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COUNTY COMMISSIONERS CAN NOT LEVY ASSESSMENT 

AGAINST STATE OvVNED ARMORY PROPERTY TO PAY FOR 

MAINTENANCE OF SEWER DISTRICT WITHOUT LEGISLA­

TIVE PERMISSION-§ 6117.32, RC. 

SYLLABUS: 

In the absence of legislative permission, a board of county commissioners has no 
authority to levy an assessment under Section 6117.32, Revised Code, against state­
owned armory property to pay the cost of the maintenance and operation of a sewer 
district. 

Columbus, Ohio, December 11, 1961 

Hon. Robert vVebb, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Sewer District No. 1, in Ashtabula County, has a special 
levy for the maintenance of sewers in the District, which is charged 
upon, and collected from, each property within the district. 

"There is an Armory within the area. Officers from the U. S. 
Army appeared at the office of the County Auditor, last week, 
objecting to the payment of this special assessment which is 
charged on Armory property. We know no exception in the 
statutes which would permit the omission of this property from 
the assessments charged. 

"Your opinion will be appreciated." 

I assume that Sewer District No. 1 in Ashtabula County was estab­

lished pursuant to Section 6117.01, Revised Code, reading in part as 

follows: 

"For the purpose of preserving and promoting the public 
health and welfare, boards of county commissioners may by resolu­
tion lay out, establish, and maintain one or more sewer districts 
within their respective counties, outside of municipal corporations, 
and may have a competent sanitary engineer make such surveys 
as are necessary for the determination of the proper boundaries 



704 OPINIONS 

of such district. Each district shall be designated by an appropriate 
name or number. * * *" 

In answer to my inquiry, you have informed me that the levy in 

question is a "maintenance assessment" levied by the board of county 

commissioners. I assume that the "maintenance assessment" was levied 

pursuant to Section 6117.32, Revised Code, reading in part as follows: 

"* * * The board may, at such intervals as it deems ex­
pedient, assess the lots and parcels of land specified in said notice 
of assessment and levy taxes upon the taxable property of the 
district so improved, to pay the cost of the maintenance and 
operation of any such improvement, including disposal of sewage, 
after completion thereof, and for the purpose of keeping clean and 
in repair ditches, drains and water courses serving such im­
provements. ,:, * *" 

You have further informed me that the armory 111 question 1s owned 

by the state of Ohio. 

Regarding special assessments against state property, it was stated 111 

Opinion No. 658, Opinions of the Attorney General for 1949, page 315: 

"In the absence of legislative permission, officers or agents 
of a local subdivision are without legal authority to levy and collect 
a special assessment for the repair, maintenance or improvement 
of county ditches to the extent that the same is made against 
property belonging to the State of Ohio." 

Referring to the case of S fate, ex rel. Manger, Director v. Board of 

County Commissioners, 119 Ohio St., 93, it is stated at page 320 of said 

Opinion No. 658 : 

"It is believed that the emphasized matter in the op1111011 
of State, ex rel. Monger v. Board of County Commissioners, 
supra, indicates, at least to some extent, that there is no authority 
to levy and collect an assessment against property belonging to 
the state. Therefore, in the absence of any legislative permission 
with respect to the matter, I am impelled to conclude, and it is 
my opinion, that the officers or agents of a local subdivision are 
without legal authority to levy and collect a special assessment 
for the repair, maintenance or improvement of county ditches to 
the extent that the same is made against property belonging to 
the State of Ohio." 

The only legislative permission which I have been able to find allowing 

a board of county commissioners to levy an assessment against state prop-
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erty in the case of sewer districts is Section 6117.30, Revised Code, reading 

as follows: 

"The cost and expense of the construction of a main, branch, 
or intercepting sewer or sewerage treatment or disposal works to 
be paid by assessment shall be assessed, as an assessment district 
assessment, upon all the property within such district found to be 
benefited in accordance with the special benefits conferred, less 
such part of said cost as is paid by the county at large, and state 
lands so benefited shall bear its proportion of assessed cost accord­
ing to special benefit." (Emphasis added) 

You will note that Section 6117.30, supra, refers specifically to the cost of 

construction and makes no reference to the cost of maintenance; and under 

the doctrine of expressio unius est exclusio alterius, I must conclude that 

the legislature has not granted permission to a board of county commission­

ers under Section 6117.30, supra, to levy a "maintenance assessment" 

against state property. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that, in 

the absence of legislative permission, a board of county commissioners has 

no authority to levy an assessment under Section 6117.32, Revised Code, 

against state-owned armory property to pay the cost of the maintenance and 

operation of a sewer district. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


