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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

A leave of absence with•part pay may be granted as provided in Section 
3319.131, to a public school teacher who has completed five years of service 
but such service must, by reason of Section 3319.09, Revised Code, be actual 
service of not less than one hundred twenty days within a school year; there­
fore, a public school teacher who has had only three years of actual service 
as a teacher and two years of prior service in the armed services of the United 
States may not be granted a leave of absence and be paid a portion of his 
salary under authority of Section 3319.131, Revised Code. 

Columbus, Ohio, June 27, 1963 

Hon. Joseph Loha 
Prosecuting Attorney 
Jefferson County 
Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"l. For the purposes of Sec. 3319.131 of the R.C. of 
Ohio, may a teacher qualify for the required five years of 
service if he has received two years of military training 
service prior to receiving his three years of teaching serv­
ice, would this constitute five years of service? 

"2. If this teacher does qualify as one with five years 
of service under this code section, may a leave of absence 
and a part payment of salary be granted to such a teacher? 

"Of course, the part salary would be only as spelled 
out in the Code Section, being that part of the difference 
between the salary of the substitute and the teacher's 
expected salary. Of course, it is also understood that if this 
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teacher would qualify under the five year service clause 
and could be granted the leave of absence and part salary 
that the other restrictions and conditions in the code sec­
tion would have to be met as far as the School Board, the 
Superintendent and the teacher were concerned." 

Section 3319.131, Revised Code, was enacted by the 102nd 
General Assembly and was effective on September 6, 1957; see 127 
Ohio Laws, 105. That section reads: 

"A public school teacher who has completed five years 
of service may, with the permission of the board of educa­
tion and the superintendent of schools, be entitled to take 
a leave of absence with part pay, for one or two semesters 
subject to the following restrictions: The teacher shall 
present to the superintendent for approval, a plan for pro­
fessional growth prior to such a grant of permission, and 
at the conclusion of the leave provide evidence that the 
plan was followed. The teacher may be required to return 
to the district at the end of the leave for a period of at 
least one year, unless the teacher has completed twenty­
five years of teaching in this state. 

"The board of education may not grant such a leave 
unless there is available a satisfactory substitute, nor 
grant such leaves to more than five per cent of the profes­
sional staff at any one time, nor allow a part salary in ex-
cess of the difference between the substitute's pay and the 
teacher's expected salary, nor grant a leave longer than 
one school year, nor grant a leave to any teacher more 
often than once for each five years of service, nor grant a 
leave a second time to the same individual when other 
members of the staff have filed a request for such a leave." 

Section 3319.09, Revised Code, provides the definitions which 
must be examined in considering your questions; that section reads 
in part: 

"As used in sections 3319.08 to 3319.18, inclusive of 
the Revised Code: 

"(A) Teacher means all persons certified to teach 
and who are employed in the public schools of this state 
as instructors, principals, supervisors, superintendents, or 
in any other educational position for which the employing 
board requires certification. 

"(B) 'Year' as applied to term of service means 
actual service of not less than one hundred twenty days 
within a school year; provided that any board of education 
may grant a leave of absence for professional advance-
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ment with full credit for service. 
"* * * * * *"* * * 

Sections 3319.08 through 3319.18, Revised Code, provide gen­
erally for the employment contracts to be entered into between 
boards of education and teachers, tenure, notice as to salary for 
succeeding year, leaves of absence, leave for military service, 
termination of contracts, reduction in the number of teachers, and 
the status of teachers in districts which are transferred or consoli­
dated. Section 3319.14, Revised Code, which provides for leaves of 
absence for military service, reads as follows: 

"Any teacher, who subsequent to April 30, 1949, has 
left, or leaves, a teaching position, by resignation or other­
wise, and within forty school days thereafter entered, or 
enters, the armed services of the United States or the 
auxiliaries thereof, or such other services as are specified 
in Section 143.22 of the Revised Code, and who has re­
turned, or returns, from such service with a discharge 
other than dishonorable, shall be re-employed by the board 
of education of the district in which he held such teaching 
position, under the same type of contract as that which he 
last held in such district, if such teacher shall, within 
ninety days after such discharge, apply to such board of 
education for re-employment. Upon such application, such 
teacher shall be re-employed at the first of the next school 
semester, if such application is made not less than thirty 
days prior to the first of such next school semester, in 
which case such teacher shall be re-employed the first of 
the following school semester, unless the board of educa­
ti'on waives the requirement for such thirty day period. 

"For the purposes of seniority and placement on the 
salary schedule, years of absence in the service of the 
armed services of the United States or the auxiliaries 
thereof, shall be counted as though teaching service had 
been performed during such time. 

"The board of education of the district in which such 
teacher was employed and is re-employed under this sec­
tion may suspend the contract of the teacher whose serv­
ices become unnecessary by reason of the return of a 
teacher from service in the armed services or auxiliaries 
thereof, in accordance with section 3319.17 ·of the Revised 
Code." 

I find nothing else in these sections which authorizes a board 
of education to consider service in the armed forces as being 
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equivalent to years of teaching; .also, the language used in this 
section shows clearly that the benefits provided therein are avail­
able only to a person whose teaching career is interrupted by 
military service. 

In the situation you have described the teacher has taught in 
the public schools for a period of three. years, and, prior to that 
time, he had been in the armed services for two years. Section 
3319.131, Revised Code, provides for_ a leave of absence for a 
teacher who has completed five years of service and Section 3319.09, 
Revised Code, defines the term "year" as being actual service of not 
less than one hundred and twenty days within the school year. I am 
unable to conclude that any time spent in military service may be 
included in the five years of service required by Section 3319.131, 
Revised Code. It is, of course, clear that a board of education has 
authority under Section 3319.13, Revised Code; to grant a leave of 
absence for educational, professional or military purposes, but 
there is no authority under that section to pay any part of the 
teacher's salary during such leave. 

In the letters which you forwarded with your request you have 
mentioned certain statutes and opinions of the Attorney General. 
These opinions have referred to and interpreted other sections of 
the Revised Code. The writers of these opinions were considering 
Section 3317 .06, Revised Code, and its predecessor, Section 4848-4a, 
General Code. That section establishes a minimum annual salary 
schedule for teaching personnel employed in the public schools and 
directs that full credit shall be given on the salary schedule for 
service in the armed forces of the United States. 

The syllabus of Opinion No. 926, Opinions of the Attorney 
General for 1951, page 754, reads: 

"A teacher by the terms of Section 4848-4a, General 
Code, is entitled to service credit on the salary schedule for 
time spent in the armed forces prior to his first job of 
teaching." 

This ruling was affirmed and followed in Opinion No. 1165, 
Opinions of the Attorney General for 1960, page 114. At the time 
Opinion No. 926, supra, was written, Section 4848-4a, General 
Code, read in part as follows: 

"* * * * * * * * * 
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"* * * Furthermore, any person employed in any pub­
lic school system in Ohio who has served or who may serve 
in the armed forces of the United State shall be given full 
service credit for time spent in such armed forces. * * * 

"* * * * * * * * *" 

Section 3317.06, Revised Code, was amended after Opinion No. 
926, supra, was issued in 1951, but the Attorney General, in Opinion 
No. 1165, Opinions of the Attorney General for 1960, page 114, 
said, at page 117, that "the relevant part is for this purpose the 
same as the:p. in effect." See also Informal Opinion No. 469, Infor­
mal Opinions of the Attorney General for 1962, issued May 8, 1962. 

I am unable to conclude that the statutory provisions which 
were being considered in these prior opinions are in any way appli­
cable to the question you have presen_ted. Here we are dealing with 
a special statute which provides that a leave of absence with part 
pay may be granted to a teacher "who has completed five years of 
service." By reason of Section 3319.09, Revised Code, the word 
"year" means "actual service of not less than one hundred twenty 
days within a school year." Both Sections 3319.13 and 3319.14, 
Revised Code, grant certain rights to teachers who leave a teaching 
position to serve in the armed services; not only is that situation 
different from the one you have described, but I do not find that 
those sections in any way refer to or modify the provisions of 
Section 3319.131, Revised Code. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that a leave of 
absence with part pay may be granted as provided in Section 
3319.131, to a public school teacher who has completed five years 
of service but such service must, by reason of Sel:!tion 3319.09, 
Revised Code, be actual service of not less than one hundred twenty 
days within a school year; therefore, a public school teacher who has 
had only three years of actual service as a teacher and two years 
of prior service in the armed services of the United States may not 
be granted a leave of absence and be paid a portion of his salary 
under authority of Section 3319.131, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




