
OPINIONS 

r. AGENTS - APPOINTED BY TAX COMMISSIONER OF 
OHIO-COUNTY. AUDITORS· ·oR NOT-,.:....THESE AGENTS, 

EMPLOYES OF STATE OF OHIO-AMENABLE TO PUBLIC 

EMPLOYES RETIREMENT ACT-REQUIRED TO CON­
TRIBUTE TO SYSTEM ON BASIS OF COMPENSATION 

RECEIVED-SECTIONS. 5348-2, 534_&-2a~ 5348-2b G. C. 

2. STATE OF OHIO-EMPLOYER_:REQUIRED TO PAY INTO 

PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT SYSTEM FUND, EM­

PLOYER PAYMENTS - BASIS, COMPENSATION RE­

CEIVED BY AGENTS-SECTIONS 486-68a, 486-68d, 5348-2b 

G.C. 

SYLLABUS: 

1. Persons appointed agents by the Tax Commissioner of Ohio, under authority 
of Section 5348-2b, General Code, for the purpose of enforcing the provisions of 
Sections 5348-2 and 5348-2a, General Code, whether they be county auditors or not, 
as such agents, are employes of the State of Ohio and are amenable to the Public 
Employes Retirement Act, and are required to contribute to the Public Employes 
Retirement System on the basis of the compensation received as such agents. 

2. The State of Ohio, as employer, is required to pay into the Public Employes 
Retirement System fund the employer payments provided for in Sections 486-68a 
and 486-68d, General Code, based upon the compensation of such agents under the 
provisions of Section 5348-2b, General Code, whether they be county auditors or not. 

Columbus, Ohio, July I, 1952 

Mr. Fred L. Schneider, Executive Secretary, 

Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opm10n reads as follows: 

"The retirement board has instructed me to request your 
opinion whether county auditors serving as agents of the Tax 
Commissioner of Ohio, under the authority of Senate Bill No. 22, 

enacted by the 99th General Assembly, are required to become 
members of Public Employes Retirement System and contribute 
the regular 6% on that portion of their salaries, i.e., that portion 
paid as agents of the Tax Commissioner. 
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"In the event your answer should :be in the affirmative, would 
it follow that the State of Ohio as employer is required to make 
the employer payments provided in Sections 486-68a and 486-68d 
of the General Code?" 

This inquiry raises the question as to whether such agents so appointed 

are amenable to the Public Employes Retirement Act, and also whether, 

in the event county auditors are appointed such agents, they are amenaJble 

to the Public Employes Retirement Act. 

Senate Bill No. 22, enacted by the 99th General Assembly, mentioned 

in your request, has been codified as Section 5348-2b, General Code, and 

reads as follows: 

"For the purpose of enforcing the prov1s1ons of sections 
5348-2 and 5348-2a of the General Code the tax commissioner 
may appoint agents in the unclassified service who shall perform 
such duties as shall be prescribed ,by the tax commissioner, and 
as compensation therefor shall receive annually four cents per 
capita for each full one thousand of the first ten thousand of the 
population of the county and one cent per capita for each foll 
one thousand over ten thousand of the population of the county, 
as shown by the last federal census, which shall be paid to such 
agents in the unclassified service in equal monthly installments 
from the state's •share of the undivided inheritance tax in the 
county treasury on the warrant of the county auditor, any other 
provision of law to the contrary notwithstanding. Provided, how­
ever, that the amount paid to any agent in the unclassified service 
for duties performed in inheritance tax matters, as directed by the 
tax commissioner, shall not exceed fifteen hundred dollars in any 
calendar year." 

Section 5348-2b, General Code, was originally enacted into law by 

the passage of Senate Bill No. 345 by the 97th General Assembly on June 

30, 1947. In text no change whatsoever of Section 5348-2b was made by 

the 99th General Assembly. The passage of Senate Bill No. 22 was 

occasioned by the fact that old Senate Bill No. 345, iby the terms of Sec­

tion 2 thereof, was effective only until March 1, 1952, whereas Senate 

Bill No. 22 has no such time limitation as to its effectiveness. 

Sections 5348-2 and 5348-2a, General Code, mentioned m Section 

5348-2-b, have to do generally with the transfer of shares or deposits of 

decedents and the retention of sufficient amounts to pay all taxes and 

interest which might be assessed thereon. 
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Membership in the Public Employes Retirement System is provided 

for m Section 486-33, General Code, which reads : 

"A public employes retirement system is hereby created 
for the employes of the state of Ohio and of the several local 
authorities mentioned in section 486-32, General Code. Member­
ship in the public employes retirement system shall be compulsory 
and shall consist of all public employes upon being appointed. 
Provided, that the board shall have authority to exempt from 
compulsory membership in the retirement system, classes or 
groups of employes engaged in work of a temporary, casual, or 
exceptional nature, providing, such employment does not exceed 
three months, but individuals in any such class or group so ex­
empted may ,become members by making application therefor, 
subject to the approval of the retirement board; provided, how­
ever, that any employe who is, or who becomes, a member must 
continue such membership as long as he is a public employe, 
even though he may be in or transferred to an exempted class 
or group." ( Emphasis added.) 

This section was last amended by the passage of Senate Bill No. 

96 by the 99th General Assembly, effective June 14, 1951. The language 

emphasized in the above quotation was added to the statute at such time. 

Prior to such amendment there does not appear to have been any limitation 

placed on the right of the Retirement Board, acting within its sound dis­

cretion, to exempt classes or groups of employes engaged in work of a 

temporary, casual or exceptional nature. Under the present statute such 

exemption may only be granted where "such employment does not exceed 

three months." I am not informed as to whether or not, prior to June 14, 

1951, the Retirement Board had taken any action exempting such employes 

as being engaged in work of a temporary, casual or exceptional nature. 

In any event, it is clear that the employment here under consideration is 

not limited to a period of three months or less and that the Retirement 

Board is now limited, in exempting classes or groups of employes engaged 

in work of a temporary, casual or exceptional nature, to situations where 

such employment does not exceed three months. It would seem then that 

if such agents so appointed are "public employes," they are amenable to 

the Public Employes Retirement Act. "Public employe" is defined in 

Section 486-32, General Code, as follows: 

"4. 'Public employe' shall mean any person holding an 
office, not elective, under the state of Ohio, any county, munic­
ipality, park district, conservancy district, sanitary district, health 
district, township, metropolitan housing authority, state retirement 
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board or puiblic library, or employed and paid in whole or in 
part by the state of Ohio or any of the above named authorities 
in any capacity whatsoever. 

"In all cases of doubt the retirement .board shall determine 
whether any person is a public employe as defined in this para­
graph, and its decision shall be final." 

It would seem perfectly obvious that those agents appointed by the 

Tax Commissioner under Section 5348-2.b, General Code, are employes 

of the State of Ohio, and are paid in whole or in part by the State of Ohio 

since they are appointed by the Tax Commissioner, paid their compensa­

tion out of state funds, that is, from the state's share of the undivided 

inheritance tax in the county treasury, and are placed in the unclassified 

service. 

Although the question as to whether such agents were employes was 

not squarely presented, they were so considered in Opinion No. 2420, 

Opinions of the Attorney General for 1947, page 582, wherein it was held: 

"An agent of the Tax Commissioner appointed under the 
provisions of Section 5348-2b, General Code ( Amended Senate 
Bill No. 345, 97th General Assembly), is entitled to draw monthly 
compensation equal to one-twelfth of his annual salary, computed 
according to the statutory formula, for each month actually served 
as such agent, and in no case shall such compensation exceed 
$125 per month." 

While no doubt exists m my mind that such agents are employes, 

doubtful cases are to ,be decided by the Retirement Board and not by this 

office. See Opinion No. 1290, Opinions of the Attorney General for 1949, 

page 931. 

Under Section 486-32(4), General Code, previously noted, elected 

officials are excluded from the definition of "public employe," but under 

Section 486-48, General Code, elected officials, ·by making application and 

on their own volition, may .become members, any other provisions of law 

notwithstanding. County auditors then, as such, being elected officials, are 

not members of the Public Employes Retirement System, unless they 

elect to become such members. 

Referring back to Section 5348-2b, it will be observed that there is 

no requirement that the Tax Commissioner appoint county auditors as 

such agents. Obviously, a person other than a county auditor, so ap-
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pointed, would meet all of the qualifications of a "puiblic employe," as 

defined by Section 486-32(4), and thus his membership in the Public 

Employes Retirement System would be compulsory, as provided in Section 

486-33, General Code. The fact that the Tax Commissioner has chosen 

to select county auditors as such agents and the fact that such auditors, 

as auditors, are elected officials and not "public employes," as defined by 

Section 486-32 ( 4), does not mean that in their capacity as such agents 

they are elected officials. In such capacity it is clear that they are but 

employes of the State of Ohio. 

You further inquire as to whether the State of Ohio, as employer, 

is required to make the employer payments provided for in Sections 486-

68a and 486-68d, General Code. Having decided that such agents are 

employes of the State of Ohio, it necessarily follows that the State of Ohio 

is required to make employer contributions to the retirement fund under 

the provisions of Sections 486-68a and 486-68d, General Code. Section 

486-68a reads in part as .follows : 

"Beginning January r, 1939, each county, municipality, park 
district, conservancy district, health district, state retirement 
board and public Iibrary as employers, and :beginning January r, 
1945, the state of Ohio, as employer, and beginning October 1, 
1943, each township as employer, and beginning July 1, 1949, 
each metropolitan housing authority as employer, shall pay to the 
employers' accumulation .fund a certain percentum of the com­
pensation of each employe member, to be known as the 'normal 
contribution' and a further percentum of the earna1ble compensa­
tion of each such member to be known as the 'deficiency contri­
bution.' * * *" 

Section 486-68d reads in part as follows : 

"On and after January 1, 1939, each county, municipality, 
park district, conservancy district, health district and public 
library, or on and after January 1, 1945, the state and on or after 
October 1, 1943, each township, and on and after July 1, 1949, 
each metropolitan housing authority shall pay into the employer's 
accumulation fund, in such monthly or less frequent installments 
as the retirement board shall require * * * " 

In conclusion it is my opinion that: 

1. Persons appointed agents by the Tax Commissioner of Ohio, 

under authority of Section 5348-2.b, General Code, for the purpose of 

enforcing the provisions of Sections 5348-2 and 5348-2a, General Code, 



501 ATTORNEY GENERAL 

whether they be county auditors or not, as such agents, are employes of 

the State of Ohio and are amenable to the Public Employes Retirement 

Act, and are required to contribute to the Public Employes Retirement 

System on the basis of the compensation received as such agents. 

2. The State of Ohio, as employer, is required to pay into the 

Public Employes Retirement System fund the employer payments pro­

vided for in Sections 486-68a and 486-68d, General Code, based upon 

the compensation of such agents under the provisions of Section 5348-2b, 

General Code, whether they be county auditors or not. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




