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OPINION NO. 2022-013 

 
The Honorable Scott D. Phillips  
Liberty Township Law Director 
Frost Brown Todd LLC 
9277 Centre Pointe Drive, Suite 300 
West Chester, Ohio 45069 
 
Dear Law Director Phillips: 
 
You have requested an opinion on behalf of Liberty 
Township in Butler County regarding reimbursement 
under R.C. 505.60(D).  I have framed your questions as 
follows:  
 

1. If the township provides reimbursement for 
waiving health care coverage to its employ-
ees under R.C. 505.60(D), must it provide 
the same reimbursement to township trus-
tees?  
 

2. If the answer to question one is “yes,” and a 
township currently has a policy that pro-
vides a reimbursement option to township 
employees but not to township trustees, 
would a township trustee immediately qual-
ify, as a matter of law, for reimbursement 
under R.C. 505.60(D)?   
 



The Honorable Scott D. Phillips                              - 2 - 

For the reasons that follow, I find that R.C. 505.60(D) 
does not require townships that offer reimbursement 
to their employees to offer the same reimbursement to 
township trustees.  Because my answer to your first 
question is “no,” your second question is moot. 
 

I 
 
Your request is concerned with the language of R.C.  
505.60(A) and (D).  For background, you explain that 
Liberty Township offers insurance under R.C. 
505.60(A).  It passed a resolution that allows township 
employees the option to receive reimbursement under 
R.C. 505.60(D) if they are either denied insurance cov-
erage or waive the offered insurance coverage.  It does 
not make these reimbursements available to township 
trustees.  Thus, Liberty Township does not provide 
uniform reimbursement to employees and trustees un-
der R.C. 505.60(D).  
 
Liberty Township is a limited-home-rule township.  
Your request, however, indicates that Liberty Town-
ship uses R.C. 505.60 without modification.   Therefore, 
I analyze R.C. 505.60 as written by the legislature. 
 

II 
 

Your first question requires an examination of the rel-
evant language of R.C. 505.60.  R.C. 505.60(A) states:  
 

As provided in this section and section 
505.601 of the Revised Code, the board of 
township trustees of any township may 
procure and pay all or any part of the cost 
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of insurance policies that may provide 
benefits for hospitalization, surgical care, 
major medical care, disability, dental 
care, eye care, medical care, hearing aids, 
prescription drugs, or sickness and acci-
dent insurance, or a combination of any 
of the foregoing types of insurance for 
township officers and employees. The 
board of township trustees of any town-
ship may negotiate and contract for the 
purchase of a policy of long-term care in-
surance for township officers and em-
ployees pursuant to section 124.841 of 
the Revised Code.  
 
If the board procures any insurance poli-
cies under this section, the board shall 
provide uniform coverage under these 
policies for township officers and full-
time township employees and their im-
mediate dependents, and may provide 
coverage under these policies for part-
time township employees and their im-
mediate dependents, from the funds or 
budgets from which the officers or em-
ployees are compensated for services, 
such policies to be issued by an insurance 
company duly authorized to do business 
in this state. 

 
R.C. 505.60(D) states:  
 

If any township officer or employee is de-
nied coverage under a health care plan 
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procured under this section or if any 
township officer or employee elects not to 
participate in the township’s health care 
plan, the township may reimburse the of-
ficer or employee for each out-of-pocket 
premium attributable to the coverage 
provided for the officer or employee and 
their immediate dependents for insur-
ance benefits described in division (A) of 
this section that the officer or employee 
otherwise obtains, but not to exceed an 
amount equal to the average premium 
paid by the township for its officers and 
employees under any health care plan it 
procures under this section. 

 
Your question primarily concerns the following lan-
guage: “If the board procures any insurance policies 
under this section, the board shall provide uniform cov-
erage under these policies for township officers and 
full-time township employees and their immediate de-
pendents.” R.C. 505.60(A) (emphasis added).  Your first 
question asks whether mandatory insurance uni-
formity under R.C. 505.60(A) requires mandatory re-
imbursement uniformity under R.C. 505.60(D).  
 
R.C. 505.60(D) does not contain the word “uniform.” 
Given that the legislature used the word “uniform” in 
R.C. 505.60(A) but not in R.C. 505.60(D), I must con-
clude that the omission of “uniform” in R.C. 505.60(D) 
was intentional. See A.S. v. J.W., 157 Ohio St.3d 47, 
2019-Ohio-2473, 131 N.E.3d 44, ¶¶ 14-15 (we must 
presume each word in a statute was intentional, and 
we must give effect to the statute as it is written); see 
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also Lynch v. Gallia Cty. Bd. of Commrs., 79 Ohio St.3d 
251, 254, 680 N.E.2d 1222 (1997) (“a reviewing court 
must not construe a statute so as to supply words that 
are omitted”); see also 2012 Op. Att’y Gen. No. 2012-
027, at 2-237.  I also note that R.C. 505.60(B), which 
deals with contracts for group health care services, also 
contains the “uniform coverage” language that is lack-
ing from R.C. 505.60(D).  The inclusion of a uniformity 
mandate in both R.C. 505.60(A) and (B) further sup-
ports my conclusion that the legislature purposefully 
excluded such a mandate from R.C. 505.60(D).  
 
A previous Attorney General opinion reached a similar 
conclusion.  2012 Op. Att’y Gen. No. 2012-027 analyzed 
a prior version of R.C. 505.60(D).  The 2012 opinion 
found that, since the prior version of R.C. 505.60(D) 
lacked the phrase “and their immediate dependents,” 
a township lacked the authority to reimburse an officer 
or employee for health care coverage obtained for their 
immediate dependents, even though R.C. 505.60(A) in-
cluded “and their immediate dependents.” 2012 Op. 
Att’y Gen. No. 2012-027, 2-236.  The legislature subse-
quently amended R.C. 505.60(D) to add “and their im-
mediate dependents,” but did not also add the uniform 
coverage language to R.C. 505.60(D). See Sub.H.B. No. 
347, 129th Gen. A. (2012) (eff. Mar. 22, 2013); see also 
2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-007, Slip Op. at 4-5; 2-56 
(stating that the legislature would have used different 
language if it wanted to allow a township employee or 
trustee the option of electing single coverage under a 
township heath care plan and obtain reimbursement 
for their immediate dependents pursuant to the terms 
of R.C. 505.60(D)). 
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Here, in agreement with the logic used in 2012 Op. 
Att’y Gen. No. 2012-027, I find that no uniformity re-
quirement is imposed on a township by R.C. 505.60(D).  
Had the legislature intended uniformity under R.C. 
505.60(D), it could have easily indicated as much by us-
ing similar language to what is used in R.C. 505.60(A) 
and (B).   
 
My conclusion that no uniformity is mandated by R.C. 
505.60(D) is bolstered by comparing R.C. 505.60(D) to 
R.C. 505.601.  Specifically, although R.C. 505.60 and 
R.C. 505.601 operate independently and mutually ex-
clusively of one another, see, e.g., 2017 Op. Att’y Gen. 
No. 2017-007, Slip Op. at 2, fn. 2; 2-53, fn. 2, both stat-
utes pertain to the health care of township officers and 
employees.  R.C. 505.601 states in part that, “[i]f a 
board of township trustees does not procure an insur-
ance policy or group health care services as provided in 
section 505.60 of the Revised Code, the board of town-
ship trustees may reimburse any township officer or 
employee” if three conditions are met.  The second 
listed condition states: “That resolution provides for a 
uniform maximum monthly or yearly payment amount 
for each officer or employee to cover themselves and 
their immediate dependents, beyond which the town-
ship will not reimburse the officer or employee.” R.C. 
505.601(B).  The third listed condition states in part: 
“That resolution states the specific benefits listed in di-
vision (A) of section 505.60 of the Revised Code for 
which the township will reimburse all officers and em-
ployees of the township.” Id. at (C).   
 
The use of “uniform” in R.C. 505.601(B) and the phrase 
“all officers and employees of the township” in R.C. 
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505.601(C) shows that the legislature intended uni-
formity when applying R.C. 505.601.  The different lan-
guage used by the legislature when drafting R.C. 
505.60(D) and R.C. 505.601 must therefore be given 
significance. See 2022 Op. Att’y Gen. No. 2022-009, 
Slip Op. at 5.  And the intended result is that R.C. 
505.601 requires uniformity and R.C. 505.60(D) does 
not.  
 
Moreover, I do not view the use of the phrase “if the 
board procures any insurance policies under this sec-
tion” in R.C. 505.60(A) to incorporate reimbursements 
under R.C. 505.60(D).  Reimbursing an officer or em-
ployee for obtaining health insurance other than from 
the township is not “the board procuring an insurance 
policy.”  Thus, such language has no bearing on the ap-
plication of R.C. 505.60(D).  
 

* 
 

Finally, although not determinative to your question, I 
note that federal law imposes certain requirements on 
employers that offer health insurance. See 2018 Op. 
Att’y Gen. No. 2018-001; 2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-
026; 2015 Op. Att’y Gen. No. 2015-021 (syllabus 1 
through 9 modified in part by 2017-026, and syllabus 
10 explained by 2017-026).  In certain circumstances, 
federal law may impose financial penalties on an em-
ployer if the employer offers non-uniform health care 
related benefits. See Auditor of State, Ohio Township 
Handbook, https://perma.cc/9G3X-AG8W, at A-51 (ac-
cessed Sept. 07, 2022).  I encourage you to review these 
provisions and opinions and how they may relate to 
your particular township.  

https://perma.cc/9G3X-AG8W
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Conclusion 
 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby ad-
vised that:  
 

A township that elects to offer reim-
bursement to its employees under R.C. 
505.60(D) is not required to provide re-
imbursement to its township trustees. 

 
 
                                      Respectfully, 
 

                                        
                                   
                                   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

   DAVE YOST  
   Ohio Attorney General 


