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HEALTH DISTRICT, COMBINED GENERAL-FORMED BY 
UNION OF GENERAL HEALTH DISTRICT AND CITY HEALTH 
DISTRICT-RENT ITEM PROPER TO BE BUDGETED BY 
HEALTH COMMISSIONER IN ANNUAL BUDGET-HEALTH 
DISTRICT OCCUPYING PRIVATE QUARTERS WHERE RENT 
MUST BE PAID. 

SYLLABUS: 

In a combined general health district formed by the union of a general health 
district and a city health district, the item of rent is a proper item to be budgeted 
by the health commissioner in his annual budget, where such health district is occupy­
ing private quarters where rent must be paid. Opinion 1085, Opinions of the Attorney 
General, 1949, page 1085, distinguished. 

Columbus, Ohio, February 16, 1954 

Hon. John S. Moorehead, Prosecuting Attorney 

Guernsey County, Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request .for my opinion, which reads as follows : 

"Guernsey County has had since the year 1949, a combined 
general health district under what is now 3709.07, R. C. At that 
time a union of .the city health district and the general health dis­
trict was accomplished. 

"After the combination was accomplished, the offices of the 
health district were located in the Guernsey County Court House 
where they remained until about May, 1952, when the offices were 
moved to quarters in the Guernsey Memorial Hospital, which is 
privately owned. From that date to the date of this writing, 
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the district has paid no rent. The hospital is presently demand­
ing that rent be paid. 

"Section 3709.34, R. C., provides that either the Board of 
County Commissioners or the legislative authority of any city 
may furnish suitable quarters for any board of health and 1932 
OAG 3989 states that this is a mandatory provision upon the 
municipality under the facts of that particular opinion and holds 
further, that the health district may not expend its funds to pro­
vide itself quarters. Relying on this opinion, the health district 
has not, until recently, placed any item of rent in their budget. 

"Section 3709.07 further provides for a contract to be made 
:between the city and the county, stating the proportion of the 
expenses of the board of health of the combined districts to be 
paid by the city and by that part of the district lying outside of the 
city. I find no other statutory provision under which the county 
and the city can be brought together concerning the location of 
the offices •of the health district, the amount of rent to be paid by 
the health district in the event it does not occupy public offices, 
or the :proportion of said rent to be paid by either. 

"It would seem that 1932 OAG 3989 has no relevancy to the 
operation of a combined health district. I request your opinion as 
to whether the item of rent is a proper item to be budgeted by 
the health commissioner in his annual budget where there is a 
combined general health district occupying private quarters where 
rent must be paid." · 

The only provision of Chapter 3709, Revised Code, relating to the 

quarters to be occupied by a ·board of health or health department, is found 

in Section 3709.34, Revised Code, which provides as follows : 

"The board of county commissioners or the legislative au­
thority of any city may furnish suitable quarters for any board of 
health or health department having jurisdiction over all or a 
major part of such county or city." 

One of my predecessors, in Opinion No. 3989, Opinions of the 

Attorney General for 1932, page rn6, has held that this provision is manda­

tory to the extent that a city must furnish such quarters for a board of 

health of a city health district. Another of my predecessors, in Opinion 

No. rn85, Opinions of the Attorney General for 1949, page 737, has like­
wise held that this provision is mandatory, and requires the board of county 

commissioners to furnish suitable quarters for a board of health of a general 

health district. It is noted that in neither of the foregoing opinions is a 

situation comprehended whereby it is necessary to determine whether 
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either the legislative authority of a city on the one hand, or the board of 

county commissioners on the other, is required to furnish such quarters in 

a general health district resulting from a union of a city health district and 

a general health district formed pursuant to Section 370<}07, Revised Code. 

Section 3709.34, supra, in and of itself furnishes no indication of the 

legislative intent in this connection. As a matter of first impression it 

might :be concluded that the obligation to house a combined general health 

district devolves upon the county commissioners since such a district has 

"* * * jurisdiction over all or any part of such county * * *." However, by 
the same token, the district also has jurisdiction over all of the city, in this 

instance, and the statute is equally susceptible of the construction that the 

duty to provide quarters rests with the legislative authority of such city. 

Consequently any interprntation of the statute which would impose this 

mandate upon one or the other would appear to be inequitable and the 

result of an arbitrary choice not justified :by the terminology of the statute. 

At most, in the case of a general hea,lth district formed 'by a union of a city 

health district and general health district, Section 3709.34, supra, can be 

said to be permissive in character, so as to allow the county commissioners 

or the legislative authority of the city to furnish quarters if either chooses 

to do so. 

It is also appreciated that by operation of Section 3709.07, Revised 

Code, the combined health district constitutes a general health distriot. 

Consequently a literal application of the holding of Opinion No. 1085, 

supra, which places the onus of providing quarters for a general health 

district on the county commissioners, would dictate that they furnish such 

quarters, in the instant case. However, Section 3'709-34, supra, is barren 
of any reference to a general health district or city health district and 

makes the jurisdiction of the board of health or health department the 

determining factor. The holding of Opinion No. 1o85, supra, must, there­

fore, be distinguished to the extent that it is inapplicable to a general 

health district formed as the result of a union of a city health district and 

general health district. 

The fact that the legislature has not seen fit to provide specifically for 

such a case indicates strnngly to me that it was intended that the matter of 

quarters and the rental expense thereof should be determined by the mutual 

agreement required upon the union of a city health district and the general 

health district. Section 3709.07, Revised Code, specifically provides in 
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substance that the chairman of the district advisory council and the chief 

executive of the city "* * * shall enter into a contract for the administra­

tion of health affairs in the combined district * * *", and further provides 

that "* * * such contract shall state the proportion of the expenses of the 
·board of health or health department of the combined district to be paid 

by the city and by rthat part of the district lying outside of the city. * * *" 
Accordingly, if the contract makes no specific provision for quarters or for 

the rental thereof, such rent should be considered as an operating expense 

of the combined general health district and apportioned in the same 

manner as provided therein for other such expenses. "This rental item 

is of course subject to the approval of the county budget commission as to 

amount pursuant to Section 3709.28, Revised Code." 

Accordingly, and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that in a combined general health district formed by the union of a general 

health district and a city health district, the item of rent is a proper item 

to be budgeted by the health commissioner in his annual budget, where 

such health district is occupying private quarters where rent must be paid. 

Opinion No. rn85, Opinions of the Attorney General, 1949, page rn85, 

distinguished. 
Res,pectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General. 




