
811 

316 OPINIONS 

BRIDGES-STATE, COUNTY ROADS-CONNECT,ING STATE 

ROADS-§5591.02, .21 RC INAPPLICABLE, BRIDGE ON MU­

NICIPAL STREET-BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS, 

QUESTION OF FACT TO BE DETERMINED-§5591.02 RC "IM­

PROVED ROADS * * * GENERAL OR PUBLIC UTILITY RUN­
NING INTO OR THROUGH MUNICIPAL CORPORATIONS". 

SYLLABUS: 

I. The provisions in Sections 5591.02 and 5591.211, Revised Code, for construction 
and maintenance by the county commissioners of "bridges * * * on state and county 
roads" and ".bridges * * * connecting state * * * roads" have no application to a 
bridge on a municipal street e,·en though that street connects two state roads. 

2. The question of whether particular bridges are located on "improved roads 
which are of general or public utility, running into or through (such) municipal 
corporation," within the meaning of Section 5591.02, Revised Code, is one of fact 
for determination in the first instance by the board of county commissioners con­
cerned. 

Columbus, Ohio, July 17, 1957 

Hon. Anthony J. Bowers, Prosecuting Attorney 

Allen County, Lima, Ohio 

Dear Sir: 

The questions you have presented tci me concern the responsibility, 
under Sections 5591.02 and 5591.21, Revised Code, of the boards of county 

commissioners of Van \Vert and Allen Counties for the maintenance and 

repair of two bridges over the Miami and Erie Canal within the city of 

Delphos, Ohio, which canal runs north and south through the center of 

said city and is the dividing line between the two counties. 

You advise that it is your opinion that the :bridges in question are on 
streets established by the city for the use and convenience of the city and 

not a part of a state or county road and that by reason of these facts the 

county commissioners have no authority over nor duty to perform in con­
nection with the construction or repair of such bridges. This is the rule, 

of course, stated in Opinion No. 471, Opinions of the Attorney General 
for 1951, page 211, and followed in Opinion No. 6030, Opinions of the 

Attorney General for 1955, page 653. 

https://DETERMINED-�5591.02
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From the information furnished me, I find that one of the bridges in 

question is located on First Street, the termini of which are some distance 

within the corporation limits, on the east at a cemetery, and on the west 

at State Street, which is State Route 697. First Street crosses Main Street, 

which is State Route 66, just east of the canal, and crosses the canal at a 

point between the point of intersection of the two state routes just men­

tioned. 

The second bridge is on Seventh Street, which street extends into and 

terminates in an adjoining subdivision on the east, crosses State Route 

190 just outside the east conporation line of Delphos, crosses the canal at 

the center of the city and terminates at Brecleick Street, State Route 66, on 

the west, some distance inside the west corporation line of the city. 

It is the contention of the city authorities that First Street and Seventh 

Street both "connect" state -routes and are therefore "connecting-improved 

roads" within ithe meaning of Section 5591.21, Revised Code, and that both 

streets are "improved roa:ds which are of general and public utility running 

into or through a municipal corporation" within .the meaning of Section 

5591.02, Revised Code, and therefore, the commissione-rs of Van \,Vert 

County and the commissioners of Allen County, together with the city of 

Delphos should maintain and repair the bridges over the Miami and Erie 

Canal within the city. 

Section 5591.02, Revised Code, reads as follows: 

"The board of county commissioners shall construct and keep 
in repair all necessary bridges in municipal corporations not 
having the right to demand and receive a portion of the bridge 
fund levied upon ,property within such corporations, on all state 
and county roads and improved roads w.hich are of general and 
public utility, running into or through such municipal corpora­
tion." 

Section 5591.21, Revised Code, provides in part: 

"The board of county commissioners shall construct and keep 
in repair necessary bridges over streams and ,public canals on or 
connecting state, county, and improved roads, except only such 
1bridges as are wholly in municipal cor,porations having by law 
the right to demand, and do demand and receive, part of the 
bridge fund levied upon property therein * * *." 

The reference in these sections to cities ·having a right to share a 

"bridge fund" appears to be an obsolete and inoperative vestige of a much 
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earlier enactment. Of this -language my predecessor said, in Opinion No. 

471, Opinions of the Attorney General for 1951, at page 214: 

"These sections make exception of bridges within villages 
and cities havfog the right to demand, and which do demand and 
receive, a portion of the ,bridge fund levied upon property wjthin 
such corporation. Such exception, however, is no longer of any 
force or effect and must ,be disregarded inasmuch as the statute 
authorizing counties ,to levy for such bridge fund has been repealed 
and investigation fails to disclose the enactment of any substitute 
legisla:tion or the existence at this time of any such fund." 

This purported exception may, therefore, be disregarded. 

It will be observed that the statutes here in question refer to the duty 

of the county commissioners to construct and repair necessary bridges 

over streams and pubLic canals on ·state, county and improved roads, or 

bridges connecting state, •county, and improved roads. T:his reference is not 

to connecting roads, ,but to bridges connecting 1oads. The bridges in ques­

tions are on streets which connect state routes but are not bridges con­

necting state roaUs. 

Not 1being bridges "connecting state * * * roads" it would seem that 

the structures here in question would fall within the rule stated in Opinion 

No. 6030, Opinions of the Attorney General for 1955, page 653, as set 

out in the following language on page 656 therein : 

"It may be concluded, therefore, that ( 1) a board of county 
commissioners is not authorized to construct or maintain bridges 
located wholly within a municipal cor.poration on streets which 
are not "state and county roads and improved roads which are 
of general and public utility, running into and through such 
municipal corporation," and (2) such board is not authorized 
to issue ,bonds for such purpose." 

If, however, the county commissioners should choose to estaiblish 

either of the streets here ,in question as county roads it will ,be seen that 

they would then come under a duty to maintain such bridges as exist 

thereon. The aubhority thus to establish a street as a county road was 

pointed out in Opinion No. 2321, Opinions of the Attorney General for 

1928, page 1688, the syllabus in which reads in part as follows: 

"1. County commissioners are authorized to establish a 
county road wiholly within the -limits of a municipality, where 
such road is established upon a street which is a connecting link 
between two sta,te highways and will be of general utility to the 
through traffic operating over such highways. 
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"2. ·where a county road is properly established upon a 
street within the limits of a city, the county commissioners have 
the authority and duty to construct and maintain necessary 
1bridges thereon * * *." 

This action is, of course, discretionary with the county commissioners 

and if_ they choose not thus to establish these streets, or either of them, 

as a part of the -county road system, it could not ,be cla.imed that any duty 

to maintain the bridges in question would rest on them because neither 

such street here involved "connects" two state roads. 

_. Assuming, then, _,that these streets are not established as county 

roads, it becomes necessary to consider the meaning and the relationship 

of the phrase "improved roads which are of general and ,public utility 

running into or through such municipal corporation" as found in Section 

5591.02, Revised Code, and the words "improved roads" -in Section 5591.21, 

Revised Code. · 

It hardly appears tenable to hold -that the legislature intended that 

the county commissioners have primary Tes,ponsibility for all bridges "on 

or connecting improved roads" without qualification as set forth in Sec­

tion 5591.21, Revised Code, in view of the provision of Section 5591.02, 

providing for such responsibility in the case only of ibridges "on * * * 

improved roads which are of general and public utility running into or 

through such municipal corpora-tion." (Emphasis added) I think it clear 

that the two sections as they refer to "improved roads" must be read in 

pari niateria and that it be assumed the leg,islative intent was that the 

language "improved roads" as found in Section 5591.21, Revised Code, 

carry with it, rby implication, the qualification and limitation of Section 

5591.02, Revised Code. 

On ,the fact question thus presented my predecessor said m Opinion 

No. 6030, Opinions of the Attorney General for 1955, page 653, at page 

656: 

"In your inquiry you have stated that the bridge here in 
question is not located on a "state route or county Toad," and 

· I assume that it is .the position of the county commissioners also -
that it is not located on an "improved road'-' of "general and 
public utility" within the meaning of Section 5591.02, Revised · 
Code. Such classification, if disputed, would present a ques­
tion of fact on which it would be wholly inappropriate for me to 

, express._an opinion." _ 
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I agree that it would be wholly inappropriate for me to ex,press an 

opinion on such a question of fact, including that in the case at hand. Such 

a question is one initially for the administrative determination of the 

boards of county commissioners concerned, subject, of course, to judicial 

review in case of a:buse of discretion. 

In specific answer to your inquiTy, therefore, it is my opinion that: 

1. The iprovisions in Sections 5591.02 and 5591.21, Revised Code, 

for construction and maintenance by the county commissioners of "bridges 

* * * on state and county roads" and "bridges * * * connecting state * * * 
roads" have no application to a bridge on a municipal street even though 

that street connects two state roads. 

2. The question of whether paTticular bridges are located on "im­

proved roads which are of general or public utility, running into or through 

(such) municipal corporation," within the meaning of Section 5591.02, 

Revised Code, is one of fact for determination in ,the first instance by the 

board of county commissioneTs concerned. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




