
2-116 OAG 79-035 	 A ITORNEY GENERAL 

OPINION NO. 79-035 

Syllabus: 

1, 	 The prov1S1ons of R.C. 5577.08, requiring th~~ board of county 
commissioners to classify roads and make rules and regulations 
governing the weight and speed of vehicles weighing more than 
five tons on all improved roads within the county, except state 
highways, are mandatory. 

2. 	 The provisions of R.C. Chapter 55'/7 with regard to maximum 
weight, length, width, and height are applicable and enforceable 
as to vehicles traveling on any improved street, highway, bridge, 
or culvert within this state, irrespective of whether county 
commissioners have complied with R.C. 5577.08. 

To: Donald L. Jones, Washington County Pros. Atty., Marietta, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, July 23, 1979 

I have before me your request for my opinion regarding the following 
questions: 

1. 	 Are the prov1S1ons of R.C. 5577 .08 with regard to the 
classification of improved roads by a board of county 
commissioners mandatory? 

2. 	 Are the provisions of R.C. Chapter 5577 respecting the 
permissible maximum weight and measures of vehicles applicable 
and enforceable as to roads under the jurisdiction of local 
authorities, where a board of county commissioners has not 
classified roads pursuant to R.C. 5577.08? 

You have asked me to first determine whether the provisions of R.C. 5577,08 
are mandatory with respect to the duty of county commissioners to classify 
improved roads as to permissible maximum weights and speeds thereon. R.C. 
5577 .08 provides: 

The board of county commissioners shall classify the improved 
county and township roads and all other improved roads within their 
respective counties, except state highways, with reference to the 
maximum weights and speeds permitted on such roads. 

The classifications made by the board under this section shall not 
apply to vehicles of a weight of five tons or less for vehicle and load. 

In making the classification the board shall take into 
consideration the nature of the roadbed, construction, and any other 
factors which are material in the proper classification of such roads. 

The board shall make rules and regulations governing the weight 
of vehicle and load and the speed permitted on the several classes of 
roads. (Emphasis added.) 

Although I found no cases or opinions of this o!fice which discuss the 
mandatory or permissive character of R.C. 5577.08, the use of the wordltshall," as 
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is found throughout R.C. 5577.08, generally connotes the imposition of an 
imperativl:) duty. State ex rel. Ewing v. Without A Stitch, 37 Ohio St. 2d 95 (1974). 
However, under certain circumstances, "shall" may be construed as being merely 
directory or permissive. Lakewood Homes, Inc, v. Board of Adjustment, 25 Ohio 
App. 2d 125 (1971). 

Thus, in State ex rel. Smith v. Barnell, 109 Ohio St. 246, 255 (1924), it was 
stated that where the instructions of a statute are given merely with a view to the 
"proper, orderly, and prompt conduct of business," the provisions may be regarded 
as permissive. As such, matters in a statute which do not relate to the essence of 
the act, compliance with which is merely a matter of convenience, may be 
directory. Abate v. Pioneer Mutual Casualty Co., 22 Ohio St. 2d 161 (1970). See 
also, Singer Sewing Machine Co. v. Puckett, 176 Ohio St. 32 (1964). This exceptToil 
to the general rule of mandatory construction is inapplicable to R.C. 5577.08, 
which relates to the essence of the act to be performed by the board of county 
commissioners, and is therefore substantive. 

A statute may also be regarded as perm1Ss1ve where a mandatory 
interpretation would lead to absurd results, Lakewood Homes, Inc., supra, or would 
require the doing of a vain thing. Cf., 1937 Op. Att'y Gen. No. 136, p. 185 (word 
"shall" in G.C. 7351-1 [R.C. 5577 .13) requiring sheriff to detail deputy and 
compensate him from county road fund is permissive where there is no road fund in 
existence). As a construction of R.C. 5577.08 imposing an imperative duty upon 
county commissioners would not lead to an absurd result, or require that which is 
impossible of performance, there are no overriding considerations which would 
mandate a permissive interpretation of its provisions. 

Recent Ohio Supreme Court cases have firmly established the rule that tre 
word "shall," when used in a statute, will be construed as being mandatory unless 
there appears a clear and unequivocal legislative intent that it receive a 
construction other than its ordinary meaning. State ex rel. Niles v. Bernard, 53 
Ohio St. 2d 31 (1978); Malloy v. Westlake, 52 Ohio St. 2d 103 {1977}; State v. Herbert,. 
49 Ohio St. 2d 88 (1976). The wording in R.C. Chapter 5577 reveals no manifest 
sense that the General Assembly intended that the use of the word "shall" therein 
should be given a meaning other than that which it is usually accorded. In fact, a 
mandatory construction of R.C. 5577.08 would further the statutory purpose of 
R.C. Chapter 5577 to prevent damage and destruction to public roads by the 
regulation of maximum permissible weights and speeds. See, Beuhrle v. Commrs. 
of Mahoning County, 14 Ohio App. 334 (1921); 1928 Op. Att'y Gen. No. 1687, p. 334. 

The reiteration of "shall" in R.C. 5577.08 and its companion provision, R.C. 
5577.09, lends further support to this result, as the frequent repetition of the word 
"shall" is said to manifest a clear legislative intent that a statute's provisions are 
mandatory. Mall, v. Westlake, su~ra; Dorrian v. Scioto Conservancy District, 27 
Ohio St. 2d 102 (19 l}. Therefore, t e provisons of R.C. 5577 .08 requiring county 
commissioners to classify roads within their territory, and make rules and 
regulations regarding maximum weights and speeds thereon, are mandatory. 

You have also asked me to comment on whether the statutes in R.C. Chapter 
5577 with respect to maximum weights and measures (R.C. 5577.02 to R.C. 
5577.06) are applicable and enforceable as to roads under the jurisdiction of a local 
authority in a situation where county commissioners have failed to cor.iply with 
R.C. 5577.08. 

R.C. 5577.02 to R.C. 5577.06 prescribe the maximum permissible length, 
width, height, and gross weights of vehicles. As evident from a reading of R.C. 
5577.02 and R.C. 5577.05, these prohibitions are applicable to vehicles traveling on 
any improved public highway, street, bridge or culvert in this state. Furthermore, 
R.C. 5577.13 provides that county deputies shall be detailed to enforce the 
provisions of R.C. 5577 .01 to R.C. 5577 .14, and R.C. 5577 .99 specifies the penalties 
for weight overloads and violations of any other provision of R.C. Chapter 55'17. 

As such, it is clear that the prohibitions of R.C. Chapter 5577 are applicable 
and enforceable regardless of whether or not the public way is under the 
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jurisdiction of a local authority or whether the county commissioners have made 
regulations governing vehicles weighing more than five tons pursuant to R.C. 
5577.08. County commissioners are empowered to set speed and weight limits for 
vehicle and load on all roads within a county, to be determined on the basis of 
roadbed, construction, and similar factors. R.C. 5577.08. Other provisions of R.C. 
Chapter 5577 prescribe the maximum limits on weights and measures of vehicles on 
these roads. Although counties or municipalities may prescribe more stringent 
limits than those allowed in R.C. Chapter 5577, ~. supra, and Union Sand & 
Supply Co. v. Fairport, 172 Ohio St. 387 (1961), violations of the Chapter occurring 
on any road or highway in the state are punishable under R.C. 5577.99, Therefore, 
the failure of a board of county commissioners to classify roads and set weight or 
speed limits would in no way effect the enforceability of R.C. Chapter 5577. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 The provisions of R.C. 5577.08, requiring the board of county 
commissioners to classify roads and make rules and regulations 
governing the weight and speed of vehicles weighing more than 
five tons on all improved roads within the county, except state 
highways, are mandatory. 

2. 	 The provisions of R.C. Chapter 5577 with regard to maximum 
weight, length, width, and height are applicable and enforceable 
as to vehicles traveling on any improved street, highway, bridge, 
or culvert within this state, irrespective of whether county 
commissioners have complied with R.C. 5577,08. 




