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OPINION NO. 92-029 
Syllabus: 

A county 'children services board or a county department of human 
services that provides children services has no authority to expend 
public funds to promote the approval of a tax levy for children 
services. (1937 Op. Att'y Gen. No. 1245, vol. III, p. :!142; 1920 Op. 
Att'y Gen. No. 1532, vol. II, p. 915, approved and followed; 1979 Op. 
Att'y Gen. No. 79-022, distinguished.) 

To: Dennis Watkins, Trumbull County Prosecuting Attorney, Lancaster, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, July 21, 1992 

You have requested my opinion on the following question: "Is a county 
department of human services or a county children services board, which administers 
the children services program pursuant to R.C. 5153.15 and 5153.16, authorized to 
use public funds to promote the approval of a children services tax levy 'by the 
electorate?" 

As stated in your letter, your question arises from the conclusion reached in 
1979 Op. Att'y Gen. No. 79-022 that: "[a] community mental health and mental 
retardation board is authorized under the terms of R.C. 340.03(1) to expend public 
funds to promote the approval of a tax levy by the electorate."1 The opinion 
began with the well-established principle governing public entities that, "[t]he 
authority to act in financial transactions must be clear and distinctly granted," and 
that any doubt concerning the authority to expend public funds must be resolved 
against the expenditure. State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 99, 115 
N.E. 571, 572 (1916). Op. No. 79-022 found the power of a community mental health 
and mental retardation board to expend public funds to promote the approval of a 
tax levy for the benefit of the board to arise from the duty imposed upon the board 
by former R.C. 340.03(1), see note 1, supra, to "[r]ecruit and promote local 
financial support for mental health and retardation programs from private and public 
sources." Op. No. 79-022, thus, concluded that the board's authority under former 
R.C. 340.03(1) was sufficient to distinguish it from the situations addressed 

in three prior opinions2 which found no authority to exist for various public 

entities to expend public funds in the promotion of a ballot issue for the benefit of 

the entities promoting the levy. 


1 Community mental health and mental retardation boards are no longer 
provided for in the Revised Code. R.C. Chapter 340 now governs alcohol, 
drug addiction and mental health service districts. See 1971-1972 Ohio 
Laws, Part II, 1724 (Am. Sub. H.B. 494, eff. July 12, 1972) (former R.C. 
340.03(1)). 

2 1968 Op. Att'y Gen. No. 68-124 (syllabus) ("[a] regional water district 
created pursuant to [R.C. Chapter 6119] is without authority to expend 
public funds to conduct an educational campaign, the ultimate goal of which 
is to insure passage of an issue to finance by general obligation bonds, the 
construction of a water system to serve water to citizens of the water 
district"); 1937 Op. Att'y Gen. No. 1245, vol. III, p. 2142 (syllabus) ("[a] board 
of county commissioners, in expending public funds for advertising an 
election upon a question of a tax levy ... is limited to the publication of a 
notice of such election provided by [G.C. 5625-17 (now R.C. 5705.25)], and 
public funds may not be expended to pay the cost of other advertisements 
showing the necessity of such levy"); 1920 Op. Att'y Gen. No. 1532, vol. II, p. 
915 (syllabus) ("[b]oards of education are without authority to expend public 
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County Children Services 

Pursuant to R.C. 5153.15: 

The powers and duties enumerated in [R.C. 5153.16-.19], with 
respect to the care of children, needing or likely to need public care or 
services, shall be vested in a single agency of county government, 
namely, a county department of human services or a county children 
services board. 

Thus, the county agency charged with the provision of children services has those 
powers :1~d duties imposed upon it by statute. See, e.g., R.C. 5153.16 (general 
powers and duties of county agency providing children services); R.C. 5153.18 
(powers and duties relative to court proceedings). See generally R.C. 5153.35 
(levy of taxes and appropriations by c:cunty for children services); R.C. 5705.24 
(county tax levy for support of children services and the care and placement of 
children). 

No Express Statutory Authority 

Examination of the statutory scheme governing the provmon of children 
services by a county agency reveals no duty or grant of authority similar to that 
contained in former R.C. 340.03(1), as discussed in Op. No. 79-022, that would 
authorize a county agency providing children services to recruit or promote financial 
support for the purposes of the agency. Further, none of the agency's powers or 
duties, as described in R.C. Chapter 5153, contains a clear and distinct grant of 
authority to expend public funds to promote the approval of a tax levy for children 
services. Thus, a county agency that provides children services has no authority to 
spend public funds to promote the approval of a children services levy, even though 
the agency may determine that the passage of a levy for the support of children 
services would enhance the agency's ability to provide its services. As stated in 
1937 Op. No. 1245 at 2143: 

There is no question but that a reasonable expenditure of public 
funds to advertise the necessity of a tax levy in certain cases would be 
perhaps a proper and in some instances even a laudable purpose, but, as 
has been stated by this oftice, it is a lawful rather than a laudable 
purpose that justifies the expenditure of the taxpayers' money. The 
remedy in the instant case is obviously with the legislature.3 
(Footnote added.) 

funds in printing and mailing to each taxpayer literature and advertising 
matter in favor of any proposition to be voted upon by the electors at an 
election called by such board of education"). 

3 This is not to say, however, that a county children services agency may 
not use public funds to disseminate information about the activities of the 
agency. As concluded in State ex rel. Corrigan v. Seminatore, 66 Ohio St. 
2d 459, 423 N.E.2d 105 (1981) (syllabus, paragraph four): 

Unless prohibited by statute, utilization of newspaper 
advertisement for dissemination of information to the general 
public and to those directly affected by agency action is an 
implied power of a public agency authorized to perform specific 
functions and to expend monies therefor, so long as money for 
such purposes has been appropriated by the proper authority. 
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In fact, where the General Assembly has spoken on the subject of the permissibility 
of spending public funds to promote or oppose passage of a tax levy, it has generally 
prohibited such expenditure. See, e.g., R.C. 505.07(B) (stating, in part: "No board 
of township trustees shall use public funds to support or oppose the passage of a 
township levy"); R.C. 3315.07(C)(l) (stating in part: "Except as otherwise provided in 
[R.C. 3315.07(C)(2)), no board of education shall use public funds to support or 
oppose the passage of a school levy"). 4 

Conclusion 

It is, therefore, my opm1on, and you are hereby advised that, a county 
children services board or a county department of human services that provides 
children services has no authority to expend public funds to promote the approval of 
a tax levy for children services. (1937 Op. Att'y Gen. No. 1245, vol. III, p. 2142; 
1920 Op. Att'y Gen. No. 1532, vol. II, p. 915, approved and followed; 1979 Op. Att'y 
Gen. No. 79-022, distinguished.) 

4 There is significant question whether a legislative enactment 
authorizing the use of public funds to promote or oppose passage of a tax 
levy would be constitutional. See generally Note, The Constitutionality 
of Municipal Advocacy in Statewide Referendum Campaigns, 93 Harv. L. 
Rev. 535 (1980). Thus, if the statutory scheme in Op. No. 79-022 were not 
distinguishable from that at issue in your inquiry, the propriety of the result 
in that opinion would need to be reconsidered. 
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