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OPINION NO. 65-132 

Syllabus: 

A levy passed for a six year period, since it is 
not a levy for an indefinite period, need not be con­
sidered as being a portion of the amount of tax which 
may be levied for an indefinite period under Section 
5705.192, Revised Code. 

To: Thomas W. Kerrigan, Shelby County Pros. Atty., Sidney, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 26, 1965 

I have before me your request for my opinion which 
reads as follows: 

"A Board of Education, as set 
forth in Ohio Revised Code 5705.19.2 
finding the amount of taxes within 
the ten-mill limitation will be in­
sufficient to provide for the nec­
essary requirements of the School 
District, proposes a 9.9 mill levy
for current expenses for an indefi­
nite period of time.*** 

"My inquiry concerns whether 
the Board may pass this 9.9 mill 
levy for an indefinite time if it 
is for a renewal of a current op­
erating expense levy. 

"Further, this same Board in 
1962 under 5705.19.2 passed and 
the voters approved a 1.6 mill levy
for current expenses but the Board 
had specified the duration of this 
levy was six (6) years. 

"Paragraph three of Ohio Re­
vised Code 5705.19.2 states the 
total millage outstanding, in 
effect for an indefinite period of 
time shall not exceed 10 mills. 
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My question is, does the 1.6 mills 
passed for a specified 6 year 
period in 1962 under 5705.19.2 
apply against this ten mill limi­
tation even though specified for 
six years as compared to an in­
definite period of time." 

Section 5705.192, Revised Code, concerning which you 
make your request, provides in part as follows: 

"The board of education of a 
city, exempted village, or local 
school district at any time prior 
to the fifteenth day of September, 
in any year, by vote of two-thirds 
of all members of said board, may
declare by resolution that the 
amount of taxes which may be raised 
within the ten mill limitation will 
be insufficient to provide for the 
necessary requirements of the school 
district and that it is necessary to 
levy a tax in excess of such limita­
tion for the purpose of providing for 
current expenses of the school dis­
trict. 

"* * * * 1,:: * * * * 
"The board of education, in such 

resolution may specify that the total 
increased rate proposed to be levied, 
shall be for an indefinite period of 
time, notwithstanding the fact that 
the total millage for current expen­
ses being currently levied by the 
district is at least the minimum 
millage rate required by section 
3317.02 of the Revised Code, provided
that the total millage outstanding,
in effect for an indefinite period of 
time, if such levy is adopted, shall 
not exceed ten mills.***" 

You have stated that you question whether or not the 
board may pass this 9.9 mill levy for an indefinite time 
if it is for a renewal of a current operating expense 
levy. I assume that this question has arisen because 
the word "increase" is used to describe the levy author­
ized therein, and because of the fact that the term "re­
newal" nowhere appears in Section 5705.192, supra. 

While it is true that a distinction must be made 
between tax "increases" and tax "renewals" for purposes
of the form of ballot to be used in elections held on 
tax levy issues, (See Opinion No. 1664, Opinions of the 
Attorney General for 1960), it is my opinion that no 
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distinction between these terms is intended in the pro­
visions of Section 5705.192, supra. In the first para­
graph of such section, the General Assembly has provided 
that a board of education may declare that the amount of 
taxes which may be raised within the ten mill limitation 
will be insufficient to provide for the necessary requirements
of the school district. It is further provided therein 
that the board may declare that a tax levy "in excess 
of such limitation" is necessary. 

The subsequent paragraphs of Section 5705.192, shpra, 
set forth various specifications and limitations whic are 
to govern a levy proposed by the board in accordance with 
the provisions of paragraph one. When reference is made 
to a levy proposed pursuant to this section, the terms 
"increased rate," "proposed increase," and terms of sim­
ilar import are used. However, it is my opinion that 
these words of description refer to the ten mill limita­
tion provision contained in the first paragraph, and that 
when the statute speaks of the "increased rate," or 
"proposed increase,,; it is referring simply to the tax 
proposed to be levied in excess of the ten mill limitation. 
Therefore, I am of opinion that the use of these terms 
does not restrict the proposed levy authorized by Section 
5705,192, suprf, to a levy "increase," as opposed to a 
levy "renewal, ' as those terms are used to distinguish
the levy of a new tax from a levy extending the duration 
of one previously enacted. 

Section 3317.02, Revised Code, to which reference is 
made in Section 5705.192, supra, provides in its part 
which is pertinent thereto as follows: 

"* * * * * * 
"Each local, exempted village,

and city school district shall be 
paid an amount not less than two 
thousand one hundred dollars mul­
tiplied by the number of approved 
teacher units credited to such 
district under section 3317.05 of 
the Revised Code, except as provided
in this section. During the calen­
dar year 1962 and in each calendar 
year thereafter, such a ~istrict 
shall have a tax levy for current 
school operations of at least ten 
mills.*** 

"* * * * * * * * *11

Section 5705.192, supra, in the portion quoted herein 
provides that a board of education may pass by a two­
thirds vote, a resolution stating that it is necessary 
to levy a tax in excess of the ten mill limitation in 
order to provide for current expenses of the school dis­
trict. It is further provided that such resolution may 
specify that the total increased rate proposed may be 
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for an indefinite period, even though the total millage 
presently being levied for current expenses is at least 
the minimum rate required by Section 3317.02, supra. 

The minimum rate required by Section 3317.02, supra, 
in order to qualify for receipt of two thousand one 
hundred dollars per teacher unit, is ten mills for current 
school operations. This means that under the provisions
of Section 5705.192, supra, the proposed levy may be for 
an indefinite period, notwithstanding the fact that the 
millage presently levied for current expenses is at least 
ten mills. However, this permission is restricted by a 
proviso stating that the total millage outstanding for 
an indefinite period of time shall not exceed ten mills, 
in the event that the proposed levy is adopted. 

lam of opinion that when the General Assembly ex­
pressly stated that a proposed levy could be specified 
for an indefinite period, and then provided that this 
permission does not extend to a situation where the 
total millage outstanding for an indefinite period would 
be in excess of ten mills if such levy were adopted, it 
intended to place a ten mill restriction only upon that 
portion of the levy for current expenses which is of 
an indefinite duration. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby ad­
vised that a levy passed for a six year period, since 
it is not a levy for an indefinite period, need not be 
considered as being a portion of the amount of tax which 
may be levied for an indefinite period under Section 
5705.192, Revised Code. 




