative. 
You next inquire as to the disposition of moneys received from Jot owners 

for the care of lots. Section 4167, supra, has reference not only to funds re­
ceived from the sale of lots, but also moneys received by way of donations, be­
quests, devise and deed of gift or otherwise, to be used for improvements or 
care of the cemetery grounds generaiiy, or for any particular part thereof or for 
any lot or lots therein a_s the donor directs. :-ry views with reference to funds 
received from the sale of Jots, as hereinabove set forth, are equally applicable to 
moneys received from lot owners for the care of Jots, and I am, therefore, of 
the opinion that the provisions of Section 4167, General Code, with relation to the 
director of public service, or in the case of villages the cemetery trustees, making 
the expenditures under such rules and orders as the director of public service or 
cemetery trustees may prescribe, are repealed insofar as inconsistent with the 
Budget Law, and, accordingly, moneys received from lot owners for the care of 
lots must be deposited in the village treasury in a separate fund to be paid out 
on warrant of the village clerk pursuant to an appropriation made by council. 

Coming to your fourth question, when village cemetery trustees have been 
specifically made trustees of funds by bequest or otherwise, such endowment funds 
should ordinarily be deposited in a special fund created to carry out the purpose 
of the trust i~ accordance with the provisions of Section 5625-9, General Code, 
which section provides that each subdivision shall establish a trust fund for any 
amount received by a subdivision in trust for any lawful purpose. Section 4169, 
General Code, provides as follows: 

"The director shall turn over to the council property on hand or held 
by him as a permanent fund, for such purposes under his control, or such 
money as may thereafter come to him for such purpose, rendering a full 
statement thereof, by whom, when, and for what purpose paid. The 
council shall acknowledge receipt thereof in writing to the director signed 
by its clerk By resolution duly passed and entered on the minutes of its 
proceedings, the council shall pledge the faith and credit of the corporation 
to forever hold such money as a permanent fund, and pay in semi-annual 
payments, to the director as interest on the funds, sufficient to provide per­
petual care of the lot and lots as agreed by the director. The council 
and its successors shall invest and keep invested such funds in interest 
bearing debts of the city, if any, and if no such debts are owing by the 
city, in safe interest bearing bonds, or stocks for the benefit of such 
cemetery funds, that will hear as great an income as possible, and all 
such money and the income thereof shall be exempt from ta."ation, the 
same as other cemetery property." 

In the e\·ent the will or trust agreement were to negative the provisions of 
Section 4169, supra, such funds should be held in accordance with the terms of 
such will or trust agreement by the trustees and ·not turned over to council. You 
do not, however, present such a statement of facts and in their absence I assume 
for the purposes of this opinion that they do not exist. I am of the opinion, there-
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fore, that upon the facts presented your fourth question should be answered in 
the negative. 

As to the income from the investment of cemete~y endowment funds, the 
principal having been deposited in a trust fund under Section 5625-9, created for 
the express purpose of the trust, viz. the care of lots by the income from the fund, 
it necessarily follows that such income may only be used for the care of such 
lots for which the fund was established. Section 5625-10, General Code, provides 
that "Money paid into any fund shall be used only for the purposes for which 
such fund is established." This income should be appropriated by council as pro­
vided in Section 5625-30, General Code, "only for the purposes for which such 
fund is established." 

In the event a lot in a village cemetery is sold, I am of the view that the deed 
should be executed by the mayor and the auditor or clerk. It is expressly pro­
vided in Section 4160 that the title to municipal cemeteries is vested in the munici­
pality. The statutes in Ohio do not prescribe the form of conveyance by a city. 
City of Tiffin vs. Shawhan, 43 0. S., 178. As stated by Judge Dillon in his work 
on Municipal Corporations, "Conveyances of real estate should in general be ex­
ecuted in the corporate name and under the corporate seal." 

Coming next to the matter of acknowledgment, Section 8510, General Code, 
requires that all deeds be acknowledged. There are no exceptions contained in 
this section and it has been held in the case of Rhodes vs. Sims, 1 0. 281, that a 
sheriff's deed must be acknowledged. It would, accordingly, follow that a deed 
for a lot in a village cemetery is subject to the same requirement as to acknowledg­
ment as any other deed. It is, of course, customary that any cost in connection 
with the preparation or execution of a deed be borne by the grantor. If, there­
fore, a deed for a cemetery lot executed by the mayor on behalf of the village 
were verified before a notary public, the notary's fee should be paid by the village. 
If the acknowledgment should be taken before a village official, whose duty it is 
to take acknowledgments for the village, such official would probably not be author­
ized to collect a fee therefor. In any event, however, the matter would be of no 
concern to the purchaser of the lot. 

Summarizing and in specific answer to your questions, I am of the the opinion 
that: 

1. Moneys received by a board of cemetery trustees of a village from the 
sale of lots in a cemetery belonging to such village must be deposited in the village 
treasury to the credit of a special cemetery fund. 

2. Such moneys may not be expended by a board of cemetery trustees without 
an appropriation by council. 

3. Moneys received from lot owners for the care of lots should be deposited 
in the village treasury to be paid out on warrant of the village clerk pursuant to 
appropriation made by council. 

4. When, through wills of persons deceased and other trust agreements, vil­
lage cemetery trustees have been specifically made trustees of funds, the income 
for which is to be used for the care of lots, such endowment funds should be 
turned over to the village council for investment. 

5. The income from investment of cemetery endowment funds should be 
deposited in the village treasury to be expended pursuant to appropriation by council. 

6. A deed for a lot in a village cemetery should be executed in the name of 
the village by the mayor and clerk. 

7. A notary or other fee for services in connection with the preparation or 
verification of such deed should be paid by the village, and if such services are 
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performed by a village official whose duty it is to render such service to the 
village, no charge should be made therefor. 

1168. 

Respectfully, 
GILBERT BETTl\IA~, 

Attoruey Ge11eral. 

APPROVAL, BONDS OF GEAUGA COUNTY-$15,400.00. 

CoLUMBUS, OHio, l'\ovember 8, 1929. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1169. 

APPROVAL, BONDS OF GEAUGA COUNTY-$9,520.00. 

CoLUMBUS, OHIO, November 8, 1929. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

lliO. 

APPROVAL, BONDS OF FAIRVIEW VILLAGE, CUYAHOGA COUNTY­
~80,000.00. 

CoLwMBUS, OHIO, ~ovember 8, 1929. 

Retireme11t Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


